Sofokleousin.gr

Οι 4 συντελεστές που αλλάζουν την όψη των ασφαλειών

Δημοσιεύθηκε: 11 Οκτωβρίου 2017, 18:54 , Τελευταία Ενημέρωση: 11/10/2017, 21:00

Οι 4 συντελεστές που αλλάζουν την όψη των ασφαλειών

Περισσότερο επίκαιρες από ποτέ οι προβλέψεις του πρώην CEO της Darag για την (αντ)ασφαλιστική αγορά και τα επερχόμενα run off. Ο κλάδος βρίσκεται υπό εξέλιξη τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Συντελεστής κύριος των εξελίξεων το Solvency II, επιμέρους τα υβριδικά επενδυτικά κεφάλαια στις αντασφάλειες, τα χαμηλά επιτόκια, και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αγοράς.

Το 2016 υπήρξε μία μοναδική χρονιά για την Αγορά run-off, τόσο από πλευράς αριθμού, όσο και από πλευράς συνολικού όγκου των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν. Η DARAG είχε προβλέψει πως το 2016 ο όγκος των συναλλαγών θα υπερέβαινε τα 4 δισ. ευρώ και πως θα βλέπαμε την πρώτη από μία σειρά μεγάλων συναλλαγών, ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην πραγματικότητα, η Αγορά είδε να κλείνουν συμφωνίες run-off (για χαρτοφυλάκια πλην Ζωής) αξίας 4,4 δισ. ευρώ περίπου, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται συναλλαγές το ύψος των οποίων δεν ανακοινώθηκε επίσημα, ενώ γεγονός επίσης ήταν η ολοκλήρωση της πρώτης συναλλαγής ύψους 1 δισ. ευρώ και μερικών ακόμη με αξία που πλησίαζε το ποσό αυτό.

Τι επιφυλάσσει λοιπόν το 2017 για τον κλάδο του run-off;

Πρόβλεψη 1: Η έντονη ανάπτυξη συνεχίζεται 

 Και αυτή τη χρονιά, η Αγορά θα καταγράψει ένα νέο ρεκόρ. Το 2017, ο συνολικός όγκος των συναλλαγών run-off αναμένεται να πλησιάσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα δούμε να υλοποιείται και η πρώτη συναλλαγή αξίας 1 δισ. που θα προέρχεται από την «μεσαία» αγορά (mid- market). Μία τέτοια αύξηση στον όγκο των συναλλαγών δεν θα πρέπει να προξενεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι μεγάλες ασφαλιστικές της Ευρώπης αποφασίζουν να μπουν στην Αγορά του run-off σχεδόν ταυτόχρονα. Πολλές από αυτές είχαν ήδη διαμορφώσει τη στρατηγική και τα σχέδια μεταβίβασης των ανενεργών  τους χαρτοφυλακίων, προκειμένου να μπορέσουν να απελευθερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια, όμως περίμεναν την τελική μορφή και, στη συνέχεια, την οριστική εφαρμογή του πλαισίου Solvency II, προτού προβούν στη φάση της υλοποίησης. Οι εταιρείες μεσαίου μεγέθους είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν. Όλα αυτά δημιουργούν ευκαιρίες για μία εκρηκτική ανάπτυξη στην Αγορά. Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών run-off θα γίνει για λόγους που συνδέονται με τις απαιτήσεις του Solvency II. Θα χρειαστεί λίγος καιρός ακόμη μέχρι να γίνει κοινή συνείδηση ότι το run-off αποτελεί μία εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης κεφαλαίου.

Πρόβλεψη 2: Η Αγορά της ηπειρωτικής Ευρώπης απογειώνεται

Προβλέπεται σημαντική αύξηση των ευκαιριών και των συναλλαγών run-off από την ηπειρωτική Ευρώπη. Όλο και περισσότερες (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες τοποθετούν ολόκληρους κλάδους των δραστηριοτήτων τους στην κατηγορία run-off, ενώ εταιρείες μεσαίου μεγέθους ανακαλύπτουν τα ελκυστικά χαρακτηριστικά του run-off, περισσότερο ως στρατηγική επιλογή διαχείρισης κεφαλαίου και λιγότερο ως ένα περιστασιακό εργαλείο έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη για το run-off την οποία διενήργησε η PwC το 2016, τη χρονιά αυτή είδαμε το μέγεθος της Αγοράς στην Ευρώπη να σταθεροποιείται, στα 247 δισ. ευρώ. Περιμένουμε ότι αυτή τη χρονιά η ηπειρωτική Ευρώπη θα εκμεταλλευτεί περισσότερο τις ευκαιρίες που προσφέρει το run-off.

