Sofokleousin.gr

Ρ. Αντωνοπούλου: Δημιουργούνται 40 νέα Κοινωνικά Συνεταιριστικά Εγχειρήματα

Δημοσιεύθηκε: 31 Αυγούστου 2017, 17:15

Ρ. Αντωνοπούλου: Δημιουργούνται 40 νέα Κοινωνικά Συνεταιριστικά Εγχειρήματα

«Η ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας ήταν και παραμένει κυβερνητική προτεραιότητα» τονίζεται σε ενημερωτικό σημείωμα από το Γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, αρμόδιας για την κοινωνική οικονομία, Ράνιας Αντωνοπούλου, για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ), με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κοινωνικό Δίκτυο Ιmpact Hub.

«Στόχος μας» υπογραμμίζεται, «είναι να διπλασιάσουμε τις θέσεις εργασίας στο χώρο της Κοινωνικής Οικονομίας όπως και τη συμβολή του τομέα στο ΑΕΠ της χώρας». Μεγάλη τομή, επισημαίνεται, αποτελεί ο νόμος για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2016 και σημειώνεται πως «το νέο θεσμικό πλαίσιο ανοίγει την Κοινωνική Οικονομία σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες».

Διαβάστε επίσης: 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα: με την εφαρμογή του νέου νόμου, κάθε μήνα δημιουργούνται 40 νέα Κοινωνικά Συνεταιριστικά Εγχειρήματα. Μέσα σε 6 μήνες συστάθηκαν 200 νέες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, όχι μόνο στους παραδοσιακούς κλάδους, αλλά και σε νέους, όπως στις νέες τεχνολογίες.

Επισημαίνεται ότι η ΚΑΛΟ προάγει έναν εναλλακτικό τρόπο παραγωγής, εργασίας και κατανάλωσης, έχοντας ως θεμελιώδη αρχή τη συλλογικότητα. Είναι η συνεργατική-συνεταιριστική επιχειρηματικότητα που αποσκοπεί στην κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών των μελών και των εργαζομένων των συνεταιρισμών, την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με ίσους όρους συμμετοχής, με δημοκρατία και ισοτιμία.

Απευθύνεται:

-σε όσους έχουν επιλέξει να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα με κοινωνική αξία.

-στους νέους που έχουν ιδέες και προσόντα και δεν μπορούν να τις πραγματοποιήσουν και αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό (brain drain).

-σε όλους εκείνους που έχουν απηυδήσει με την απορυθμισμένη αγορά εργασίας και θέλουν να επιλέξουν ένα άλλο πρότυπο  παραγωγής που δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

-στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που η αγορά εργασίας αποκλείει.

Ως προς τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν αναληφθεί, αλλά και αυτές που επίκεινται, σημειώνεται ειδικότερα:

- «Η νεοσύστατη Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ έχει ήδη προχωρήσει στην πραγματική χαρτογράφηση του πεδίου της Κοινωνικής Οικονομίας. Έχει ετοιμάσει υποδείγματα εταιρικών καταστατικών, προς διευκόλυνση των πολιτών, ενώ λειτουργεί ως κέντρο ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των πολιτών.

-Αναμορφώσαμε το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων για φορείς ΚΑΛΟ, ενσωματώνοντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες προκειμένου με απόλυτη διαφάνεια να παρέχουν οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις υπηρεσίες στο δημόσιο τομέα».  

«Συνεχίζουμε» σημειώνεται, «να υποστηρίζουμε έμπρακτα την ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας. Έτσι:

Έως το τέλος Οκτωβρίου:

- Ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 25εκατ. ευρώ, το οποίο θα υποστηρίζει φορείς ΚΑΛΟ που αποκλείονται από το τραπεζικό δανεισμό, με χρηματοδοτικά προϊόντα (μικροδάνεια, εγγυήσεις μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές).

-Ενεργοποιείται δράση επιχορήγησης προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για φορείς/επιχειρήσεις ΚΑΛΟ. Με το κεφάλαιο αυτό θα υποστηριχτούν οι φορείς προκειμένου να καλύψουν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, τα λειτουργικά έξοδα και δαπάνες εξοπλισμού».

Τον Νοέμβρη:

-Πραγματοποιείται στην Αθήνα η 1η Έκθεση Κοινωνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή εγχειρημάτων και επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας από όλη την Ελλάδα.

Ενώ το Δεκέμβρη:

- 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα. Δημιουργούμε δηλαδή δομές ανά περιφέρεια για ενημέρωση και υποστήριξη όσων ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας.

με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
«Πρεμιέρα» για τη διαδικτυακή πύλη υποβολής αιτήσεων για την Κοινωνική Οικονομία

«Πρεμιέρα» για τη διαδικτυακή πύλη υποβολής αιτήσεων για την Κοινωνική Οικονομία

 Πρεμιέρα έκανε τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 η λειτουργία της ειδικής διαδικτυακής πύλης για την υποβολή αιτήσεων προς το Γενικό Μητρώο Φορέων...
Την Πέμπτη ξεκινά η υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Επιχειρούμε Έξω»

Την Πέμπτη ξεκινά η υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Επιχειρούμε Έξω»

 Οι υποβολές αιτήσεων χρηματοδότησης για τη δράση του ΕΣΠΑ "Επιχειρούμε Έξω" θα ξεκινήσουν, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, αύριο 18 Ιανουαρίου 2018 και...
ΕΣΠΑ: Έργα 6 εκατ. ευρώ για το πόσιμο νερό στη Στερεά Ελλάδα

ΕΣΠΑ: Έργα 6 εκατ. ευρώ για το πόσιμο νερό στη Στερεά Ελλάδα

 Την έκδοση της πρόσκλησης για έργα που αφορούν στην εξοικονόμηση και την αναβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, στο πλαίσιο του προγράμματος...
Όταν οι Γενικοί Διευθυντές της Coca - Cola HBC στηρίζουν τους νέους στην Ελλάδα

Όταν οι Γενικοί Διευθυντές της Coca - Cola HBC στηρίζουν τους νέους στην Ελλάδα

«Αν είχες την ευκαιρία να κάνεις μια ερώτηση σε ένα κορυφαίο Διευθυντικό Στέλεχος που θα σε βοηθούσε στην προσωπική σου επαγγελματική εξέλιξη,...
Η Edenred παρουσιάζει το Edenred Factory!

Η Edenred παρουσιάζει το Edenred Factory!

Η Edenred εγκαινιάζει το Edenred Factory, ένα ενδοομιλικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας που προσκαλεί τους εργαζομένους του Ομίλου να γίνουν νέοι επιχειρηματίες αναδεικνύοντας έτσι...
Με 100 εκ. ευρώ ξεκινά το νέο fund για τις ΜμΕ

Με 100 εκ. ευρώ ξεκινά το νέο fund για τις ΜμΕ

Με στόχο την στήριξη και την συμμετοχή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έρχεται το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας, με αφετηρία τα 100 εκ. ευρώ...
Καινοτομίες και επενδυτικές ευκαιρίες στην 1η Διεθνή Έκθεση Κάνναβης

Καινοτομίες και επενδυτικές ευκαιρίες στην 1η Διεθνή Έκθεση Κάνναβης

 Η 1η Διεθνής Έκθεση Κάνναβης στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στις 12 - 14 Ιανουαρίου 2018 στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου (Tae Kwon Do),...
Πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις υποψήφιες σε παγκόσμιο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας

Πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις υποψήφιες σε παγκόσμιο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας

 Πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις  με κοινωνικό αντίκτυπο κατοχυρώθηκαν και θα συμμετέχουν σε ελληνικό διαγωνισμό που θα αναδείξει τον νικητή για εκπρόσωπο στον  παγκόσμιο...