Sofokleousin.gr

Συναγερμός για επερχόμενο «ακροδεξιό σοκ» στην Ε.Ε

Δημοσιεύθηκε: 14 Σεπτεμβρίου 2017, 15:11 , Τελευταία Ενημέρωση: 14/09/2017, 15:31

Συναγερμός για επερχόμενο «ακροδεξιό σοκ» στην Ε.Ε

 Συναγερμός έχει σημάνει στις Βρυξέλλες για την επερχόμενη «επιδρομή» του βουλγαρικού υπερεθνικισμού, καθώς η Σόφια ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιανουάριο. Πολιτικοί και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είναι άκρως θορυβημένοι με τους «Ενωμένους Πατριώτες» (UP), την ομάδα τριών ακροδεξιών κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό της Βουλγαρίας.

Οι ηγέτες του UP έχουν επιδείξει ρατσιστική ρητορική προς την μειονότητα των Ρομά στη Βουλγαρία, τάσσονται υπέρ της βίας για την πρόληψη της εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη, ενώ αμφισβητούν δημοσίως ότι η προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή αποτελεί πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης βουλγαρικής προεδρίας, δύο υπουργοί του UP θα έχουν σημαντικό ρόλο στην ηγεσία του Συμβουλίου της Ε.Ε, αναλαμβάνοντας τους τομείς της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς και της Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

Επίσης, η βουλγαρική κυβέρνηση θα ηγηθεί των συνομιλιών για ευαίσθητα θέματα, από την αναθεώρηση των πολιτικών παροχής ασύλου, έως τις προτεραιότητες δαπανών της Ε.Ε από το 2021.

«Άγριοι πίθηκοι» οι Ρομά

Χαρακτηριστικές των πεποιθήσεων που πρεσβεύει το UP είναι οι δηλώσεις ενός εκ των ηγετών του UP, του αναπληρωτή πρωθυπουργού Βάλερι Σιμεόνοφ, ο οποίος είχε δημοσίως χαρακτρηρίσει τους Ρομά «άγριους πιθήκους». Και ο επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας της χώρας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος θα συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, είχε πει πρόσφατα ότι η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ πρέπει να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να εισέλθουν στην Ευρώπη «ακόμη και με τη βία ή τα όπλα, εάν χρειαστεί»!

Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας, Νένο Ντίμοφ, ο οποίος θα ηγηθεί του Συμβουλίου Περιβάλλοντος κατά τη διάκεια της βουλγαρικής προεδρίας, είχε πει το 2015 ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί «κυρίως θέμα χειραγώγησης και όχι τόσο πραγματική ανησυχία».

Ως εκ τούτου, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εκφράζουν βαθύτατη ανησυχία, για τον εξέχοντα ρόλο που θα διαδραματίσουν σύντομα οι ηγέτες του UP στις υποθέσεις της ΕΕ. «Σε μία εποχή που ο (πρόεδρος των ΗΠΑ) Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίζεται τους οπαδούς των Ναζί, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η προεδρία του Συμβουλίου θα δείχνει σύσσωμη, ότι δεν υπάρχει χώρος για φασιστικές ιδέες στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλώσε πρόσφατα ο Γκι Φερχόφσταντ, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, ηγέτης της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και τέως πρωθυπουργός του Βελγίου.

Νευρικότητα για την «απαράδεκτη» ρητορική του UP για τους Ρομά εξέφρασε πρόσφατα και η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Βέρα Γιούροβα, η οποία ηγείται της εκστρατείας για την ενσωμάτωση των κοινοτήτων των Ρομά σε όλη την Ευρώπη. Όπως είπε ερωτηθείσα από το Politico, ήδη παρακολουθεί στενά την πολιτική της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης για τους Ρομά και θα διεξάγει «εντατικές» συνομιλίες με τη Σόφια τους επόμενους μήνες.

Ρατσιστικό μίσος... και στην πράξη

Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη τα ακροδεξιά κόμματα δεν έχουν καταφέρει να βρεθούν στην εξουσία φέτος, το UP σχημάτισε κυβερνητικό συνασπισμό με το κεντρο-δεξιό κόμμα GERB του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, το οποίο δεν συγκέντρωσε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του Μαρτίου.

Ο Γιόσεφ Ντάουλ, ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου μέλος είναι και το GERB, είχε χαρακτηρίσει το UP μη αποδεκτό κυβερνητικό εταίρο.

Το UP έχει τέσσερις υπουργούς στη βουλγαρική κυβέρνηση –τους προαναφερόμενους Καρακατσάνοφ, Σιμεόνοφ και Ντίμοφ, συν τον Εμίλ Καρανικολόφ, τον υπουργό Οικονομίας, ο οποίος στη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας θα ηγηθεί του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε, το οποίο είναι αρμόδιο για τη νομοθεσία της εσωτερικής αγοράς. Θα ηγείται επίσης των συνεδριάσεων των υπουργών Εμπορίου.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι ηγέτες του UP έχουν επιδιώξει να κάνουν την εθνικιστική ρητορική τους πράξη. Νωρίτερα φέτος ο Σιμεόνοφ και ο Καρακατσάνοφ, συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρόμενων, οι οποίοι προσπάθησαν να στήσουν οδοφράγματα στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα, για να εμποδίσουν Τούρκους με βουλγαρική εθνικότητα να ψηφίσουν στις εκλογές.

Πριν τις εκλογές του 2014 στη Βουλγαρία, το «Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας» του Σιμεόνοφ μαζί με το συγγενές κόμμα IMRO, έκαναν εκστρατεία για να καταστραφούν οι παράνομοι οικισμοί των Ρομά, οι κοινότητές τους να περιοριστούν σε «καταυλισμούς – στρατόπεδα συγκέντρωσης» και «να διατηρηθούν μερικοί για τουριστική ατραξιόν»!

Λίγο αφότου σχηματίστηκε ο βουλγαρικός κυβερνητικός συνασπισμός, ο Σιμεόνοφ αναγκάστηκε να υπερασπιστεί δύο συνεργάτες του, των οποίων εμφανίστηκαν φωτογραφίες στο internet, που τους έδειχναν να χαιρετούν ναζιστικά.

Αυτή τη στιγμή όμως ο ίδιος βρίσκεται σε «κόντρα ρόλο», καθώς ως αναπληρωτής πρωθυπουργός ηγείται ενός εθνικού συμβουλίου για την ενσωμάτωση των εθνικών μειονοτήτων!

Ευρωβουλευτές «σε αναμμένα κάρβουνα» 

Τον Ιανουάριο οι Βούλγαροι υπουργοί αναμένεται να βρεθούν σε «σφιχτό κλοιό» ερωτήσεων από τους Ευρωβουλευτές, κυρίως Φιλελεύθερους και κεντρο-αριστερούς, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε αυξημένη ετοιμότητα για να εξασφαλίσουν ότι «ο λαϊκισμός δεν θα σηκώσει κεφάλι» κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας.

Άλλα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου δεν ανησυχούν τόσο, θεωρώντας ότι παρά τη σκληροπυρηνική ρητορική που χρησιμοποιεί το UP, ο Μπορίσοφ «κρατάει σφιχτά τα ηνία» της κυβέρνησής του και μέχρι στιγμής ο ίδιος δεν έχει δείξει ότι σκοπεύει να κινηθεί κόντρα στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Εν τω μεταξύ πάντως, αξιωματούχοι του UP ισχυρίζονται τώρα, ότι ενώ πριν μερικά χρόνια η ρητορική τους γύρω από το μεταναστευτικό / προσφυγικό θεωρούταν ακραία, πλέον ορισμένες από τις ιδέες τους έχουν υιοθετηθεί από «mainstream» Ευρωπαίους πολιτικούς. «Ρωτήστε την κυρία Μέρκελ γιατί στέλνει πρόσφυγες πίσω στο Αφγανιστάν» δήλωσε χαρακτηριστικά μέλος του UP...

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μεσημέρι της Δευτέρας η συνάντηση Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ

Το μεσημέρι της Δευτέρας η συνάντηση Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ

Το μεσημέρι της Δευτέρας, στις 13:15 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Eurogroup και Υπουργό Οικονομικών...
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βερολίνο κατά του AfD

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βερολίνο κατά του AfD

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο του Βερολίνου, με περισσότερα από 1000 άτομα να...
Οι Εβραίοι της Ευρώπης ανησυχούν για την άνοδο του AfD

Οι Εβραίοι της Ευρώπης ανησυχούν για την άνοδο του AfD

Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την επίδοση του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις βουλευτικές...
Σεισμός 4,5 Ρίχτερ βορειοανατολικά της Κω

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ βορειοανατολικά της Κω

Ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατέγραψαν οι σεισμογράφοι του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο...
Δεύτερο κόμμα στην πρώην ανατολική Γερμανία η ακροδεξιά!

Δεύτερο κόμμα στην πρώην ανατολική Γερμανία η ακροδεξιά!

 Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι δεύτερη δύναμη στην πρώην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Όπως αναφέρει η γερμανική...
Μέρκελ: Να φέρουμε πίσω τους ψηφοφόρους από το AfD

Μέρκελ: Να φέρουμε πίσω τους ψηφοφόρους από το AfD

 Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο. Θα είμαστε...
Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία με άνοδο της ακροδεξιάς

Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία με άνοδο της ακροδεξιάς

Κατακερματισμένο σκηνικό εποχής 1949 θυμίζουν τα πρώτα αποτελέσματα του exit poll στη Γερμανία με το βλέμμα πλέον να στρέφεται στις ζυμώσεις της...
Επικράτησε του ΠΑΣ ο ΠΑΟΚ και περιμένει το ντέρμπι

Επικράτησε του ΠΑΣ ο ΠΑΟΚ και περιμένει το ντέρμπι

Με το γκολ του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς στο 55΄, o ΠΑΟΚ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και επικράτησε με 1-0 του ΠΑΣ Γιάννενα...