Sofokleousin.gr

Όταν οι πολιτικοί είναι φίλοι με τους τραπεζίτες

Δημοσιεύθηκε: 08 Οκτωβρίου 2017, 21:30 , Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2017, 21:45

Όταν οι πολιτικοί είναι φίλοι με τους τραπεζίτες

Συμβαίνει παντού και πάντα, συνέβη και στην Ισλανδία:  Όταν η χώρα χρεοκόπησε το 2008 λόγω της κατάρρευσης των τραπεζών της, κάποιοι εξέχοντες πολιτικοί φρόντισαν πριν απ’ όλα να σώσουν τα λεφτά τους. Εχοντας στενές σχέσεις με τους τραπεζίτες, πληροφορήθηκαν έγκαιρα τι πρόκειται να συμβεί. Ρευστοποίησαν λοιπόν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια λίγες ώρες πριν βάλουν λουκέτο οι τράπεζες και μετακίνησαν τα χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους.

Πρωταγωνιστής σ’ αυτή την ιστορία ήταν ο νυν πρωθυπουργός Bjarni Benediktsson, γόνος μιάς από τις πλουσιότερες οικογένειες της Ισλανδίας, που ελέγχει δεκάδες επιχειρήσεις σε πολλούς κλάδους.

Τότε, όταν η χώρα του κατέρρευσε, ήταν βουλευτής. Είχε όμως στενές σχέσεις με τους τραπεζίτες και τον στενό κύκλο στελεχών που διαχειρίζονταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Από αυτούς είχε «εσωτερική πληροφόρηση» και τη χρησιμοποίησε για να διασώσει την προσωπικό του περιουσία, την ώρα που οι ισλανδικές τράπεζες κατέρρεαν, φορτώνοντας στο κράτος υποχρεώσεις 11πλάσιες(!) από το ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι επενδυτές και οι καταθέτες έχαναν τα χρήματα τους.

Τα στοιχεία για τη δράση του νυν πρωθυπουργού  αποκαλύπτονται τώρα – ενώ είχαν προηγηθεί αποκαλύψεις για ανάλογες κινήσεις του τότε πρωθυπουργού Sigmmundur Gunnlaugsson.

Ο Gunnlaugsson «πλήρωσε», χάνοντας την εξουσία και παραπεμπόμενος σε δίκη,  χωρίς να έχει αποσαφηνισθεί ακόμη εάν είχε πράγματι «εσωτερική πληροφόρηση» από τους τραπεζίτες.

Ο Benediktsson είναι τώρα πρωθυπουργός και υπόσχεται ότι θα οδηγήσει την Ισλανδία στην ανάπτυξη μέσα από επενδύσεις. Όμως τα προσωπικά του χρήματα είναι στο εξωτερικό και το όνομα του εμφανίζεται στα περιβόητα Panama Papers.

Αποκαλύψεις

Σύμφωνα με ντοκουμέντα που έφερε χθες στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Benediktsson έσπευσε να ρευστοποιήσει όλες τις θέσεις του σε επενδυτικό κεφάλαιο της κορυφαίας τράπεζας της Ισλανδίας Glitnir, λίγες ώρες πριν αυτή καταρρεύσει τον Οκτώβριο του 2008. Μαζί με αυτόν ρευστοποίησαν τα χαρτοφυλάκια τους και άλλα μέλη της οικογένειάς του, γλιτώνοντας ζημιές πολλών δεκάδων εκατομμυρίων κορονών.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι ο τότε βουλευτής διατηρούσε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την ηγεσία της Glitnir -και είχε πιθανότατα εσωτερική πληροφόρηση-.

Στις αρχές Οκτωβρίου του 2008, περίπου δύο εβδομάδες μετά τη χρεοκοπία της αμερικανικής Lehman Brodthers, οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισλανδίας (Glitnir, Kaupting, Landsbanki) χρεοκόπησαν, αφήνοντας πίσω τους ακάλυπτες υποχρεώσεις ίσες με το 11πλάσιο του ισλανδικού ΑΕΠ και βυθίζοντας τη νησιωτική χώρα σε πρωτοφανή ύφεση.

Το Χρηματιστήριο του Ρέικιαβικ υποχώρησε κατά 97%(!) ενώ το εθνικό νόμισμα, η κορόνα, έχασε τη μισή της αξία.

Τα ντοκουμέντα που έφερε στη δημοσιότητα ο Guardian, δείχνουν ότι στις 2 Οκτωβρίου, 4 ημέρες πριν οι τράπεζες καταρρεύσουν και τεθούν υπό ειδική διαχείριση, ο Benediktsson ρευστοποίησε θέσεις 30 εκατ. κορονών από το επενδυτικό κεφάλαιο Sjoour 9 της Glitnir.

