MEDsin.gr
Ανθή  Αγγελοπούλου
Ανθή Αγγελοπούλου
Follow:
Email me

MSDforMothers: Γιατί κάθε μητέρα δικαιούται πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας

Δημοσιεύθηκε: 12 Οκτωβρίου 2017, 09:36

MSDforMothers: Γιατί κάθε μητέρα δικαιούται πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας
Σχετικά tags

 Οι γυναίκες που είναι ή θα γίνουν μαμάδες σε όλο τον κόσμο έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη στήριξης και βοήθειας για να φέρουν στον κόσμο ασφαλή τα μωρά τους και να τα μεγαλώσουν. Με έναυσμα αυτό οι Γιατροί του Κόσμου ένωσαν τις δυνάμεις τους με την φαρμακευτική εταιρεία MSD και έθεσαν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα στήριξης και βοήθειας των προσφύγων και μεταναστών γυναικών.

Το πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί» αποτελεί μια διετή παρέμβαση των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ) Ελλάδας που υλοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης MSDforMothers. Έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει υγειονομική περίθαλψη σε εγκύους και νεογνά που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (ανασφάλιστοι, πρόσφυγες, μετανάστες, μειονότητες).Παράλληλα, παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό πάνω σε θέματα γυναικείας υγείας και οικογενειακού προγραμματισμού, σε επαγγελματίες Υγείας και γυναίκες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία πάνω από 28.000 γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστες -εκ των οποίων οι 2.500 έγκυες- και σχεδόν 4.800 νεογνά και βρέφη έλαβαν αντίστοιχα γυναικολογική και παιδιατρική φροντίδα, κατά τον πρώτο χρόνο από την έναρξη του προγράμματος «Μητέρα & Παιδί». 

Στον 1ο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος από τους Γιατρούς του Κόσμου, έχουν ήδη γίνει δράσεις όπως:

Προσφορά γυναικολογικών υπηρεσιών σε 28.572 γυναίκες και προ-γεννητικών υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας σε 2.511 εγκύους.

Προσφορά παιδιατρικών υπηρεσιών σε 4.814 νεογνά και βρέφη και διανομή 4.291 πακέτων με είδη βρεφικής ανάγκης.

Πραγματοποίηση 199 επισκέψεων της κινητής ιατρικής μονάδας των ΓτΚ σε ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Παροχή γυναικολογικών υπηρεσιών σε γυναίκες του ανοιχτού χώρου φιλοξενίας προσφύγων στο Καρά Τεπέ της Λέσβου και κάλυψη προγεννητικών εξετάσεων για μετανάστριες και πρόσφυγες.

Εξασφάλιση χώρων φιλοξενίας για γυναίκες μετά τον τοκετό.

Διανομή ενημερωτικού υλικού σε 5 γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά και Φαρσί.

Εκπαίδευση 705 επαγγελματιών υγείας μέσω σεμιναρίων αλλά και μέσω της πλατφόρμας e-learning http://mdmelearning.gr.

Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για επαγγελματίες υγείας σε έξι θεματικές ενότητες (θηλασμός, βρεφική φροντίδα, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, επείγουσα αντισύλληψη, οικογενειακός προγραμματισμός, τεστ Παπανικολάου) και έκδοση  εγχειριδίου Προγεννητικών Οδηγιών για επαγγελματίες υγείας σε Ελληνικά και Αγγλικά.

Διεξαγωγή έρευνας πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας σε 14.000 συμμετέχουσες στο πρόγραμμα.

Η διευθύνουσα σύμβουλος ΜSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, κ. Agata Jakoncic, μιλώντας για την ανάγκη στήριξης των γυναικών προσφύγων και μεταναστών, αναφέρθηκε στην ιστορία της οικογένειάς της που ομολογουμένως ήταν εξαιρετικά συγκινητική. Όπως είπε, λίγο πριν τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο η γιαγιά της και ο παππούς της με 5 παιδιά αναγκάστηκαν να μετακινηθούν από τη χώρα τους και να ζήσουν σε camp μεταναστών. Ο παππούς της αναγκάστηκε να στρατευθεί στην Αυστρία και όταν επέστρεψε από τον πόλεμο δυστυχώς βρήκε τη γυναίκα του με 3 παιδιά από τα 5 που άφησε. Δύο από αυτά είχαν χάσει στη ζωή τους από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης μέσα στο camp. « 100 χρόνια μετά τα πράγματα στα camp έχουν σίγουρα αλλάξει όπως είπε η κα Jakoncic, όμως μένουν ακόμα πολλά να γίνουν προκειμένου να είναι πλήρως ασφαλής η διαβίωση των μεταναστών και των προσφύγων».

 Σε αυτό προσπαθεί να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις η MSD, η οποία στηρίζει το πρόγραμμα με 700.000 ευρώ μέχρι στιγμής ενώ συνολικά θα δώσει 500.000 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενη στα προβλήματα των γυναικών αυτών ανά τον κόσμο η κα Jakoncic τόνισε ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη μόνο 1.800 γυναίκες πεθαίνουν από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Αυτό και μόνο δείχνει ότι ακόμα και στα προηγμένα κράτη οι γυναίκες που εγκυμονούν κινδυνεύουν από τις πιθανές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους.

Τα στοιχεία επίσης δείχνουν ότι πάνω από 6 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βοηθηθεί από το πρόγραμμα αυτό. Στην Ουγκάντα μάλιστα το πρόγραμμα προσπαθεί να εκπαιδεύσει τις γυναίκες ενώ στη Σενεγάλη προσφέρει πολύτιμη βοήθεια και εξοπλισμό.

«Πρόσβαση και βελτίωση της πρόσβασης» είναι το δικό μας moto είπε η κα Jakoncic και δεσμεύθηκε η MSD να συνεχίσει τον αγώνα της έτσι ώστε να έχουμε κάθε φορά όλο και λιγότερες χαμένες ζωές.

«Κάθε μητέρα δικαιούται να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υγειονομικές υπηρεσίες, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη της»,  

Ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, Δρ. Νικήτας Κανάκης, επεσήμανε ότι η εμπειρία τους από το πρόγραμμα “Μητέρα και Παιδί”, κατέδειξε ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές σώζει ζωές, γλυτώνοντας ταυτόχρονα πολύτιμους πόρους από τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Όπως είπε ο κ. Κανάκης η παρέμβαση αυτή δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό κράτος, καθώς όλο το πρόγραμμα ήταν χορηγούμενο. Ωστόσο σημείωσε, ότι η παρέμβαση πρέπει να είναι καθολική και τελικώς κοστίζει λιγότερο από τη μη παρέμβαση η οποία επιφέρει σημαντικά προβλήματα υγείας και στέλνει πολλές γυναίκες για νοσηλεία. Το κόστος για την παρακολούθηση κάθε μιας από τις γυναίκες αυτές αγγίζει μόλις τα 12,25 ευρώ.

Όπως ανέφερε, η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες όμως το πρόγραμμα και γενικότερα οι Γιατροί του Κόσμου είναι ανοικτά σε όλες τις γυναίκες που έχουν ανάγκη βοήθειας και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δομές υγείας. Για το λόγο αυτό και ένα 20%-25% των γυναικών που επισκέπτονται το πρόγραμμα είναι ελληνίδες.

«Κάθε μητέρα δικαιούται να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υγειονομικές υπηρεσίες, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη της»,  τόνισε κλείνοντας ο πρόεδρος των ΓτΚ Ελλάδας.

» Δείτε όλα τα άρθρα από MEDsin

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
Περισσότερες ειδήσεις από MEDsin
ΕΣΥ: Εγκρίθηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη 768 γιατρών

ΕΣΥ: Εγκρίθηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη 768 γιατρών

Υπογράφηκε από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό, Παύλο Πολάκη, η έγκριση για την προκήρυξη από τα νοσοκομεία, συνολικά...
ΕΦΕΤ: Εντοπισμός παράνομου εργαστηρίου νοθευμένου ελαιολάδου

ΕΦΕΤ: Εντοπισμός παράνομου εργαστηρίου νοθευμένου ελαιολάδου

Τον εντοπισμό παράνομου εργαστηρίου παρασκευής και διακίνησης νοθευμένου ελαιολάδου ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Συγκεκριμένα, για την καταπολέμηση της νοθείας στα τρόφιμα...
Επίδειξη δύναμης του διοικητή στο Πανεπιστημιακό Πάτρας προς την ειδικευόμενη

Επίδειξη δύναμης του διοικητή στο Πανεπιστημιακό Πάτρας προς την ειδικευόμενη

Την επίδειξη δύναμης που επέδειξε , ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πάτρας κ. Πισιμίσης προς την ειδικευόμενη την ώρα που εξέταζε...
Αυξάνονται επικίνδυνα οι ελλείψεις φαρμάκων

Αυξάνονται επικίνδυνα οι ελλείψεις φαρμάκων

Χωρίς αποτέλεσμα κατέληξε η συνάντηση της Διοίκησης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την πρόεδρο του ΕΟΦ κυρία Αικατερίνη Αντωνίου και τον αντιπρόεδρο...
Δεν θα διεκδικήσει την προεδρία του ΣΦΕΕ ο Μάκης Παπαταξιάρχης

Δεν θα διεκδικήσει την προεδρία του ΣΦΕΕ ο Μάκης Παπαταξιάρχης

Ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum και Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος, Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson, κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, σύμφωνα...
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2018

Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2018

Σε μια ξεχωριστή και συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση στο πλαίσιο του Hellas PHARM 2018 απονεμήθηκαν τα Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς, που απευθύνονται σε επιχειρήσεις,...
Εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού κατά της ιλαράς στη Χίο

Εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού κατά της ιλαράς στη Χίο

Εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού παιδιών κατά της ιλαράς πραγματοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)...
Το παιδί με καρκίνο πρέπει να έχει ίσες ευκαιρίες ίασης όπως όλοι

Το παιδί με καρκίνο πρέπει να έχει ίσες ευκαιρίες ίασης όπως όλοι

Ένας  τελευταίας τεχνολογίας μικροσκόπιο Pentero-Zeiss παρέδωσε στη Διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία  το Διοικητικό Συμβούλιο της Φλόγας για όλα τα παιδιά...