Sofokleousin.gr

Χωρίς κατεύθυνση το χρηματιστήριο, προβληματίζουν οι τράπεζες

Δημοσιεύθηκε: 06 Οκτωβρίου 2017, 11:40 , Τελευταία Ενημέρωση: 06/10/2017, 11:48

Χωρίς κατεύθυνση το χρηματιστήριο, προβληματίζουν οι τράπεζες
Σχετικά tags

Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στο χρηματιστήριο, καθώς οι προσδοκίες ανάκαμψης αντισταθμίζονται από αρνητικές τεχνικές ενδείξεις,  απαισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών και το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τις τραπεζικές μετοχές. Με θετικό πρόσημο κινούνται οι βασικοί δείκτες  την πρώτη ώρα των συναλλαγών, αλλά τα αρχικά  κέρδη περιορίζονται και η συνολική εικόνα στο ταμπλό δεν εμπνέιε αισιοδοξία.

Οι παράγοντες που προκάλεσαν την καθίζηση την αγοράς στη διάρκεια των τελευταίων πέντε εβδομάδων, δεν έχουν εκλείψει και συνεχίζουν να συντηρούν την αβεβαιότητα.

Βασικός αρνητικός καταλύτης οι φόβοι ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για επισφαλή δάνεια και να προβούν σε άλλες κινήσεις που θα επηρεάσουν την κερδοφορία τους.

Η αγορά αντιμετωπίζει πλέον με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα τον κλάδο. Τα AQRs που χάλασαν αρχικά το κλίμα, δεν θα πραγματοποιηθούν. Τώρα όμως επικρατεί προβληματισμός για τα αποτελέσματα των stress tests και τών ελέγχων προβληματικού ενεργητικού (troubled asset review-TAR), καθώς και για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του προτύπου IFRS 9 και της Οδηγίας της ΕΚΤ για σχηματισμό προβλέψεων στο 100% των νέων NPEs από την 1-1-2018.

Η αβεβαιότητα επιτείνεται  ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς μάλιστα φαίνεται να αυξάνονται οι πιθανότητες να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του τρέχοντος έτους.

Αρνητική η επίδραση και από τις διεθνείς εξελίξεις. Το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην Ισπανία με το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλωνίας  και οι χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος στη Γερμανία έχουν αυξήσει το ρίσκο στις αγορές, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν στ ΧΑ.

 Για το ελληνικό χρηματιστήριο ανησυχητική ένδειξη είναι η σταδιακά συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου, που δείχνει ότι οι επενδυτές (κυρίως τα μεγάλα  χαρτοφυλάκια του εξωτερικού) έχουν αδρανοποιηθεί, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις η αξία συναλλαγών έπεσε κάτω και τα 30 εκατ. ευρώ. Σήμερα είναι αυξημένος (8 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα της συνεδρίασης), αλλά όχι αρκετός για να δημιουργήσει δυναμική στην αγορά.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης πήγε νωρίτερα μέχρι +0,67% και τώρα έχει διολισθήσει στο +0,30%, κινούμενος περί τις 747 μονάδες. Αναλυτές θεωρούν πολύ κρίσιμη αυτή την περιοχή (των 750-745 μονάδων), ενώ οι ισχυρές στηρίξεις βρίσκονται πολύ χαμηλότερα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FT25 σημειώνει επίσης άνοδο 0,30% στις 1.950 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ -0,68% και +1,62%. Τώρα σημειώνει οριακά κέρδη 0,15% στις 749 μονάδες. Attica Bank +2%, Eurobank και Alpha +0,7%, στο κόκκινο Εθνική  (-0,4%) και Πειραιώς (-0,8%)

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ΑΔΜΗΕ +2,2%, Follie +1,7%, Σαράντης +1,2%, ΟΤΕ και Μυτιληναίος +0,7%.

Στο κόκκινο ΕΛΠΕ -1%, Ελλάκτωρ και Φουρλής -0,6%, ΔΕΗ -0,5%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ανοδικά με αξιόλογο όγκο συναλλαγών κινείται μόνο ο Ικτίνος (+2,5%), που ενισχύεται συνεχώς τις τελευταίες μέρες.

 

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Stress tests: Έλλειμμα 700 δισ. στα Συνταξιοδοτικά Ταμεία

Stress tests: Έλλειμμα 700 δισ. στα Συνταξιοδοτικά Ταμεία

Ανεπάρκεια κεφαλαίων παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία και τα υβριδικά επενδυτικά σχήματα. Πάνω από το ¼ των ευρωπαϊκών συνταξιοδοτικών σχημάτων θα...
Γαλλογερμανική σύμπνοια για την ρύθμιση στο bitcoin

Γαλλογερμανική σύμπνοια για την ρύθμιση στο bitcoin

Την πρόταση της Γαλλίας καλοσωρίζει το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την αναγκαιότητα να υπάρξει στη G20 ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για το...
Προθέρμανση για ράλι στο χρηματιστήριο

Προθέρμανση για ράλι στο χρηματιστήριο

Σε ρυθμούς μινι ράλι συνεχίζει να τρέχει η χρηματιστηριακή αγορά, αντλώντας "καύσιμα" και αισιοδοξία από τη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών...
Απτόητη η Wall Street, καταγράφει νέα ρεκόρ

Απτόητη η Wall Street, καταγράφει νέα ρεκόρ

Τι και αν πληθαίνουν οι φωνές διάφορων οικονομολόγων που κάνουν λόγο για μια βίαιη διόρθωση, οι δείκτες της Wall Street με "πολεμοφόδια"...
Τα blue chips πήραν τη σκυτάλη, άνοδος στο ΧΑ ερήμην των τραπεζών

Τα blue chips πήραν τη σκυτάλη, άνοδος στο ΧΑ ερήμην των τραπεζών

Το μινι ράλι συνεχίζεται στο χρηματιστήριο με αλλαγή σκυτάλης, η οποία έχει περάσει από τις τράπεζες στα εμποροβιομηχανικά blue chips. Σε περιοχές...
Δέλεαρ για ρευστοποιήσεις στο ΧΑ

Δέλεαρ για ρευστοποιήσεις στο ΧΑ

Θετικές προοπτικές διαμορφώνονται στο χρηματιστήριο, ενόψει ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και καθώς ενισχύεται σταθερά η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην ελληνική οικονομία...
Ισχυρά κέρδη για τον Nikkei

Ισχυρά κέρδη για τον Nikkei

Ισχυρά κέρδη 1,55% σημειώνει ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, ενώ στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές καταγράφονται μεικτά πρόσημα. Συγκεκριμένα, ο κινεζικός δείκτης Shanghai Composite κινείται...
Εφάπαξ επίδομα σε κάθε άνεργο νέο 18-24 ετών

Εφάπαξ επίδομα σε κάθε άνεργο νέο 18-24 ετών

Εφάπαξ επίδομα «νεανικής αλληλεγγύης» σε κάθε άνεργο ηλικίας από 18 έως 24 ετών, ύψους 400 ευρώ, θα χορηγήσει τις επόμενες μέρες το...