Sofokleousin.gr

Το σχέδιο Μητσοτάκη για ανάπτυξη με επενδύσεις

Δημοσιεύθηκε: 22 Σεπτεμβρίου 2017, 11:10 , Τελευταία Ενημέρωση: 22/09/2017, 11:12

Το σχέδιο Μητσοτάκη για ανάπτυξη με επενδύσεις

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε ένα συνεκτικό, φιλελεύθερο σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και θα συμβάλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Θα χρειασθεί όμως στη συνέχεια να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που αφορούν την υλοποίηση του.

Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΑΜΠΑΝΗ*

Με το καθαρό μυαλό ενός ανθρώπου που γνωρίζει καλά τα θέματα της οικονομίας και της διοίκησης, χωρίς διάθεση να κολακεύσει την κοινή γνώμη ή να γίνει αρεστός με αμφίβολης αξίας υποσχέσεις και –το σπουδαιότερο, ίσως- με σαφή φιλελεύθερο προσανατολισμό υπέρ του ιδιωτικού τομέα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στην ΔΕΘ μια σαφή και ρεαλιστική στρατηγική εξόδου από την κρίση, με κινητήρια δύναμη τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Το μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προς τους ψηφοφόρους ήταν απλό και ειλικρινές: μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν για να ξαναβρεί η χώρα το δρόμο προς την ανάπτυξη και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών. Ο δρόμος προς την ανάπτυξη περνά μέσα από ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες θα αρθούν τα εμπόδια που δυσκολεύουν την επενδυτική δραστηριότητα, ώστε να τοποθετηθούν τα επόμενα χρόνια στην εθνική οικονομία κεφάλαια της τάξεως των 100 δισ. ευρώ, απολύτως αναγκαία για την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο την παραγωγή και όχι την κατανάλωση με δανεικά.

Η συνταγή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι απλή και ρεαλιστική: ακολουθεί καθαρή φιλελεύθερη γραμμή οικονομικής πολιτικής και προσφέρει σε όσους βλέπουν στην Ελλάδα επενδυτικές ευκαιρίες ένα σχέδιο δραστικής αντιμετώπισης βασικών αδυναμιών, που αποτελούν αναχώματα στην άσκηση επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα μας:

- Σταδιακή μείωση της υψηλής φορολογίας στα εταιρικά κέρδη, με στόχο να υποχωρήσει ο συντελεστής στο 20%, σε συνδυασμό με σταθεροποίηση του φορολογικού καθεστώτος τουλάχιστον για μια 5ετία, ώστε να μην ανατρέπεται συνεχώς ο προγραμματισμός των επιχειρήσεων από αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας.

- Διευκόλυνση των διοικητικών και περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με αποκλειστικές προθεσμίες, που όταν ξεπερνιούνται, λόγω αβελτηρίας μιας δημόσιας υπηρεσίας, θα οδηγούν σε αυτόματη αδειοδότηση από κεντρική αρχή.

- Στοχευμένες παρεμβάσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων με κλαδικές πολιτικές, βάσει αναλυτικού σχεδίου που ήδη έχει παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία.

- Δέσμευση ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει, θα αξιοποιηθεί για μείωση φόρων και εισφορών που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και όχι για άχρηστους διορισμούς στο Δημόσιο με πελατειακά κριτήρια.

- Δέσμευση για την εφαρμογή νέου αποτελεσματικού μοντέλου αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, ώστε χωρίς «βαρίδια» του παρελθόντος οι τράπεζες να διαδραματίσουν και πάλι το ρόλο τους στην υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Στους νέους που αγωνιούν για το μέλλον τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει με σαφήνεια ότι δεν θα δώσει προτεραιότητα στην υποστήριξή τους με επιδοματικές πολιτικές ή διορισμούς στο δημόσιο, αλλά μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Καταθέτει καινοτόμες προτάσεις, όπως η επανεκπαίδευση πτυχιούχων θετικών επιστημών σε ειδικότητες της Πληροφορικής, για να σταδιοδρομήσουν στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας, αντί να περιμένουν επί χρόνια διορισμό σε κάποια θέση καθηγητή στο Δημόσιο.

Για το χώρο της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ιδέες που έχουν ωριμάσει στην κοινωνία και η υλοποίησή τους είναι αναγκαία για να κερδίσει η Ελλάδα μια θέση δίπλα στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων υποστηρίχθηκε με σαφήνεια, όπως και το «ξήλωμα» αναχρονιστικών παρεμβάσεων που έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διοίκηση των πανεπιστημίων.

Για τα δημοσιονομικά και τη σχέση της χώρας με τους δανειστές, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε ρεαλιστικές θέσεις και απέφυγε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση αναφορά σε ενδεχόμενο να επιστρέψει η χώρα σε χαλαρή πολιτική, για να εξυπηρετηθούν εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι, ίσως, ο μοναδικός ηγέτης αξιωματικής αντιπολίτευσης των τελευταίων ετών, που αποφεύγει να δημιουργήσει φρούδες ελπίδες για επιστροφή σε άλλες εποχές παροχών με δανεικά.