Την ημέρα που οι τράπεζες έκλειναν, οι υπάλληλοι της Glitnir είχαν οδηγίες να ρευστοποιήσουν και τα υπόλοιπα επενδυτικά χαρτοφυλάκια του Benediktsson, αξίας 21 εκατ. κορονών. Πρόλαβαν στην κυριολεξία στο «παρά ένα».
Την ίδια ημέρα και lλίγες ώρες πριν κρατικοποιηθούν οι χρεοκοπημένες τράπεζες, ρευστοποιήθηκαν θέσεις ενός δισ. κορονών από τον θείο του σημερινού πρωθυπουργού.

 Η διαπλοκή με τους τραπεζίτες

Τα έγγραφα έδειξαν ότι ο Benediktsson βρισκόταν εκείνη την ημέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τα στελέχη της Glitnir και πιθανότατα γνώριζε τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Ο Benediktsson υποστηρίζει ότι δεν είχε εσωτερική πληροφόρηση και ότι δεν γνώριζε την απόφαση των αρχών για εκκαθάριση των τραπεζών και μη κάλυψη των θέσεων των επενδυτών τους.

Τα ντοκουμέντα δείχνουν όμως ότι 4 μέρες πριν από την πώληση του μεριδίου του στο Sjoour 9, στις 29 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός είχε συμμετάσχει σε συνάντηση Ισλανδών πολιτικών με τον πρόεδρο της Glitnir που είχε αντικείμενο την επιδεινούμενη κατάσταση της τράπεζας.

Ο Benediktsson είχε συναντηθεί επίσης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, ενώ ήταν στενός φίλος του επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος της Glitnir, ο οποίος μάλιστα χρηματοδοτούσε την προεκλογική εκστρατεία του.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε μονοψήφιο η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, χάνει το ΠΑΣΟΚ, ενισχύεται η Χ.Α.

Σε μονοψήφιο η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, χάνει το ΠΑΣΟΚ, ενισχύεται η Χ.Α.

Νέα μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Αnalysis, με τις επιρροές στο εκλογικό σώμα από τη Novartis...
Υπόθεση Novartis: Νέα στοιχεία - φωτιά από έγγραφο του FBI

Υπόθεση Novartis: Νέα στοιχεία - φωτιά από έγγραφο του FBI

Η «αποκάλυψη των δύο πραγματικών λόγων για τους οποίους η Novartis δωροδοκούσε τα πολιτικά πρόσωπα» καθώς και ονόματα προσώπων και εταιρειών μέσων...
Μειώθηκε πράγματι η φαρμακευτική δαπάνη επί Γεωργιάδη- Σαλμά;

Μειώθηκε πράγματι η φαρμακευτική δαπάνη επί Γεωργιάδη- Σαλμά;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφ. Συν η µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης, την οποία επικαλούνται δηµοσίως ο πρώην υπουργός Υγείας, νυν αντιπρόεδρος της...
Ρήγας: Διεθνές το σκάνδαλο Novartis- Πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη

Ρήγας: Διεθνές το σκάνδαλο Novartis- Πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη

Να πέσουν οι τόνοι αναφορικά με τα σκάνδαλο Novartis ζήτησε μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90.1» ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, απορρίπτοντας τις...
ΣΥΡΙΖΑ: Στημένη η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μάνδρα

ΣΥΡΙΖΑ: Στημένη η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μάνδρα

Σε μια στημένη επίσκεψη με μοναδική στόχευση την επικοινωνιακή του προβολή, ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τη Μάνδρα και τους κατοίκους της πληγείσας...
Στο νοσοκομείο με υπερκόπωση ο Μουζάλας

Στο νοσοκομείο με υπερκόπωση ο Μουζάλας

 Με υπερκόπωση νοσηλεύεται από την προηγούμενη Τετάρτη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Τη Δευτέρα αναμένεται να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου...
Διπλό μήνυμα Παυλόπουλου προς Τουρκία και ΠΓΔΜ

Διπλό μήνυμα Παυλόπουλου προς Τουρκία και ΠΓΔΜ

Διπλό μήνυμα, προς την ΠΓΔΜ ότι η προϋπόθεση για την όποια συμφωνία για την ονομασία και τις εγγυήσεις αλυτρωτισμού είναι η προηγούμενη...
Στην Τρίπολη επεκτείνεται το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων

Στην Τρίπολη επεκτείνεται το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης ανακοίνωσαντην υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο...