Sofokleousin.gr
Νώντας Χαλδούπης
Νώντας Χαλδούπης
Email me

Η κυβέρνηση έσωσε την Eldorado!

Πώς άνοιξε ο δρόμος για μυθικά κέρδη της καναδικής εταιρείας ακόμη και αν δεν βγάλει στην Ελλάδα ούτε ουγγιά χρυσού. Γιατί έχει κάνει "άλμα" 23% η μετοχή της καναδικής εταιρείας.

Δημοσιεύθηκε: 15 Σεπτεμβρίου 2017, 11:02 , Τελευταία Ενημέρωση: 15/09/2017, 15:14

Η κυβέρνηση έσωσε την Eldorado!

 

«Άλμα» 23% σε τρεις συνεδριάσεις έχει κάνει η μετοχή της Eldorado Gold από τις 12 Σεπτεμβρίου, παρότι εμφανίζεται να έχει σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τη νομική εκκρεμότητα μιας διαιτησίας, ενώ εργαζόμενοί της καθημερινά συγκρούονται με τα ΜΑΤ στην Αθήνα!

Οι επενδυτές έχουν αντιληφθεί ότι, αφενός, η κυβέρνηση χορήγησε με συνοπτικές διαδικασίες κρίσιμες άδειες για το μεταλλευτικό κομμάτι δραστηριοτήτων στην Ολυμπιάδα, οι οποίες είχαν μείνει μπλοκαρισμένες για μεγάλη περίοδο, όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επεδίωκε να «γκρεμίσει το οικοδόμημα» των συμβάσεων με την καναδική εταιρεία, «πατώντας» στην αδυναμία να ικανοποιήσει τη συμβατική υποχρέωση για δημιουργία μεταλλουργικής βιομηχανίας για την παραγωγή τελικών προϊόντων.

Αφετέρου, οι καλά πληροφορημένοι από τη διοίκηση της Eldorado θεσμικοί επενδυτές (σημαντικότερος η Blackrock, με 25% στο μετοχικό κεφάλαιο) έχουν αντιληφθεί ότι η διαιτησία ανοίγει το «παράθυρο» για να αποσπάσει η καναδική εταιρεία μυθικά κέρδη από την εξαγωγή συμπυκνωμάτων χρυσού, ακόμη και χωρίς να φθάσει ποτέ (!) στο στάδιο της παραγωγής τελικού προϊόντος (χρυσού, χαλκού, αργύρου) από το οποίο θα είχε υπολογίσιμα οφέλη το Δημόσιο και η ελληνική οικονομία.

Η κρίσιμη φράση

Το 18σέλιδο κείμενο που απέστειλε στην εταιρεία το Δημόσιο, για την ανάγκη αποστολής του οποίου επέμενε εξαρχής η διοίκηση της Eldorado (η απόφαση για προσφυγή στη διαιτησία δεν είναι νέα, έχει ληφθεί από την άνοιξη), κρύβει μια φράση τεράστιας αξίας για τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, που θα μετουσιωθεί σε μεγάλα κέρδη και για τους μετόχους της, όχι όμως για το Δημόσιο και την εθνική οικονομία.

Το νομικό κείμενο, ξεκαθαρίζει ότι ακύρωση μέρους της σύμβασης (σ.σ.: όπως είναι το σκέλος της σύμβασης που αφορά την υποχρέωση της εταιρείας να δημιουργήσει μεταλλουργική εγκατάσταση), δεν συνεπάγεται ακυρότητα του συνόλου της σύμβασης, η οποία όπως αναφέρεται παραμένει ισχυρή και δεσμευτική για τα δύο μέρη.

Αυτό είναι η «ταφόπλακα» της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για «ξήλωμα» ολόκληρου του θεσμικού οικοδομήματος, που βρίσκεται πίσω από τις δραστηριότητες της Eldorado στην Ελλάδα.

Πρακτικά, σημαίνει ότι:

  •   Η διαιτησία θα προχωρήσει και μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Eldorado πράγματι, όπως υποστηρίζει το Δημόσιο, δεν έχει εκπληρώσει και ούτε μπορεί να εκπληρώσει την υποχρέωση της για δημιουργία μονάδας παραγωγής χρυσού με την τεχνική flash smelting.

 

  •  Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα συμβεί το ίδιο που είχε συμβεί το 2003 με  την επίσης καναδική TVX, όταν απαγορεύθηκε η υδρομεταλλουργία με κυάνιο ως επικίνδυνη για το περιβάλλον, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η εταιρεία να συνεχίσει και τη μεταλλευτική της δραστηριότητα, κάτι που την υποχρέωσε να αποχωρήσει βεβιασμένα, αφήνοντας όλη την περιουσία της στο Δημόσιο.

 

  • Αντίθετα, η εταιρεία θα κληθεί να υποβάλει νέο, εναλλακτικό σχέδιο για το βιομηχανικό σκέλος της επένδυσής της και να πάρει νέα αδειοδότηση. Αυτό, όμως, φαίνεται «χλωμό» από τη στιγμή που οι εναλλακτικές λύσεις είναι μόνο δύο (υδρομεταλλουργία με κυάνιο, ή κάποια τεχνική πυρομεταλλουργίας, όπως το flash smelting) και η πρώτη απαγορεύεται… δια ροπάλου από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ η δεύτερη δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εφαρμοσθεί με ασφάλεια για το περιβάλλον και είναι αβέβαιο αν μπορεί να εφαρμοσθεί στο μέλλον, σε μεταλλεύματα με υψηλή περιεκτικότητα αρσενικού, όπως τα ελληνικά.

 

  • Αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα αδειοδοτηθεί τελικά η μεταλλουργική δραστηριότητα της Eldorado. Αυτό, όμως, είναι μια… μεταμφιεσμένη ευλογία για την καναδική εταιρεία: η υποχρέωσή της για ίδρυση μεταλλουργικής μονάδας θα μετατεθεί στο απώτερο μέλλον και πιθανότατα θα μείνει στα χαρτιά, αλλά θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τα πλούσια κοιτάσματα της Χαλκιδικής, πουλώντας ή μεταφέροντας σε μονάδες της εκτός Ελλάδας για επεξεργασία τα ενδιάμεσα προϊόντα με τεράστιο περιθώριο κέρδους, δικαιώνοντας και τον τίτλο της ως παραγωγού χρυσού χαμηλού κόστους (low cost producer).

 

  • Το Δημόσιο, με βάση το κείμενο για τη διαιτησία έχει ήδη αναλάβει ουσιαστικά τη δέσμευση πως, ό,τι και να γίνει με τη μεταλλουργική δραστηριότητα, δεν πρόκειται να θίξει την αδειοδότηση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, παρότι ιστορικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν τηρήσει ακριβώς την ίδια γραμμή σε αυτό το θέμα: «ναι» στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, αλλά όχι κατά τρόπο ληστρικό. Πάντα η μεταλλευτική δραστηριότητα συνδυαζόταν υποχρεωτικά με τη βιομηχανική παραγωγή εντός Ελλάδας, ώστε να μένει στη χώρα προστιθέμενη αξία και να πληρώνονται φόροι (για τα ενδιάμεσα προϊόντα δεν πληρώνεται φόρος εισοδήματος).

Χρυσά κέρδη

Για να γίνει αντιληπτό πόσο αποδοτική μπορεί να είναι η δραστηριότητα της Eldorado χωρίς να παράγει στην Ελλάδα μια ουγκιά χρυσού (!), πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις 6μήνου 2017, παρά τα γνωστά προβλήματα που είχε η εταιρεία με θέματα αδειοδοτήσεων είχε έσοδα 27,3 εκατ. ευρώ και κέρδη 5,8 εκατ. ευρώ από πωλήσεις μετάλλων, που είναι τα δεύτερα καλύτερα μεγέθη της εταιρείας από όλες τις δραστηριότητες της διεθνώς, μεταξύ των οποίων δεσπόζουν αυτές της Τουρκίας.

Μάλιστα, τα ελληνικά κοιτάσματα είναι με μεγάλη διαφορά τα ποιο αποδοτικά για την εταιρεία. Όπως αναφέρουν οι οικονομικές καταστάσεις, από την Ολυμπιάδα (που μόλις τώρα αδειοδοτήθηκε πλήρως από την κυβέρνηση) η παραγωγή χρυσού (η οποία γίνεται εκτός Ελλάδος) φθάνει τις 50.000 ουγκιές, με κόστος (cash cost) 250-450 δολ./ουγκιά, ενώ από την Τουρκία το κόστος ξεπερνά τα 500 δολ. Ουσιαστικά, η Eldorado δεν θα μπορούσε, χωρίς τις ελληνικές δραστηριότητες, να δικαιολογήσει καν τον τίτλο του low cost producer και η μετοχή της θα είχε εγκαταλειφθεί από τα fund (αυτό επιβεβαιώνει ότι ήταν μια μεγάλη μπλόφα τα περί αποχώρησης από την Ελλάδα).

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η μετοχή της εταιρείας, που «γκρεμίσθηκε» κάτω και από τα 2 δολ., ενώ είχε φθάσει τα 14, λόγω των προβλημάτων στην Ελλάδα, είναι η καλύτερη επενδυτική ευκαιρία σε αυτό τον κλάδο παγκοσμίως, αφού με τη βέβαιη επίλυση των θεμάτων που είχε στην Ελλάδα και την επίσης βέβαιη συνέχιση της μεταλλευτικής της δραστηριότητας, θαυμάσια μπορεί να επανέλθει στα 14 δολ. σε ορίζοντα 12μήνου και να συνεχίσει ακάθεκτη την άνοδο μακροπρόθεσμα, χάρη στην ευελιξία που έδειξε η ελληνική κυβέρνηση.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
H S&P αναβάθμισε την Ελλάδα

H S&P αναβάθμισε την Ελλάδα

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's μια εξέλιξη στην οποία συνέκλιναν όλες οι τελευταίες ενδείξεις....
Στην αφετηρία μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου το χρηματιστήριο

Στην αφετηρία μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου το χρηματιστήριο

Μετά από μια εβδομάδα «αποθέρμανσης» και εκτονωτικών ενδοσυνεδριακών διορθώσεων, η χρηματιστηριακή αγορά αποκτά πάλι ανοδική δυναμική και «υπόσχεται» νέα κέρδη. Στις θετικές...
Επέστρεψαν στον χρυσό οι επενδυτές, το βλέμμα στη Γερουσία

Επέστρεψαν στον χρυσό οι επενδυτές, το βλέμμα στη Γερουσία

Η νευρικότητα που επικρατεί μπροστά στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό έστρεψε ξανά τους επενδυτές στην ασφάλεια του χρυσού,...
Fitch για ΗΠΑ: «AAA»...και με ασυμφωνία στον προϋπολογισμό!

Fitch για ΗΠΑ: «AAA»...και με ασυμφωνία στον προϋπολογισμό!

Θέση για τις εξελίξεις στην Γερουσία των ΗΠΑ και μια ενδεχόμενη παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους λόγω απουσίας συμφωνίας για τον προϋπολογισμό σπεύδει...
Πώς οι ασφαλιστικές ξεφεύγουν των κινδύνων

Πώς οι ασφαλιστικές ξεφεύγουν των κινδύνων

To Solvency II, οι πιστοληπτικές διαβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, συνολικά και όλοι οι εποπτικοί κανονισμοί οδηγούν ορισμένες ασφαλιστικές σε run off την...
«Χρυσές» παροχές ΟΤΕ σε μετόχους!

«Χρυσές» παροχές ΟΤΕ σε μετόχους!

Παροχές που ξεπερνούν κάθε προσδοκία στους μετόχους του ανακοίνωσε πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης ο ΟΤΕ, οδηγώντας την πιο «βαριά» μετοχή του...
Στη μάχη των συντάξεων οι ασφαλιστικές το 2018

Στη μάχη των συντάξεων οι ασφαλιστικές το 2018

Να πάρουν μερίδια από τις αλλαγές του γίνονται στο ασφαλιστικό επιχειρούν οι ασφαλιστικές. Οι περικοπές που έγιναν στις δημόσιες συντάξεις και που...
Lyxor: Μετά τα ομόλογα, οι ελληνικές μετοχές θα υπεραποδόσουν

Lyxor: Μετά τα ομόλογα, οι ελληνικές μετοχές θα υπεραποδόσουν

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν σημειώσει θεαματική επάνοδο τα δύο τελευταία χρόνια, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν από τα επίπεδα άνω...