Sofokleousin.gr

Κάλεσμα Βίτσα σε ΗΠΑ για επενδύσεις στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 11 Οκτωβρίου 2017, 13:40 , Τελευταία Ενημέρωση: 11/10/2017, 13:46

Κάλεσμα Βίτσα σε ΗΠΑ για επενδύσεις στην Ελλάδα

 Κάλεσμα στις ΗΠΑ απηύθυνε ο Έλληνας αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, για επενδύσει στην Ελλάδα και συνεργασία με τις Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες, τονίζοντας, μεταξύ άλλων πως η χώρα δεν είναι πλέον πηγή "κακών ειδήσεων" σχετικά με οικονομικά ζητήματα».

Ειδικότερα, το αμερικανανικό Πεντάγωνο, επισκέφθηκε χθες, 10 Οκτωβρίου, στην Ουάσινγκτον, ο Έλληνας αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, και συναντήθηκε με την υφυπουργό Άμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφαλείας των ΗΠΑ Katie Wheelbarger και τον υφυπουργό Άμυνας για θέματα Πολιτικής Ευρώπης και ΝΑΤΟ Thomas Goffus

Το βράδυ (τοπική ώρα) μίλησε σε εκδήλωση για τη δικτύωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας (hellenic infustry networking even), στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων AUSA 2017, όπου ανακοινώθηκε η ίδρυση παραρτήματος της AUSA (Association of Us Army) στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, εκπρόσωποι αμερικανικών και ελληνικών εταιρειών, ο διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, η αντιπρόεδρος του AUSA και άλλοι. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «δεν είναι πλέον η πηγή "κακών ειδήσεων" σχετικά με οικονομικά ζητήματα». 

«Έπειτα από επτά χρόνια κρίσης, τα οποία δημιούργησαν μια πολύ αρνητική κατάσταση για τη Ελλάδα και για τους Έλληνες και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, σήμερα βρισκόμαστε σε θέση να πούμε με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα. Η χώρα μπορεί να πατά στα πόδια της. Αυτή η νέα εποχή, η οποία, όμως, είναι και γεμάτη προκλήσεις, μας καλεί να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό, που δεν θα έχει τις ατέλειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε αν. υπουργός. 

Ακολούθως, απευθύνοντας κάλεσμα το οποίο -όπως είπε- «αποτελεί ταυτόχρονα μια πρόκληση και μια πρόσκληση», ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, στην αναμφισβήτητα γεωστρατηγική της θέση, στο γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ «από τα πρώτα χρόνια», του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβάνοντας και το ότι η χώρα «αποτελεί νησίδα αλλά και βάθρο ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι ένα ανοιχτό πεδίο ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Γόνιμο έδαφος για νέες επενδύσεις, από την αμυντική βιομηχανία μέχρι τον τουρισμό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Όποιος επενδύσει στην Ελλάδα, ή ανοίξει οικονομική συνεργασία με φορείς που ήδη δραστηριοποιούνται στην ελληνική οικονομία, μπορεί να προσδοκά σε άμεσα οφέλη». 

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, οι οποίες έχουν γίνει «πιο ουσιαστικές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών» και υπογράμμισε ότι «απώτερος στόχος είναι η Ελλάδα ν' αποτελέσει -σε επίπεδο βιομηχανίας- ένα περιφερειακό κέντρο υποστήριξης των οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Στη συνέχεια ανέφερε ως ενδεικτικά στοιχεία της μακροχρόνιας συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ τα εξής:

Η διακρατική συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P3B ORION, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και υλοποιείται και η οποία θα αποφέρει κατακόρυφη αναβάθμιση στις επιχειρησιακές δυνατότητες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην παρούσα φάση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς και την προοπτική επέκτασης της συνεργασίας στην κατεύθυνση ανανέωσης του στόλου.

Η πολυεπίπεδη συνεργασία που διατηρούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την Αμυντική Βιομηχανία των ΗΠΑ, η οποία υλοποιείται διαχρονικά μέσω των FMS Cases.

Επισήμανε ότι η αμυντική συνεργασία και η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, αποτελεί «ένα στόχο και ένα πεδίο πάνω στο οποίο χρειάζεται να εντείνουμε την συνεργασία μας» και αναφέρθηκε ενδεικτικά στις στενές σχέσεις μεταξύ των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών και των αμερικανικών εταιρειών και συγκεκριμένα:

Συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, όπως οι κεφαλές μάχης των πυραύλων Stinger, του πυραυλικού συστήματος Patriot, των πυρομαχικών 30mm για τα πυροβόλα των Ελικοπτέρων Apache, των πυρομαχικών 40mm L/60 για τα πυροβόλα των αεροσκαφών AC130, των τυφεκίων M16A1 και Μ16Μ4

Συμπαραγωγή σε τεχνολογίες αιχμής όπως οι αεροκατασκευές τμημάτων των μαχητικών αεροσκαφών F-16, C130 και των ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk

Συνεργασίες σε προηγμένο και καινοτόμο στρατιωτικό εξοπλισμό που σχετίζεται με τακτικά συστήματα τηλεπικοινωνιών,  μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), ηλεκτρονικά συστήματα και καλωδιώσεις, νανοτεχνολογία και συστήματα επιτήρησης.

Ο κ. Βίτσας, στη συνέχεια, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  μίλησε για το επενδυτικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, ενώ έκανε αναφορά και στην πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον Ιούλιο του 2016, σχετικά με την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς με τον διττό στόχο της προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της περιουσίας, αλλά και το όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων από τις επενδύσεις.

Μίλησε επίσης και για τη μοναδικότητα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού τουρισμού, «για ασφαλείς διακοπές που μπορούν να απολαμβάνουν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ μαζί με τις οικογένειες τους και προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να υπάρξουν συγκεκριμένα προγράμματα που θα δίνουν κίνητρα για αυτό το σκοπό».

Αναφέρθηκε λεπτομερώς στο σχέδιο της κυβέρνησης για το αναπτυξιακό όραμα της Ελλάδας και τις αντίστοιχες δράσεις στην κατεύθυνση της υλοποίησής του, υπογραμμίζοντας ότι «η επίσημη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό δεν επιβεβαιώνει απλά την καλή εταιρική σχέση και τις δεσμεύσεις στις δημοκρατικές αξίες, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία τώρα που η Ελλάδα ξεπερνά την κρίση να συζητηθούν ζητήματα οικονομικών επενδύσεων ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, του τουρισμού αλλά και της Αμυντικής Βιομηχανίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε στην ομιλία του τις προοπτικές της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αναφέροντας τους ακόλουθους τομείς δραστηριότητας που περιλαμβάνονται στις παραγωγικές δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας:

1. Κατασκευή, συντήρηση και εκσυγχρονισμό φορητών οπλικών συστημάτων (ελαφρών και βαρέων όπλων και οπλομηχανημάτων),

2. Παραγωγή συστημάτων ενεργητικής και παθητικής προστασίας,

3. Κατασκευή πυρομαχικών και εκρηκτικών  καθώς και παροχή  υπηρεσιών αδρανοποίησής τους,

4. Κατασκευή, συντήρηση, επισκευή, εκσυγχρονισμός και  αναβάθμιση στρατιωτικών και τεθωρακισμένων οχημάτων

5. Ναυπήγηση και εκσυγχρονισμός πολεμικών σκαφών και λοιπών πλωτών μέσων 

6. Κατασκευή δομικών μερών αεροσκαφών, λοιπών ανταλλακτικών, επισκευή και συντήρηση κινητήρων αεροσκαφών και  συντήρηση και επισκευή εργοστασιακού επιπέδου αεροσκαφών, Ελικοπτέρων και των υποσυστημάτων τους,

7. Κατασκευή συστημάτων επικοινωνιών, Ανάπτυξη Λογισμικού Στρατιωτικών Εφαρμογών, ηλεκτρονικού υλικού και καλωδιώσεων, συστημάτων Διοίκησης, Ελέγχου και Πληροφοριών

8. Κατασκευή οπτικών, ηλεκτροοπτικών, οπτοηλεκτρονικών συστημάτων  ενίσχυσης φωτός και  θερμικής απεικόνισης και παρατήρησης, καθώς και  βιομετρικής αναγνώρισης

9. Εργασίες ειδικών διαδικασιών όπως συγκολλήσεις, βαφές και συντήρηση εξομοιωτών

10. Εκπαίδευση προσωπικού και πάρα πολλά άλλα που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για συνεργασίες και επενδύσεις σε υφιστάμενες ή νέες γραμμές παραγωγής της Αξιόπιστης και Τεχνολογικά εξελιγμένης Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Ο κ. Βίτσας υπογράμμισε τέλος την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, προσθέτοντας: «Προτρέπω όλους τους εταίρους να δουν τη συνεργασία με τις Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες ως ένα σημείο εκκίνησης για μια μακρά, στρατηγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία». 

Ανέφερε, δε, ως επιστέγασμα των διαχρονικά στενών σχέσεων της Ελλάδας-ΗΠΑ την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ το 2018 να είναι οι ΗΠΑ.

«Σας καλώ να επενδύσετε στην Ελλάδα και να συνεργαστείτε με τις Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες. Σας διαβεβαιώνω ότι τα οφέλη θα είναι πάνω από τις προσδοκίες σας, γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο η χώρα του μύθου και των ονείρων αλλά και η χώρα της δημιουργίας, όπου τα όνειρα γίνονται πράξη» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Βίτσας.

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση στη δύναμη του ελληνικού στόλου τον Οκτώβριο

Αύξηση στη δύναμη του ελληνικού στόλου τον Οκτώβριο

Αύξηση 0,7% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου (πλοία 100 κόρων και άνω) τον Οκτώβριο εφέτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη...
Τσίπρας σε τραπεζίτες: Nα βγουν από τα συρτάρια οι υποθέσεις των μεγαλομπαταχζήδων

Τσίπρας σε τραπεζίτες: Nα βγουν από τα συρτάρια οι υποθέσεις των μεγαλομπαταχζήδων

 Την ανάγκη να αποκατασταθεί η πραγματικότητα απέναντι στην κοινή γνώμη για τους πλειστηριασμούς, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντησή του με...

Θέμα ημερών η τροπολογία για τις 120 δόσεις

Ευνοικές διατάξεις για την εξόφληση των οφειλών επαγγελματιών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού και της ρύθμισης των 100 δόσεων προς...
Τετ α τετ Κοτζιά με τον Αφγανό ομόλογό του με επίκεντρο την διμερή συνεργασία

Τετ α τετ Κοτζιά με τον Αφγανό ομόλογό του με επίκεντρο την διμερή συνεργασία

H αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς,...
Ζαχαριάδης: Το πλεόνασμα θα το διανέμουμε εκεί που εκτιμούμε ότι πονάει ο κόσμος περισσότερο

Ζαχαριάδης: Το πλεόνασμα θα το διανέμουμε εκεί που εκτιμούμε ότι πονάει ο κόσμος περισσότερο

Την θέση ότι το πλεόνασμα η κυβέρνηση θα το διανείμει εκεί που θεωρεί πως ο κόσμος πονάει περισσότερος, εξέφρασε ο διευθυντής της...
Κικίλιας: Να γίνουμε η αλλαγή που θα έρθει

Κικίλιας: Να γίνουμε η αλλαγή που θα έρθει

«Το συνέδριο τελείωσε, τώρα ξεκινάει η μεγάλη κοινή προσπάθεια να ενώσουμε τους Έλληνες και να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση. Το...
Live η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής

Live η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής

 Με ομιλίες βουλευτών αλλά και αρκετών υπουργών και υφυπουργών συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης  13 Δεκεμβρίουη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού...
WSJ: H ελληνική οικονομία επανήλθε σε ρυθμούς ανάπτυξης

WSJ: H ελληνική οικονομία επανήλθε σε ρυθμούς ανάπτυξης

 Σε ένα άρθρο όπου αναλύει όλες τις εξελίξεις στην Ευρώπη το 2017, η  αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, κάνει αναφορά και στην...