Sofokleousin.gr
Νώντας Χαλδούπης
Νώντας Χαλδούπης
Email me

ΔΝΤ: Νέα μέτρα 2,3 δισ. το 2018!

Το Ταμείο «βλέπει» δημοσιονομικό κενό 1,3% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο και επίτευξη στόχου (3,5%) για την περίοδο 2019-2022. Κρίσιμο τετ α τετ Τσακαλώτου – Λαγκάρντ.

Δημοσιεύθηκε: 11 Οκτωβρίου 2017, 16:30 , Τελευταία Ενημέρωση: 11/10/2017, 09:16

ΔΝΤ: Νέα μέτρα 2,3 δισ. το 2018!

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση, πριν ακόμη αρχίσουν, προκαλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, που δημοσιοποίησε πριν από λίγο, καθώς επιμένει ότι το 2018 θα υπάρξει μεγάλο δημοσιονομικό κενό και «δείχνει», με αυτό τον τρόπο, στην κατεύθυνση νέων, επώδυνων μέτρων.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό πίνακα της έκθεσης Fiscal Monitor, που παρουσιάσθηκε στην Ουάσιγκτον, το 2018 είναι το μοναδικό «προβληματικό» έτος μέχρι και το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Ταμείο. Το πρωτογενές πλεόνασμα, από 1,7% του ΑΕΠ φέτος, θα αυξηθεί το 2018 στο 2,2%, δηλαδή θα διαμορφωθεί 1,3% του ΑΕΠ χαμηλότερα από το στόχο του προγράμματος (3,5% του ΑΕΠ).

Πρόκειται για μια εκτίμηση όπου λαμβάνεται υπόψη το δημοσιονομικό όφελος από τα πρόσθετα μέτρα (κυρίως περικοπές κοινωνικών επιδομάτων), που συμφωνήθηκαν στη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά το Ταμείο κρίνει ότι δεν είναι επαρκή για να φθάσει η Ελλάδα στο στόχο του 3,5%. Στην προηγούμενη εκτίμηση, του εαρινού Fiscal Monitor, όπου δεν λαμβανόταν υπόψη η επίδραση των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης, το Ταμείο προέβλεπε πλεόνασμα 2%.

Η απόσταση ανάμεσα στο στόχο του προγράμματος και στην πρόβλεψη του Ταμείου είναι τεράστια: αν ληφθούν μέτρα για να καλυφθεί, θα χρειασθεί η εξοικονόμηση να ξεπεράσει τα 2,3 δισ. ευρώ. Κατά το μεγαλύτερο μέρος (1% του ΑΕΠ), η απόκλιση μπορεί να καλυφθεί αν εφαρμοσθούν ένα χρόνο νωρίτερα οι προγραμματισμένες για το 2019 μειώσεις στις κύριες συντάξεις (εξάλειψη προσωπικής διαφοράς).

Για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή από το 2019 ως και το 2022, το Ταμείο είναι αισιόδοξο ότι η επίδραση των περικοπών στις συντάξεις (2019) και της μείωσης του αφορολόγητου ορίου (2020) θα σταθεροποιήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο του στόχου του προγράμματος 3,5%.

Προφανώς, το Ταμείο υπολογίζει ότι θα εφαρμοσθούν και τα θετικά «αντίμετρα» της κυβέρνησης, που συμφωνήθηκαν στη δεύτερη αξιολόγηση, δεδομένου ότι από το 2020 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι αρκετά υψηλότερο από το στόχο του 3,5% (τα πρόσθετα μέτρα 2019-2020 θα έχουν συνδυαστική επίδραση δύο μονάδων του ΑΕΠ).

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαφωνεί με αυτές τις εκτιμήσεις και έχει εγγράψει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018.

Πριν φθάσει στην Αθήνα η ομάδα των επικεφαλής των Θεσμών, στις 23 Οκτωβρίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης θα επιχειρήσουν να πείσουν την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόουλ Τόμσεν, σε συνάντηση που θα έχουν το Σάββατο, στην Ουάσιγκτον, ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στην Ελλάδα να αποδείξει ότι μπορεί να πιάσει τους στόχους χωρίς νέα μέτρα.

Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση είχε επιμείνει να αποφύγει τα πρόσθετα μέτρα το 2018, επειδή πρόκειται για ένα έτος που υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να διενεργηθούν εκλογές.

Στην καλύτερη περίπτωση, όμως, εκτιμάται ότι η απάντηση που θα δοθεί από τους αξιωματούχους του Ταμείου θα είναι ότι δεν μπορούν να αναλάβουν τέτοιες δεσμεύσεις και θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί το θέμα διεξοδικά στο επίπεδο των θεσμών, για εξετασθούν όλα τα στοιχεία και οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Άλλωστε, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Π. Τόμσεν, έχει λάβει ξεκάθαρα θέση στο παρελθόν υπέρ της γρήγορης εφαρμογής των μέτρων για συντάξεις και αφορολόγητο και εκτιμάται ότι δεν θα χάσει αυτή την ευκαιρία για να πιέσει προς την κατεύθυνση της ταχύτερης εφαρμογής των μειώσεων στις συντάξεις.

Το πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι δεν μπορεί στην παρούσα φάση να ακολουθήσει μια στρατηγική με στόχο την απομόνωση του Ταμείου, προσπαθώντας να κλείσει τη διαπραγμάτευση μόνο με τους Ευρωπαίους δανειστές, γιατί θα έχανε το μοναδικό ισχυρό σύμμαχο που έχει στις διαπραγματεύσεις για το χρέος έναντι της νέας -και πιθανόν σκληρότερης- γερμανικής κυβέρνησης.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κουβέλης: Η Τουρκία δεν επιδιώκει θερμό επεισόδιο

Κουβέλης: Η Τουρκία δεν επιδιώκει θερμό επεισόδιο

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στη εφ. Real News εκτιμά ότι «η Τουρκία δεν επιδιώκει ένα θερμό...
Παπαδημούλης: Οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης

Παπαδημούλης: Οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης

Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, το Μακεδονικό, αλλά και το σκάνδαλο Novartis, καθώς και οι προοπτικές της...
Γεννηματά: «Ο στόχος είναι να πάρουμε τη χώρα μας πίσω»

Γεννηματά: «Ο στόχος είναι να πάρουμε τη χώρα μας πίσω»

«Ο στόχος είναι να πάρουμε τη χώρα μας πίσω. Να βελτιώσουμε την ζωή των Ελλήνων με ασφάλεια, πρόοδο, αξιοπρέπεια, δικαιώματα. Ιδρύσαμε το...
Μίχαλος: Απαιτείται σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τα Επιμελητήρια

Μίχαλος: Απαιτείται σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τα Επιμελητήρια

«Το μοναδικό, ίσως, σημείο βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια -όπως προκύπτει από τις σχετικές εκθέσεις διεθνών οργανισμών- είναι η λειτουργία...
Ντομπρόβσκις: Πότε θα γίνει η μείωση του χρέους

Ντομπρόβσκις: Πότε θα γίνει η μείωση του χρέους

Η υλοποίηση των μέτρων της δεύτερης φάσης της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σε συνέχεια των αποφάσεων Μαΐου-Ιουνίου 2017, θα έρθει τμηματικά και...
Χαρίτσης: Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με πρωταγωνιστή την κοινωνία

Χαρίτσης: Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με πρωταγωνιστή την κοινωνία

    Τους τρεις βασικούς πυλώνες της Αναπτυξιακής Στρατηγικής που διαμορφώνει η κυβέρνηση για την μεταμνημονιακή εποχή επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και...
Πολυφωνία και θολό τοπίο στην Κεντροαριστερά

Πολυφωνία και θολό τοπίο στην Κεντροαριστερά

Σε άλλες εποχές και υπό διαφορετικές συνθήκες το ιδρυτικό συνέδριο του νέου πολιτικού φορέα που φιλοδοξεί να στεγάσει ολόκληρη την κεντροαριστερά, θα...
Σάλλας: Πυρά κατά Στουρνάρα - Λάθος η πιστωτική γραμμή

Σάλλας: Πυρά κατά Στουρνάρα - Λάθος η πιστωτική γραμμή

Υπέρ της κυβερνητικής επιλογής για "καθαρή έξοδο" από τα μνημόνια, χωρίς προληπτική γραμμή  χρηματοδοτικής στήριξης  και χωρίς τις πρόσθετες δεσμεύσεις και εποπτεία...