Sofokleousin.gr

Η Καταλανική ιστορία: Πως φτάσαμε στο δημοψήφισμα

Δημοσιεύθηκε: 08 Οκτωβρίου 2017, 18:40

Η Καταλανική ιστορία: Πως φτάσαμε στο δημοψήφισμα
Σχετικά tags

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των Καταλανών που επιθυμούν ανεξαρτησία από την Ισπανία έχει εκτοξευθεί. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ήταν ένα 10-15%  σήμερα ένα συντριπτικό ποσοστό των Καταλανών επιθυμεί διακαώς την αυτονομία.

Πολλοί επικαλούνται την παγκόσμια οικονομική κρίση ως την αιτία  της καταλανικής δυσαρέσκειας. Από αυτή την άποψη, η προσπάθεια για ανεξαρτησία είναι απλώς μια άλλη εκδήλωση των λαϊκιστικών κινημάτων που σαρώνουν την Ευρώπη. Βεβαίως, τα οικονομικά παράπονα που προέρχονται από το να είναι μέρος της Ισπανίας μπορεί να έχουν πείσει πολλούς για να στηρίξουν την ανεξαρτησία. Αλλά αυτό δεν είναι το κύριο κίνητρο τους.

Οι Ισπανοί και οι Καταλανοί διαφωνούν σχετικά με τους βασικούς όρους της συζήτησης. Η Ισπανία βλέπει τον εαυτό της ως μια προκαθορισμένη ιστορική επιχείρηση, της οποίας η Καταλωνία είναι απλό προσάρτημα - ένα από τα πολλά μέρη ενός αναμφισβήτητου συνόλου. Οι Καταλανοί, από την άλλη πλευρά, ανέκαθεν αυτοπροσιορίζονται ως έθνος, με μακρά και επιτυχημένη πορεία  μέχρις ότου απορροφηθεί από ένα ισχυρότερο κράτος με ουσιαστικά διαφορετικά πολιτισμικά κίνητρα και δομές διακυβέρνησης.

Όταν η Καταλονία τέθηκε υπό την κυριαρχία των ισπανών μονάρχων στη στροφή του δέκατου έκτου αιώνα, δημιουργήθηκε μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ της καταλανικής παράδοσης της αυτοδιοίκησης και της επιθυμίας του στέμματος  να ασκεί απόλυτη εξουσία.

Αυτό που ξεκίνησε ως μια πολιτική συνομοσπονδία μεταξύ ίσων έδωσε τη θέση της σε μια σταδιακή ενσωματωση της Καταλονίας από την Ισπανία. Το 1714, ως αποτέλεσμα του πολέμου και της κατοχής, η Καταλονία έγινε, απλώς μια ακόμη προσάρτηση μιας παγκόσμιας αυτοκρατορίας που ξεκίνησε από τη Μαδρίτη. Αντί να οικοδομήσουν μια πολυεθνική κοινότητα στην οποία οι  διάφοροι λαοί θα μπορούσαν να μοιράζονται μια πολιτική δομή  - όπως στην περίπτωση της Αυστρίας-Ουγγαρίας του 19ου αιώνα, ή όπως συμβαίνει στην Ελβετία σήμερα - η Ισπανία πάντοτε επέλεξε να επιτύχει την επιβίωσή της σε μια πολιτική επιβολής και ομοιομορφίας. Αυτό σήμανε την παύση και τελικά την άρνηση της εθνικής ταυτότητας των Καταλανών. 

Αφού αγωνίστηκαν για να διατηρήσουν τη συλλογική τους ταυτότητα ενάντια σε μια αμείλικτη προσπάθεια να την  απομακρύνουν - και, σε ορισμένα κρίσιμα σημεία της ιστορίας, να τη  σβήσουν - η θέση των Καταλανών στην Ισπανία  συνεχώς επιδεινώνονταν. Απο τις  δημοκρατικές κυβερνήσεις  του 20ου αιώνα , οι Καταλανοί προσδοκούσαν ότι θα προέκυπτε μια ρύθμιση που θα σέβεται τα συμφέροντά τους και την πολιτιστική τους ταυτότητα.

Το δημοκρατικό καθεστώς του 1931 ενέκρινε τη δημιουργία μιας αυτόνομης καταλανικής περιοχής. Αλλά αυτό ανατράπηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Φράνκο το 1936. Με το θάνατο του Φράνκο και τη δεύτερη μετάβαση της Ισπανίας στη δημοκρατία στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι Καταλανοί και οι Ισπανοί έκαναν μια συμφωνία που έδωσε  ένα βαθμό αυτοδιοίκησης σε σχέση με τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την εκπαίδευση. Στα χαρτιά φαίνεται μία λογική συμφωνία. Στην πράξη όμως επανεμφανίστηκαν οι παλιές εντάσεις: οι καταλανικές υπηρεσίες, στηριζόμενες σε πόρους που διατέθηκαν από τη Μαδρίτη, παρέμειναν συστηματικά ανεπαρκείς , και η κεντρική κυβέρνηση παραβίαζε τις εξουσίες που μεταφέρθηκαν  στην Βαρκελώνη.

