Sofokleousin.gr

«Πήρε μπρος» η μηχανή της οικονομίας

Τι δείχνουν τα στοιχεία ΙΟΒΕ - Markit. Σε υψηλά τριετίας το οικονομικό κλίμα. Αυξάνεται η εγχώρια ζήτηση. Ρεκόρ εννέα ετών στη μεταποίηση

Δημοσιεύθηκε: 03 Οκτωβρίου 2017, 11:55 , Τελευταία Ενημέρωση: 03/10/2017, 11:55

«Πήρε μπρος» η μηχανή της οικονομίας

Σταθερή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και μεγάλη άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής  δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, που καταγράφονται στις έρευνες ανεξάρτητων φορέων όπως το ΙΟΒΕ και η Markit. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, η οποία αποτελεί κινητήρια δύναμη για την αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής και της απασχόλησης.

 Πέραν των καθ' αυτό οικονομικών επιδόσεων, στα αποτελέσματα των ερευνών καταγράφεται επίσης η συντελούμενη αλλαγή σε επίπεδο "ψυχολογίας" και προσδοκιών: Οι επιχειρηματιίες, τα στελέχη των επιχειρήσεων και η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών προβλέπουν τώρα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί περαιτέρω. Αυτό ενθαρρύνει την καταναλωτική ζήτηση, οδηγεί σε αύξηση των παραγγελιών και παρακινεί τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επέκταση εργασιών και να σχεδιάσουν επενδύσεις.

Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ και της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι σχεδόν όλα τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη - όπως επίσης και η παραγωγή του μεταποιητικού τομέα- ελληνικής μεταποίησης βρίσκονται επί πολλούς μήνες σε σταθερή ανοδική τροχιά.

Από την έρευνα της Markit, που βασίζεται στις εκτιμήσεις στελεχών των επιχειρήσεων, προκύπτει ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξάνονται, ενώ οι επιχειρήσεις αναμένουν περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης.

Καταλύτης η αξιολόγηση

Η βελτίωση του κλίματος οφείλεται στο κλείσιμο της β΄αξιολόγησης, η οποία απομάκρυνε την αβεβαιότητα, ενώ το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι το άμεσο κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης προκειμένου να παγιωθεί το θετικό κλίμα και να μην επανακάμψει η αβεβαιότητα, σε περίπτωση καθυστερήσεων.

Όλα θα κριθούν από τα μέσα Οκτωβρίου, που θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, για την οποία στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωσή της έως το Eurogroup της 4ς Δεκεμβρίου, ώστε να ανοίξει μετά ο δρόμος για τις συζητήσεις για την απομείωση του δημοσίου χρέους.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μπορέσει να διατηρήσει και να ενισχύσει αυτή τη δυναμική που διαμορφώνεται στην οικονομία, να εμφυσήσει αισιοδοξία στην κοινωνία και να δημιουργήσει προσδοκίες που θα "μεταφρασθούν" σε καταναλωτική εμπιστοσύνη, επιστροφή αποταμιεύσεων στις τράπεζες και αυξανόμενη ροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, σημείωνε το Σin (http://www.sofokleousin.gr/archives/358124.html).

  Markit: Kαλύτερα από το 2008

 Σύμφωνα με τη Markit, ο κύριος δείκτης PMI καταγράφει τον εντονότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Ιούνιο του 2008 και έφτασε τον Σεπτέμβριο το 52,8, ενώ η παραγωγή αυξάνεται για τέταρτο συνεχή μήνα και η απασχόληση παραμένει σε ανοδική τροχιά.

Στην ανάπτυξη συνέβαλε ακόμα η σημαντική αύξηση των νέων παραγγελιών, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2013. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση προέρχεται από την εγχώρια αγορά, καθώς οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό παρουσίασαν οριακή κάμψη τον Σεπτέμβριο.

Ανταποκρινόμενες στην αυξημένη εγχώρια ζήτηση των πελατών, οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις αύξησαν την παραγωγή τους για τέταρτο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο και μάλιστα σε ποσοστό που είναι το υψηλότερο των τελευταίων εννέα ετών - από τότε που εκδηλώθηκε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η αύξηση προήλθε από τους παραγωγούς καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών, ενώ μείωση καταγράφηκε από τους κατασκευαστές ενδιάμεσων αγαθών.

  ΙΟΒΕ: Rεκόρ από Δεκέμβριο 2014

 Στη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ διαπιστώνεται ότι το οικονομικό κλίμα έφτασε τον Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014, φθάνοντας στις 100,6 μονάδες από 99 μονάδες τον Αύγουστο και 98,2 μονάδες τον Ιούλιο. 

