Sofokleousin.gr

Τα 33 βήματα και οι νάρκες των αποκρατικοποιήσεων

Τα deals που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση έως τον Αύγουστο του 2018. Οι υποχρεώσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις καλύπτουν το 1/3 των 113 προαπαιτούμενων

Δημοσιεύθηκε: 12 Σεπτεμβρίου 2017, 18:16 , Τελευταία Ενημέρωση: 12/09/2017, 19:19

Τεράστια πίεση στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ασκούν οι εισπρακτικοί στόχοι των αποκρατικοποιήσεων, καθώς μέχρι το τέλος του 2018 θα πρέπει να εισπραχθεί ποσό μεγαλύτερο των 2,5 δισ. ευρώ. 

Το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων είναι κομβικό στη διαδικασία αξιολόγησης, και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα 33 από 113 (σχεδόν το 1/3) προαπαιτούμενα που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση έως τον Αύγουστο του 2018, που λήγει το τρέχον πρόγραμμα, αφορούν άμεσα ή έμμεσα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, στη διάρκεια της τρέχουσας αξιολόγησης, οι αρμόδιοι υπουργοί, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου θα δεχτούν πιέσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου να προχωρήσουν τα deals που έχουν δρομολογηθεί.

Το «πακέτο» των προς πώληση εταιρειών καλύπτει ευρύ φάσμα, όπως της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ), των υποδομών (Εγνατία, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος), λιμάνια που θα πρέπει να τρέξουν τάχιστα, για να προσεγγιστούν οι στόχοι.   

Σημειώνεται πως οι εισπράξεις των αποκρατικοποιήσεων είναι στενά συνδεδεμένες, με τις δόσεις από το μηχανισμό στήριξης, και με την εξυπηρέτηση του χρέους. Όσο περισσότερα είναι τα έσοδα από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, τόσο λιγότερος θα είναι ο δανεισμός από τον ESM, για την κάλυψη των τρεχουσών δανειακών αναγκών και τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων.

Για φέτος, το 2017, ο πήχης των εισπράξεων έχει τεθεί στο ποσό των 2,15 δις. ευρώ. Ήδη έχουν εισπραχθεί 1,3 δις. ευρώ, και απομένει το ποσό των 800 εκατ. ευρώ, που θα εισπραχθεί μόνο με μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. Εναλλακτικά και επειδή ο χρόνος ίσως πλέον δεν επαρκεί για την ολοκλήρωσή τους, το πιθανότερο είναι να μεταφερθούν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2018.

Για το 2018, το ΤΑΙΠΕΔ καλείται να εισπράξει από τις ιδιωτικοποιήσεις το ποσό των 2,1 δισ. ευρώ.

Τα στοιχήματα είναι πολλά καθώς τα deals που μπορούν να εξασφαλίσουν εισπρακτική επιτυχία είναι:

Η δρομολόγηση της επένδυσης στο Ελληνικό που θα αποδεσμεύσει την προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ.

Η επέκταση της σύμβασης του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος κατά 20 χρόνια, με απόδοση 600 εκατ. ευρώ.

Η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, με την κυβέρνηση να βάζει τον πήχη στα 400 εκατ. ευρώ, αλλά δεν είναι βέβαιο πως θα υλοποιηθεί.

Η πώληση του 5% των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ, με το τίμημα να υπολογίζεται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Η πώληση του ΟΛΘ που θα αποδώσει περίπου 230 εκατ. ευρώ.

Η παραχώρηση της ΕΓΝΑΤΙΑ για την οποία δεν υπάρχουν ακόμη εκτιμήσεις για το τίμημα που προσδοκά να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ.

Επίσης, στις επόμενες μέρες υπογράφεται η σύμβαση με τους Ιταλούς, για την παραχώρηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που θα αποδώσει 45 εκατ. ευρώ.

Εκτός των εισπρακτικών στόχων, η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί και το «τεχνικό» ζήτημα της μεταφοράς των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, όπου οι αντιδράσεις των εργαζόμενων είναι δεδομένες.

Λίστα και χρονοδιάγραμμα

Η λίστα των 33 προαπαιτούμενων στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων έως και τον Αύγουστο του 2018, όπως περιγράφονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο του περασμένου Ιουνίου είναι η ακόλουθη:

1. Ενέργεια-ΔΕΗ: Όχι αργότερα από τον Ιούνιο θα γίνει προσαρμογή του ΥΚΩ κατόπιν πρότασης της ΡΑΕ ώστε το έλλειμμα της ΔΕΗ να καλυφθεί όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2022. 

