Sofokleousin.gr

Οι τράπεζες δίνουν ανάσες στο χρηματιστήριο

Δημοσιεύθηκε: 10 Οκτωβρίου 2017, 18:40 , Τελευταία Ενημέρωση: 10/10/2017, 18:40

Οι τράπεζες δίνουν ανάσες στο χρηματιστήριο
Σχετικά tags

Αισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2017-2018, μεγάλη επιτυχία της ομολογιακής έκδοσης της Εθνικής, θετική έκθεση της Citigroup για τις ελληνικές τράπεζες, που εκτιμά ότι έχουν κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας 2-4 δισ. ευρώ. Είναι οι τρεις καταλύτες που επέδρσαν σήμερα στο χρηματιοστήριο, δίνοντας "καύσιμα" και ψυχολογικό κίνητρο για να συνεχισθεί η αργή ανάκαμψη. Ομως, αύριο ακολουθούν τα... δυσάρεστα και το κλίμα μάλλον θ' αλλάξει.

Αυριο, λίγα λεπτά πριν κλείσει η συνεδρίαση υτου ΧΑ, δημοσιοποιείται η έκθεση του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά, που παραμένουν η "αχίλλειος πτέρνα" της χώρας μας και καθιστούν επιφυλακτικούς  τους ξένουν οίκους ως προς τις προοπτικές της οικονομίας.

 Το ΔΝΤ  παρουσίασε σήμερα προβλέψεις για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμούς υψηλότερους των κυβερνητικών προβλέψεων. Αυριο όμως, στις δημοσιονομικές εκτιμήσεις του θα είναι πολύ πιό "φειδωλό". Αναμένεται ότι θα τοποθετήσει χαμηλότερα τον πήχυ για το πρωτογενές πλεόνασμα, εγείροντας εμμέσως θέμα επίσπευσης των μέτρων που έχουν συμφωνθεί για το 2-19-2020.

Πάντως, ώσπου να δημοσιοποιηθεί η έκθεση του ΔΝΤ, η αγορά μπορεί να συνεχίσει ανοικά, "επενδύοντας" στο θετικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει η έκθεση της Citigroup και η επιτυχία της ομολογιακής έκδοσης της Εθνικής, όπου η προσφορά κεφαλαίων ήταν τετραπλάσια από το ζητούμενο ποσό, ενώ το επιτόκιο έπεσε κάτω από 3%.

 Σήμερα αυτές οι δύο θετικές εξελίξεις έδωσαν ώθηση στα τραπεζικά χαρτιά, που "τράβηξαν επάνω" όλη την αγορά και τους βασικούς δείκτες.

Ισχνός τζίρος, επιφυλακτικότητα

Ομως η συνολική εικόνα της συνεδρίασης δεν δικαιολογεί μεγάλη αισιοδοξία για τη συνέχεια. Αρνητική ένδειξη ο πολύ χαμηλός τζίρος, που υποδηλώνει ότι μεγάλα χαρτοφυλακια του εξωτερικού παραμένουν αδρανή, τηρώντας στάση αναμονής. Η συνολική αξία συναλλαγών ήταν σήμερα 35 εκατ. ευρώ (συν 8,5 εκατ. σε προσυμφωνημένες μετακινήσεις πακέτων).

 Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι βασικοί δείκτες θα συνεχίσουν να κινούνται σε μικρό εύρος διακύμανσης, συνεχίζοντας μιά πορεία συσσώρευσης, τουλάχιστον μέχρι τις τις 20 Οκτωβρίου, όταν στη σύνοδο του ΔΝΤ θα προκύψουν πιθανότατα ασφαλέστερες ενδείξεις ως προς τις προθέσεις του Ταμείου, αλλά και για τη στάση της Γερμανίας στο ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους.

Βασικός αρνητικός καταλύτης οι φόβοι ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για επισφαλή δάνεια και να προβούν σε άλλες κινήσεις που θα επηρεάσουν την κερδοφορία τους.

Προβληματισμός υπάρχει επίσης για τα αποτελέσματα των stress tests και τών ελέγχων προβληματικού ενεργητικού (troubled asset review-TAR), καθώς και για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του προτύπου IFRS 9.

Η αβεβαιότητα επιτείνεται  ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς μάλιστα φαίνεται ότι μπορεί να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του τρέχοντος έτους.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +0,84% και τερμάτισε +0,65%, στις 755.03 μονάδες. Αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να συνεχίσει σε τροχιά ανάκαμψης, εάν τις επόμενες μέρες κατοχυρώσει ως στήριξη στις 762 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FT25 σημείωσε άνοδο 0,84% στις 1.985,97 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ +0,34% και +3,65% και έκλεισε με κέρδη 2,88%  στις 783,06 μονάδες.  Alpha +3,8%, Eurobank +2,6%, Πειραιώς +2,5%,  Εθνική +2,1%.  Αμετάβλητη η Attica Bank.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips Motor Oil  +3%,ΟΛΠ +1,1%, Ελλάκτωρ +0,6%.

Στο κόκκινο Βιοχάλκο, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ -1,6%, Aegean -1,4%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,3%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η MIG, με εντυπωσιακή άνοδο +15,4% και μεγάλο όγκο συναλλαγών

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Δέλεαρ για ρευστοποιήσεις στο ΧΑ

Δέλεαρ για ρευστοποιήσεις στο ΧΑ

Θετικές προοπτικές διαμορφώνονται στο χρηματιστήριο, ενόψει ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και καθώς ενισχύεται σταθερά η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην ελληνική οικονομία...
Ισχυρά κέρδη για τον Nikkei

Ισχυρά κέρδη για τον Nikkei

Ισχυρά κέρδη 1,55% σημειώνει ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, ενώ στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές καταγράφονται μεικτά πρόσημα. Συγκεκριμένα, ο κινεζικός δείκτης Shanghai Composite κινείται...
Εφάπαξ επίδομα σε κάθε άνεργο νέο 18-24 ετών

Εφάπαξ επίδομα σε κάθε άνεργο νέο 18-24 ετών

Εφάπαξ επίδομα «νεανικής αλληλεγγύης» σε κάθε άνεργο ηλικίας από 18 έως 24 ετών, ύψους 400 ευρώ, θα χορηγήσει τις επόμενες μέρες το...
Fitch: Αναβάθμιση της Πορτογαλίας σε ΒΒΒ

Fitch: Αναβάθμιση της Πορτογαλίας σε ΒΒΒ

Σε «ΒΒΒ» από «ΒΒ+» προηγουμένως, αναβάθμισε ο οίκος Fitch Ratings την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας, με σταθερή προοπτική (outlook).Όπως...
Μια σημαντική έκδοση για τα Ελληνικά Γράμματα,  με χορηγό την INTERAMERICAN

Μια σημαντική έκδοση για τα Ελληνικά Γράμματα, με χορηγό την INTERAMERICAN

Μια μοναδική ερευνητική και συγγραφική προσέγγιση για την «Πνευματική Πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο (13ος αιώνας...
Χρυσός: Εβδομαδιαία κέρδη, ύστερα από καιρό

Χρυσός: Εβδομαδιαία κέρδη, ύστερα από καιρό

Για πρώτη φορά εντός ενός μηνός ο χρυσός κατέγραψε κέρδη μες την βδομάδα, λαμβάνοντας ώθηση και από την απόφαση της Fed να...
Φρέναρε στη "στροφή" το Χρηματιστήριο

Φρέναρε στη "στροφή" το Χρηματιστήριο

Ανεμος αισιοδοξίας πνέει στο χρηματιστήριο και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου αποτυπώνεται πλέον καθημερινά η μεταστροφή απόψεων-εκτιμήσεων των διεθνών επενδυτών για την...
Πυρά Κρούγκμαν για Bitcoin: Μεγαλύτερη φούσκα από την στεγαστική αγορά

Πυρά Κρούγκμαν για Bitcoin: Μεγαλύτερη φούσκα από την στεγαστική αγορά

Βολές κατά του γνωστού κρυπτονομίσματος, Bitcoin, από τον οικονομολόγου, Πολ Κρούγκαν οποίος σημείωσε ότι είναι πιο εξόφθαλμη φούσκα και από την στεγαστική...