Το 2005, το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας, με την υποστήριξη του 88% των μελών του, υπέβαλε αναθεωρημένο χάρτη αυτοδιοίκησης για να διευκρινίσει καλύτερα τους όρους της σχέσης του με την Ισπανία και να προστατεύσει τις πολιτικές δυνάμεις της περιοχής από τις επανειλημμένες καταπατήσεις της κεντρικής κυβέρνησης . Αυτό που είδαν οι Καταλανοί ως μια προσεκτικά ισορροπημένη πρόταση τροποποιήθηκε έντονα από τον ισπανό νομοθέτη και στη συνέχεια χτυπήθηκε  από το πολιτικοποιημένο συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας. Ακόμη χειρότερα, ο Χάρτης προκάλεσε μια έντονη εκστρατεία στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης κατά της λεγόμενης Καταλανικής «αδιαλλαξίας».  

Υπό το πρίσμα της αντίδρασης της Ισπανίας σε αυτήν την οιονεί ομοσπονδιακή πρόταση, πολλοί Καταλανοί εγκατέλειψαν την ελπίδα να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με την Ισπανία και άρχισαν να αναζητούν νέες πολιτικές εναλλακτικές λύσεις. Αρχίζοντας το φθινόπωρο του 2009, οι Καταλανοί άρχισαν να οργανώνουν, σε επίπεδο βάσης, τοπικά δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία. Αυτά ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολικά, αλλά προσέλκυσαν  περισσότερους από 800.000 ψηφοφόρους. Ακολούθησαν  μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας τον Ιούλιο του 2010, τον Σεπτέμβριο του 2012 και το Σεπτέμβριο του 2013.

Στην Καταλονία, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ανεξαρτησίας  εξακολουθούν να συζητούνται διεξοδικά από τους πολιτικούς, τους ακαδημαϊκούς, τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό. Οι μελέτες που έχουν κάνει διεθνείς οργανισμοί έχουν πιστοποιήσει τη δύναμη και τη βιωσιμότητα της καταλανικής οικονομίας και η Καταλονία μπορεί ήδη να υπολογίζει σε μια σταθερή και αποτελεσματική θεσμική δομή που θα μπορούσε να τεθεί αμέσως σε λειτουργία.

Αντίθετα, η ισπανική κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής αντιπολίτευσης, όχι μόνο αρνείται στους Καταλανούς τη δυνατότητα ψηφοφορίας, αλλά αρνείται να παρουσιάσει μια πρόταση που θα μπορούσε να καταστήσει τους Καταλανούς και τους Ισπανούς πιο άνετους μεταξύ τους. 

Καθώς οι Καταλανοί επέλεξαν την ανεξαρτησία είτε επειδή πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη λύση είτε απλώς και μόνο επειδή δεν έχει προταθεί άλλη επιλογή, θα ήταν προς το συμφέρον όλων - της Καταλονίας, της Ισπανίας και της Ευρώπης - να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση θα είναι γρήγορη και ομαλή.

ΠΗΓΗ: premium.paratiritis.gr

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε μονοψήφιο η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, χάνει το ΠΑΣΟΚ, ενισχύεται η Χ.Α.

Σε μονοψήφιο η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, χάνει το ΠΑΣΟΚ, ενισχύεται η Χ.Α.

Νέα μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Αnalysis, με τις επιρροές στο εκλογικό σώμα από τη Novartis...
Υπόθεση Novartis: Νέα στοιχεία - φωτιά από έγγραφο του FBI

Υπόθεση Novartis: Νέα στοιχεία - φωτιά από έγγραφο του FBI

Η «αποκάλυψη των δύο πραγματικών λόγων για τους οποίους η Novartis δωροδοκούσε τα πολιτικά πρόσωπα» καθώς και ονόματα προσώπων και εταιρειών μέσων...
Μειώθηκε πράγματι η φαρμακευτική δαπάνη επί Γεωργιάδη- Σαλμά;

Μειώθηκε πράγματι η φαρμακευτική δαπάνη επί Γεωργιάδη- Σαλμά;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφ. Συν η µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης, την οποία επικαλούνται δηµοσίως ο πρώην υπουργός Υγείας, νυν αντιπρόεδρος της...
Ρήγας: Διεθνές το σκάνδαλο Novartis- Πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη

Ρήγας: Διεθνές το σκάνδαλο Novartis- Πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη

Να πέσουν οι τόνοι αναφορικά με τα σκάνδαλο Novartis ζήτησε μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90.1» ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, απορρίπτοντας τις...
ΣΥΡΙΖΑ: Στημένη η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μάνδρα

ΣΥΡΙΖΑ: Στημένη η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μάνδρα

Σε μια στημένη επίσκεψη με μοναδική στόχευση την επικοινωνιακή του προβολή, ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τη Μάνδρα και τους κατοίκους της πληγείσας...
Στο νοσοκομείο με υπερκόπωση ο Μουζάλας

Στο νοσοκομείο με υπερκόπωση ο Μουζάλας

 Με υπερκόπωση νοσηλεύεται από την προηγούμενη Τετάρτη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Τη Δευτέρα αναμένεται να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου...
Διπλό μήνυμα Παυλόπουλου προς Τουρκία και ΠΓΔΜ

Διπλό μήνυμα Παυλόπουλου προς Τουρκία και ΠΓΔΜ

Διπλό μήνυμα, προς την ΠΓΔΜ ότι η προϋπόθεση για την όποια συμφωνία για την ονομασία και τις εγγυήσεις αλυτρωτισμού είναι η προηγούμενη...
Στην Τρίπολη επεκτείνεται το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων

Στην Τρίπολη επεκτείνεται το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης ανακοίνωσαντην υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο...