Sofokleousin.gr
Νώντας Χαλδούπης
Νώντας Χαλδούπης
Email me

Η κυβέρνηση έσωσε την Eldorado!

Πώς άνοιξε ο δρόμος για μυθικά κέρδη της καναδικής εταιρείας ακόμη και αν δεν βγάλει στην Ελλάδα ούτε ουγγιά χρυσού. Γιατί έχει κάνει "άλμα" 23% η μετοχή της καναδικής εταιρείας.

Δημοσιεύθηκε: 15 Σεπτεμβρίου 2017, 11:02 , Τελευταία Ενημέρωση: 15/09/2017, 15:14

Η κυβέρνηση έσωσε την Eldorado!

 

«Άλμα» 23% σε τρεις συνεδριάσεις έχει κάνει η μετοχή της Eldorado Gold από τις 12 Σεπτεμβρίου, παρότι εμφανίζεται να έχει σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τη νομική εκκρεμότητα μιας διαιτησίας, ενώ εργαζόμενοί της καθημερινά συγκρούονται με τα ΜΑΤ στην Αθήνα!

Οι επενδυτές έχουν αντιληφθεί ότι, αφενός, η κυβέρνηση χορήγησε με συνοπτικές διαδικασίες κρίσιμες άδειες για το μεταλλευτικό κομμάτι δραστηριοτήτων στην Ολυμπιάδα, οι οποίες είχαν μείνει μπλοκαρισμένες για μεγάλη περίοδο, όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επεδίωκε να «γκρεμίσει το οικοδόμημα» των συμβάσεων με την καναδική εταιρεία, «πατώντας» στην αδυναμία να ικανοποιήσει τη συμβατική υποχρέωση για δημιουργία μεταλλουργικής βιομηχανίας για την παραγωγή τελικών προϊόντων.

Αφετέρου, οι καλά πληροφορημένοι από τη διοίκηση της Eldorado θεσμικοί επενδυτές (σημαντικότερος η Blackrock, με 25% στο μετοχικό κεφάλαιο) έχουν αντιληφθεί ότι η διαιτησία ανοίγει το «παράθυρο» για να αποσπάσει η καναδική εταιρεία μυθικά κέρδη από την εξαγωγή συμπυκνωμάτων χρυσού, ακόμη και χωρίς να φθάσει ποτέ (!) στο στάδιο της παραγωγής τελικού προϊόντος (χρυσού, χαλκού, αργύρου) από το οποίο θα είχε υπολογίσιμα οφέλη το Δημόσιο και η ελληνική οικονομία.

Η κρίσιμη φράση

Το 18σέλιδο κείμενο που απέστειλε στην εταιρεία το Δημόσιο, για την ανάγκη αποστολής του οποίου επέμενε εξαρχής η διοίκηση της Eldorado (η απόφαση για προσφυγή στη διαιτησία δεν είναι νέα, έχει ληφθεί από την άνοιξη), κρύβει μια φράση τεράστιας αξίας για τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, που θα μετουσιωθεί σε μεγάλα κέρδη και για τους μετόχους της, όχι όμως για το Δημόσιο και την εθνική οικονομία.

Το νομικό κείμενο, ξεκαθαρίζει ότι ακύρωση μέρους της σύμβασης (σ.σ.: όπως είναι το σκέλος της σύμβασης που αφορά την υποχρέωση της εταιρείας να δημιουργήσει μεταλλουργική εγκατάσταση), δεν συνεπάγεται ακυρότητα του συνόλου της σύμβασης, η οποία όπως αναφέρεται παραμένει ισχυρή και δεσμευτική για τα δύο μέρη.

Αυτό είναι η «ταφόπλακα» της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για «ξήλωμα» ολόκληρου του θεσμικού οικοδομήματος, που βρίσκεται πίσω από τις δραστηριότητες της Eldorado στην Ελλάδα.

Πρακτικά, σημαίνει ότι:

  •   Η διαιτησία θα προχωρήσει και μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Eldorado πράγματι, όπως υποστηρίζει το Δημόσιο, δεν έχει εκπληρώσει και ούτε μπορεί να εκπληρώσει την υποχρέωση της για δημιουργία μονάδας παραγωγής χρυσού με την τεχνική flash smelting.

 

  •  Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα συμβεί το ίδιο που είχε συμβεί το 2003 με  την επίσης καναδική TVX, όταν απαγορεύθηκε η υδρομεταλλουργία με κυάνιο ως επικίνδυνη για το περιβάλλον, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η εταιρεία να συνεχίσει και τη μεταλλευτική της δραστηριότητα, κάτι που την υποχρέωσε να αποχωρήσει βεβιασμένα, αφήνοντας όλη την περιουσία της στο Δημόσιο.

 

  • Αντίθετα, η εταιρεία θα κληθεί να υποβάλει νέο, εναλλακτικό σχέδιο για το βιομηχανικό σκέλος της επένδυσής της και να πάρει νέα αδειοδότηση. Αυτό, όμως, φαίνεται «χλωμό» από τη στιγμή που οι εναλλακτικές λύσεις είναι μόνο δύο (υδρομεταλλουργία με κυάνιο, ή κάποια τεχνική πυρομεταλλουργίας, όπως το flash smelting) και η πρώτη απαγορεύεται… δια ροπάλου από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ η δεύτερη δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εφαρμοσθεί με ασφάλεια για το περιβάλλον και είναι αβέβαιο αν μπορεί να εφαρμοσθεί στο μέλλον, σε μεταλλεύματα με υψηλή περιεκτικότητα αρσενικού, όπως τα ελληνικά.

 

  • Αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα αδειοδοτηθεί τελικά η μεταλλουργική δραστηριότητα της Eldorado. Αυτό, όμως, είναι μια… μεταμφιεσμένη ευλογία για την καναδική εταιρεία: η υποχρέωσή της για ίδρυση μεταλλουργικής μονάδας θα μετατεθεί στο απώτερο μέλλον και πιθανότατα θα μείνει στα χαρτιά, αλλά θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τα πλούσια κοιτάσματα της Χαλκιδικής, πουλώντας ή μεταφέροντας σε μονάδες της εκτός Ελλάδας για επεξεργασία τα ενδιάμεσα προϊόντα με τεράστιο περιθώριο κέρδους, δικαιώνοντας και τον τίτλο της ως παραγωγού χρυσού χαμηλού κόστους (low cost producer).

 

  • Το Δημόσιο, με βάση το κείμενο για τη διαιτησία έχει ήδη αναλάβει ουσιαστικά τη δέσμευση πως, ό,τι και να γίνει με τη μεταλλουργική δραστηριότητα, δεν πρόκειται να θίξει την αδειοδότηση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, παρότι ιστορικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν τηρήσει ακριβώς την ίδια γραμμή σε αυτό το θέμα: «ναι» στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, αλλά όχι κατά τρόπο ληστρικό. Πάντα η μεταλλευτική δραστηριότητα συνδυαζόταν υποχρεωτικά με τη βιομηχανική παραγωγή εντός Ελλάδας, ώστε να μένει στη χώρα προστιθέμενη αξία και να πληρώνονται φόροι (για τα ενδιάμεσα προϊόντα δεν πληρώνεται φόρος εισοδήματος).

Χρυσά κέρδη

Για να γίνει αντιληπτό πόσο αποδοτική μπορεί να είναι η δραστηριότητα της Eldorado χωρίς να παράγει στην Ελλάδα μια ουγκιά χρυσού (!), πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις 6μήνου 2017, παρά τα γνωστά προβλήματα που είχε η εταιρεία με θέματα αδειοδοτήσεων είχε έσοδα 27,3 εκατ. ευρώ και κέρδη 5,8 εκατ. ευρώ από πωλήσεις μετάλλων, που είναι τα δεύτερα καλύτερα μεγέθη της εταιρείας από όλες τις δραστηριότητες της διεθνώς, μεταξύ των οποίων δεσπόζουν αυτές της Τουρκίας.

Μάλιστα, τα ελληνικά κοιτάσματα είναι με μεγάλη διαφορά τα ποιο αποδοτικά για την εταιρεία. Όπως αναφέρουν οι οικονομικές καταστάσεις, από την Ολυμπιάδα (που μόλις τώρα αδειοδοτήθηκε πλήρως από την κυβέρνηση) η παραγωγή χρυσού (η οποία γίνεται εκτός Ελλάδος) φθάνει τις 50.000 ουγκιές, με κόστος (cash cost) 250-450 δολ./ουγκιά, ενώ από την Τουρκία το κόστος ξεπερνά τα 500 δολ. Ουσιαστικά, η Eldorado δεν θα μπορούσε, χωρίς τις ελληνικές δραστηριότητες, να δικαιολογήσει καν τον τίτλο του low cost producer και η μετοχή της θα είχε εγκαταλειφθεί από τα fund (αυτό επιβεβαιώνει ότι ήταν μια μεγάλη μπλόφα τα περί αποχώρησης από την Ελλάδα).

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η μετοχή της εταιρείας, που «γκρεμίσθηκε» κάτω και από τα 2 δολ., ενώ είχε φθάσει τα 14, λόγω των προβλημάτων στην Ελλάδα, είναι η καλύτερη επενδυτική ευκαιρία σε αυτό τον κλάδο παγκοσμίως, αφού με τη βέβαιη επίλυση των θεμάτων που είχε στην Ελλάδα και την επίσης βέβαιη συνέχιση της μεταλλευτικής της δραστηριότητας, θαυμάσια μπορεί να επανέλθει στα 14 δολ. σε ορίζοντα 12μήνου και να συνεχίσει ακάθεκτη την άνοδο μακροπρόθεσμα, χάρη στην ευελιξία που έδειξε η ελληνική κυβέρνηση.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Στο δείκτη FTSE 4GOOD εντάχθηκε η Eurobank

Στο δείκτη FTSE 4GOOD εντάχθηκε η Eurobank

Στο FTSE4GOOD Emerging Index εντάχθηκε η Eurobank, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο διεθνής δείκτης αξιολογεί την απόδοση...
Απώλειες στο χρηματιστήριο, τα funds  σε ανακωχή

Απώλειες στο χρηματιστήριο, τα funds σε ανακωχή

Κλίμα αβεβαιότητας και χαμηλών προσδοκιών επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς ξεκινούν σήμερα οι κρίσιμες συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση, ενώ πολλά προαπαιτούμενα...
Ανοδικό ράλι για τον Nikkei μετά τη νίκη Αμπε

Ανοδικό ράλι για τον Nikkei μετά τη νίκη Αμπε

 Σε υψηλό 21 ετών κινείται ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, μετά την επανεκλογή του Σίνζο Αμπε στον πρωθυπουργικό θώκο της Ιαπωνίας. Μικτά πρόσημα...
Απώλειες για τον χρυσό

Απώλειες για τον χρυσό

 Πτώση καταγράφει ο χρυσός, κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Δευτέρας.  Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται σε πτώση 0,2% και η τιμή του διαμορφώνεται...
Διολίσθησε σε χαμηλό 2 εβδομάδων ο χρυσός

Διολίσθησε σε χαμηλό 2 εβδομάδων ο χρυσός

Σε πτωτικό έδαφος βρέθηκε ο χρυσός, η τιμή του οποίου διολίσθησε σε χαμηλό 2 εβδομάδων. Βασικοί λόγοι; Η άνοδος στις μετοχές της...
Ernst Welteke: Πολλαπλά τα προβλήματα των τραπεζών

Ernst Welteke: Πολλαπλά τα προβλήματα των τραπεζών

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης ευνόησαν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και πίσω από τη βοήθεια στην Ελλάδα υπήρχε ίδιον ενδιαφέρον για τη...
Χαράς Ευαγγέλιον οι φυσικές καταστροφές για τους αντασφαλιστές

Χαράς Ευαγγέλιον οι φυσικές καταστροφές για τους αντασφαλιστές

Ισχυρό πάτημα να αυξήσουν τα τιμολόγια τους που είχαν μείνει από «καύσιμα» τα τελευταία χρόνια αποτέλεσαν οι ζημιές από φυσικές καταστροφές το...
EY: Νέος γύρος ανάπτυξης για τα ILS & τα Cat Bonds

EY: Νέος γύρος ανάπτυξης για τα ILS & τα Cat Bonds

Θα τρέξει η αγορά των εναλλακτικών κεφαλαίων, των ομολόγων καταστροφών και των insurance-linked securities (ILS), ωστόσο, άγνωστο παραμένει με τι ρυθμούς. Αρκετοί...