Παράλληλα, έντονη είναι η βελτίωση στις Κατασκευές και στη Βιομηχανία, ενώ οι προσδοκίες σε Λιανικό Εμπόριο και Υπηρεσίες δεν μεταβάλλονται σημαντικά. H καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται επίσης, κυρίως λόγω λιγότερο δυσμενών προβλέψεων για την ανεργία.

Η ανάκαμψη του δείκτη καθ’όλη τη διάρκεια του 2017 είναι συμβατή με τον θετικό ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, και η ενίσχυσή του κατά τους τελευταίους μήνες είναι συνεπής με την προσδοκία ότι ο ρυθμός αυτός θα έχει επιταχυνθεί, τουλάχιστον κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Αν και ο δείκτης εξακολουθεί να κινείται σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης, η βελτίωσή του είναι αξιοσημείωτη. Αντανακλά κατά κύριο λόγο τη σημασία που είχε η άμβλυνση της αβεβαιότητας σχετικά με την ομαλή πορεία του προγράμματος, όπως σε κάποιο βαθμό και την καλή πορεία του τουρισμού.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
Χτύπημα στη Συρία: Πόλεμος για τα μάτια του κόσμου

Χτύπημα στη Συρία: Πόλεμος για τα μάτια του κόσμου

Του Στέλιου Κούλογλου στο Tvxs.gr Τελικώς ο Ντόναλντ Τραμπ σεβάστηκε το... tweet του και εξαπέλυσε τους ξανθούς, όμορφους και νέους πυραύλους του εναντίον...
Η ΝΔ μαζεύει τον "λαγό": Εντός λίστας ο Ευ. Μεϊμαράκης

Η ΝΔ μαζεύει τον "λαγό": Εντός λίστας ο Ευ. Μεϊμαράκης

Σχετικά με δημοσίευμα στα «Παραπολιτικά» που θέλουν τον Ευ. Μεϊμαράκη εκτός λίστας στις επόμενες εκλογές, συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη...
Κι όμως, ο κόσμος μας πάει προς το καλύτερο!

Κι όμως, ο κόσμος μας πάει προς το καλύτερο!

Βλέποντας κάποιος ειδήσεις, σίγουρα αισθάνεται ότι ο κόσμος πάει από το κακό στο χειρότερο. Πόλεμοι, παιδιά πυροβολούν σε σχολεία, πρόσφυγες αναζητούν ζωή...
Το Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ οικοδομεί ευρύτερες συμμαχίες

Το Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ οικοδομεί ευρύτερες συμμαχίες

Η συσπείρωση και ανάδειξη ενός ισχυρού αριστερού και προοδευτικού πόλου που θέτει στο επίκεντρο την κοινωνική ατζέντα απαιτεί μακρόπνοη στρατηγική και εντατικό...
Οι δύσκολες απαντήσεις της ΕΕ απέναντι στις εξωτερικές απειλές

Οι δύσκολες απαντήσεις της ΕΕ απέναντι στις εξωτερικές απειλές

Οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Τραμπ και το ψυχροπολεμικό κλίμα Δύσης – Ρωσίας, με τελευταία αφορμή τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού...
Παράγοντες αβεβαιότητας: η Ιταλiα και οι 8 του βορρά

Παράγοντες αβεβαιότητας: η Ιταλiα και οι 8 του βορρά

Ο σχηματισμός γερμανικής κυβέρνησης δεν εξαφάνισε την αβεβαιότητα για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη μία η απρόβλεπτη και εύθραυστη Ιταλία...
Γερμανία – Γαλλία: Ισορροπίες μηδενικού αθροίσματος;

Γερμανία – Γαλλία: Ισορροπίες μηδενικού αθροίσματος;

Γερμανία και Γαλλία στην, προ της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, διμερή Σύνοδο Μέρκελ-Μακρόν προσπάθησαν να εξισορροπήσουν την αθέτηση της υπόσχεσής τουςν...
Επικίνδυνο για τη Δημοκρατία το πολιτικό παιχνίδι με τον ΠτΔ

Επικίνδυνο για τη Δημοκρατία το πολιτικό παιχνίδι με τον ΠτΔ

Είναι η παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας η μοναδική λύση για να διασφαλισθεί η πολιτική σταθερότητα; Ορισμένοι, με πρώτο τον Στέφανο Μάνο, εισηγούνται...