Sofokleousin.gr

«Πήρε μπρος» η μηχανή της οικονομίας

Τι δείχνουν τα στοιχεία ΙΟΒΕ - Markit. Σε υψηλά τριετίας το οικονομικό κλίμα. Αυξάνεται η εγχώρια ζήτηση. Ρεκόρ εννέα ετών στη μεταποίηση

Δημοσιεύθηκε: 03 Οκτωβρίου 2017, 11:55 , Τελευταία Ενημέρωση: 03/10/2017, 11:55

«Πήρε μπρος» η μηχανή της οικονομίας

Σταθερή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και μεγάλη άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής  δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, που καταγράφονται στις έρευνες ανεξάρτητων φορέων όπως το ΙΟΒΕ και η Markit. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, η οποία αποτελεί κινητήρια δύναμη για την αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής και της απασχόλησης.

 Πέραν των καθ' αυτό οικονομικών επιδόσεων, στα αποτελέσματα των ερευνών καταγράφεται επίσης η συντελούμενη αλλαγή σε επίπεδο "ψυχολογίας" και προσδοκιών: Οι επιχειρηματιίες, τα στελέχη των επιχειρήσεων και η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών προβλέπουν τώρα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί περαιτέρω. Αυτό ενθαρρύνει την καταναλωτική ζήτηση, οδηγεί σε αύξηση των παραγγελιών και παρακινεί τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επέκταση εργασιών και να σχεδιάσουν επενδύσεις.

Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ και της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι σχεδόν όλα τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη - όπως επίσης και η παραγωγή του μεταποιητικού τομέα- ελληνικής μεταποίησης βρίσκονται επί πολλούς μήνες σε σταθερή ανοδική τροχιά.

Από την έρευνα της Markit, που βασίζεται στις εκτιμήσεις στελεχών των επιχειρήσεων, προκύπτει ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξάνονται, ενώ οι επιχειρήσεις αναμένουν περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης.

Καταλύτης η αξιολόγηση

Η βελτίωση του κλίματος οφείλεται στο κλείσιμο της β΄αξιολόγησης, η οποία απομάκρυνε την αβεβαιότητα, ενώ το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι το άμεσο κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης προκειμένου να παγιωθεί το θετικό κλίμα και να μην επανακάμψει η αβεβαιότητα, σε περίπτωση καθυστερήσεων.

Όλα θα κριθούν από τα μέσα Οκτωβρίου, που θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, για την οποία στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωσή της έως το Eurogroup της 4ς Δεκεμβρίου, ώστε να ανοίξει μετά ο δρόμος για τις συζητήσεις για την απομείωση του δημοσίου χρέους.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μπορέσει να διατηρήσει και να ενισχύσει αυτή τη δυναμική που διαμορφώνεται στην οικονομία, να εμφυσήσει αισιοδοξία στην κοινωνία και να δημιουργήσει προσδοκίες που θα "μεταφρασθούν" σε καταναλωτική εμπιστοσύνη, επιστροφή αποταμιεύσεων στις τράπεζες και αυξανόμενη ροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, σημείωνε το Σin (http://www.sofokleousin.gr/archives/358124.html).

  Markit: Kαλύτερα από το 2008

 Σύμφωνα με τη Markit, ο κύριος δείκτης PMI καταγράφει τον εντονότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Ιούνιο του 2008 και έφτασε τον Σεπτέμβριο το 52,8, ενώ η παραγωγή αυξάνεται για τέταρτο συνεχή μήνα και η απασχόληση παραμένει σε ανοδική τροχιά.

Στην ανάπτυξη συνέβαλε ακόμα η σημαντική αύξηση των νέων παραγγελιών, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2013. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση προέρχεται από την εγχώρια αγορά, καθώς οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό παρουσίασαν οριακή κάμψη τον Σεπτέμβριο.

Ανταποκρινόμενες στην αυξημένη εγχώρια ζήτηση των πελατών, οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις αύξησαν την παραγωγή τους για τέταρτο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο και μάλιστα σε ποσοστό που είναι το υψηλότερο των τελευταίων εννέα ετών - από τότε που εκδηλώθηκε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η αύξηση προήλθε από τους παραγωγούς καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών, ενώ μείωση καταγράφηκε από τους κατασκευαστές ενδιάμεσων αγαθών.

