Sofokleousin.gr

Τραμπ: Θα αυξήσω τους φόρους στους πλούσιους Αμερικανούς

Δημοσιεύθηκε: 14 Σεπτεμβρίου 2017, 08:15

Τραμπ: Θα αυξήσω τους φόρους στους πλούσιους Αμερικανούς
Σχετικά tags

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι φόροι που καταβάλλουν οι πλουσιότεροι Αμερικανοί μπορεί να αυξηθούν, καθώς συνεχίζει την προσπάθειά του να προωθήσει μια μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα και κάνει ανοίγματα τόσο στους δημοκρατικούς όσο και στους ρεπουμπλικάνους, παρότι το σχέδιό του απέχει πολύ από το να είναι ολοκληρωμένο.

Ο Τραμπ συνομίλησε με τα δύο κορυφαία στελέχη των δημοκρατικών στο Κογκρέσο κατά τη διάρκεια ενός δείπνου στον Λευκό Οίκο, σε αναζήτηση κοινού τόπου που θα καθιστούσε ευκολότερη την έγκριση ενός πακέτου περικοπής των φόρων από το αμερικανικό κοινοβούλιο.

Και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τη συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος, παραγωγική.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν υποστήριξε ότι η μείωση των κρατικών εσόδων από τις περικοπές των φόρων θα καλυφθεί από την ταχύτερη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι ρεπουμπλικάνοι, δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο για τον φορολογικό κώδικα, παρότι οι συζητήσεις διαρκούν μήνες, μέχρι πρότινος χωρίς τη συμμετοχή των Δημοκρατικών.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε ότι μια πρώτη εκδοχή του σχεδίου σε αδρές γραμμές θα παρουσιαστεί την εβδομάδα που ξεκινά την 25η Σεπτεμβρίου και ότι οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Κογκρέσου θα αρχίσουν να εργάζονται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Ο Μνούτσιν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα βασιστεί στους δικούς της υπολογισμούς για να αποτιμήσει τις επιπτώσεις που θα έχουν οι μειώσεις των φόρων στο έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος των 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα ζήτημα κλειδί στον εντεινόμενο διάλογο για τα φορολογικά θέματα στο Καπιτώλιο.

«Θα είναι ουδέτερη ως προς τα έσοδα με βάση τους υπολογισμούς μας για την ανάπτυξη», διαβεβαίωσε ο Μνούτσιν αναφερόμενος στη φορολογική μεταρρύθμιση. «Επομένως, θα μπορέσουμε να καλύψουμε αυτές τις περικοπές φόρων χάρη στην οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Τραμπ πιστεύει ότι η μείωση των φόρων θα φέρει πολύ ταχύτερη ανάπτυξη από ό,τι αναμένουν οι αναλυτές τόσο στο Κογκρέσο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, κάτι για το οποίο αναμένεται να υπάρξει χάσμα απόψεων στις συνομιλίες που επίκεινται.

Σε ό,τι αφορά τους φόρους που καταβάλλουν οι πλούσιοι ο Τραμπ είπε στη συνάντηση που είχε με τα ανώτατα στελέχη των δύο κομμάτων—τη δεύτερη σε ισάριθμες ημέρες—ότι οι ευπορότεροι Αμερικανοί «διόλου δεν θα κερδίσουν με αυτό το σχέδιο (...). Αν πρέπει να πληρώσουν υψηλότερους (φόρους), θα πληρώσουν, ειλικρινά».

Ο Μαρκ Σορτ, ένας σύμβουλος του Τραμπ για τις κοινοβουλευτικές υποθέσεις, υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος δεν αναφερόταν σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, αλλά σε διάφορες αλλαγές του κώδικα που μπορεί να επηρεάσουν τους πλούσιους και το πόσους φόρους καταβάλλουν.

Οι δημοκρατικοί επικρίνουν τα σχέδια των ρεπουμπλικάνων για την αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα διότι θεωρούν ότι θα ευνοήσει κατά κύριο λόγο τους πλουσιότερους Αμερικανούς και τις εταιρείες.

Ειδικοί προβλέπουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ ίσως αυξήσει τους φόρους για τους πλουσιότερους μειώνοντας το όριο των ενυπόθηκων δανείων για τα οποία ο φορολογούμενος δικαιούται έκπτωση για την αποπληρωμή τόκων στα 500.000 δολάρια από το 1 εκατομμύριο δολάρια σήμερα. Ακόμη ένα βήμα μπορεί να είναι να κλείσει το παραθυράκι χάρη στο οποίο χρηματομεσίτες στη Γουόλ Στριτ απολαύουν πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή για μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους.

Έχει επίσης συζητηθεί η κατάργηση των εκπτώσεων των πολιτειακών και των τοπικών φόρων και να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα για να χρηματοδοτηθούν μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη, κάτι που θα σήμαινε πως όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα θα πληρώνουν περισσότερους φόρους, καθώς και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη από κεφάλαια και από μερίσματα.

