Sofokleousin.gr
Μπάμπης Νιάκας
Μπάμπης Νιάκας
Email me

Ο γρίφος με το Mega- Ο Ιβάν κινεί τα πιόνια στην τηλεοπτική σκακιέρα

Το μυστήριο της κυπριακής εταιρείας που πήρε το πακέτο του Mega, το σενάριο Μελισσανίδη και ο ρόλος Μαρινάκη

Δημοσιεύθηκε: 24 Αυγούστου 2017, 06:50 , Τελευταία Ενημέρωση: 23/08/2017, 22:38

Ο γρίφος με το Mega- Ο Ιβάν κινεί τα πιόνια στην τηλεοπτική σκακιέρα

Μετά την εξαγορά των εφημερίδων του ΔΟΛ και του Μπόμπολα/«Πήγασου» που τους απέφερε και στρατηγικά ποσοστά μετοχών του Mega Channel, οι δύο νέοι βαρόνοι των media ετοιμάζονται για την επόμενη μάχη, που θα δοθεί στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο. Μαρινάκης και Σαββίδης κινούν τα πιόνια στη σκακιέρα, επιδιώκοντας να αποκτήσουν πλεονέκτημα ενόψει και του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε αναδιάταξη του χάρτη, με συγκρότηση νέων συμμαχιών και αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων.

Η έκβαση αυτών των κινήσεων εκτιμάται ότι θα έχει μακροπρόθεσμα αναπόφευκτη επίδραση στις όχι μόνον στον επιχειρηματικό χώρο, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις.

Προς το παρόν σε πλεονεκτική θέση βρίσκεται ο νέος ιδιοκτήτης του «Εθνους», ο οποίος  εξασφάλισε ήδη τον έλεγχο τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας (Epsilon TV) και κατέχει επιπλέον στρατηγικό πακέτο του Mega (19,6%), όπου βρίσκεται σε θέση «κατ’ ανάγκην εταίρου-συνομιλητή» των Μαρινάκη και Βαρδινογιάννη.

Από θέση ισχύος

Έχοντας δικό του τηλεοπτικό σταθμό, ο Ιβάν δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επιζητήσει συνεργασία ούτε να επιδιώξει συνεννόηση με τους άλλους δύο συνιδιοκτήτες του Mega. Είναι λοιπόν σε θέση να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος – για να παραχωρήσει το μερίδιο του ή να επιβάλει όρους  συνεργασίας.

Το ίδιο ισχύει για την οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία έχει το Star Channel και θα ενδιαφερόταν για το Mega μόνον στην περίπτωση που υπήρχε κίνδυνος να περιέλθει σε ανταγωνιστή της.

Σε δυσχερέστερη θέση βρίσκεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο καναλιού, έχει περίπου 23% του Mega, αλλά αυτό το ποσοστό δεν του εξασφαλίζει τίποτα – στην περίπτωση μάλιστα που δεν τα «βρει» με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Θα γίνει… «μύλος»

Υπάρχει μάλιστα φόβος να γίνει… «μύλος» στο Mega, αν έχουν βάση κάποιες πληροφορίες ότι το 19,6% του καναλιού που κατέχει τώρα ο Σαββίδης, ενδιαφέρεται να το αγοράσει ο Δ. Μελισσανίδης – άσπονδος «εχθρός»  του Μαρινάκη και εν δυνάμει ανταγωνιστής των Βαρδινογιάννηδων σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το ποσοστό αυτό μεταβιβάσθηκε από την Dimera Holding του Σαββίδη σε μια άλλη κυπριακή εταιρεία, την αγνώστων λοιπών στοιχείων «Elenovo». Η πρώτη εντύπωση είναι ότι πρόκειται για άλλη μία εταιρεία του ομογενή επιχειρηματία, στην οποία «παρκαρίστηκε» του πακέτο του Mega για να μην υπάρξει κάποια νομική εμπλοκή με την εταιρεία που θα έχει τις μετοχές του Epsilon TV και θα διεκδικήσει  τηλεοπτική άδεια.

Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι ως κάτοχος των δικαιωμάτων ψήφου – και όχι απαραιτήτως ως ιδιοκτήτρια – της «Elenovo» εμφανίζεται η Αννα Λεωνίδου, η οποία συμμετέχει και σε άλλες επιχειρήσεις συνδεόμενες με τον όμιλο Σαββίδη. Μία από τις εταιρείες αυτές είναι η «G&L Corporation» που εδρεύει στην Καστοριά, δραστηριοποιείται στον τομέα γούνας και πραγματοποιεί εξαγωγές στη Ρωσία.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κ. Λεωνίδου είναι στέλεχος της ελεγκτικολογιστικής εταιρείας Moore Stephens, η οποία δραστηριοποιείται και στην Κύπρο, παρέχοντας υπηρεσίες σε offshore και άλλες εταιρείες ξένων συμφερόντων.

