Sofokleousin.gr
Μπάμπης Νιάκας
Μπάμπης Νιάκας
Email me

Ο γρίφος με το Mega- Ο Ιβάν κινεί τα πιόνια στην τηλεοπτική σκακιέρα

Το μυστήριο της κυπριακής εταιρείας που πήρε το πακέτο του Mega, το σενάριο Μελισσανίδη και ο ρόλος Μαρινάκη

Δημοσιεύθηκε: 24 Αυγούστου 2017, 06:50 , Τελευταία Ενημέρωση: 23/08/2017, 22:38

Ο γρίφος με το Mega- Ο Ιβάν κινεί τα πιόνια στην τηλεοπτική σκακιέρα

Μετά την εξαγορά των εφημερίδων του ΔΟΛ και του Μπόμπολα/«Πήγασου» που τους απέφερε και στρατηγικά ποσοστά μετοχών του Mega Channel, οι δύο νέοι βαρόνοι των media ετοιμάζονται για την επόμενη μάχη, που θα δοθεί στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο. Μαρινάκης και Σαββίδης κινούν τα πιόνια στη σκακιέρα, επιδιώκοντας να αποκτήσουν πλεονέκτημα ενόψει και του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε αναδιάταξη του χάρτη, με συγκρότηση νέων συμμαχιών και αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων.

Η έκβαση αυτών των κινήσεων εκτιμάται ότι θα έχει μακροπρόθεσμα αναπόφευκτη επίδραση στις όχι μόνον στον επιχειρηματικό χώρο, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις.

Προς το παρόν σε πλεονεκτική θέση βρίσκεται ο νέος ιδιοκτήτης του «Εθνους», ο οποίος  εξασφάλισε ήδη τον έλεγχο τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας (Epsilon TV) και κατέχει επιπλέον στρατηγικό πακέτο του Mega (19,6%), όπου βρίσκεται σε θέση «κατ’ ανάγκην εταίρου-συνομιλητή» των Μαρινάκη και Βαρδινογιάννη.

Από θέση ισχύος

Έχοντας δικό του τηλεοπτικό σταθμό, ο Ιβάν δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επιζητήσει συνεργασία ούτε να επιδιώξει συνεννόηση με τους άλλους δύο συνιδιοκτήτες του Mega. Είναι λοιπόν σε θέση να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος – για να παραχωρήσει το μερίδιο του ή να επιβάλει όρους  συνεργασίας.

Το ίδιο ισχύει για την οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία έχει το Star Channel και θα ενδιαφερόταν για το Mega μόνον στην περίπτωση που υπήρχε κίνδυνος να περιέλθει σε ανταγωνιστή της.

Σε δυσχερέστερη θέση βρίσκεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο καναλιού, έχει περίπου 23% του Mega, αλλά αυτό το ποσοστό δεν του εξασφαλίζει τίποτα – στην περίπτωση μάλιστα που δεν τα «βρει» με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Θα γίνει… «μύλος»

Υπάρχει μάλιστα φόβος να γίνει… «μύλος» στο Mega, αν έχουν βάση κάποιες πληροφορίες ότι το 19,6% του καναλιού που κατέχει τώρα ο Σαββίδης, ενδιαφέρεται να το αγοράσει ο Δ. Μελισσανίδης – άσπονδος «εχθρός»  του Μαρινάκη και εν δυνάμει ανταγωνιστής των Βαρδινογιάννηδων σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το ποσοστό αυτό μεταβιβάσθηκε από την Dimera Holding του Σαββίδη σε μια άλλη κυπριακή εταιρεία, την αγνώστων λοιπών στοιχείων «Elenovo». Η πρώτη εντύπωση είναι ότι πρόκειται για άλλη μία εταιρεία του ομογενή επιχειρηματία, στην οποία «παρκαρίστηκε» του πακέτο του Mega για να μην υπάρξει κάποια νομική εμπλοκή με την εταιρεία που θα έχει τις μετοχές του Epsilon TV και θα διεκδικήσει  τηλεοπτική άδεια.

Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι ως κάτοχος των δικαιωμάτων ψήφου – και όχι απαραιτήτως ως ιδιοκτήτρια – της «Elenovo» εμφανίζεται η Αννα Λεωνίδου, η οποία συμμετέχει και σε άλλες επιχειρήσεις συνδεόμενες με τον όμιλο Σαββίδη. Μία από τις εταιρείες αυτές είναι η «G&L Corporation» που εδρεύει στην Καστοριά, δραστηριοποιείται στον τομέα γούνας και πραγματοποιεί εξαγωγές στη Ρωσία.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κ. Λεωνίδου είναι στέλεχος της ελεγκτικολογιστικής εταιρείας Moore Stephens, η οποία δραστηριοποιείται και στην Κύπρο, παρέχοντας υπηρεσίες σε offshore και άλλες εταιρείες ξένων συμφερόντων.

Χωρίς δημοσιότητα

Το πακέτο του Mega μπορεί λοιπόν να αλλάξει χέρια – και να καταλήξει λογουχάριν στον Μελισσανίδη-  χωρίς να χρειασθεί να γίνει καμία συναλλαγή και χωρίς να απαιτηθεί καμία γνωστοποίηση προς το χρηματιστήριο, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ή οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία και εποπτική αρχή. Θα παραμείνει στην «Elenovo» και τα δικαιώματα ψήφου θα διατηρήσει η κ. Λεωνίδου, εκπροσωπώντας τον νέο μεγαλομέτοχο του καναλιού.

Ηδη έχουν κυκλοφορήσει οι πρώτες πληροφορίες ότι η εταιρεία αυτή συνδέεται με τον όμιλο Μελισσανίδη. Επιβεβαίωση δεν υπάρχει, ούτε βέβαια πρόκειται να βγουν διαψεύσεις.

Οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να επιφυλάσσουν εντυπωσιακές εξελίξεις στα ραδιοτηλεοπτικά media…

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης είναι πάρα πολλοί!

Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης είναι πάρα πολλοί!

H τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στην αγορά και γίνεται απαραίτητο στοιχείο πολλών κλάδων όπως στην οικονομία, στην πολιτική, στις μεταφορές, στην υγεία, ασφάλεια...
Autohellas: Πετυχημένο το placement, με 60,06% ο Θ. Βασιλάκης

Autohellas: Πετυχημένο το placement, με 60,06% ο Θ. Βασιλάκης

Σχεδόν 40 εκ. ευρώ συγκεντρώθηκαν από το placement στην Autohellas στο οποίο υπήρξε έντονο ενδιαφέρον (υπερκάλυψη 1,15 φορές στην τιμή των 22,6...
Τριγμοί στο Facebook: Ο Ελον Μασκ διέγραψε τις σελίδες των Tesla και SpaceX

Τριγμοί στο Facebook: Ο Ελον Μασκ διέγραψε τις σελίδες των Tesla και SpaceX

Απρόβλεπτες διαστάσεις φέρνει η υπόθεση των προσωπικών δεδομένων για το Facebook καθώς διευρύνεται η οργή χρηστών οι οποίοι εντάσσονται στο κίνημα #deleteFacebook Βέβαια διαφορετική...
Στήνεται μεγάλη Run Off αγορά

Στήνεται μεγάλη Run Off αγορά

Ενισχύουν τους μηχανισμούς τους οι Run Off (αγορά ανενεργών ασφαλιστικών χαρτοφυλακίων) εταιρείες στην αγορά μετά τα λουκέτα που έχουν μπει στην Ευρωπαϊκή...
Μισθολογικές αυξήσεις στον ΟΤΕ - Τι δηλώνει ο Μ. Τσαμάζ

Μισθολογικές αυξήσεις στον ΟΤΕ - Τι δηλώνει ο Μ. Τσαμάζ

Υπεγράφη χθες νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ της Διοίκησης της ΟΤΕ Α.Ε. και της ΟΜΕ-ΟΤΕ, διετούς διάρκειας, με αναδρομική ισχύ από...
Χ.  Γεωργακόπουλος: Η Ευρωπαϊκή Πίστη δεσμεύεται για δράσεις ανάπτυξης

Χ. Γεωργακόπουλος: Η Ευρωπαϊκή Πίστη δεσμεύεται για δράσεις ανάπτυξης

Την δέσμευση της Ευρωπαϊκής Πίστης για τις εφαρμογές δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και εταιρικής ευθύνης αναγνώρισε ο Επιχειρηματικός Δείκτης Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει...
ΟΛΘ: Νέος πρόεδρος και CEO ο Θεοφάνης

ΟΛΘ: Νέος πρόεδρος και CEO ο Θεοφάνης

 Η Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. ανακοινώνει ότι συγκροτήθηκε σε σώμα σήμερα, Παρασκευή 23 Μαρτίου, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΘ ΑΕ μετά...
Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 67% του ΟΛΘ

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 67% του ΟΛΘ

Πραγματοποιήθηκε η χρηματιστηριακή μεταβίβαση του πλειοψηφικού ποσοστού 67% των μετοχών του ΟΛΘ στην κοινοπραξία South Europe Gateway Thessaloniki Limited, με το εφάπαξ...