Sofokleousin.gr

«Πήρε μπρος» η μηχανή της οικονομίας

Τι δείχνουν τα στοιχεία ΙΟΒΕ - Markit. Σε υψηλά τριετίας το οικονομικό κλίμα. Αυξάνεται η εγχώρια ζήτηση. Ρεκόρ εννέα ετών στη μεταποίηση

Δημοσιεύθηκε: 03 Οκτωβρίου 2017, 11:55 , Τελευταία Ενημέρωση: 03/10/2017, 11:55

«Πήρε μπρος» η μηχανή της οικονομίας

Σταθερή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και μεγάλη άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής  δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, που καταγράφονται στις έρευνες ανεξάρτητων φορέων όπως το ΙΟΒΕ και η Markit. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, η οποία αποτελεί κινητήρια δύναμη για την αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής και της απασχόλησης.

 Πέραν των καθ' αυτό οικονομικών επιδόσεων, στα αποτελέσματα των ερευνών καταγράφεται επίσης η συντελούμενη αλλαγή σε επίπεδο "ψυχολογίας" και προσδοκιών: Οι επιχειρηματιίες, τα στελέχη των επιχειρήσεων και η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών προβλέπουν τώρα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί περαιτέρω. Αυτό ενθαρρύνει την καταναλωτική ζήτηση, οδηγεί σε αύξηση των παραγγελιών και παρακινεί τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επέκταση εργασιών και να σχεδιάσουν επενδύσεις.

Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ και της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι σχεδόν όλα τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη - όπως επίσης και η παραγωγή του μεταποιητικού τομέα- ελληνικής μεταποίησης βρίσκονται επί πολλούς μήνες σε σταθερή ανοδική τροχιά.

Από την έρευνα της Markit, που βασίζεται στις εκτιμήσεις στελεχών των επιχειρήσεων, προκύπτει ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξάνονται, ενώ οι επιχειρήσεις αναμένουν περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης.

Καταλύτης η αξιολόγηση

Η βελτίωση του κλίματος οφείλεται στο κλείσιμο της β΄αξιολόγησης, η οποία απομάκρυνε την αβεβαιότητα, ενώ το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι το άμεσο κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης προκειμένου να παγιωθεί το θετικό κλίμα και να μην επανακάμψει η αβεβαιότητα, σε περίπτωση καθυστερήσεων.

Όλα θα κριθούν από τα μέσα Οκτωβρίου, που θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, για την οποία στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωσή της έως το Eurogroup της 4ς Δεκεμβρίου, ώστε να ανοίξει μετά ο δρόμος για τις συζητήσεις για την απομείωση του δημοσίου χρέους.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μπορέσει να διατηρήσει και να ενισχύσει αυτή τη δυναμική που διαμορφώνεται στην οικονομία, να εμφυσήσει αισιοδοξία στην κοινωνία και να δημιουργήσει προσδοκίες που θα "μεταφρασθούν" σε καταναλωτική εμπιστοσύνη, επιστροφή αποταμιεύσεων στις τράπεζες και αυξανόμενη ροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, σημείωνε το Σin (http://www.sofokleousin.gr/archives/358124.html).

  Markit: Kαλύτερα από το 2008

 Σύμφωνα με τη Markit, ο κύριος δείκτης PMI καταγράφει τον εντονότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Ιούνιο του 2008 και έφτασε τον Σεπτέμβριο το 52,8, ενώ η παραγωγή αυξάνεται για τέταρτο συνεχή μήνα και η απασχόληση παραμένει σε ανοδική τροχιά.

Στην ανάπτυξη συνέβαλε ακόμα η σημαντική αύξηση των νέων παραγγελιών, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2013. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση προέρχεται από την εγχώρια αγορά, καθώς οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό παρουσίασαν οριακή κάμψη τον Σεπτέμβριο.

Ανταποκρινόμενες στην αυξημένη εγχώρια ζήτηση των πελατών, οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις αύξησαν την παραγωγή τους για τέταρτο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο και μάλιστα σε ποσοστό που είναι το υψηλότερο των τελευταίων εννέα ετών - από τότε που εκδηλώθηκε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η αύξηση προήλθε από τους παραγωγούς καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών, ενώ μείωση καταγράφηκε από τους κατασκευαστές ενδιάμεσων αγαθών.