Πρόβλεψη 3: Μεγαλύτερος αριθμός παικτών, περισσότερη διασπορά και πιο επιθετική τιμολογιακή πολιτική

Με δεδομένη την ταχύτατη ανάπτυξη των μεταβιβάσεων ανενεργών χαρτοφυλακίων, ιδιαιτέρως τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά και λόγω της διαρκούς ανάδυσης νέων υποχρεώσεων run-off, αναμένεται ότι το 2017 θα διαμορφωθούν νέες συνθήκες στην Αγορά. Η επιθετική τιμολόγηση θα αποτελέσει όχημα εισόδου. Το 2016 διαπιστώσαμε ότι ορισμένες φορές η τιμολόγηση έγινε με τρόπο που δεν έβγαζε κανένα νόημα.  Αυτό θα συνεχιστεί και το 2017, όμως η στρατηγική μας ανέκαθεν ήταν να εστιάζουμε περισσότερο στην ποιότητα και λιγότερο στη τιμή.

Πρόβλεψη 4: Ο (νέος) καταναλωτής στο κέντρο του ενδιαφέροντος

 Η Αγορά – από το μεμονωμένο πελάτη ασφαλιστικών προϊόντων και τις μικρές / μεσαίες επιχειρήσεις, μέχρι τους μεγάλους επιχειρηματικούς Ομίλους – αναμένει τις ασφαλιστικές εταιρείες όχι μόνο να είναι σε θέση να προσφέρουν νέα προϊόντα προσαρμοσμένα στα τοπικά χαρακτηριστικά ή τον τρόπο ζωής κάθε πελάτη, αλλά και να υιοθετούν μια πιο ευέλικτη πολιτική, προσφέροντας προσωποποιημένα προϊόντα με διαφορετική προστιθέμενη αξία για κάθε πελάτη. Καθώς η γενιά των millennials εισέρχεται στην Αγορά, το ασφαλιστικό τοπίο γίνεται όλο και πιο κατακερματισμένο, με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στο ένα άκρο και νεώτερες, πιο δυσπρόσιτες -και λιγότερο πιστές σε μία συγκεκριμένη εταιρεία- ηλικιακές κατηγορίες στο άλλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι παρούσες στρατηγικές για την προσέγγιση νέων πελατών, την επικοινωνία και τη διακράτησή τους στο πελατολόγιο, έχουν φτάσει στα όρια τους. Πώς, λοιπόν, συνδέεται η παρατήρηση αυτή με το run-off; Με έναν απλό και πολύ σημαντικό τρόπο: η αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης των ανενεργών χαρτοφυλακίων μέσω run-off, επιτρέπει σε μία ασφαλιστική να επικεντρωθεί σε νέα προϊόντα, απελευθερώνοντας πόρους και κεφάλαια. Αυτό μπορεί να έχει άμεση θετική επίδραση στον τρόπο λειτουργίας της, στην κατανομή κεφαλαίου αλλά και στην εταιρική της φήμη.

 Πρόβλεψη 5: Η ασφαλιστική Αγορά μετασχηματίζεται 

Η τεχνολογία έρχεται να μετασχηματίσει εκ βάθρων ολόκληρα κομμάτια των ασφαλιστικών εταιρειών. Από τα social media και την κινητή επικοινωνία, μέχρι το cloud και τα big data, οι απαιτήσεις για άμεση πρόσβαση και καλύτερη αξιοποίηση της διαθέσιμης πληροφορίας γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Η τεχνολογία των ασφαλιστικών εταιρειών συνδέεται όλο και πιο πολύ με τη ζωή των καταναλωτών. Η εναρμόνιση και η παγκοσμιοποίηση της ασφαλιστικής Αγοράς, οι νέες κανονιστικές απαιτήσεις, οι γεωπολιτικές και οι οικονομικές συνθήκες είναι παράγοντες που έρχονται να επηρεάσουν και να διαμορφώσουν τις μελλοντικές στρατηγικές των εταιρειών. Το Run-off αποτελεί, και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, ως ένα καινοτομικό εργαλείο που προσφέρει στις ασφαλιστικές τη δυνατότητα να κερδίσουν χρόνο, απελευθερώνοντας κεφάλαια και πόρους, και προσφέροντας μία γρήγορη και αποτελεσματική λύση για τη διαχείριση των ανενεργών απαιτήσεων. Ολο και περισσότερες ασφαλιστικές θα αξιοποιήσουν τις λύσεις run-off με στόχο να δώσουν προτεραιότητα και ώθηση στην καινοτομία των προϊόντων τους

Πρόβλεψη 6: Τα εναλλακτικά κεφάλαια ήρθαν για να μείνουν

Τα εναλλακτικά κεφάλαια έχουν πλέον εισβάλει σε κάθε κλάδο της (αντ)ασφαλιστικής Αγοράς, ενώ το run-off γίνεται όλο και πιο ελκυστικό στους επενδυτές. Οι επενδύσεις στο run-off προσφέρουν uncorrelated κέρδη και χαμηλό volatility – στρατηγική την οποία αποζητούν οι πάντες. Αυτή η επενδυτική τάση συντονίζεται με τη διαρκή ανάγκη του κλάδου run-off για κεφάλαια. Το μέσο μέγεθος μιας συναλλαγής run-off εκτοξεύτηκε, από τα 20 εκ. ευρώ το 2014, στα 200 εκ. ευρώ το 2016, ενώ σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις η αξία έφτασε κοντά στο 1 δισεκατομμύριο. Προφανώς, τα επενδυτικά κεφάλαια είναι απαραίτητα τόσο στους μικρούς, όσο και στους μεγαλύτερους παίκτες της Αγοράς, προκειμένου αυτοί να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στη ζήτηση, να διαφοροποιήσουν τη κεφαλαιακή τους βάση και να καταθέτουν προσφορές με ελκυστικό και ταυτόχρονα λογικό κόστος.

Συμπέρασμα

Ο τρόπος διαχείρισης των ανενεργών χαρτοφυλακίων επηρεάζεται και διαμορφώνεται από τις κανονιστικές, τις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις οικονομικές τάσεις που επικρατούν κάθε φορά. Πρόσφατα, η ασφαλιστική Αγορά βρέθηκε μπροστά σε διάφορες, μη αναμενόμενες πολλές φορές, προκλήσεις, όπως το Brexit. Παρόλα αυτά, ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι αλλαγές αποτελούν την απόλυτη βεβαιότητα. Για τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι δομημένες λύσεις είναι κλειδί για τη διαχείριση των ανενεργών χαρτοφυλακίων και βοηθούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι δυσκολίες οι οποίες παρουσιάζονται σε ένα τόσο δυναμικό και ρευστό περιβάλλον.

DARAG

Η DARAG είναι μία ασφαλιστική η οποία ειδικεύεται στις λύσεις run-off, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση ανενεργών χαρτοφυλακίων διαφόρων ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό, η DARAG απαλλάσσει τις επιχειρήσεις αυτές από ρίσκα του παρελθόντος και εγγυάται την επαγγελματική διευθέτηση των όποιων απαιτήσεων. Ο Όμιλος DARAG έχει τις ρίζες του στη γερμανική ασφαλιστική DARAG Deutsche Versicherungs- und Rückversicherungs-AG. Από το 2009, η DARAG έχει υπογράψει 23 συναλλαγές run-off σε 13 χώρες, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τα 656 εκ. ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες, www.darag.eu

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Εφάπαξ επίδομα σε κάθε άνεργο νέο 18-24 ετών

Εφάπαξ επίδομα σε κάθε άνεργο νέο 18-24 ετών

Εφάπαξ επίδομα «νεανικής αλληλεγγύης» σε κάθε άνεργο ηλικίας από 18 έως 24 ετών, ύψους 400 ευρώ, θα χορηγήσει τις επόμενες μέρες το...
Fitch: Αναβάθμιση της Πορτογαλίας σε ΒΒΒ

Fitch: Αναβάθμιση της Πορτογαλίας σε ΒΒΒ

Σε «ΒΒΒ» από «ΒΒ+» προηγουμένως, αναβάθμισε ο οίκος Fitch Ratings την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας, με σταθερή προοπτική (outlook).Όπως...
Μια σημαντική έκδοση για τα Ελληνικά Γράμματα,  με χορηγό την INTERAMERICAN

Μια σημαντική έκδοση για τα Ελληνικά Γράμματα, με χορηγό την INTERAMERICAN

Μια μοναδική ερευνητική και συγγραφική προσέγγιση για την «Πνευματική Πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο (13ος αιώνας...
Χρυσός: Εβδομαδιαία κέρδη, ύστερα από καιρό

Χρυσός: Εβδομαδιαία κέρδη, ύστερα από καιρό

Για πρώτη φορά εντός ενός μηνός ο χρυσός κατέγραψε κέρδη μες την βδομάδα, λαμβάνοντας ώθηση και από την απόφαση της Fed να...
Φρέναρε στη "στροφή" το Χρηματιστήριο

Φρέναρε στη "στροφή" το Χρηματιστήριο

Ανεμος αισιοδοξίας πνέει στο χρηματιστήριο και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου αποτυπώνεται πλέον καθημερινά η μεταστροφή απόψεων-εκτιμήσεων των διεθνών επενδυτών για την...
Πυρά Κρούγκμαν για Bitcoin: Μεγαλύτερη φούσκα από την στεγαστική αγορά

Πυρά Κρούγκμαν για Bitcoin: Μεγαλύτερη φούσκα από την στεγαστική αγορά

Βολές κατά του γνωστού κρυπτονομίσματος, Bitcoin, από τον οικονομολόγου, Πολ Κρούγκαν οποίος σημείωσε ότι είναι πιο εξόφθαλμη φούσκα και από την στεγαστική...
Στα επίπεδα του 2006(!) έπεσαν οι αποδόσεις των ομολόγων

Στα επίπεδα του 2006(!) έπεσαν οι αποδόσεις των ομολόγων

 Ιστορική ημέρα για την αγορά ελληνικών ομολόγων, ένα ορόσημο στη διαδρομή πρός την έξοδο από τη δημοσιονομική και οικονομική κρίση: Μετά από...
Ιστορικά υψηλά στην Wall, προσδοκίες για το φορονομοσχέδιο

Ιστορικά υψηλά στην Wall, προσδοκίες για το φορονομοσχέδιο

Σε καλό δρόμο φαίνεται πως βρίσκεται πολυαναμενόμενο φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ καθώς υψηλές είναι οι προσδοκίες πως θα πραγματοποιηθεί σύντομα η έκδοση του....