Sofokleousin.gr

Sunlight: Καθαρά κέρδη 5,2 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο

Δημοσιεύθηκε: 26 Σεπτεμβρίου 2017, 19:02 , Τελευταία Ενημέρωση: 26/09/2017, 19:17

Sunlight: Καθαρά κέρδη 5,2 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο

Τα οικονομικά της στοιχειά εξέδωσε, μεσώ ανακοίνωσης, για το α΄ εξάμηνο του 2017 η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT ΑΒΕΕ.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 5,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,2 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνει η Sunlight αναφορικά με τα αποτελέσματα α' εξαμήνου 2017.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 12,6 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 86%.

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 100,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 45%.

Επιπλέον η εταιρεία υπενθυμίζει ότι τον Ιούνιο του 2017, η εταιρεία ολοκλήρωσε την έκδοση ΚΟΔ, ύψους 50 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας, με κουπόνι 4,25%.

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT ΑΒΕΕ, κ. Βασίλης Μπίλλης ανέφερε:

«Το 1o εξάμηνο του 2017, σε μία ακόμα δύσκολη για την ελληνική οικονομία περίοδο, η Εταιρεία πέτυχε εκ νέου να βελτιώσει τα οικονομικά της μεγέθη, απόρροια αφενός της στρατηγικής εξωστρέφειας που σταθερά τα τελευταία χρόνια ακολουθεί, αλλά και της διαρκούς προσπάθειας βελτίωσης της κοστολογικής της βάσης.

Παρά την έντονη μεταβλητότητα στις αγορές των βασικών μετάλλων, μεταξύ των οποίων και στον μόλυβδο, που αποτελεί την κύρια πρώτη ύλη στην παραγωγή μπαταριών και την υποχώρηση του δολαρίου, η σημαντική διασπορά της πελατειακής βάσης, γεωγραφικά και προϊοντικά, σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση του όγκου πωλήσεων, συνέβαλαν στην απορρόφηση των παραπάνω πιέσεων.

Παράλληλα, ο Όμιλος συνέχισε την υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος προγραμματισμένης επέκτασης της παραγωγικής του δυναμικότητας, προκειμένου να επιτύχει τον στρατηγικό του στόχο για περαιτέρω διείσδυση και ενίσχυση του ανταγωνιστικού του πλεονεκτήματος στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Το 1ο εξάμηνο του 2017, σημαντική στα αποτελέσματα του Ομίλου υπήρξε και η συνεισφορά της θυγατρικής Sunlight Recycling, με έδρα την Κομοτηνή. Έχοντας αυξήσει σημαντικά την παραγωγική της ικανότητα, αλλά και εξορθολογίζοντας το μείγμα πρώτων υλών της, πέτυχε βελτίωση των παραγωγικών της δεικτών και της λειτουργικής της κερδοφορίας»

Αναλυτικότερα, ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου κατά το 1ο εξάμηνο του 2017 ανήλθε σε 100,3 εκατ. ευρώ, έναντι 69,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016, γεγονός που αποδίδεται αφενός στην μεγέθυνση των μεριδίων αγοράς και του όγκου πωλήσεων στις μπαταρίες βιομηχανικών και αμυντικών εφαρμογών, και αφετέρου στην αύξηση της τιμής του μολύβδου και άρα και των τιμών προϊόντος, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Ιδιαίτερη δε αναφορά, πρέπει να δοθεί στην συνεχιζόμενη ανάπτυξη των πωλήσεων των βιομηχανικών μπαταριών (κίνησης και εφεδρικής χρήσης), όπου η ποιότητα, η ταχύτητα παράδοσης και το after sales service συνιστούν τους πλέον σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας (critical success factors).

Αποτελέσματα προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA): Σε ομιλικό επίπεδο, το EBITDA ανήλθε στα 12,6 εκατ. ευρώ (11,8 εκατ. ευρώ, η Εταιρεία) σημειώνοντας αύξηση 86%, απόρροια τόσο της αύξησης του όγκου πωλήσεων και την βελτίωση της παραγωγικότητας στις δύο παραγωγικές μονάδες του Ομίλου και αφετέρου στην αναλογικά μικρότερη αύξηση των εξόδων διάθεσης αλλά και την διατήρηση των εξόδων διοίκησης στα επίπεδα του 2016. Το EBITDA margin δε, διαμορφώθηκε στο 12,6%, ήτοι 280 bps υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.

