MEDsin.gr
Ανθή  Αγγελοπούλου
Ανθή Αγγελοπούλου
Follow:
Email me

MSDforMothers: Γιατί κάθε μητέρα δικαιούται πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας

Δημοσιεύθηκε: 12 Οκτωβρίου 2017, 09:36

MSDforMothers: Γιατί κάθε μητέρα δικαιούται πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας
Σχετικά tags

 Οι γυναίκες που είναι ή θα γίνουν μαμάδες σε όλο τον κόσμο έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη στήριξης και βοήθειας για να φέρουν στον κόσμο ασφαλή τα μωρά τους και να τα μεγαλώσουν. Με έναυσμα αυτό οι Γιατροί του Κόσμου ένωσαν τις δυνάμεις τους με την φαρμακευτική εταιρεία MSD και έθεσαν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα στήριξης και βοήθειας των προσφύγων και μεταναστών γυναικών.

Το πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί» αποτελεί μια διετή παρέμβαση των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ) Ελλάδας που υλοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης MSDforMothers. Έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει υγειονομική περίθαλψη σε εγκύους και νεογνά που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (ανασφάλιστοι, πρόσφυγες, μετανάστες, μειονότητες).Παράλληλα, παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό πάνω σε θέματα γυναικείας υγείας και οικογενειακού προγραμματισμού, σε επαγγελματίες Υγείας και γυναίκες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία πάνω από 28.000 γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστες -εκ των οποίων οι 2.500 έγκυες- και σχεδόν 4.800 νεογνά και βρέφη έλαβαν αντίστοιχα γυναικολογική και παιδιατρική φροντίδα, κατά τον πρώτο χρόνο από την έναρξη του προγράμματος «Μητέρα & Παιδί». 

Στον 1ο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος από τους Γιατρούς του Κόσμου, έχουν ήδη γίνει δράσεις όπως:

Προσφορά γυναικολογικών υπηρεσιών σε 28.572 γυναίκες και προ-γεννητικών υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας σε 2.511 εγκύους.

Προσφορά παιδιατρικών υπηρεσιών σε 4.814 νεογνά και βρέφη και διανομή 4.291 πακέτων με είδη βρεφικής ανάγκης.

Πραγματοποίηση 199 επισκέψεων της κινητής ιατρικής μονάδας των ΓτΚ σε ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Παροχή γυναικολογικών υπηρεσιών σε γυναίκες του ανοιχτού χώρου φιλοξενίας προσφύγων στο Καρά Τεπέ της Λέσβου και κάλυψη προγεννητικών εξετάσεων για μετανάστριες και πρόσφυγες.

Εξασφάλιση χώρων φιλοξενίας για γυναίκες μετά τον τοκετό.

Διανομή ενημερωτικού υλικού σε 5 γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά και Φαρσί.

Εκπαίδευση 705 επαγγελματιών υγείας μέσω σεμιναρίων αλλά και μέσω της πλατφόρμας e-learning http://mdmelearning.gr.

Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για επαγγελματίες υγείας σε έξι θεματικές ενότητες (θηλασμός, βρεφική φροντίδα, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, επείγουσα αντισύλληψη, οικογενειακός προγραμματισμός, τεστ Παπανικολάου) και έκδοση  εγχειριδίου Προγεννητικών Οδηγιών για επαγγελματίες υγείας σε Ελληνικά και Αγγλικά.

Διεξαγωγή έρευνας πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας σε 14.000 συμμετέχουσες στο πρόγραμμα.

Η διευθύνουσα σύμβουλος ΜSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, κ. Agata Jakoncic, μιλώντας για την ανάγκη στήριξης των γυναικών προσφύγων και μεταναστών, αναφέρθηκε στην ιστορία της οικογένειάς της που ομολογουμένως ήταν εξαιρετικά συγκινητική. Όπως είπε, λίγο πριν τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο η γιαγιά της και ο παππούς της με 5 παιδιά αναγκάστηκαν να μετακινηθούν από τη χώρα τους και να ζήσουν σε camp μεταναστών. Ο παππούς της αναγκάστηκε να στρατευθεί στην Αυστρία και όταν επέστρεψε από τον πόλεμο δυστυχώς βρήκε τη γυναίκα του με 3 παιδιά από τα 5 που άφησε. Δύο από αυτά είχαν χάσει στη ζωή τους από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης μέσα στο camp. « 100 χρόνια μετά τα πράγματα στα camp έχουν σίγουρα αλλάξει όπως είπε η κα Jakoncic, όμως μένουν ακόμα πολλά να γίνουν προκειμένου να είναι πλήρως ασφαλής η διαβίωση των μεταναστών και των προσφύγων».

 Σε αυτό προσπαθεί να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις η MSD, η οποία στηρίζει το πρόγραμμα με 700.000 ευρώ μέχρι στιγμής ενώ συνολικά θα δώσει 500.000 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενη στα προβλήματα των γυναικών αυτών ανά τον κόσμο η κα Jakoncic τόνισε ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη μόνο 1.800 γυναίκες πεθαίνουν από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Αυτό και μόνο δείχνει ότι ακόμα και στα προηγμένα κράτη οι γυναίκες που εγκυμονούν κινδυνεύουν από τις πιθανές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους.

Τα στοιχεία επίσης δείχνουν ότι πάνω από 6 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βοηθηθεί από το πρόγραμμα αυτό. Στην Ουγκάντα μάλιστα το πρόγραμμα προσπαθεί να εκπαιδεύσει τις γυναίκες ενώ στη Σενεγάλη προσφέρει πολύτιμη βοήθεια και εξοπλισμό.

«Πρόσβαση και βελτίωση της πρόσβασης» είναι το δικό μας moto είπε η κα Jakoncic και δεσμεύθηκε η MSD να συνεχίσει τον αγώνα της έτσι ώστε να έχουμε κάθε φορά όλο και λιγότερες χαμένες ζωές.

«Κάθε μητέρα δικαιούται να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υγειονομικές υπηρεσίες, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη της»,  

Ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, Δρ. Νικήτας Κανάκης, επεσήμανε ότι η εμπειρία τους από το πρόγραμμα “Μητέρα και Παιδί”, κατέδειξε ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές σώζει ζωές, γλυτώνοντας ταυτόχρονα πολύτιμους πόρους από τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Όπως είπε ο κ. Κανάκης η παρέμβαση αυτή δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό κράτος, καθώς όλο το πρόγραμμα ήταν χορηγούμενο. Ωστόσο σημείωσε, ότι η παρέμβαση πρέπει να είναι καθολική και τελικώς κοστίζει λιγότερο από τη μη παρέμβαση η οποία επιφέρει σημαντικά προβλήματα υγείας και στέλνει πολλές γυναίκες για νοσηλεία. Το κόστος για την παρακολούθηση κάθε μιας από τις γυναίκες αυτές αγγίζει μόλις τα 12,25 ευρώ.

Όπως ανέφερε, η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες όμως το πρόγραμμα και γενικότερα οι Γιατροί του Κόσμου είναι ανοικτά σε όλες τις γυναίκες που έχουν ανάγκη βοήθειας και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δομές υγείας. Για το λόγο αυτό και ένα 20%-25% των γυναικών που επισκέπτονται το πρόγραμμα είναι ελληνίδες.

«Κάθε μητέρα δικαιούται να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υγειονομικές υπηρεσίες, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη της»,  τόνισε κλείνοντας ο πρόεδρος των ΓτΚ Ελλάδας.

» Δείτε όλα τα άρθρα από MEDsin

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
Περισσότερες ειδήσεις από MEDsin
Αύξηση των εμφραγμάτων στους ανέργους!

Αύξηση των εμφραγμάτων στους ανέργους!

Αύξηση των εμφραγμάτων σε ανασφάλιστους και ανέργους, αλλά και αύξηση του ποσοστού των καρδιοπαθών που παραμελούν τον εαυτό τους, διακόπτοντας ακόμη και...
Ποινική δίωξη για την υπόθεση της τράπεζας βλαστοκυττάρων

Ποινική δίωξη για την υπόθεση της τράπεζας βλαστοκυττάρων

Βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για την υπόθεση της εταιρίας «Ιατρική Τεχνολογική Ελληνική Τράπεζα Βλαστοκυττάρων ΑΕ» με διακριτικό...
Συνελήφθη γιατρός με φακελάκι στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Συνελήφθη γιατρός με φακελάκι στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Συνελήφθη γιατρός στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για χρηματισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διοικητή του νοσοκομείου Δρ. Δημήτρη Αδαμίδη. Ο πανεπιστημιακός γιατρός του Π.Γ. Νοσοκομείου...
Ενημέρωση Κοινού για το Διαβήτη και την Κολπική Μαρμαρυγή

Ενημέρωση Κοινού για το Διαβήτη και την Κολπική Μαρμαρυγή

Το  Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), με τη συνεργασία και υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και της Πανελλήνιας...
Που μπορεί να οφείλεται ο συχνός πονοκέφαλος

Που μπορεί να οφείλεται ο συχνός πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής και διαταράσσει την συγκέντρωση, την...
Η φινγκολιμόδη ασφαλής και αποτελεσματική στην Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η φινγκολιμόδη ασφαλής και αποτελεσματική στην Πολλαπλή Σκλήρυνση

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Novartis τα αποτελέσματα, από τη κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ PARADIGMS, η οποία διερευνά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα...
"Η πλάτη σας σε δράση"

"Η πλάτη σας σε δράση"

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένας στους τέσσερις ενήλικες δεν είναι αρκετά δραστήριος και πάνω από το 80% των εφήβων...
Περ. Στερεάς Ελλάδας: Στην τελική ευθεία το Νοσοκομείο Χαλκίδας

Περ. Στερεάς Ελλάδας: Στην τελική ευθεία το Νοσοκομείο Χαλκίδας

Την ένταξη των συνοδών έργων για την ολοκλήρωση κατασκευής του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» υπέγραψε ο...