Sofokleousin.gr

Σε καθοδική ρότα το χρηματιστήριο

Δημοσιεύθηκε: 05 Οκτωβρίου 2017, 19:15 , Τελευταία Ενημέρωση: 05/10/2017, 19:18

Σε καθοδική ρότα το χρηματιστήριο
Σχετικά tags

Επιβεβαιώνονται οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία κινείται πλέον στα βήματα του σεναρίου βραχυχρόνιας διόρθωσης, ενώ το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται, οι προσδοκίες υποχωρούν και το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει σχεδόν εκμηδενισθεί.

 Βασικός αρνητικός καταλύτης οι φόβοι ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για επισφαλή δάνεια, «καταναλώνοντας» δυνητικά κέρδη.

Η αβεβαιότητα επιτείνεται  ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς μάλιστα φαίνεται να αυξάνονται οι πιθανότητες να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του τρέχοντος έτους.

Αρνητική η επίδραση και από τις διεθνείς εξελίξεις. Το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην Ισπανία με το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλωνίας  και οι χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος στη Γερμανία έχουν αυξήσει το ρίσκο στις αγορές, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν στ ΧΑ.

 Για το ελληνικό χρηματιστήριο ανησυχητική ένδειξη είναι ο απελπιστικά χαμηλός ημερήσιος τζίρος, που δείχνει ότι οι επενδυτές (κυρίως τα μεγάλα  χαρτοφυλάκια του εξωτερικού) έχουν αδρανοποιηθεί, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση η ημερήσια αξία συναλλαγών έπεσε κάτω και τα 30 εκατ. ευρώ. Σήμερα ο συνολικός τζίρος ήταν μόλις 25,3 εκατ. ευρώ, συν 5,5 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.

Απουσία αγοραστών

Οι τραπεζικές μετοχές ξεκίνησαν σήμερα με κέρδη, αλλά πήραν γρήγορα καθοδική κατεύθυνση, παρασύροντας σε τροχιά διολίσθησης τους δείκτες και  διαμορφώνοντας αρνητικό κλίμα στην αγορά. Οι πιέσεις εντάθηκαν κατά το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών και οι βασικοί δείκτες έκλεισαν στα απόλυτα χαμηλά ημέρας.

Οπως  και στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η υποχώρηση των τιμών δεν οφείλεται σε υπερβάλλουσα προσφορά, αλλά στην απουσία ζήτησης και στην απροθυμία των πωλητών να πιέσουν χαμηλότερα τις τιμές, ρευστοποιώντας «όσο-όσο».

Αναλυτές εκτιμούν ότιοι πιέσεις θα συνεχισθούν τις επόμενες μέρες και η μεταβλητότητα θα αυξηθεί, καθώς θα επιχειρούνται αγοραστικές παρεμβάσεις στήριξης.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά +0,50% στις 754,48μονάδες και έκλεισε στις 744,80, που είναι το απόλυτο χαμηλό ημέρας. Προς το παρόν παραμένει στην "ουδέτερη" ζώνη μεταξύ βραχυχρόνιας στήριξης και αντίστασης, όπου θα κριθεί ποιά κατεύθυνση θα πάρει η αγορά βραχυχρόνια. Οι στηρίξεις θα τεθούν πιθανότατα σε δοκιμασία στην αυριανή συνεδρίαση.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FT25 υποχώρησε κατά  1,01% στις 1.944,34 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +1,66% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης και εν συνεχεία κινήθηκε σε τροχιά διολίσθησης, χάνοντας σταδιακά έδαφος. Τερμάτισε σε χαμηλό ημέρας, στις 747,85 μονάδες, με -1,55%.

Ολες οι μετοχές κλάδου έκλεισαν στο κόκκινο. Attica -10,7%, Εθνική -2,5%, Πειραιώς -2%, Eurobank -1,4%, Alpha -0,6%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips λίεγες μετοχές τερμάτισαν με θετικό πρόσημο. ΑΔΜΗΕ +2,8%, Grivalia +1,2%, Τιτάν +0,9%, Ελλάκτωρ +0,6%.

Στο κόκκινο Follie -3%, Φουρλής -2,4%, Σαράντης -2%, Coca-Cola -1,5%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρισε με αξιόλογο όγκο συναλλαγών και σημαντική άνοδο ο Ικτίνος (+4,6%).

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Αρνητική ψυχολογία στο ΧΑ

Αρνητική ψυχολογία στο ΧΑ

Στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης παραμένει το χρηματιστήριο και όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία του είναι ανοιχτά. Βασικό...
Τα μάκρο στηρίζουν την Wall Street

Τα μάκρο στηρίζουν την Wall Street

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street με ήπια άνοδο εν μέσω εταιρικών και μακροοικονομικών νέων. Πιο αναλυτικά, η...
Εν αναμονή των Παραγώγων

Εν αναμονή των Παραγώγων

Ενα τεστ αντοχών και στηρίξεων βρίσκεται σε εξέλιξη στο χρηματιστήριο, που παραμένει σε τροχιά διολίσθησης για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση,  κόντρα στη...
Στα  7,883 δισ. τα υπό διαχείριση κεφάλαια των ασφαλιστικών το δ' 3μηνο 2017

Στα 7,883 δισ. τα υπό διαχείριση κεφάλαια των ασφαλιστικών το δ' 3μηνο 2017

Ρόλο κλειδί στην οικονομία της Ευρώπης κατέχουν οι ασφαλιστικές οι οποίες είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε...
Allianz GI: Μηδενική η αξία του bitcoin

Allianz GI: Μηδενική η αξία του bitcoin

Το θέμα δεν έγκειται στο εάν, αλλά στο πότε η φούσκα του Bitcoin θα σκάσει δηλώνει η Allianz Global Investors. Η αξία...
Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

 Αρνητικά πρόσημα καταγράφονται στις κυριότερες ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να εκδηλώνουν την ανησυχία τους, για τη διπλωματική διαμάχη που εξελίσσεται ανάμεσα...
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

 Αρνητικές τάσεις καταγράφονται στην διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την αυξανόμενη προσφορά πετρελαίου από...
Την Δευτέρα 19/3 η παρουσίαση του Sustainability Performance Directory

Την Δευτέρα 19/3 η παρουσίαση του Sustainability Performance Directory

Η επίσημη παρουσίαση του Sustainability Performance Directory, του Επιχειρηματικού Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης, που λειτουργεί ως εργαλείο υποστήριξης των επιχειρήσεων στις νέες προκλήσεις...