Ακόμη όμως κι αν εφαρμοστούν όλες αυτές οι αλλαγές, αναλυτές αμφιβάλλουν εάν οι πλουσιότεροι αμερικανοί θα πληρώσουν πράγματι υψηλότερους φόρους, αφού ο Τραμπ προτείνει ταυτόχρονα να μειωθεί ο συντελεστής για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Ο Στίβεν Ρόζενταλ, στέλεχος του ανεξάρτητου κέντρου μελετών Tax Policy Center, απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο ο Τραμπ να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή στα έσοδα από επενδύσεις. Αντί γι' αυτό, σημείωσε, αυτό που μάλλον θα επιλέξει θα είναι να κλείσει ένα παραθυράκι που ωφελεί κυρίως τους πλουσιότερους χρηματιστές, οι οποίοι θα αναζητήσουν στη συνέχεια άλλους τρόπους να φοροαποφεύγουν. «Αυτό περιμένω να κάνει, ένα συμβολικό αλλά αναποτελεσματικό βήμα», επέμεινε ο Ρόζενταλ.

Ο Τραμπ παρέθεσε δείπνο στους επικεφαλής των δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και στη Βουλή Νάνσι Πελόσι για να συζητήσουν τα σχέδιά του για τη φορολογική μεταρρύθμιση και άλλα ζητήματα.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της αμερικανικής προεδρίας η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και επεκτάθηκε στην ασφάλεια των συνόρων και τους λεγόμενους «Ονειροπόλους», τους παράτυπους μετανάστες που μπήκαν στη χώρα όταν ήταν ανήλικοι, στις υποδομές και στο εμπόριο.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Σούμερ και Πελόσι χαρακτήρισαν τη συνάντηση, «πολύ παραγωγική» σημειώνοντας πως επικεντρώθηκε κυρίως στο τι θα γίνει με τους περίπου 800.000 «Ονειροπόλους», τους νέους που μπορούσαν να ζουν και να εργάζονται νόμιμα στις ΗΠΑ έως ότου ο Τραμπ ανακοίνωσε την κατάργηση του προγράμματος DACA του Μπαράκ Ομπάμα.

«Συμφωνήσαμε να εντάξουμε τις πρόνοιες του DACA στη νομοθεσία το ταχύτερο και να επεξεργαστούμε ένα πακέτο για την ασφάλεια των συνόρων εξαιρουμένου του τείχους, αυτό είναι αποδεκτό κι από τις δύο πλευρές», συνέχισαν. Μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ ήταν ότι θα οικοδομήσει ένα τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Νωρίτερα, ο Τραμπ είπε ότι η ελπίδα του είναι να επιτύχει μια «συναίνεση» των δύο μεγάλων κομμάτων στο Καπιτώλιο για τον φορολογικό κώδικα και άλλα θέματα.

Ωστόσο ο Πολ Ράιαν επισήμανε από την πλευρά του ότι «θα το λάτρευα οι δημοκρατικοί να μας υποστήριζαν και να συνεργάζονταν εποικοδομητικά μαζί μας στη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά θα προχωρήσουμε ό,τι και να γίνει».

Πηγή ΑΜΠΕ

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε μονοψήφιο η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, χάνει το ΠΑΣΟΚ, ενισχύεται η Χ.Α.

Σε μονοψήφιο η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, χάνει το ΠΑΣΟΚ, ενισχύεται η Χ.Α.

Νέα μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Αnalysis, με τις επιρροές στο εκλογικό σώμα από τη Novartis...
Υπόθεση Novartis: Νέα στοιχεία - φωτιά από έγγραφο του FBI

Υπόθεση Novartis: Νέα στοιχεία - φωτιά από έγγραφο του FBI

Η «αποκάλυψη των δύο πραγματικών λόγων για τους οποίους η Novartis δωροδοκούσε τα πολιτικά πρόσωπα» καθώς και ονόματα προσώπων και εταιρειών μέσων...
Μειώθηκε πράγματι η φαρμακευτική δαπάνη επί Γεωργιάδη- Σαλμά;

Μειώθηκε πράγματι η φαρμακευτική δαπάνη επί Γεωργιάδη- Σαλμά;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφ. Συν η µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης, την οποία επικαλούνται δηµοσίως ο πρώην υπουργός Υγείας, νυν αντιπρόεδρος της...
Ρήγας: Διεθνές το σκάνδαλο Novartis- Πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη

Ρήγας: Διεθνές το σκάνδαλο Novartis- Πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη

Να πέσουν οι τόνοι αναφορικά με τα σκάνδαλο Novartis ζήτησε μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90.1» ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, απορρίπτοντας τις...
ΣΥΡΙΖΑ: Στημένη η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μάνδρα

ΣΥΡΙΖΑ: Στημένη η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μάνδρα

Σε μια στημένη επίσκεψη με μοναδική στόχευση την επικοινωνιακή του προβολή, ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τη Μάνδρα και τους κατοίκους της πληγείσας...
Στο νοσοκομείο με υπερκόπωση ο Μουζάλας

Στο νοσοκομείο με υπερκόπωση ο Μουζάλας

 Με υπερκόπωση νοσηλεύεται από την προηγούμενη Τετάρτη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Τη Δευτέρα αναμένεται να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου...
Διπλό μήνυμα Παυλόπουλου προς Τουρκία και ΠΓΔΜ

Διπλό μήνυμα Παυλόπουλου προς Τουρκία και ΠΓΔΜ

Διπλό μήνυμα, προς την ΠΓΔΜ ότι η προϋπόθεση για την όποια συμφωνία για την ονομασία και τις εγγυήσεις αλυτρωτισμού είναι η προηγούμενη...
Στην Τρίπολη επεκτείνεται το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων

Στην Τρίπολη επεκτείνεται το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης ανακοίνωσαντην υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο...