Sofokleousin.gr

Συναγερμός για επερχόμενο «ακροδεξιό σοκ» στην Ε.Ε

Δημοσιεύθηκε: 14 Σεπτεμβρίου 2017, 15:11 , Τελευταία Ενημέρωση: 14/09/2017, 15:31

Συναγερμός για επερχόμενο «ακροδεξιό σοκ» στην Ε.Ε

 Συναγερμός έχει σημάνει στις Βρυξέλλες για την επερχόμενη «επιδρομή» του βουλγαρικού υπερεθνικισμού, καθώς η Σόφια ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιανουάριο. Πολιτικοί και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είναι άκρως θορυβημένοι με τους «Ενωμένους Πατριώτες» (UP), την ομάδα τριών ακροδεξιών κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό της Βουλγαρίας.

Οι ηγέτες του UP έχουν επιδείξει ρατσιστική ρητορική προς την μειονότητα των Ρομά στη Βουλγαρία, τάσσονται υπέρ της βίας για την πρόληψη της εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη, ενώ αμφισβητούν δημοσίως ότι η προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή αποτελεί πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης βουλγαρικής προεδρίας, δύο υπουργοί του UP θα έχουν σημαντικό ρόλο στην ηγεσία του Συμβουλίου της Ε.Ε, αναλαμβάνοντας τους τομείς της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς και της Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

Επίσης, η βουλγαρική κυβέρνηση θα ηγηθεί των συνομιλιών για ευαίσθητα θέματα, από την αναθεώρηση των πολιτικών παροχής ασύλου, έως τις προτεραιότητες δαπανών της Ε.Ε από το 2021.

«Άγριοι πίθηκοι» οι Ρομά

Χαρακτηριστικές των πεποιθήσεων που πρεσβεύει το UP είναι οι δηλώσεις ενός εκ των ηγετών του UP, του αναπληρωτή πρωθυπουργού Βάλερι Σιμεόνοφ, ο οποίος είχε δημοσίως χαρακτρηρίσει τους Ρομά «άγριους πιθήκους». Και ο επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας της χώρας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος θα συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, είχε πει πρόσφατα ότι η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ πρέπει να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να εισέλθουν στην Ευρώπη «ακόμη και με τη βία ή τα όπλα, εάν χρειαστεί»!

Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας, Νένο Ντίμοφ, ο οποίος θα ηγηθεί του Συμβουλίου Περιβάλλοντος κατά τη διάκεια της βουλγαρικής προεδρίας, είχε πει το 2015 ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί «κυρίως θέμα χειραγώγησης και όχι τόσο πραγματική ανησυχία».

Ως εκ τούτου, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εκφράζουν βαθύτατη ανησυχία, για τον εξέχοντα ρόλο που θα διαδραματίσουν σύντομα οι ηγέτες του UP στις υποθέσεις της ΕΕ. «Σε μία εποχή που ο (πρόεδρος των ΗΠΑ) Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίζεται τους οπαδούς των Ναζί, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η προεδρία του Συμβουλίου θα δείχνει σύσσωμη, ότι δεν υπάρχει χώρος για φασιστικές ιδέες στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλώσε πρόσφατα ο Γκι Φερχόφσταντ, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, ηγέτης της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και τέως πρωθυπουργός του Βελγίου.

Νευρικότητα για την «απαράδεκτη» ρητορική του UP για τους Ρομά εξέφρασε πρόσφατα και η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Βέρα Γιούροβα, η οποία ηγείται της εκστρατείας για την ενσωμάτωση των κοινοτήτων των Ρομά σε όλη την Ευρώπη. Όπως είπε ερωτηθείσα από το Politico, ήδη παρακολουθεί στενά την πολιτική της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης για τους Ρομά και θα διεξάγει «εντατικές» συνομιλίες με τη Σόφια τους επόμενους μήνες.

Ρατσιστικό μίσος... και στην πράξη

Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη τα ακροδεξιά κόμματα δεν έχουν καταφέρει να βρεθούν στην εξουσία φέτος, το UP σχημάτισε κυβερνητικό συνασπισμό με το κεντρο-δεξιό κόμμα GERB του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, το οποίο δεν συγκέντρωσε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του Μαρτίου.

Ο Γιόσεφ Ντάουλ, ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου μέλος είναι και το GERB, είχε χαρακτηρίσει το UP μη αποδεκτό κυβερνητικό εταίρο.

Το UP έχει τέσσερις υπουργούς στη βουλγαρική κυβέρνηση –τους προαναφερόμενους Καρακατσάνοφ, Σιμεόνοφ και Ντίμοφ, συν τον Εμίλ Καρανικολόφ, τον υπουργό Οικονομίας, ο οποίος στη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας θα ηγηθεί του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε, το οποίο είναι αρμόδιο για τη νομοθεσία της εσωτερικής αγοράς. Θα ηγείται επίσης των συνεδριάσεων των υπουργών Εμπορίου.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι ηγέτες του UP έχουν επιδιώξει να κάνουν την εθνικιστική ρητορική τους πράξη. Νωρίτερα φέτος ο Σιμεόνοφ και ο Καρακατσάνοφ, συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρόμενων, οι οποίοι προσπάθησαν να στήσουν οδοφράγματα στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα, για να εμποδίσουν Τούρκους με βουλγαρική εθνικότητα να ψηφίσουν στις εκλογές.

Πριν τις εκλογές του 2014 στη Βουλγαρία, το «Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας» του Σιμεόνοφ μαζί με το συγγενές κόμμα IMRO, έκαναν εκστρατεία για να καταστραφούν οι παράνομοι οικισμοί των Ρομά, οι κοινότητές τους να περιοριστούν σε «καταυλισμούς – στρατόπεδα συγκέντρωσης» και «να διατηρηθούν μερικοί για τουριστική ατραξιόν»!

Λίγο αφότου σχηματίστηκε ο βουλγαρικός κυβερνητικός συνασπισμός, ο Σιμεόνοφ αναγκάστηκε να υπερασπιστεί δύο συνεργάτες του, των οποίων εμφανίστηκαν φωτογραφίες στο internet, που τους έδειχναν να χαιρετούν ναζιστικά.

Αυτή τη στιγμή όμως ο ίδιος βρίσκεται σε «κόντρα ρόλο», καθώς ως αναπληρωτής πρωθυπουργός ηγείται ενός εθνικού συμβουλίου για την ενσωμάτωση των εθνικών μειονοτήτων!

Ευρωβουλευτές «σε αναμμένα κάρβουνα» 

Τον Ιανουάριο οι Βούλγαροι υπουργοί αναμένεται να βρεθούν σε «σφιχτό κλοιό» ερωτήσεων από τους Ευρωβουλευτές, κυρίως Φιλελεύθερους και κεντρο-αριστερούς, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε αυξημένη ετοιμότητα για να εξασφαλίσουν ότι «ο λαϊκισμός δεν θα σηκώσει κεφάλι» κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας.

Άλλα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου δεν ανησυχούν τόσο, θεωρώντας ότι παρά τη σκληροπυρηνική ρητορική που χρησιμοποιεί το UP, ο Μπορίσοφ «κρατάει σφιχτά τα ηνία» της κυβέρνησής του και μέχρι στιγμής ο ίδιος δεν έχει δείξει ότι σκοπεύει να κινηθεί κόντρα στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Εν τω μεταξύ πάντως, αξιωματούχοι του UP ισχυρίζονται τώρα, ότι ενώ πριν μερικά χρόνια η ρητορική τους γύρω από το μεταναστευτικό / προσφυγικό θεωρούταν ακραία, πλέον ορισμένες από τις ιδέες τους έχουν υιοθετηθεί από «mainstream» Ευρωπαίους πολιτικούς. «Ρωτήστε την κυρία Μέρκελ γιατί στέλνει πρόσφυγες πίσω στο Αφγανιστάν» δήλωσε χαρακτηριστικά μέλος του UP...

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια το 2017

Ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια το 2017

Ρεκόρ όλων των εποχών σημείωσε για το 2017 η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια, με τους επιβάτες να φθάνουν τα 58 εκατ.,...
Καρατομούνται οι «σπάταλοι» επικεφαλής ΔΕΚΟ

Καρατομούνται οι «σπάταλοι» επικεφαλής ΔΕΚΟ

Την καρατόμηση των επικεφαλής των ΔΕΚΟ και των δημοσίων φορέων που υπερβαίνουν τα όρια των δαπανών των προϋπολογισμών τους, προβλέπει απόφαση του...
WSJ: Η Ελλάδα βλέπει τελικά φως στο τούνελ

WSJ: Η Ελλάδα βλέπει τελικά φως στο τούνελ

Τη νέα οικονομική πραγματικότητα για τη χώρα μας, μετά και τη ψηφοφορία, στη Βουλή, το βράδυ της Δευτέρας, καταγράφει σε εκτενές ρεπορτάζ...
Μοσκοβισί: Προτεραιότητα της Κομισιόν η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος

Μοσκοβισί: Προτεραιότητα της Κομισιόν η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος

Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος φαίνεται πως είναι μέσα στις προτεραιότητες της Κομισόν για το 2018, σύμφωνα με twitter που δημοσίευσε ο...
Σε λειτουργία η πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα «e-Drive Academy»

Σε λειτουργία η πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα «e-Drive Academy»

Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα «e-Drive Academy» που αποτελεί τον πυρήνα της εκπαιδευτικής ύλης για το μάθημα της κυκλοφοριακής Αγωγής και...
Γεννηματά: Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση έχει αρχίσει

Γεννηματά: Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση έχει αρχίσει

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας πως ο χρόνος ήδη έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα, καθώς η κυβέρνηση...
Il Messaggero: Η Ελλάδα ως σημείο αναφοράς για το μέλλον της Ευρώπης

Il Messaggero: Η Ελλάδα ως σημείο αναφοράς για το μέλλον της Ευρώπης

 Στo πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το μέλλον της Ευρώπης, αναφέρεται με άρθρο του στην Ιταλική εφημερίδα Il Messaggero,...
Πρόεδρος Σερβίας: Τρομοκρατική πράξη, θα βρούμε τους δολοφόνους Ιβάνοβιτς

Πρόεδρος Σερβίας: Τρομοκρατική πράξη, θα βρούμε τους δολοφόνους Ιβάνοβιτς

Τρομοκρατική πράξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τη δολοφονία του Σέρβου πολιτικού, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, στο Κόσοβο. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης...