Sofokleousin.gr

40% ψηλότεροι οι μισθοί στο Δημόσιο απ΄ό,τι στον ιδιωτικό τομέα!

Οι Πατρίκιοι και οι Πληβείοι της αγοράς εργασίας. Από 33% έως 86% μεγαλύτερος ο αρχικός μισθός στο Δημόσιο

Δημοσιεύθηκε: 13 Οκτωβρίου 2017, 15:00 , Τελευταία Ενημέρωση: 13/10/2017, 15:32

40% ψηλότεροι οι μισθοί στο Δημόσιο απ΄ό,τι στον ιδιωτικό τομέα!

Διευρύνθηκαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδωτικό τομέα. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων υπέστησαν αλλεπάλληλες περικοπές και συρρικνώθηκαν δραματικά. Ομως στο ίδιο διάστημα, οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα  μειώθηκαν πολύ περισσότερο - με αποτέλεσμα να διευρυνθεί  η διαφορά.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, οι μέσες αποδοχές στον δημόσιο τομέα είναι τώρα 38% υψηλότερες από τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα.

Οι ανισότητες ξεκινούν από τον βασικό εισαγωγικό μισθό. Στον ιδιωτικό τομέα ο βασικός μισθός είναι 586,08 ευρώ, ή 495,25 καθαρά για τους υπαλλήλους άνω των 25 ετών, ενώ για τους υπαλλήλους κάτω των 25 ετών ο βασικός μισθός είναι 510,95 ευρώ, Με τις κρατήσεις, οι καθαρές αποδοχές διαμορφώνονται σε 432,75 ευρώ.

Στο δημόσιο τομέα αντίστοιχα, ο εισαγωγικός μισθός είναι 780 ευρώ για τους ΥΕ, 858 ευρώ για τους ΔΕ, 1.037 ευρώ για τους ΤΕ και 1.092 ευρώ για τους ΠΕ.

Δηλαδή, ο εισαγωγικός μισθός των νεοπροσλαμβανόμενων στο δημόσιο τομέα είναι αυξημένος, σε σχέση με τους βασικούς μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, κατά 33,1% των υπαλλήλων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, κατά 46,4% των υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά 76,9% των υπαλλήλων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και κατά 86,3% των υπαλλήλων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην αγορά εργασίας, και με τους 1.100.000 ανέργους που υπάρχουν, στον ιδιωτικό τομέα, κατά κανόνα δεν υπολογίζονται τίτλοι σπουδών. Απλά είναι θέμα διαπραγμάτευσης, αλλά οι συνθήκες, αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική θέση του εργαζόμενου, ο οποίος συμβιβάζεται με τις κατώτερες αποδοχές.

Εάν προστεθούν και δύο ακόμη παράγοντες, όπως είναι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, με μισθούς 300 ευρώ (και πιο κάτω) αλλά και το εκτεταμένο φαινόμενο των απλήρωτων εργαζόμενων, από αρκετές επιχειρήσεις, οι διαφορές μεταξύ των δύο τομέων, δημόσιου και ιδιωτικού, είναι χαοτικές.

Δημόσιοι υπάλληλοι το 34% των μισθωτών!

Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία του συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, το 33,7% των μισθωτών του συνόλου της οικονομίας (2.394.700 άτομα) απασχολείται στο δημόσιο τομέα.  Ειδικότερα, στον ιδιωτικό τομέα απασχολούνται 1.588.500 άτομα ενώ στο δημόσιο τομέα απασχολούνται 806.200 άτομα. Επίσης υπάρχουν 1.264.600 άτομα που έχουν ατομικές επιχειρήσεις ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Από την ανάλυση των στοιχείων των αμοιβών (μισθών και απασχόλησης), ο ΣΕΒ διαπιστώνει καταρχάς ότι επικρατούν διαφορετικές συνθήκες μισθών και απασχόλησης στον ιδιωτικό απ’ ό,τι στο δημόσιο τομέα που είναι σημαντικές, όπως δείχνουν τα σχετικά μεγέθη.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ ο μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός στο σύνολο των μισθωτών, ανέρχεται σε 874 ευρώ, αλλά στον ιδιωτικό τομέα είναι 777 ευρώ, ενώ στο δημόσιο τομέα ο μέσος μισθός είναι 1.075 ευρώ. Δηλαδή ο μέσος δημόσιος λειτουργός παίρνει 38% περισσότερα απ’ ό,τι ο μέσος μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εξελίξεις, λοιπόν, στην απασχόληση και τις αντίστοιχες αμοιβές, συνθέτουν το συνολικό ατομικό εισόδημα, που λογικά θα πρέπει να μεταβάλλεται με το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές μειώνονται σε σταθερές τιμές κατά -0,8% ετησίως στο α’ εξάμηνο του 2017, έχοντας ήδη αυξηθεί κατά +1,3% και 1,9% το 2015 και το 2016 αντιστοίχως.

Οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκν κατά - 1,3% το α’ εξάμηνο του 2017 (από +0,7% και +2,3% το 2015 και 2016 αντιστοίχως). Αντίθετα στο δημόσιο τομέα αυξήθηκαν κατά +0,1% (από +3,2% και 1,9% το 2015 και 2016 αντιστοίχως).

Το αντίστοιχα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών δείχνουν το ακαθάριστο εισόδημα των μισθωτών να μειώνεται σε σταθερές τιμές κατά -2,2% το α’ τρίμηνο του 2017 (έναντι -1,3% και +1,6% το 2015 και το 2016 αντιστοίχως) και το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα των αυτοαπασχολούμενων να μειώνεται κατά -0,7% το α’ τρίμηνο του 2017 (έναντι +0,4% και +1,5% το 2015 και 2016 αντιστοίχως). 

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καραμανλής: Η Τουρκία ίσως θέλει να στήσει νέα Ιμία

Καραμανλής: Η Τουρκία ίσως θέλει να στήσει νέα Ιμία

Έντονα προβληματισμένος φέρεται να είναι τον τελευταίο καιρό ο πρώην πρωθυπουργός, αναφορικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Ο Κώστας Καραμανλής σε κάθε ευκαιρία...
Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ: Ομιλία Τσίπρα για οικονομία και καθαρή έξοδο

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ: Ομιλία Τσίπρα για οικονομία και καθαρή έξοδο

 Το κυβερνητικό αφήγημα περί καθαρής εξόδου από το μνημονιακό πρόγραμμα θα «προασπίσει»  και θα αναλύσει εκ νέου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά...
Η πλαστική σακούλα και η άγνωστη στους Έλληνες κυκλική οικονομία

Η πλαστική σακούλα και η άγνωστη στους Έλληνες κυκλική οικονομία

Τέλος στην πλαστική σακούλα μιας χρήσεως έβαλε το Praktiker όπως και άλλα μεγάλα καταστήματα λιανικής δίνοντας κίνητρα για την χρήση επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας...
Μητσοτάκης: Η βιώσιμη ανάπτυξη μας αφορά όλους

Μητσοτάκης: Η βιώσιμη ανάπτυξη μας αφορά όλους

 Με εθελοντές αλλά και κατοίκους της περιοχής, που βρέθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας για την εκδήλωση «Ελπίδος 2030» συνομίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο...
Θεοδωράκης: Kαμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες τα παζάρια του Ερντογάν

Θεοδωράκης: Kαμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες τα παζάρια του Ερντογάν

 «Τα ανατολίτικα παζάρια που προτείνει ο Ερντογάν δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι...
Ν. Κακλαμάνης: Στα εθνικά δεν χωρούν διχασμοί - Με ενιαία γραμμή η χώρα

Ν. Κακλαμάνης: Στα εθνικά δεν χωρούν διχασμοί - Με ενιαία γραμμή η χώρα

«Στα εθνικά θέματα δεν χωρούν διχασμοί. Η χώρα πρέπει να έχει μία και ενιαία γραμμή. Ο λόγος είναι απλός. Στα εθνικά θέματα...
ΑΑΔΕ: Λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων

ΑΑΔΕ: Λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων

Διήμερο λουκέτο έβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, αλλά και κυλικείο νοσοκομείου, παιδότοπο και...
ΠΟΜΙΔΑ: Σύντομα η λύση για την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

ΠΟΜΙΔΑ: Σύντομα η λύση για την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Δίκαιη και μόνιμη λύση στο πρόβλημα της χρέωσης δημοτικών τελών στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, στην κατεύθυνση που υπέδειξε με την...