  ΙΟΒΕ: Rεκόρ από Δεκέμβριο 2014

 Στη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ διαπιστώνεται ότι το οικονομικό κλίμα έφτασε τον Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014, φθάνοντας στις 100,6 μονάδες από 99 μονάδες τον Αύγουστο και 98,2 μονάδες τον Ιούλιο. 

Παράλληλα, έντονη είναι η βελτίωση στις Κατασκευές και στη Βιομηχανία, ενώ οι προσδοκίες σε Λιανικό Εμπόριο και Υπηρεσίες δεν μεταβάλλονται σημαντικά. H καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται επίσης, κυρίως λόγω λιγότερο δυσμενών προβλέψεων για την ανεργία.

Η ανάκαμψη του δείκτη καθ’όλη τη διάρκεια του 2017 είναι συμβατή με τον θετικό ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, και η ενίσχυσή του κατά τους τελευταίους μήνες είναι συνεπής με την προσδοκία ότι ο ρυθμός αυτός θα έχει επιταχυνθεί, τουλάχιστον κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Αν και ο δείκτης εξακολουθεί να κινείται σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης, η βελτίωσή του είναι αξιοσημείωτη. Αντανακλά κατά κύριο λόγο τη σημασία που είχε η άμβλυνση της αβεβαιότητας σχετικά με την ομαλή πορεία του προγράμματος, όπως σε κάποιο βαθμό και την καλή πορεία του τουρισμού.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

H «ακτινογραφία» των προτάσεων Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ε. Μακρόν παρουσίασε πριν από μερικές μέρες στη Σορβόννη ένα ευρύ φάσμα προτάσεων για το μέλλον της Ευρώπης. Μεταξύ...
Η Ευρώπη περιμένει τη Γερμανία

Η Ευρώπη περιμένει τη Γερμανία

Λίγα λεπτά της ώρας μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων exit polls την 24η Σεπτεμβρίου, το μετεκλογικό τοπίο στη Γερμανία ξεκαθάρισε σε μεγάλο...
Όλοι έχασαν από την κρίση στην Καταλονία

Όλοι έχασαν από την κρίση στην Καταλονία

Άλλη μια ρωγμή υπέστη τις τελευταίες μέρες το όραμα της Ευρώπης. Όσα διαδραματίστηκαν στη Καταλονία πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά...
Ο Αλέξης στην κοιτίδα του αντικομμουνισμού

Ο Αλέξης στην κοιτίδα του αντικομμουνισμού

Βαριά ιστορία, που ίσως να είναι λίγο άβολη για τον Αλέξη Τσίπρα, έχει ο ξενώνας του Blair House, στον οποίο θα φιλοξενηθεί...
Το ΔΝΤ καίγεται για την ανισότητα!

Το ΔΝΤ καίγεται για την ανισότητα!

Ξαφνικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Οργανισμός που υπήρξε πνευματικό τέκνο του Κέινς, αλλά για δεκαετίες έχει ταυτισθεί με τις πιο προωθημένες...
Επικίνδυνη διπλή γλώσσα για επενδύσεις-καινοτομία

Επικίνδυνη διπλή γλώσσα για επενδύσεις-καινοτομία

Όσο κι αν ορκίζεται ο πρωθυπουργός ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τις επενδύσεις και την καινοτομία, υπάρχουν ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις...
Ματαιώνουν πλειστηριασμούς σε βάρος βιομηχάνων που οφείλουν εκατομμύρια!

Ματαιώνουν πλειστηριασμούς σε βάρος βιομηχάνων που οφείλουν εκατομμύρια!

Ποιούς προστατεύουν οι «συλλογικότητες» που παρεμβαίνουν και εμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών; Οχι πάντα φτωχούς δανειολήπτες και οφειλέτες του Δημοσίου. Συχνά οι ωφελούμενοι...
Επίδομα ανθυγιεινής ηλεκτρονικής εργασίας!

Επίδομα ανθυγιεινής ηλεκτρονικής εργασίας!

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι ένα βήμα εκσυγχρονισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.  Διευκολύνει το επιβατικό κοινό και παράλληλα βοηθά τους συγκοινωνιακούς φορείς να...