Sofokleousin.gr

Χωρίς κατεύθυνση το χρηματιστήριο, προβληματίζουν οι τράπεζες

Δημοσιεύθηκε: 06 Οκτωβρίου 2017, 11:40 , Τελευταία Ενημέρωση: 06/10/2017, 11:48

Χωρίς κατεύθυνση το χρηματιστήριο, προβληματίζουν οι τράπεζες
Σχετικά tags

Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στο χρηματιστήριο, καθώς οι προσδοκίες ανάκαμψης αντισταθμίζονται από αρνητικές τεχνικές ενδείξεις,  απαισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών και το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τις τραπεζικές μετοχές. Με θετικό πρόσημο κινούνται οι βασικοί δείκτες  την πρώτη ώρα των συναλλαγών, αλλά τα αρχικά  κέρδη περιορίζονται και η συνολική εικόνα στο ταμπλό δεν εμπνέιε αισιοδοξία.

Οι παράγοντες που προκάλεσαν την καθίζηση την αγοράς στη διάρκεια των τελευταίων πέντε εβδομάδων, δεν έχουν εκλείψει και συνεχίζουν να συντηρούν την αβεβαιότητα.

Βασικός αρνητικός καταλύτης οι φόβοι ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για επισφαλή δάνεια και να προβούν σε άλλες κινήσεις που θα επηρεάσουν την κερδοφορία τους.

Η αγορά αντιμετωπίζει πλέον με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα τον κλάδο. Τα AQRs που χάλασαν αρχικά το κλίμα, δεν θα πραγματοποιηθούν. Τώρα όμως επικρατεί προβληματισμός για τα αποτελέσματα των stress tests και τών ελέγχων προβληματικού ενεργητικού (troubled asset review-TAR), καθώς και για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του προτύπου IFRS 9 και της Οδηγίας της ΕΚΤ για σχηματισμό προβλέψεων στο 100% των νέων NPEs από την 1-1-2018.

Η αβεβαιότητα επιτείνεται  ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς μάλιστα φαίνεται να αυξάνονται οι πιθανότητες να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του τρέχοντος έτους.

Αρνητική η επίδραση και από τις διεθνείς εξελίξεις. Το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην Ισπανία με το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλωνίας  και οι χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος στη Γερμανία έχουν αυξήσει το ρίσκο στις αγορές, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν στ ΧΑ.

 Για το ελληνικό χρηματιστήριο ανησυχητική ένδειξη είναι η σταδιακά συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου, που δείχνει ότι οι επενδυτές (κυρίως τα μεγάλα  χαρτοφυλάκια του εξωτερικού) έχουν αδρανοποιηθεί, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις η αξία συναλλαγών έπεσε κάτω και τα 30 εκατ. ευρώ. Σήμερα είναι αυξημένος (8 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα της συνεδρίασης), αλλά όχι αρκετός για να δημιουργήσει δυναμική στην αγορά.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης πήγε νωρίτερα μέχρι +0,67% και τώρα έχει διολισθήσει στο +0,30%, κινούμενος περί τις 747 μονάδες. Αναλυτές θεωρούν πολύ κρίσιμη αυτή την περιοχή (των 750-745 μονάδων), ενώ οι ισχυρές στηρίξεις βρίσκονται πολύ χαμηλότερα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FT25 σημειώνει επίσης άνοδο 0,30% στις 1.950 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ -0,68% και +1,62%. Τώρα σημειώνει οριακά κέρδη 0,15% στις 749 μονάδες. Attica Bank +2%, Eurobank και Alpha +0,7%, στο κόκκινο Εθνική  (-0,4%) και Πειραιώς (-0,8%)

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ΑΔΜΗΕ +2,2%, Follie +1,7%, Σαράντης +1,2%, ΟΤΕ και Μυτιληναίος +0,7%.

Στο κόκκινο ΕΛΠΕ -1%, Ελλάκτωρ και Φουρλής -0,6%, ΔΕΗ -0,5%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ανοδικά με αξιόλογο όγκο συναλλαγών κινείται μόνο ο Ικτίνος (+2,5%), που ενισχύεται συνεχώς τις τελευταίες μέρες.

 

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Αρνητική ψυχολογία στο ΧΑ

Αρνητική ψυχολογία στο ΧΑ

Στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης παραμένει το χρηματιστήριο και όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία του είναι ανοιχτά. Βασικό...
Τα μάκρο στηρίζουν την Wall Street

Τα μάκρο στηρίζουν την Wall Street

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street με ήπια άνοδο εν μέσω εταιρικών και μακροοικονομικών νέων. Πιο αναλυτικά, η...
Εν αναμονή των Παραγώγων

Εν αναμονή των Παραγώγων

Ενα τεστ αντοχών και στηρίξεων βρίσκεται σε εξέλιξη στο χρηματιστήριο, που παραμένει σε τροχιά διολίσθησης για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση,  κόντρα στη...
Στα  7,883 δισ. τα υπό διαχείριση κεφάλαια των ασφαλιστικών το δ' 3μηνο 2017

Στα 7,883 δισ. τα υπό διαχείριση κεφάλαια των ασφαλιστικών το δ' 3μηνο 2017

Ρόλο κλειδί στην οικονομία της Ευρώπης κατέχουν οι ασφαλιστικές οι οποίες είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε...
Allianz GI: Μηδενική η αξία του bitcoin

Allianz GI: Μηδενική η αξία του bitcoin

Το θέμα δεν έγκειται στο εάν, αλλά στο πότε η φούσκα του Bitcoin θα σκάσει δηλώνει η Allianz Global Investors. Η αξία...
Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

 Αρνητικά πρόσημα καταγράφονται στις κυριότερες ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να εκδηλώνουν την ανησυχία τους, για τη διπλωματική διαμάχη που εξελίσσεται ανάμεσα...
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

 Αρνητικές τάσεις καταγράφονται στην διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την αυξανόμενη προσφορά πετρελαίου από...
Την Δευτέρα 19/3 η παρουσίαση του Sustainability Performance Directory

Την Δευτέρα 19/3 η παρουσίαση του Sustainability Performance Directory

Η επίσημη παρουσίαση του Sustainability Performance Directory, του Επιχειρηματικού Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης, που λειτουργεί ως εργαλείο υποστήριξης των επιχειρήσεων στις νέες προκλήσεις...