Sofokleousin.gr

Όταν οι πολιτικοί είναι φίλοι με τους τραπεζίτες

Δημοσιεύθηκε: 08 Οκτωβρίου 2017, 21:30 , Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2017, 21:45

Όταν οι πολιτικοί είναι φίλοι με τους τραπεζίτες

Συμβαίνει παντού και πάντα, συνέβη και στην Ισλανδία:  Όταν η χώρα χρεοκόπησε το 2008 λόγω της κατάρρευσης των τραπεζών της, κάποιοι εξέχοντες πολιτικοί φρόντισαν πριν απ’ όλα να σώσουν τα λεφτά τους. Εχοντας στενές σχέσεις με τους τραπεζίτες, πληροφορήθηκαν έγκαιρα τι πρόκειται να συμβεί. Ρευστοποίησαν λοιπόν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια λίγες ώρες πριν βάλουν λουκέτο οι τράπεζες και μετακίνησαν τα χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους.

Πρωταγωνιστής σ’ αυτή την ιστορία ήταν ο νυν πρωθυπουργός Bjarni Benediktsson, γόνος μιάς από τις πλουσιότερες οικογένειες της Ισλανδίας, που ελέγχει δεκάδες επιχειρήσεις σε πολλούς κλάδους.

Τότε, όταν η χώρα του κατέρρευσε, ήταν βουλευτής. Είχε όμως στενές σχέσεις με τους τραπεζίτες και τον στενό κύκλο στελεχών που διαχειρίζονταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Από αυτούς είχε «εσωτερική πληροφόρηση» και τη χρησιμοποίησε για να διασώσει την προσωπικό του περιουσία, την ώρα που οι ισλανδικές τράπεζες κατέρρεαν, φορτώνοντας στο κράτος υποχρεώσεις 11πλάσιες(!) από το ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι επενδυτές και οι καταθέτες έχαναν τα χρήματα τους.

Τα στοιχεία για τη δράση του νυν πρωθυπουργού  αποκαλύπτονται τώρα – ενώ είχαν προηγηθεί αποκαλύψεις για ανάλογες κινήσεις του τότε πρωθυπουργού Sigmmundur Gunnlaugsson.

Ο Gunnlaugsson «πλήρωσε», χάνοντας την εξουσία και παραπεμπόμενος σε δίκη,  χωρίς να έχει αποσαφηνισθεί ακόμη εάν είχε πράγματι «εσωτερική πληροφόρηση» από τους τραπεζίτες.

Ο Benediktsson είναι τώρα πρωθυπουργός και υπόσχεται ότι θα οδηγήσει την Ισλανδία στην ανάπτυξη μέσα από επενδύσεις. Όμως τα προσωπικά του χρήματα είναι στο εξωτερικό και το όνομα του εμφανίζεται στα περιβόητα Panama Papers.

Αποκαλύψεις

Σύμφωνα με ντοκουμέντα που έφερε χθες στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Benediktsson έσπευσε να ρευστοποιήσει όλες τις θέσεις του σε επενδυτικό κεφάλαιο της κορυφαίας τράπεζας της Ισλανδίας Glitnir, λίγες ώρες πριν αυτή καταρρεύσει τον Οκτώβριο του 2008. Μαζί με αυτόν ρευστοποίησαν τα χαρτοφυλάκια τους και άλλα μέλη της οικογένειάς του, γλιτώνοντας ζημιές πολλών δεκάδων εκατομμυρίων κορονών.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι ο τότε βουλευτής διατηρούσε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την ηγεσία της Glitnir -και είχε πιθανότατα εσωτερική πληροφόρηση-.

Στις αρχές Οκτωβρίου του 2008, περίπου δύο εβδομάδες μετά τη χρεοκοπία της αμερικανικής Lehman Brodthers, οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισλανδίας (Glitnir, Kaupting, Landsbanki) χρεοκόπησαν, αφήνοντας πίσω τους ακάλυπτες υποχρεώσεις ίσες με το 11πλάσιο του ισλανδικού ΑΕΠ και βυθίζοντας τη νησιωτική χώρα σε πρωτοφανή ύφεση.

Το Χρηματιστήριο του Ρέικιαβικ υποχώρησε κατά 97%(!) ενώ το εθνικό νόμισμα, η κορόνα, έχασε τη μισή της αξία.

Τα ντοκουμέντα που έφερε στη δημοσιότητα ο Guardian, δείχνουν ότι στις 2 Οκτωβρίου, 4 ημέρες πριν οι τράπεζες καταρρεύσουν και τεθούν υπό ειδική διαχείριση, ο Benediktsson ρευστοποίησε θέσεις 30 εκατ. κορονών από το επενδυτικό κεφάλαιο Sjoour 9 της Glitnir.

Την ημέρα που οι τράπεζες έκλειναν, οι υπάλληλοι της Glitnir είχαν οδηγίες να ρευστοποιήσουν και τα υπόλοιπα επενδυτικά χαρτοφυλάκια του Benediktsson, αξίας 21 εκατ. κορονών. Πρόλαβαν στην κυριολεξία στο «παρά ένα».
Την ίδια ημέρα και lλίγες ώρες πριν κρατικοποιηθούν οι χρεοκοπημένες τράπεζες, ρευστοποιήθηκαν θέσεις ενός δισ. κορονών από τον θείο του σημερινού πρωθυπουργού.

 Η διαπλοκή με τους τραπεζίτες

Τα έγγραφα έδειξαν ότι ο Benediktsson βρισκόταν εκείνη την ημέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τα στελέχη της Glitnir και πιθανότατα γνώριζε τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Ο Benediktsson υποστηρίζει ότι δεν είχε εσωτερική πληροφόρηση και ότι δεν γνώριζε την απόφαση των αρχών για εκκαθάριση των τραπεζών και μη κάλυψη των θέσεων των επενδυτών τους.

Τα ντοκουμέντα δείχνουν όμως ότι 4 μέρες πριν από την πώληση του μεριδίου του στο Sjoour 9, στις 29 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός είχε συμμετάσχει σε συνάντηση Ισλανδών πολιτικών με τον πρόεδρο της Glitnir που είχε αντικείμενο την επιδεινούμενη κατάσταση της τράπεζας.

Ο Benediktsson είχε συναντηθεί επίσης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, ενώ ήταν στενός φίλος του επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος της Glitnir, ο οποίος μάλιστα χρηματοδοτούσε την προεκλογική εκστρατεία του.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διεθνής συλλογή υπογραφών υπέρ του Ανδρέα Γεωργίου!

Διεθνής συλλογή υπογραφών υπέρ του Ανδρέα Γεωργίου!

Στην εκστρατεία συλλογής υπογραφών που ξεκίνησε η Αμερικανική Στατιστική Ένωση (ASA) υπέρ του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου αναφέρεται η Frankfurter...
Γερμανός ιστορικός: 185 δισ. ευρώ οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα

Γερμανός ιστορικός: 185 δισ. ευρώ οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα

Οι ελληνικές διεκδικήσεις για πολεμικές επανορθώσεις δεν έχουν παραγραφεί, υποστηρίζουν δύο γερμανοί ερευνητές σε βιβλίο που παρουσιάζει η SZ. Η FAZ αναφέρεται...
Βουλή: Αντιπαράθεση Σπίρτζη με Σταϊκούρα - Λοβέρδο

Βουλή: Αντιπαράθεση Σπίρτζη με Σταϊκούρα - Λοβέρδο

Λεκτική αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χρήστο Σταϊκούρα...
Τσίπρας: Έχει έρθει η στιγμή να γυρίσει σελίδα ο τόπος μας

Τσίπρας: Έχει έρθει η στιγμή να γυρίσει σελίδα ο τόπος μας

Έχει έρθει η στιγμή να σταθεί ο τόπος στα πόδια του, να γυρίσει σελίδα και να περάσει στην εποχή μιας ριζικής παραγωγικής...
Νέος γγ ΔΟΣ του ΥΠΕΞ ο Γιάννης Μπράχος

Νέος γγ ΔΟΣ του ΥΠΕΞ ο Γιάννης Μπράχος

 Τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών αναλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο εμπειρογνώμονας...
«Ορκωτός λογιστής ζήτησε διευκρινίσεις για το πόθεν έσχες της κας Γκραμπόφκσι»

«Ορκωτός λογιστής ζήτησε διευκρινίσεις για το πόθεν έσχες της κας Γκραμπόφκσι»

"Τα έγγραφα στοιχεία, που ζητήθηκαν από την κα Γκραμπόφσκι, υπάγονται στον τακτικό έλεγχο και όχι σε οποιασδήποτε μορφής έκτακτου ελέγχου. Κατά συνέπεια,...
Κοντονής: Απαραιτήτως μετρητά και πολύτιμα είδη στις δηλώσεις «πόθεν έσχες»

Κοντονής: Απαραιτήτως μετρητά και πολύτιμα είδη στις δηλώσεις «πόθεν έσχες»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επανήλθε σήμερα το απόγευμα στο θέμα των δηλώσεων «πόθεν έσχες», κατά το κλείσιμο της ομιλίας του σε...
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσ/νίκης για το 2018

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσ/νίκης για το 2018

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και εν μέσω διαφωνιών από την αντιπολίτευση και αποστασιοποιημένους δημοτικούς συμβούλους, ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2018,...