Η υπόσχεσή του να διαπραγματευθεί με τους δανειστές μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% δεν θα πρέπει να συγχέεται με την κατά Τσίπρα "διαπραγμάτευση για ακύρωση του μνημονίου". Είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, που μπορεί να συζητηθεί εποικοδομητικά με τους Ευρωπαίους δανειστές, εφόσον διαπιστώσουν ότι έχουν απέναντί τους ένα υπεύθυνο ηγέτη, ο οποίος θα αξιοποιήσει τον προκύπτοντα δημοσιονομικό για να ενισχύσει την ανάπτυξη, και όχι για την παλιά, κακή πελατειακή πολιτική.

Όμως, στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει με περισσότερη σαφήνεια και αριθμούς, σε δύο βασικά ερωτήματα:

Σε ποιους τομείς του κρατικού προϋπολογισμού σκοπεύει να κάνει περικοπές, για να χρηματοδοτήσει τις μειώσεις φόρων που υπόσχεται.

• Ποια είναι ακριβώς η δέσμευση που αναλαμβάνει έναντι των συνταξιούχων: θα δώσει οριστικό τέλος στις περικοπές, εξαιρώντας οριστικά τις συντάξεις από το πεδίο δαπανών που ενδέχεται να μειωθούν στο μέλλον;

* Οικονομολόγος, πρώην στέλεχος τραπεζών

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
Χτύπημα στη Συρία: Πόλεμος για τα μάτια του κόσμου

Χτύπημα στη Συρία: Πόλεμος για τα μάτια του κόσμου

Του Στέλιου Κούλογλου στο Tvxs.gr Τελικώς ο Ντόναλντ Τραμπ σεβάστηκε το... tweet του και εξαπέλυσε τους ξανθούς, όμορφους και νέους πυραύλους του εναντίον...
Η ΝΔ μαζεύει τον "λαγό": Εντός λίστας ο Ευ. Μεϊμαράκης

Η ΝΔ μαζεύει τον "λαγό": Εντός λίστας ο Ευ. Μεϊμαράκης

Σχετικά με δημοσίευμα στα «Παραπολιτικά» που θέλουν τον Ευ. Μεϊμαράκη εκτός λίστας στις επόμενες εκλογές, συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη...
Κι όμως, ο κόσμος μας πάει προς το καλύτερο!

Κι όμως, ο κόσμος μας πάει προς το καλύτερο!

Βλέποντας κάποιος ειδήσεις, σίγουρα αισθάνεται ότι ο κόσμος πάει από το κακό στο χειρότερο. Πόλεμοι, παιδιά πυροβολούν σε σχολεία, πρόσφυγες αναζητούν ζωή...
Το Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ οικοδομεί ευρύτερες συμμαχίες

Το Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ οικοδομεί ευρύτερες συμμαχίες

Η συσπείρωση και ανάδειξη ενός ισχυρού αριστερού και προοδευτικού πόλου που θέτει στο επίκεντρο την κοινωνική ατζέντα απαιτεί μακρόπνοη στρατηγική και εντατικό...
Οι δύσκολες απαντήσεις της ΕΕ απέναντι στις εξωτερικές απειλές

Οι δύσκολες απαντήσεις της ΕΕ απέναντι στις εξωτερικές απειλές

Οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Τραμπ και το ψυχροπολεμικό κλίμα Δύσης – Ρωσίας, με τελευταία αφορμή τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού...
Παράγοντες αβεβαιότητας: η Ιταλiα και οι 8 του βορρά

Παράγοντες αβεβαιότητας: η Ιταλiα και οι 8 του βορρά

Ο σχηματισμός γερμανικής κυβέρνησης δεν εξαφάνισε την αβεβαιότητα για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη μία η απρόβλεπτη και εύθραυστη Ιταλία...
Γερμανία – Γαλλία: Ισορροπίες μηδενικού αθροίσματος;

Γερμανία – Γαλλία: Ισορροπίες μηδενικού αθροίσματος;

Γερμανία και Γαλλία στην, προ της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, διμερή Σύνοδο Μέρκελ-Μακρόν προσπάθησαν να εξισορροπήσουν την αθέτηση της υπόσχεσής τουςν...
Επικίνδυνο για τη Δημοκρατία το πολιτικό παιχνίδι με τον ΠτΔ

Επικίνδυνο για τη Δημοκρατία το πολιτικό παιχνίδι με τον ΠτΔ

Είναι η παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας η μοναδική λύση για να διασφαλισθεί η πολιτική σταθερότητα; Ορισμένοι, με πρώτο τον Στέφανο Μάνο, εισηγούνται...