2. Ενέργεια: Μέχρι τον Ιούνιο η ΔΕΗ θα εισφέρει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε εταιρεία Συμμετοχών. Η εταιρεία συμμετοχών θα καταθέσει φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενώ η συναλλαγή θα γίνει γνωστή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σχετικές άδειες. 

3. Δίκτυα ενέργειας: Νέος μηχανισμός για τη χωρητικότητα των δικτύων σύμφωνα με τις οδηγίες της βοήθειας για την Ενέργεια και το Περιβάλλον.

4. Δίκτυα ύδρευσης: Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων θα ενεργοποιήσει καινούργιο σύστημα συλλογής πληροφοριών.

5. Πρόσληψη συμβούλων μέχρι τον Ιούνιο του 2017 για τα υπολειπόμενα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ.

6. Ελληνικό: Έγκριση του Αναπτυξιακού Πλάνου από το Κεντρικό Συμβούλιο και προώθηση στα αρμόδια υπουργεία για επεξεργασία.

7. Η κυβέρνηση θα λάβει οριστικές αποφάσεις για τη μεταφορά της ΕΑΒ στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών).

8. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας: Η Γενική Συνέλευση θα υιοθετήσει όσες ρυθμίσεις του εσωτερικού κανονισμού έχουν απομείνει σε εκκρεμότητα.

9. Ελληνικό: Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

10. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας: Συμπλήρωση εσωτερικού κανονισμού.

11. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας: Πλήρωση των κενών θέσεων στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και διαχωρισμός των μελών σε εκτελεστικά και μη.

12. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας: Το Δ.Σ. θα εξετάσει το θέμα του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ.

13. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας: Δημοσίευση του Στρατηγικού Πλάνου.

14. ΔΕΣΦΑ: Επιλογή του προτιμητέου υποψήφιου αγοραστή.

15. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας: Ορισμός των μελών του Δ.Σ. της ΕΔΗΣ στα μέσα Αυγούστου.

16. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον: Νέα νομοθεσία μέσα στον Σεπτέμβριο για τους τομείς εξόρυξης.

17. Ενέργεια-φυσικό αέριο: Το ΚΥΣΟΙΠ κατόπιν εισήγησης της ΡΑΕ θα υιοθετήσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο (2017-2020) για την αγορά φυσικού αερίου.

18. Δίκτυα ύδρευσης: Νέα επιχειρηματικά σχέδια για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ με την υποστήριξη της Τεχνικής Βοήθειας.

19. Εγνατία: Υποβολή για έγκριση της νέας πολιτικής για τα διόδια στην Εγνατία και τους κάθετους άξονες.

20. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας: Αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ αν κριθεί αναγκαίο.

21. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας: Μεταφορά του πρώτου «πακέτου» ακινήτων κατόπιν συμφωνίας με τις αρχές.

22. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας: Ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού για θέματα μερισματικής και επενδυτικής πολιτικής μέσα στον Οκτώβριο.

23. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Τα δομικά μέτρα για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στον τομέα λιγνίτη θα οριστικοποιηθούν μέσω της επίσημης κατάθεσης της συμφωνηθείσας δεσμευτικής προσφοράς από την Ελληνική Δημοκρατία στο DG COM.

24. Υπερταμείο: Η γενική συνέλευση θα εγκρίνει το στρατηγικό πλάνο.

25. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Κατανομή δυνατοτήτων και διαχείριση συμφόρησης. Για τη σύζευξη της αγοράς την επόμενη μέρα (Ιταλία - Ελλάδα και Βουλγαρία - Ελλάδα), η Ελλάδα θα ενταχθεί στο σχέδιο σύζευξης της αγοράς της Ε.Ε. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

26. Εταιρείες ύδρευσης: Οι αρχές έως τον Δεκέμβριο του 2018 θα εκπονήσουν στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση της διακυβέρνησης, της διοικητικής ικανότητας και της οικονομικής αυτονομίας των εταιρειών.

27. Ελληνικό: Οι Αρχές θα εκδίδουν το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης όχι αργότερα από έξι μήνες από την επίσημη υποβολή του, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του Ν. 4062/2012.

Α’ τρίμηνο  2018

28. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια. NOME): Η πρώτη κοινή αξιολόγηση από τις αρχές και τα θεσμικά όργανα θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2018.

29. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Το πλαίσιο κατανομής των δυνατοτήτων του δικτύου και των δυνατοτήτων και της διαχείρισης συμφόρησης, να ολοκληρωθεί έως την 1-1-2018.

30. Ελληνικό: Οι Αρχές θα ολοκληρώσουν όλες τις βασικές προϋποθέσεις (όπως καθορίζονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών), ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το χρηματοοικονομικό κλείσιμο, εντός του πρώτου τριμήνου του 2018.

Β’ τρίμηνο 2018

31. Εγνατία: Οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Οικονομικών θα εκδώσουν, έως τον Απρίλιο του 2018, ΚΥΑ που θα καθορίζει τη νέα πολιτική διοδίων.

32. Εγνατία: Μέχρι την έγκριση της νέας πολιτικής τιμολόγησης διοδίων που θα εφαρμοστεί σε όλους τους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητόδρομου και τους κάθετους άξονες, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής οποιουδήποτε νέου σταθμού διοδίων, θα εκδώσει προσωρινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα θέσει σε λειτουργία τους σταθμούς αυτούς, με την τρέχουσα τιμολόγηση.

33. Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων: Το ΥΠΟΙΚ χρησιμοποιώντας την τεχνική βοήθεια του Υπερταμείου ή άλλου εμπειρογνώμονα, θα επανεξετάζει σε τακτική βάση το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ανήκουν στο κράτος, καθώς και το χαρτοφυλάκιο των κρατικών επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων των νεοσυσταθέντων). Το κράτος μεταβιβάζει στο Υπερταμείο τα περιουσιακά στοιχεία που πληρούν τις προδιαγραφές.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Συναλλαγή» Αθήνας–Βερολίνου αποκαλύπτει το Spiegel

«Συναλλαγή» Αθήνας–Βερολίνου αποκαλύπτει το Spiegel

Για «ασυνήθιστη» όπως τη χαρακτηρίζει, συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας σε σχέση με την μετεγκατάσταση ευρωπαϊκών υπηρεσιών λόγω του Brexit, κάνει λόγο...
Ifo/Γερμανία: Αυξάνει τις προβλέψεις για ανάπτυξη 2,3% το 2017

Ifo/Γερμανία: Αυξάνει τις προβλέψεις για ανάπτυξη 2,3% το 2017

Αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις για την γερμανική οικονομία το γερμανικό ινστιτούτο Ifo κάνοντας λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% έναντι 1,9% προηγουμένως. Πρόκειται...
Γκέτεμποργκ: Πρόταση Τσίπρα για πολιτιστική Ολυμπιάδα

Γκέτεμποργκ: Πρόταση Τσίπρα για πολιτιστική Ολυμπιάδα

 Τη σημασία που έχει το γεγονός ότι η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης ξεκίνησε με τα ζητήματα της εκπαίδευσης και του...
Διευκόλυνση πολιτών σχετικά με φορολογικές υποχρεώσεις σε πληγείσες περιοχές

Διευκόλυνση πολιτών σχετικά με φορολογικές υποχρεώσεις σε πληγείσες περιοχές

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υπέγραψε σήμερα τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες παρέχονται διευκολύνσεις στους πολίτες σχετικά με τις φορολογικές τους...
Πυρά Σουλτς: Παγκόσμια πρωταθλήτρια της σκηνοθεσίας...η Μέρκελ

Πυρά Σουλτς: Παγκόσμια πρωταθλήτρια της σκηνοθεσίας...η Μέρκελ

Είχε δηλώσει άμεσα μετά από τα αποτελέσματα πως δεν θα συμμετέχει στις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο λόγος για τον Μάρτιν...
ΑΑΔΕ:Τα εισοδήματα που δεν προκαλούν προσαύξηση περιουσίας

ΑΑΔΕ:Τα εισοδήματα που δεν προκαλούν προσαύξηση περιουσίας

Δεν αποτελούν εισόδημα και ούτε «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας», τα κεφάλαια που προέρχονται από την πώληση ακινήτων, μετοχών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, διευκρινίζει...
Στήριξη Μανιάτη σε Ανδρουλάκη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Στήριξη Μανιάτη σε Ανδρουλάκη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Στήριξη στο Νίκο Ανδρουλάκη προσέφερε, εμμέσως πλην σαφώς, την Παρασκευή ο Γιάννης Μανιάτης για την ηγεσία του νέου ενιαίου Κεντροαριστερού φορέα δύο...
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέταξε ΕΔΕ για την εισβολή του Ρουβίκωνα

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέταξε ΕΔΕ για την εισβολή του Ρουβίκωνα

Με ανακοίνωση του το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζει ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για την εισβολή του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αναλυτικά...