Sofokleousin.gr

Οι 4 συντελεστές που αλλάζουν την όψη των ασφαλειών

Δημοσιεύθηκε: 11 Οκτωβρίου 2017, 18:54 , Τελευταία Ενημέρωση: 11/10/2017, 21:00

Οι 4 συντελεστές που αλλάζουν την όψη των ασφαλειών

Περισσότερο επίκαιρες από ποτέ οι προβλέψεις του πρώην CEO της Darag για την (αντ)ασφαλιστική αγορά και τα επερχόμενα run off. Ο κλάδος βρίσκεται υπό εξέλιξη τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Συντελεστής κύριος των εξελίξεων το Solvency II, επιμέρους τα υβριδικά επενδυτικά κεφάλαια στις αντασφάλειες, τα χαμηλά επιτόκια, και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αγοράς.

Το 2016 υπήρξε μία μοναδική χρονιά για την Αγορά run-off, τόσο από πλευράς αριθμού, όσο και από πλευράς συνολικού όγκου των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν. Η DARAG είχε προβλέψει πως το 2016 ο όγκος των συναλλαγών θα υπερέβαινε τα 4 δισ. ευρώ και πως θα βλέπαμε την πρώτη από μία σειρά μεγάλων συναλλαγών, ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην πραγματικότητα, η Αγορά είδε να κλείνουν συμφωνίες run-off (για χαρτοφυλάκια πλην Ζωής) αξίας 4,4 δισ. ευρώ περίπου, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται συναλλαγές το ύψος των οποίων δεν ανακοινώθηκε επίσημα, ενώ γεγονός επίσης ήταν η ολοκλήρωση της πρώτης συναλλαγής ύψους 1 δισ. ευρώ και μερικών ακόμη με αξία που πλησίαζε το ποσό αυτό.

Τι επιφυλάσσει λοιπόν το 2017 για τον κλάδο του run-off;

Πρόβλεψη 1: Η έντονη ανάπτυξη συνεχίζεται 

 Και αυτή τη χρονιά, η Αγορά θα καταγράψει ένα νέο ρεκόρ. Το 2017, ο συνολικός όγκος των συναλλαγών run-off αναμένεται να πλησιάσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα δούμε να υλοποιείται και η πρώτη συναλλαγή αξίας 1 δισ. που θα προέρχεται από την «μεσαία» αγορά (mid- market). Μία τέτοια αύξηση στον όγκο των συναλλαγών δεν θα πρέπει να προξενεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι μεγάλες ασφαλιστικές της Ευρώπης αποφασίζουν να μπουν στην Αγορά του run-off σχεδόν ταυτόχρονα. Πολλές από αυτές είχαν ήδη διαμορφώσει τη στρατηγική και τα σχέδια μεταβίβασης των ανενεργών  τους χαρτοφυλακίων, προκειμένου να μπορέσουν να απελευθερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια, όμως περίμεναν την τελική μορφή και, στη συνέχεια, την οριστική εφαρμογή του πλαισίου Solvency II, προτού προβούν στη φάση της υλοποίησης. Οι εταιρείες μεσαίου μεγέθους είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν. Όλα αυτά δημιουργούν ευκαιρίες για μία εκρηκτική ανάπτυξη στην Αγορά. Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών run-off θα γίνει για λόγους που συνδέονται με τις απαιτήσεις του Solvency II. Θα χρειαστεί λίγος καιρός ακόμη μέχρι να γίνει κοινή συνείδηση ότι το run-off αποτελεί μία εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης κεφαλαίου.

Πρόβλεψη 2: Η Αγορά της ηπειρωτικής Ευρώπης απογειώνεται

Προβλέπεται σημαντική αύξηση των ευκαιριών και των συναλλαγών run-off από την ηπειρωτική Ευρώπη. Όλο και περισσότερες (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες τοποθετούν ολόκληρους κλάδους των δραστηριοτήτων τους στην κατηγορία run-off, ενώ εταιρείες μεσαίου μεγέθους ανακαλύπτουν τα ελκυστικά χαρακτηριστικά του run-off, περισσότερο ως στρατηγική επιλογή διαχείρισης κεφαλαίου και λιγότερο ως ένα περιστασιακό εργαλείο έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη για το run-off την οποία διενήργησε η PwC το 2016, τη χρονιά αυτή είδαμε το μέγεθος της Αγοράς στην Ευρώπη να σταθεροποιείται, στα 247 δισ. ευρώ. Περιμένουμε ότι αυτή τη χρονιά η ηπειρωτική Ευρώπη θα εκμεταλλευτεί περισσότερο τις ευκαιρίες που προσφέρει το run-off.