  ΙΟΒΕ: Rεκόρ από Δεκέμβριο 2014

 Στη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ διαπιστώνεται ότι το οικονομικό κλίμα έφτασε τον Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014, φθάνοντας στις 100,6 μονάδες από 99 μονάδες τον Αύγουστο και 98,2 μονάδες τον Ιούλιο. 

Παράλληλα, έντονη είναι η βελτίωση στις Κατασκευές και στη Βιομηχανία, ενώ οι προσδοκίες σε Λιανικό Εμπόριο και Υπηρεσίες δεν μεταβάλλονται σημαντικά. H καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται επίσης, κυρίως λόγω λιγότερο δυσμενών προβλέψεων για την ανεργία.

Η ανάκαμψη του δείκτη καθ’όλη τη διάρκεια του 2017 είναι συμβατή με τον θετικό ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, και η ενίσχυσή του κατά τους τελευταίους μήνες είναι συνεπής με την προσδοκία ότι ο ρυθμός αυτός θα έχει επιταχυνθεί, τουλάχιστον κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Αν και ο δείκτης εξακολουθεί να κινείται σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης, η βελτίωσή του είναι αξιοσημείωτη. Αντανακλά κατά κύριο λόγο τη σημασία που είχε η άμβλυνση της αβεβαιότητας σχετικά με την ομαλή πορεία του προγράμματος, όπως σε κάποιο βαθμό και την καλή πορεία του τουρισμού.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας: Κρατικοποίηση, ιδιωτικοποίηση ή μικτά σχήματα;

Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας: Κρατικοποίηση, ιδιωτικοποίηση ή μικτά σχήματα;

Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας: κρατικοποίηση, ιδιωτικοποίηση ή μικτά σχήματα Σε συνθήκες απελευθέρωσης αγορών, είναι εφικτή η πρόσβαση όλων των πολιτών σε σύγχρονα και ποιοτικά...
Η κρίση έκανε την ασφάλιση είδος πολυτελείας. Από εδώ και πέρα τι;

Η κρίση έκανε την ασφάλιση είδος πολυτελείας. Από εδώ και πέρα τι;

Η παρατεταμένη ανασφάλεια, οι λάθος αποφάσεις στην διαμόρφωση του νέου ασφαλιστικού και η πρωτοφανής για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα επί σειρά 8 ετών...
«Καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια: Άλλη μια αυταπάτη;

«Καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια: Άλλη μια αυταπάτη;

Επιδιώκοντας να κατασκευάσει ένα ελκυστικό πολιτικό αφήγημα για τις επόμενες εκλογές - όποτε γίνουν, η κυβέρνηση παγιδεύεται σε μια ακόμη επικίνδυνη αυταπάτη. Του...
Βρετανία: Η κυβέρνηση Μέι σε κρίση και οι ευκαιρίες του Τζέρεμι Κόρμπιν

Βρετανία: Η κυβέρνηση Μέι σε κρίση και οι ευκαιρίες του Τζέρεμι Κόρμπιν

Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν δεν ταλανίζονται από την ξενοφοβία και τις εθνικιστικές ψευδαισθήσεις που συναντούμε στο εκλογικό σώμα και τα στελέχη...
Αυστριακή διπλή υποθήκη

Αυστριακή διπλή υποθήκη

Αν το 2000 η Αυστρία απομονώθηκε πολιτικά όταν η Ακροδεξιά εισήλθε για πρώτη φορά σε κυβερνητικό συνασπισμό, σήμερα το ερώτημα είναι πού...
«Πόθεν Έσχες»  από άνεργους!

«Πόθεν Έσχες» από άνεργους!

Οι δικαστές έχουν (αυτο)εξαιρεθεί απο την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες», οι βουλευτές υποβάλλουν αλλά γι αυτούς υπάρχει ειδικό καθεστώς, ενώ έχουν...
Τουσκ εναντίον Ευρώπης

Τουσκ εναντίον Ευρώπης

Η πρόσφατη πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, περί κατάργησης του συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων ανέδειξε το βαθύ διχασμό στο εσωτερικό...
Εξάγεται ο «Μακρονισμός»;

Εξάγεται ο «Μακρονισμός»;

Η πρόταση Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης συνοδεύεται από μια ταυτόχρονη προσπάθεια του Γάλλου προέδρου για μια ευρύτατη πολιτική συμπαράταξη στις...