Sofokleousin.gr

Ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία υπέρ του «ναι» στην Καταλονία

Δημοσιεύθηκε: 14 Σεπτεμβρίου 2017, 15:10 , Τελευταία Ενημέρωση: 14/09/2017, 15:16

Ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία υπέρ του «ναι» στην Καταλονία

 Ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία υπέρ του «ναι» για την ανεξαρτητοποίηση  της Καταλονίας μέσα σε κλίμα πίεσης, καθώς δικαστικές απειλές κατά των αυτονομιστών πληθαίνουν.

Ειδικότερα, οι Καταλανοί αυτονομιστές ετοιμάζονται να κηρύξουν την επίσημη έναρξη της καμπάνιας υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την αυτοδιάθεση με μία μεγάλη συγκέντρωση, την ώρα που αυξάνεται η πίεση σε όλα τα μέτωπα για την παρεμπόδιση της οργάνωσης της ψηφοφορίας.

Η εκστρατεία υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων θα αρχίσει στην Ταραγκόνε, πόλη 130.000 κατοίκων όπου το φρόνημα υπέρ της αυτοδιάθεσης δεν είναι υψηλό.

Πρόκειται για ένα ανεπίσημο ξεκίνημα προεκλογικής εκστρατείας, διότι οι δικαστικές απειλές κατά των αυτονομιστών πληθαίνουν.

Στη Μαδρίτη, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  διοικητικός δικαστής απαγόρευσε, κατόπιν προσφυγής του Λαϊκού Κόμματος, την πραγματοποίηση σε δημοτικό χώρο εκδήλωσης για το δημοψήφισμα, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί για τη σημερινή συγκέντρωση.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν διευκρίνισε εάν προβλέπονται συγκεκριμένες ενέργειες για τη παρεμπόδιση της σημερινής συγκέντρωσης και επέμεινε να απαντά ότι «απαγορεύεται η συνεργασία ή η συμμετοχή» στο δημοψήφισμα αυτό και αυτό αφορά «οποιαδήποτε προπαρασκευαστική ενέργεια».

Πηγή της περιφέρειας της Καταλονίας δήλωσε ότι οι διοργανωτές έχουν ειδοποιηθεί ότι βρίσκονται στον χώρο της παρανομίας, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει προληπτική ενέργεια.

Οι καταλανοί αυτονομιστές, που έχουν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο από το 2015, έχουν στη διάθεσή τους δύο εβδομάδες για να πείσουν τους Καταλανούς να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία της 1ης Οκτωβρίου.

Εάν επικρατήσουν, διαβεβαιώνουν ότι θα κηρύξουν αμέσως την ανεξαρτησία της Καταλονίας, περιοχής που αντιστοιχεί στο 16% του πληθυσμού της Ισπανίας και στο 20% του ΑΕΠ της.

Τα κόμματα που είναι αντίθετα με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος καλούν τους υποστηρικτές τους να μην συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, ακόμη και αν αυτό μηχανιστικά δίνει τη νίκη στο «ναι».

«Είναι μία παρωδία. Θέλουν να οργανώσουν μία παρωδία δημοψηφίσματος για να δικαιολογήσουν την κήρυξη της ανεξαρτησίας», εξηγεί ο Salavdor Iyia, στέλεχος του καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Mariano Rajoy φθάνει αύριο στη Βαρκελώνη και καλεί επίσης τους Καταλανούς σε ανυπακοή απέναντι σε όποιον τους καλεί να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος, «διότι πρόκειται για απολύτως παράνομες ενέργειες».

Από την 6η Σεπτεμβρίου, οπότε προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα, η ισπανική κυβέρνηση και η δικαιοσύνη έχουν δραστηριοποιηθεί σε όλα τα μέτωπα για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ή τουλάχιστον για να την απαξιώσουν.

Η στρατηγική της Μαδρίτης αφορά κατ΄αρχάς τους διοργανωτές -δημοτικές και περιφερειακές αρχές- στις οποίες η ισπανική δικαιοσύνη έχει γνωστοποιήσει ότι απειλούνται με δικαστικές διώξεις.

Οι απειλές αυτές όμως ενισχύουν το στρατόπεδο του «ναι».

Από τους 948 καταλανούς δημάρχους οι 712 θέλουν να συμμετάσχουν στην οργάνωση της ψηφοφορίας θέτοντας στη διάθεση των διοργανωτών δημοτικούς χώρους, σύμφωνα με την Ένωση Δήμων για την Ανεξαρτησία.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να μπορέσουμε να ψηφίσουμε την 1η Οκτωβρίου» δήλωσε στον Τύπο χθες η πρόεδρος της Ένωσης Νέους Λιόβερας.

Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ δημοσίευσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter δύο νέες διευθύνσεις ενημέρωσης για το δημοψήφισμα και χαρακτήρισε «αποτρόπαιες» τις απειλές δικαστικών διώξεων.

Όμως μεγάλες τοπικές εφημερίδες, όπως η Vanguardia και η Ara, προτίμησαν να μην δημοσιεύσουν ανακοινώσεις που έχουν σχέση με την προεκλογική εκστρατεία.

Σε συνέντευξή του στην Vanguardia, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνγκερ συνέδραμε τον Marianno Rajoy: «Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όλος ο κόσμος έχει το δικαίωμα έκφρασης όσο σέβεται τους θεμελιώδεις νόμους και τις αξίες της δημοκρατίας».

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άχαρο και άθλιο η πολιτική εκμετάλλευση της καταστροφής

Άχαρο και άθλιο η πολιτική εκμετάλλευση της καταστροφής

Η καταστροφή στη δυτική Αττική προκλήθηκε από ένα εξαιρετικά ακραίο καιρικό φαινόμενο και ανέδειξε τις εγκληματικές πολιτικές δεκαετιών στον τομέα της δόμησης...
Οι Γάλλοι «κατέκτησαν» την έδρα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής

Οι Γάλλοι «κατέκτησαν» την έδρα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής

Νικήτρια ήταν η "πόλη του φωτός" στη μάχη με Φρανκφούρτη και Δουβλίνο (στη β' βάση) όπου και θα μεταφερθεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική...
ΗΠΑ: Η Β. Κορέα υποστηρίζει την τρομοκρατία

ΗΠΑ: Η Β. Κορέα υποστηρίζει την τρομοκρατία

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Ουάσινγκτον - Πιονγκγιάνγκ καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση της Ουάσιγκτον να χαρακτηρίσει τη...
To EEAE ζητά αλλαγή έδρας από του υποψηφίους προέδρους του ΕΕΑ

To EEAE ζητά αλλαγή έδρας από του υποψηφίους προέδρους του ΕΕΑ

Στις Επιμελητηριακές εκλογές που θα διενεργηθούν στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου μετέχουν πολλοί Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές όλων των βαθμίδων. Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο...
Τριγμοί στην τουρκική οικονομία, σε επίπεδα ρεκόρ το 10ετές ομόλογο

Τριγμοί στην τουρκική οικονομία, σε επίπεδα ρεκόρ το 10ετές ομόλογο

Επανέρχεται το κλίμα αβεβαιότητα στην γειτονική Τουρκία κάτι που αποτυπώνεται στην ραγδαία άνοδο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου και της μεγάλης πτώσης...
Γ. Χουλιαράκης: Το υπερπλεόνασμα δεν ήρθε από την υπερφορολόγηση

Γ. Χουλιαράκης: Το υπερπλεόνασμα δεν ήρθε από την υπερφορολόγηση

Με αφορμή την συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα και τις αναφορές για την φορολόγηση μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης. Όπως...
Στο Άμστερνταμ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Στο Άμστερνταμ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

 Το Άμστερνταμ είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τελικά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο νικητής αναδείχθηκε τελικά...
Πυρά Μητσοτάκη σε κυβέρνηση - Ψηφίζει το κοινωνικό μέρισμα η ΝΔ

Πυρά Μητσοτάκη σε κυβέρνηση - Ψηφίζει το κοινωνικό μέρισμα η ΝΔ

Επίθεση στην κυβέρνηση για το κοινωνικό μέρισμα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, στη συζήτηση στην Βουλή επί του σχετικού νομοσχεδίου, λέγοντας ότι...