Πρόβλεψη 3: Μεγαλύτερος αριθμός παικτών, περισσότερη διασπορά και πιο επιθετική τιμολογιακή πολιτική

Με δεδομένη την ταχύτατη ανάπτυξη των μεταβιβάσεων ανενεργών χαρτοφυλακίων, ιδιαιτέρως τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά και λόγω της διαρκούς ανάδυσης νέων υποχρεώσεων run-off, αναμένεται ότι το 2017 θα διαμορφωθούν νέες συνθήκες στην Αγορά. Η επιθετική τιμολόγηση θα αποτελέσει όχημα εισόδου. Το 2016 διαπιστώσαμε ότι ορισμένες φορές η τιμολόγηση έγινε με τρόπο που δεν έβγαζε κανένα νόημα.  Αυτό θα συνεχιστεί και το 2017, όμως η στρατηγική μας ανέκαθεν ήταν να εστιάζουμε περισσότερο στην ποιότητα και λιγότερο στη τιμή.

Πρόβλεψη 4: Ο (νέος) καταναλωτής στο κέντρο του ενδιαφέροντος

 Η Αγορά – από το μεμονωμένο πελάτη ασφαλιστικών προϊόντων και τις μικρές / μεσαίες επιχειρήσεις, μέχρι τους μεγάλους επιχειρηματικούς Ομίλους – αναμένει τις ασφαλιστικές εταιρείες όχι μόνο να είναι σε θέση να προσφέρουν νέα προϊόντα προσαρμοσμένα στα τοπικά χαρακτηριστικά ή τον τρόπο ζωής κάθε πελάτη, αλλά και να υιοθετούν μια πιο ευέλικτη πολιτική, προσφέροντας προσωποποιημένα προϊόντα με διαφορετική προστιθέμενη αξία για κάθε πελάτη. Καθώς η γενιά των millennials εισέρχεται στην Αγορά, το ασφαλιστικό τοπίο γίνεται όλο και πιο κατακερματισμένο, με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στο ένα άκρο και νεώτερες, πιο δυσπρόσιτες -και λιγότερο πιστές σε μία συγκεκριμένη εταιρεία- ηλικιακές κατηγορίες στο άλλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι παρούσες στρατηγικές για την προσέγγιση νέων πελατών, την επικοινωνία και τη διακράτησή τους στο πελατολόγιο, έχουν φτάσει στα όρια τους. Πώς, λοιπόν, συνδέεται η παρατήρηση αυτή με το run-off; Με έναν απλό και πολύ σημαντικό τρόπο: η αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης των ανενεργών χαρτοφυλακίων μέσω run-off, επιτρέπει σε μία ασφαλιστική να επικεντρωθεί σε νέα προϊόντα, απελευθερώνοντας πόρους και κεφάλαια. Αυτό μπορεί να έχει άμεση θετική επίδραση στον τρόπο λειτουργίας της, στην κατανομή κεφαλαίου αλλά και στην εταιρική της φήμη.

 Πρόβλεψη 5: Η ασφαλιστική Αγορά μετασχηματίζεται 

Η τεχνολογία έρχεται να μετασχηματίσει εκ βάθρων ολόκληρα κομμάτια των ασφαλιστικών εταιρειών. Από τα social media και την κινητή επικοινωνία, μέχρι το cloud και τα big data, οι απαιτήσεις για άμεση πρόσβαση και καλύτερη αξιοποίηση της διαθέσιμης πληροφορίας γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Η τεχνολογία των ασφαλιστικών εταιρειών συνδέεται όλο και πιο πολύ με τη ζωή των καταναλωτών. Η εναρμόνιση και η παγκοσμιοποίηση της ασφαλιστικής Αγοράς, οι νέες κανονιστικές απαιτήσεις, οι γεωπολιτικές και οι οικονομικές συνθήκες είναι παράγοντες που έρχονται να επηρεάσουν και να διαμορφώσουν τις μελλοντικές στρατηγικές των εταιρειών. Το Run-off αποτελεί, και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, ως ένα καινοτομικό εργαλείο που προσφέρει στις ασφαλιστικές τη δυνατότητα να κερδίσουν χρόνο, απελευθερώνοντας κεφάλαια και πόρους, και προσφέροντας μία γρήγορη και αποτελεσματική λύση για τη διαχείριση των ανενεργών απαιτήσεων. Ολο και περισσότερες ασφαλιστικές θα αξιοποιήσουν τις λύσεις run-off με στόχο να δώσουν προτεραιότητα και ώθηση στην καινοτομία των προϊόντων τους