Χωρίς δημοσιότητα

Το πακέτο του Mega μπορεί λοιπόν να αλλάξει χέρια – και να καταλήξει λογουχάριν στον Μελισσανίδη-  χωρίς να χρειασθεί να γίνει καμία συναλλαγή και χωρίς να απαιτηθεί καμία γνωστοποίηση προς το χρηματιστήριο, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ή οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία και εποπτική αρχή. Θα παραμείνει στην «Elenovo» και τα δικαιώματα ψήφου θα διατηρήσει η κ. Λεωνίδου, εκπροσωπώντας τον νέο μεγαλομέτοχο του καναλιού.

Ηδη έχουν κυκλοφορήσει οι πρώτες πληροφορίες ότι η εταιρεία αυτή συνδέεται με τον όμιλο Μελισσανίδη. Επιβεβαίωση δεν υπάρχει, ούτε βέβαια πρόκειται να βγουν διαψεύσεις.

Οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να επιφυλάσσουν εντυπωσιακές εξελίξεις στα ραδιοτηλεοπτικά media…

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ποιες ελληνικές εταιρείες μετέχουν στο ελληνοκορεατικό φόρουμ

Ποιες ελληνικές εταιρείες μετέχουν στο ελληνοκορεατικό φόρουμ

 Ελληνοκορεατικό επιχειρηματικό φόρουμ διοργανώνεται, σήμερα, από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κορέας, το Enterprise Greece και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, στο πλαίσιο της...
Άρειος Πάγος: Νόμιμη η αξίωση εργατικών απαιτήσεων και με καθυστέρηση 3 ετών

Άρειος Πάγος: Νόμιμη η αξίωση εργατικών απαιτήσεων και με καθυστέρηση 3 ετών

 Δεν ασκούνται καταχρηστικά οι αξιώσεις που πηγάζουν από τη σύμβαση εργασίας, λ.χ. διαφορές αποδοχών, υπερωρίες, απασχόληση Κυριακών, εορτών, κ.λπ., ακόμη και αν...
Alcatel: Ασημένιο Βραβείο TOP/COM για το «enjoy.now»

Alcatel: Ασημένιο Βραβείο TOP/COM για το «enjoy.now»

H Alcatel έλαβε το Ασημένιο Βραβείο TOP/COM στην κατηγορία “Global Design” των βραβείων "TOP/COM GRANDS PRIX Consumer” για το νέο brand platform,...
Η Alcatel χορηγός στο Super Cup Τοξοβολίας

Η Alcatel χορηγός στο Super Cup Τοξοβολίας

Η Alcatel είναι περήφανος μέγας χορηγός του Super Cup Τοξοβολίας που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, στο...
H  Interamerican κοντά στον “ΔΙΟΓΕΝΗ” για το “Γκολ στη Φτώχεια” και τη “σχεδία”

H Interamerican κοντά στον “ΔΙΟΓΕΝΗ” για το “Γκολ στη Φτώχεια” και τη “σχεδία”

Έχοντας στις βασικές προτεραιότητες του σχεδίου κοινωνικών πρωτοβουλιών “Πράξεις Ζωής” την αντιμετώπιση της φτώχειας και της περιθωριοποίησης, η INTERAMERICAN συνεχίζει τη σταθερή...
ΙΕΛΚΑ: Έρχονται 1.000 λουκέτα σε μικρά παντοπωλεία

ΙΕΛΚΑ: Έρχονται 1.000 λουκέτα σε μικρά παντοπωλεία

Σε εκτιμήσεις ότι θα δούμε άμεσα περί τα 1.000 λουκέτα σε μικρά παντοπωλεία σε όλη τη χώρα προχωρούν ειδικοί του κλάδου τροφίμων...
Ανακαλεί προϊόν η Δωδώνη

Ανακαλεί προϊόν η Δωδώνη

Την ανάκληση προϊόντος προχωρά η εταιρεία ΔΩΔΩΝΗ για προληπτικούς λόγους τονίζοντας ωστόσο πως η κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος σε καμία περίπτωση δεν έχει...
Ανακαλεί στραγγιστό γιαούρτι η Δωδώνη

Ανακαλεί στραγγιστό γιαούρτι η Δωδώνη

 Η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε διασφαλίζοντας πλήρως την άριστη ποιότητα των παραγομένων προϊόντων της και με σεβασμό προς τον καταναλωτή αποφάσισε για προληπτικούς και...