Sofokleousin.gr

Οι τράπεζες δίνουν ανάσες στο χρηματιστήριο

Δημοσιεύθηκε: 10 Οκτωβρίου 2017, 18:40 , Τελευταία Ενημέρωση: 10/10/2017, 18:40

Οι τράπεζες δίνουν ανάσες στο χρηματιστήριο
Σχετικά tags

Αισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2017-2018, μεγάλη επιτυχία της ομολογιακής έκδοσης της Εθνικής, θετική έκθεση της Citigroup για τις ελληνικές τράπεζες, που εκτιμά ότι έχουν κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας 2-4 δισ. ευρώ. Είναι οι τρεις καταλύτες που επέδρσαν σήμερα στο χρηματιοστήριο, δίνοντας "καύσιμα" και ψυχολογικό κίνητρο για να συνεχισθεί η αργή ανάκαμψη. Ομως, αύριο ακολουθούν τα... δυσάρεστα και το κλίμα μάλλον θ' αλλάξει.

Αυριο, λίγα λεπτά πριν κλείσει η συνεδρίαση υτου ΧΑ, δημοσιοποιείται η έκθεση του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά, που παραμένουν η "αχίλλειος πτέρνα" της χώρας μας και καθιστούν επιφυλακτικούς  τους ξένουν οίκους ως προς τις προοπτικές της οικονομίας.

 Το ΔΝΤ  παρουσίασε σήμερα προβλέψεις για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμούς υψηλότερους των κυβερνητικών προβλέψεων. Αυριο όμως, στις δημοσιονομικές εκτιμήσεις του θα είναι πολύ πιό "φειδωλό". Αναμένεται ότι θα τοποθετήσει χαμηλότερα τον πήχυ για το πρωτογενές πλεόνασμα, εγείροντας εμμέσως θέμα επίσπευσης των μέτρων που έχουν συμφωνθεί για το 2-19-2020.

Πάντως, ώσπου να δημοσιοποιηθεί η έκθεση του ΔΝΤ, η αγορά μπορεί να συνεχίσει ανοικά, "επενδύοντας" στο θετικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει η έκθεση της Citigroup και η επιτυχία της ομολογιακής έκδοσης της Εθνικής, όπου η προσφορά κεφαλαίων ήταν τετραπλάσια από το ζητούμενο ποσό, ενώ το επιτόκιο έπεσε κάτω από 3%.

 Σήμερα αυτές οι δύο θετικές εξελίξεις έδωσαν ώθηση στα τραπεζικά χαρτιά, που "τράβηξαν επάνω" όλη την αγορά και τους βασικούς δείκτες.

Ισχνός τζίρος, επιφυλακτικότητα

Ομως η συνολική εικόνα της συνεδρίασης δεν δικαιολογεί μεγάλη αισιοδοξία για τη συνέχεια. Αρνητική ένδειξη ο πολύ χαμηλός τζίρος, που υποδηλώνει ότι μεγάλα χαρτοφυλακια του εξωτερικού παραμένουν αδρανή, τηρώντας στάση αναμονής. Η συνολική αξία συναλλαγών ήταν σήμερα 35 εκατ. ευρώ (συν 8,5 εκατ. σε προσυμφωνημένες μετακινήσεις πακέτων).

 Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι βασικοί δείκτες θα συνεχίσουν να κινούνται σε μικρό εύρος διακύμανσης, συνεχίζοντας μιά πορεία συσσώρευσης, τουλάχιστον μέχρι τις τις 20 Οκτωβρίου, όταν στη σύνοδο του ΔΝΤ θα προκύψουν πιθανότατα ασφαλέστερες ενδείξεις ως προς τις προθέσεις του Ταμείου, αλλά και για τη στάση της Γερμανίας στο ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους.

Βασικός αρνητικός καταλύτης οι φόβοι ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για επισφαλή δάνεια και να προβούν σε άλλες κινήσεις που θα επηρεάσουν την κερδοφορία τους.

Προβληματισμός υπάρχει επίσης για τα αποτελέσματα των stress tests και τών ελέγχων προβληματικού ενεργητικού (troubled asset review-TAR), καθώς και για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του προτύπου IFRS 9.

Η αβεβαιότητα επιτείνεται  ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς μάλιστα φαίνεται ότι μπορεί να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του τρέχοντος έτους.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +0,84% και τερμάτισε +0,65%, στις 755.03 μονάδες. Αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να συνεχίσει σε τροχιά ανάκαμψης, εάν τις επόμενες μέρες κατοχυρώσει ως στήριξη στις 762 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FT25 σημείωσε άνοδο 0,84% στις 1.985,97 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ +0,34% και +3,65% και έκλεισε με κέρδη 2,88%  στις 783,06 μονάδες.  Alpha +3,8%, Eurobank +2,6%, Πειραιώς +2,5%,  Εθνική +2,1%.  Αμετάβλητη η Attica Bank.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips Motor Oil  +3%,ΟΛΠ +1,1%, Ελλάκτωρ +0,6%.

Στο κόκκινο Βιοχάλκο, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ -1,6%, Aegean -1,4%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,3%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η MIG, με εντυπωσιακή άνοδο +15,4% και μεγάλο όγκο συναλλαγών

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Bad Bank θα «καθαρίσει» τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια

Bad Bank θα «καθαρίσει» τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια

Τη σύσταση Bad Bank στην οποία θα περάσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δρομολογεί πλέον η Κυβέρνηση μετά το «πράσινο» φώς» που άναψαν...
Φλόριντα: Η ρωγμή στη φονική πεζογέφυρα δεν ανησύχησε τους ειδικούς

Φλόριντα: Η ρωγμή στη φονική πεζογέφυρα δεν ανησύχησε τους ειδικούς

Ενώ οι νεκροί από την κατάρρευση της πεζογέφυρας στη Φλόριντα έφθασαν τους έξι και από την αστυνομία εκφράζονται φόβοι και για άλλους...
Αρνητική ψυχολογία στο ΧΑ

Αρνητική ψυχολογία στο ΧΑ

Στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης παραμένει το χρηματιστήριο και όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία του είναι ανοιχτά. Βασικό...
Τα μάκρο στηρίζουν την Wall Street

Τα μάκρο στηρίζουν την Wall Street

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street με ήπια άνοδο εν μέσω εταιρικών και μακροοικονομικών νέων. Πιο αναλυτικά, η...
Εν αναμονή των Παραγώγων

Εν αναμονή των Παραγώγων

Ενα τεστ αντοχών και στηρίξεων βρίσκεται σε εξέλιξη στο χρηματιστήριο, που παραμένει σε τροχιά διολίσθησης για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση,  κόντρα στη...
Στα  7,883 δισ. τα υπό διαχείριση κεφάλαια των ασφαλιστικών το δ' 3μηνο 2017

Στα 7,883 δισ. τα υπό διαχείριση κεφάλαια των ασφαλιστικών το δ' 3μηνο 2017

Ρόλο κλειδί στην οικονομία της Ευρώπης κατέχουν οι ασφαλιστικές οι οποίες είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε...
Allianz GI: Μηδενική η αξία του bitcoin

Allianz GI: Μηδενική η αξία του bitcoin

Το θέμα δεν έγκειται στο εάν, αλλά στο πότε η φούσκα του Bitcoin θα σκάσει δηλώνει η Allianz Global Investors. Η αξία...
Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

 Αρνητικά πρόσημα καταγράφονται στις κυριότερες ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να εκδηλώνουν την ανησυχία τους, για τη διπλωματική διαμάχη που εξελίσσεται ανάμεσα...