Πρόβλεψη 6: Τα εναλλακτικά κεφάλαια ήρθαν για να μείνουν

Τα εναλλακτικά κεφάλαια έχουν πλέον εισβάλει σε κάθε κλάδο της (αντ)ασφαλιστικής Αγοράς, ενώ το run-off γίνεται όλο και πιο ελκυστικό στους επενδυτές. Οι επενδύσεις στο run-off προσφέρουν uncorrelated κέρδη και χαμηλό volatility – στρατηγική την οποία αποζητούν οι πάντες. Αυτή η επενδυτική τάση συντονίζεται με τη διαρκή ανάγκη του κλάδου run-off για κεφάλαια. Το μέσο μέγεθος μιας συναλλαγής run-off εκτοξεύτηκε, από τα 20 εκ. ευρώ το 2014, στα 200 εκ. ευρώ το 2016, ενώ σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις η αξία έφτασε κοντά στο 1 δισεκατομμύριο. Προφανώς, τα επενδυτικά κεφάλαια είναι απαραίτητα τόσο στους μικρούς, όσο και στους μεγαλύτερους παίκτες της Αγοράς, προκειμένου αυτοί να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στη ζήτηση, να διαφοροποιήσουν τη κεφαλαιακή τους βάση και να καταθέτουν προσφορές με ελκυστικό και ταυτόχρονα λογικό κόστος.

Συμπέρασμα

Ο τρόπος διαχείρισης των ανενεργών χαρτοφυλακίων επηρεάζεται και διαμορφώνεται από τις κανονιστικές, τις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις οικονομικές τάσεις που επικρατούν κάθε φορά. Πρόσφατα, η ασφαλιστική Αγορά βρέθηκε μπροστά σε διάφορες, μη αναμενόμενες πολλές φορές, προκλήσεις, όπως το Brexit. Παρόλα αυτά, ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι αλλαγές αποτελούν την απόλυτη βεβαιότητα. Για τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι δομημένες λύσεις είναι κλειδί για τη διαχείριση των ανενεργών χαρτοφυλακίων και βοηθούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι δυσκολίες οι οποίες παρουσιάζονται σε ένα τόσο δυναμικό και ρευστό περιβάλλον.

DARAG

Η DARAG είναι μία ασφαλιστική η οποία ειδικεύεται στις λύσεις run-off, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση ανενεργών χαρτοφυλακίων διαφόρων ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό, η DARAG απαλλάσσει τις επιχειρήσεις αυτές από ρίσκα του παρελθόντος και εγγυάται την επαγγελματική διευθέτηση των όποιων απαιτήσεων. Ο Όμιλος DARAG έχει τις ρίζες του στη γερμανική ασφαλιστική DARAG Deutsche Versicherungs- und Rückversicherungs-AG. Από το 2009, η DARAG έχει υπογράψει 23 συναλλαγές run-off σε 13 χώρες, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τα 656 εκ. ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες, www.darag.eu

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Bad Bank θα «καθαρίσει» τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια

Bad Bank θα «καθαρίσει» τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια

Τη σύσταση Bad Bank στην οποία θα περάσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δρομολογεί πλέον η Κυβέρνηση μετά το «πράσινο» φώς» που άναψαν...
Φλόριντα: Η ρωγμή στη φονική πεζογέφυρα δεν ανησύχησε τους ειδικούς

Φλόριντα: Η ρωγμή στη φονική πεζογέφυρα δεν ανησύχησε τους ειδικούς

Ενώ οι νεκροί από την κατάρρευση της πεζογέφυρας στη Φλόριντα έφθασαν τους έξι και από την αστυνομία εκφράζονται φόβοι και για άλλους...
Αρνητική ψυχολογία στο ΧΑ

Αρνητική ψυχολογία στο ΧΑ

Στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης παραμένει το χρηματιστήριο και όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία του είναι ανοιχτά. Βασικό...
Τα μάκρο στηρίζουν την Wall Street

Τα μάκρο στηρίζουν την Wall Street

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street με ήπια άνοδο εν μέσω εταιρικών και μακροοικονομικών νέων. Πιο αναλυτικά, η...
Εν αναμονή των Παραγώγων

Εν αναμονή των Παραγώγων

Ενα τεστ αντοχών και στηρίξεων βρίσκεται σε εξέλιξη στο χρηματιστήριο, που παραμένει σε τροχιά διολίσθησης για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση,  κόντρα στη...
Στα  7,883 δισ. τα υπό διαχείριση κεφάλαια των ασφαλιστικών το δ' 3μηνο 2017

Στα 7,883 δισ. τα υπό διαχείριση κεφάλαια των ασφαλιστικών το δ' 3μηνο 2017

Ρόλο κλειδί στην οικονομία της Ευρώπης κατέχουν οι ασφαλιστικές οι οποίες είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε...
Allianz GI: Μηδενική η αξία του bitcoin

Allianz GI: Μηδενική η αξία του bitcoin

Το θέμα δεν έγκειται στο εάν, αλλά στο πότε η φούσκα του Bitcoin θα σκάσει δηλώνει η Allianz Global Investors. Η αξία...
Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

 Αρνητικά πρόσημα καταγράφονται στις κυριότερες ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να εκδηλώνουν την ανησυχία τους, για τη διπλωματική διαμάχη που εξελίσσεται ανάμεσα...