Sofokleousin.gr

Χωρίς κατεύθυνση το χρηματιστήριο, προβληματίζουν οι τράπεζες

Δημοσιεύθηκε: 06 Οκτωβρίου 2017, 11:40 , Τελευταία Ενημέρωση: 06/10/2017, 11:48

Χωρίς κατεύθυνση το χρηματιστήριο, προβληματίζουν οι τράπεζες
Σχετικά tags

Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στο χρηματιστήριο, καθώς οι προσδοκίες ανάκαμψης αντισταθμίζονται από αρνητικές τεχνικές ενδείξεις,  απαισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών και το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τις τραπεζικές μετοχές. Με θετικό πρόσημο κινούνται οι βασικοί δείκτες  την πρώτη ώρα των συναλλαγών, αλλά τα αρχικά  κέρδη περιορίζονται και η συνολική εικόνα στο ταμπλό δεν εμπνέιε αισιοδοξία.

Οι παράγοντες που προκάλεσαν την καθίζηση την αγοράς στη διάρκεια των τελευταίων πέντε εβδομάδων, δεν έχουν εκλείψει και συνεχίζουν να συντηρούν την αβεβαιότητα.

Βασικός αρνητικός καταλύτης οι φόβοι ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για επισφαλή δάνεια και να προβούν σε άλλες κινήσεις που θα επηρεάσουν την κερδοφορία τους.

Η αγορά αντιμετωπίζει πλέον με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα τον κλάδο. Τα AQRs που χάλασαν αρχικά το κλίμα, δεν θα πραγματοποιηθούν. Τώρα όμως επικρατεί προβληματισμός για τα αποτελέσματα των stress tests και τών ελέγχων προβληματικού ενεργητικού (troubled asset review-TAR), καθώς και για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του προτύπου IFRS 9 και της Οδηγίας της ΕΚΤ για σχηματισμό προβλέψεων στο 100% των νέων NPEs από την 1-1-2018.

Η αβεβαιότητα επιτείνεται  ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς μάλιστα φαίνεται να αυξάνονται οι πιθανότητες να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του τρέχοντος έτους.

Αρνητική η επίδραση και από τις διεθνείς εξελίξεις. Το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην Ισπανία με το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλωνίας  και οι χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος στη Γερμανία έχουν αυξήσει το ρίσκο στις αγορές, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν στ ΧΑ.

 Για το ελληνικό χρηματιστήριο ανησυχητική ένδειξη είναι η σταδιακά συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου, που δείχνει ότι οι επενδυτές (κυρίως τα μεγάλα  χαρτοφυλάκια του εξωτερικού) έχουν αδρανοποιηθεί, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις η αξία συναλλαγών έπεσε κάτω και τα 30 εκατ. ευρώ. Σήμερα είναι αυξημένος (8 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα της συνεδρίασης), αλλά όχι αρκετός για να δημιουργήσει δυναμική στην αγορά.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης πήγε νωρίτερα μέχρι +0,67% και τώρα έχει διολισθήσει στο +0,30%, κινούμενος περί τις 747 μονάδες. Αναλυτές θεωρούν πολύ κρίσιμη αυτή την περιοχή (των 750-745 μονάδων), ενώ οι ισχυρές στηρίξεις βρίσκονται πολύ χαμηλότερα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FT25 σημειώνει επίσης άνοδο 0,30% στις 1.950 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ -0,68% και +1,62%. Τώρα σημειώνει οριακά κέρδη 0,15% στις 749 μονάδες. Attica Bank +2%, Eurobank και Alpha +0,7%, στο κόκκινο Εθνική  (-0,4%) και Πειραιώς (-0,8%)

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ΑΔΜΗΕ +2,2%, Follie +1,7%, Σαράντης +1,2%, ΟΤΕ και Μυτιληναίος +0,7%.

Στο κόκκινο ΕΛΠΕ -1%, Ελλάκτωρ και Φουρλής -0,6%, ΔΕΗ -0,5%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ανοδικά με αξιόλογο όγκο συναλλαγών κινείται μόνο ο Ικτίνος (+2,5%), που ενισχύεται συνεχώς τις τελευταίες μέρες.

 

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Νέο ξεκίνημα της INTERAMERICAN στο Ρέθυμνο

Νέο ξεκίνημα της INTERAMERICAN στο Ρέθυμνο

Στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης του εταιρικού Δικτύου Πωλήσεων (Αgency) και στην περιφέρεια, η INTERAMERICAN εγκαινίασε πρόσφατα τη νέα στέγη του Γραφείου...
Ριμπάουντ στο χρηματιστήριο

Ριμπάουντ στο χρηματιστήριο

Οι τελευταίες εξλίξεις στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και στο μέτωπο των τραπεζών είναι μάλλον θετικές και θα δικαιολογούσαν βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος,...
Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

 Θετικά πρόσημα επικρατούν στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή της στις εξελίξεις στην Καταλονία και στη...
Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

 Σε ανοδική πορεία, για 14η συνεχόμενη ημέρα, κινείται ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, ο οποίος ενισχύεται κατά 0,2%. Θετικά πρόσημα καταγράφουν και τα...
Φουλ πάνω από τις 23.000 μονάδες ο Dow Jones

Φουλ πάνω από τις 23.000 μονάδες ο Dow Jones

Ακάθεκτος συνέχισε την ανοδική του πορεία πάνω από τις 23.000 μονάδες ο Dow Jones παρά τις ισχυρές πιέσεις στην έναρξη της συνεδρίασης. Και...
Απώλειες 1,4% για το πετρέλαιο

Απώλειες 1,4% για το πετρέλαιο

 Με απώλειες έκλεισε σήμερα το πετρέλαιο, απομακρυνόμενο από τα υψηλά 3 εβδομάδων, καθώς ανησυχίες σχετικά με μια αύξηση στην αμερικανική παραγωγή αργού...
Κέρδη για τον χρυσό

Κέρδη για τον χρυσό

Με κέρδη έκλεισε σήμερα ο χρυσός, μετά από τριήμερο σερί απωλειών εξαιτίας και της αποδυνάμωσης του δολαρίου και της πτώσης των αμερικανικών...
Ντράγκι: Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι αρκετά «ώριμα» για ρύθμιση

Ντράγκι: Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι αρκετά «ώριμα» για ρύθμιση

Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι αρκετά «ώριμα» ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει σχετική ρύθμιση, δήλωσε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι σύμφωνα με...