Sofokleousin.gr

ΓΓΕ: Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές όταν προμηθεύονται πετρέλαιο

Δημοσιεύθηκε: 12 Οκτωβρίου 2017, 16:21 , Τελευταία Ενημέρωση: 12/10/2017, 16:24

ΓΓΕ: Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές όταν προμηθεύονται πετρέλαιο

 Με σκοπό την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τη διακίνηση και εμπορία πετρελαίου θέρμανσης και καυσόξυλων εκδόθηκε από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό έγγραφο της αρμόδιας γενικής γραμματείας του υπουργείου Οικονομίας οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τα εξής:

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ/ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

1. Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή www.fuelprices.gr.

2. Να γνωρίζουν ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2,5 κυβικά μέτρα (2x1,25x1=2,5 m3 ) ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500:100=25).

3. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.

4. Παρουσία του προμηθευτή να γίνεται προμέτρηση της ποσότητας του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή και μετά την παραλαβή να γίνεται επιμέτρηση αφού έχουν παρέλθει 2-3 λεπτά, προκειμένου να «κάτσει ο αφρός».

5 Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.

6. Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου, το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λ.π.).

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ/ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ

1. Οι λιανοπωλητές καυσόξυλων οφείλουν να εξασφαλίζουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την προστασία των καυσόξυλων από δυσμενείς καιρικές συνθήκες που ενδέχεται να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά των προς διάθεση προϊόντων.

2. Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ' όγκο με μονάδα μέτρησης είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (m3 στοιβαχτού) ή το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (m3 χύδην), τα οποία ορίζονται ως εξής:

· «Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από τακτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών.

· «Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών.

Ο καταναλωτής οφείλει να ενημερώνεται για το αν η προσφερόμενη τιμή αναφέρεται σε στοιβαχτή ή χύδην μορφή πώλησης.

3. Στους χώρους πώλησης καυσόξυλων οι λιανοπωλητές οφείλουν να αναρτούν σε εμφανές σημείο τιμοκατάλογο ανά είδος ξύλου, με την τιμή είτε σε Euro/m3 στοιβαχτού ή σε Euro/m3 χύδην, καθώς και τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους, κ.α.), που ενδεχομένως χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και κατά την πώληση των ανωτέρω προϊόντων από απόσταση. Επίσης οι λιανοπωλητές οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους για τον υπολογισμό του όγκου.

4. Απαγορεύεται η πώληση ή δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ/ΟΤΕ) ή «πράσινης» ξυλείας (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων/MDF κ.α.), καθώς η καύση των ανωτέρω προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία και στο περιβάλλον.

Η τελική τιμή πώλησης των προϊόντων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον αναλογούντα σε αυτή Φ.Π.Α.

Τέλος, επισημαίνεται ότι έχουν δοθεί κατευθύνσεις/εντολές, προς τις αρμόδιες ελεγκτικές Υπηρεσίες τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, για την διενέργεια τακτικών ελέγχων όσον αφορά τη συμμόρφωση των υπόχρεων με τους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών - ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. (Έκδοση/κατοχή προβλεπομένων παραστατικών διακίνησης και εμπορίας, νόμιμος εξοπλισμός βυτιοφόρων οχημάτων κλπ.).

Οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλουν ερωτήματα και καταγγελίες στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, μέσω της ιστοσελίδας www.1520.gov.gr και μέσω της Γραμμής Καταναλωτή 1520.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΛΛΑΔΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ
ΟΓΑ: Η πληρωμή της επόμενης δόσης οικογενειακών επιδομάτων

ΟΓΑ: Η πληρωμή της επόμενης δόσης οικογενειακών επιδομάτων

Πριν τις γιορτές θα καταβληθεί η τέταρτη δόση των οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ, με την 21η Δεκεμβρίου να είναι η καταληκτική...
Γιατί είναι απαραίτητη σήμερα η ασφάλιση νομικής προστασίας;

Γιατί είναι απαραίτητη σήμερα η ασφάλιση νομικής προστασίας;

Στις ημέρες μας, οι νομικές διαφορές αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Επίσης όσο η κοινωνία γίνεται πιο σύνθετη, όσο στην ζωή περνά η...

Το πρώτο ελληνικό νόμισμα των 5 ευρώ! (vid)

Tο πρώτο νόμισμα των 5 ευρώ που παράγει το Νομισματοκοπείο, είναι γεγονός. Tο Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (Ι.Ε.Τ.Α.) της Τράπεζας της Ελλάδος...
Βούτσης: Συνάντηση με αντιπροσωπεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Βούτσης: Συνάντηση με αντιπροσωπεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης. είχε προ ολίγου ο Προέδρος της Βουλής με αντιπροσωπεία μελών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Με αντιπροσωπεία της...
Πότε θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα στους δικαιούχους

Πότε θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα στους δικαιούχους

  Πιστώνεται αύριο 15 Δεκεμβρίου στους λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό του κοινωνικού μερίσματος . Το μέσο ύψος διαμορφώνεται σε 569 ευρώ και...
Τύρναβος: Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι αγρότες

Τύρναβος: Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι αγρότες

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο, αποφασίστηκε η έναρξη κινητοποιήσεων από τους αγρότες της περιοχής. Οι αγρότες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συλλόγων...
Αλεξ/πολη: Προσλήψεις στο Γενικό Νοσοκομείο

Αλεξ/πολη: Προσλήψεις στο Γενικό Νοσοκομείο

Προσλήψεις 112 εποχικών υπαλλήλων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου– Νοσηλευτική μονάδα: πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ανακοινώνει την πρόσληψη,...
ΚΕΔΕ: Αναζητά τρόπους προστασίας για την πρώτη κατοικία

ΚΕΔΕ: Αναζητά τρόπους προστασίας για την πρώτη κατοικία

Συνεδριάζει την Παρασκευή η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος σχετικά με το μείζον θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Την στήριξη των πολιτών που...