Κέρδη μετά φόρων: Δεδομένων των παραπάνω και σε συνδυασμό με την μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων, απόρροια της απομόχλευσης των μεγεθών της Κατάστασης Χρηματοοικονομικής Θέσης (deleverage) και της βελτίωσης στην διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, ο Όμιλος επέτυχε κέρδη μετά φόρων 5,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,2 εκατ. ευρώ, το 2016.

Προοπτικές

Παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, η Διοίκηση του Ομίλου θεωρεί ότι στις αγορές του εξωτερικού στις οποίες κυρίως δραστηριοποιείται, υπάρχουν ευκαιρίες για περαιτέρω βελτίωση του μεριδίου αγοράς και αύξησης των πωλήσεων του.

Επιπρόσθετα, ο Όμιλος μετά την πρόσφατη έκδοση του ομολογιακού δανείου των 50 εκατ. ευρώ, έχει στην διάθεση του επιπλέον πόρους για την εφαρμογή των σχεδίων επέκτασής του, τόσο παραγωγικά, συνεχίζοντας το λελογισμένο πρόγραμμα αύξησης της δυναμικότητας και μείωσης του κόστους, όσο και εμπορικά, με την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού.

Συνεχίζει δε, να είναι προτεραιότητα η ανάπτυξη τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων και λύσεων, που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της Sunlight, καθιστώντας την ως έναν από τους πλέον καινοτόμους και αξιόπιστους προμηθευτές μπαταριών, παγκοσμίως.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΕΥΔΑΠ: Διακοπη νερου σε Πέραμα, Κερατσίνι και Δραπετσωνα

ΕΥΔΑΠ: Διακοπη νερου σε Πέραμα, Κερατσίνι και Δραπετσωνα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η ΕΥΔΑΠ δημοσιοποιεί ότι λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών σε κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό ύδρευσης, θα υπάρξει πτώση πίεσης έως...
Τιτάν: Αγορά 581 ιδίων μετοχών

Τιτάν: Αγορά 581 ιδίων μετοχών

 H A.E. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ, ανακοινώνει  ότι την 4/1/2018 προέβη  σε αγορά, μέσω της Alpha Finance, 581 προνομιούχων ιδίων μετοχών, με μέση τιμή...
MLS: Μικρή πτώση στα κέρδη προ φόρων

MLS: Μικρή πτώση στα κέρδη προ φόρων

 Μειωμένα κατά 3% είναι τα κέρδη προ φόρων της MLS, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017. Συγκεκριμένα τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν...
ΕΥΔΑΠ: Αύξηση 62,4% στα κέρδη εξαμήνου

ΕΥΔΑΠ: Αύξηση 62,4% στα κέρδη εξαμήνου

 Η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ φόρων, κατά το α’ εξάμηνο του 2017, κινήθηκαν ανοδικά, σημειώνοντας αύξηση 66,5%. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα...
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αυξήθηκαν τα κέρδη εξαμήνου

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αυξήθηκαν τα κέρδη εξαμήνου

 Αύξηση κατά 48,8% κατέγραψαν οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι οποίες ανήλθαν στα 139,6 εκατ. ευρώ...
Κρι Κρι: Ανοδικά κέρδη και τζίρος το πρώτο 6μηνο

Κρι Κρι: Ανοδικά κέρδη και τζίρος το πρώτο 6μηνο

 Στα 41,19 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας γάλακτος Κρι Κρι, το πρώτο εξάμηνο του 2017, έναντι 34,78 εκατ. ευρώ,...
ΑΔΜΗΕ: 32,2 εκ. τα κέρδη 6μηνου, επενδύσεις σε δίκτυα

ΑΔΜΗΕ: 32,2 εκ. τα κέρδη 6μηνου, επενδύσεις σε δίκτυα

 Η μείωση του «ενοικίου» που πληρώνουν η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρείες ηλεκτρισμού στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, έφερε κάμψη της κερδοφορίας στον...
Παπουτσάνης: Στα 120.000 ευρώ τα κέρδη εξαμήνου

Παπουτσάνης: Στα 120.000 ευρώ τα κέρδη εξαμήνου

 Η Παπουτσάνης σημείωσε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 ανάπτυξη στον κύκλο εργασιών της κατά 12,5%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα ο κύκλος...