Sofokleousin.gr
Μπάμπης Νιάκας
Μπάμπης Νιάκας
Email me

Ο γρίφος με το Mega- Ο Ιβάν κινεί τα πιόνια στην τηλεοπτική σκακιέρα

Το μυστήριο της κυπριακής εταιρείας που πήρε το πακέτο του Mega, το σενάριο Μελισσανίδη και ο ρόλος Μαρινάκη

Δημοσιεύθηκε: 24 Αυγούστου 2017, 06:50 , Τελευταία Ενημέρωση: 23/08/2017, 22:38

Ο γρίφος με το Mega- Ο Ιβάν κινεί τα πιόνια στην τηλεοπτική σκακιέρα

Μετά την εξαγορά των εφημερίδων του ΔΟΛ και του Μπόμπολα/«Πήγασου» που τους απέφερε και στρατηγικά ποσοστά μετοχών του Mega Channel, οι δύο νέοι βαρόνοι των media ετοιμάζονται για την επόμενη μάχη, που θα δοθεί στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο. Μαρινάκης και Σαββίδης κινούν τα πιόνια στη σκακιέρα, επιδιώκοντας να αποκτήσουν πλεονέκτημα ενόψει και του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε αναδιάταξη του χάρτη, με συγκρότηση νέων συμμαχιών και αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων.

Η έκβαση αυτών των κινήσεων εκτιμάται ότι θα έχει μακροπρόθεσμα αναπόφευκτη επίδραση στις όχι μόνον στον επιχειρηματικό χώρο, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις.

Προς το παρόν σε πλεονεκτική θέση βρίσκεται ο νέος ιδιοκτήτης του «Εθνους», ο οποίος  εξασφάλισε ήδη τον έλεγχο τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας (Epsilon TV) και κατέχει επιπλέον στρατηγικό πακέτο του Mega (19,6%), όπου βρίσκεται σε θέση «κατ’ ανάγκην εταίρου-συνομιλητή» των Μαρινάκη και Βαρδινογιάννη.

Από θέση ισχύος

Έχοντας δικό του τηλεοπτικό σταθμό, ο Ιβάν δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επιζητήσει συνεργασία ούτε να επιδιώξει συνεννόηση με τους άλλους δύο συνιδιοκτήτες του Mega. Είναι λοιπόν σε θέση να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος – για να παραχωρήσει το μερίδιο του ή να επιβάλει όρους  συνεργασίας.

Το ίδιο ισχύει για την οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία έχει το Star Channel και θα ενδιαφερόταν για το Mega μόνον στην περίπτωση που υπήρχε κίνδυνος να περιέλθει σε ανταγωνιστή της.

Σε δυσχερέστερη θέση βρίσκεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο καναλιού, έχει περίπου 23% του Mega, αλλά αυτό το ποσοστό δεν του εξασφαλίζει τίποτα – στην περίπτωση μάλιστα που δεν τα «βρει» με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Θα γίνει… «μύλος»

Υπάρχει μάλιστα φόβος να γίνει… «μύλος» στο Mega, αν έχουν βάση κάποιες πληροφορίες ότι το 19,6% του καναλιού που κατέχει τώρα ο Σαββίδης, ενδιαφέρεται να το αγοράσει ο Δ. Μελισσανίδης – άσπονδος «εχθρός»  του Μαρινάκη και εν δυνάμει ανταγωνιστής των Βαρδινογιάννηδων σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το ποσοστό αυτό μεταβιβάσθηκε από την Dimera Holding του Σαββίδη σε μια άλλη κυπριακή εταιρεία, την αγνώστων λοιπών στοιχείων «Elenovo». Η πρώτη εντύπωση είναι ότι πρόκειται για άλλη μία εταιρεία του ομογενή επιχειρηματία, στην οποία «παρκαρίστηκε» του πακέτο του Mega για να μην υπάρξει κάποια νομική εμπλοκή με την εταιρεία που θα έχει τις μετοχές του Epsilon TV και θα διεκδικήσει  τηλεοπτική άδεια.

Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι ως κάτοχος των δικαιωμάτων ψήφου – και όχι απαραιτήτως ως ιδιοκτήτρια – της «Elenovo» εμφανίζεται η Αννα Λεωνίδου, η οποία συμμετέχει και σε άλλες επιχειρήσεις συνδεόμενες με τον όμιλο Σαββίδη. Μία από τις εταιρείες αυτές είναι η «G&L Corporation» που εδρεύει στην Καστοριά, δραστηριοποιείται στον τομέα γούνας και πραγματοποιεί εξαγωγές στη Ρωσία.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κ. Λεωνίδου είναι στέλεχος της ελεγκτικολογιστικής εταιρείας Moore Stephens, η οποία δραστηριοποιείται και στην Κύπρο, παρέχοντας υπηρεσίες σε offshore και άλλες εταιρείες ξένων συμφερόντων.

Χωρίς δημοσιότητα

Το πακέτο του Mega μπορεί λοιπόν να αλλάξει χέρια – και να καταλήξει λογουχάριν στον Μελισσανίδη-  χωρίς να χρειασθεί να γίνει καμία συναλλαγή και χωρίς να απαιτηθεί καμία γνωστοποίηση προς το χρηματιστήριο, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ή οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία και εποπτική αρχή. Θα παραμείνει στην «Elenovo» και τα δικαιώματα ψήφου θα διατηρήσει η κ. Λεωνίδου, εκπροσωπώντας τον νέο μεγαλομέτοχο του καναλιού.

Ηδη έχουν κυκλοφορήσει οι πρώτες πληροφορίες ότι η εταιρεία αυτή συνδέεται με τον όμιλο Μελισσανίδη. Επιβεβαίωση δεν υπάρχει, ούτε βέβαια πρόκειται να βγουν διαψεύσεις.

Οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να επιφυλάσσουν εντυπωσιακές εξελίξεις στα ραδιοτηλεοπτικά media…

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Τρ. Πειραιώς/Ρουμανία: Πούλησε κόκκινα δάνεια 200 εκ. στον όμιλο Kruk

Τρ. Πειραιώς/Ρουμανία: Πούλησε κόκκινα δάνεια 200 εκ. στον όμιλο Kruk

Χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων αξίας 200 εκ. ευρώ πούλησε η θυγατρική τράπεζα της Τρ. Πειραιώς στη Ρουμανία, όπως ανακοίνωσε η μητρική. Τα εν...
Κέρδη πάνω από 11 εκ. μοίρασε το Πάμε Στοίχημα την προηγούμενη εβδομάδα

Κέρδη πάνω από 11 εκ. μοίρασε το Πάμε Στοίχημα την προηγούμενη εβδομάδα

Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Από τις 9 Ιανουαρίου έως τις 15 Ιανουαρίου 2018...
Attica Bank: Μπαράζ επαφών Ρουμελιώτη με ξένους επενδυτές σε Παρίσι - Λονδίνο

Attica Bank: Μπαράζ επαφών Ρουμελιώτη με ξένους επενδυτές σε Παρίσι - Λονδίνο

 Συναντήσεις με ξένους επενδυτές στο Παρίσι και το Λονδίνο, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στη δεύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων...
Άγονος ένας ακόμα πλειστηριασμός για ακίνητα της Φίλκεραμ Τζόνσον

Άγονος ένας ακόμα πλειστηριασμός για ακίνητα της Φίλκεραμ Τζόνσον

Άγονος κηρύχθηκε ακόμη ένας πλειστηριασμός ακινήτων της πτωχευμένης εταιρείας «Φίλκεραμ Τζόνσον», καθώς ούτε στη σημερινή διαδικασία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από πλειοδότη. Ο πλειστηριασμός...
Τηλεοπτικές άδειες: Αποσφραγίστηκαν όλοι οι φάκελοι, ξεκινά ο έλεγχος

Τηλεοπτικές άδειες: Αποσφραγίστηκαν όλοι οι φάκελοι, ξεκινά ο έλεγχος

Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, με την αποσφράγιση των φακέλων και των δύο τελευταίων επιχειρηματικών σχημάτων,...
Μαϊλλης: Κλείνει μονάδες σε Αλεξανδρούπολη και Ιταλία

Μαϊλλης: Κλείνει μονάδες σε Αλεξανδρούπολη και Ιταλία

Εν εξελίξει βρίσκονται οι κινήσεις αναδιάρθωσης και εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους στον όμιλο Μαϊλλη. Υπό αυτό το πρίσμα η διοίκηση αποφάσισε την...
Μέχρι 2 Φεβρουαρίου οι προσφορές για τη Μαρίνα Χίου

Μέχρι 2 Φεβρουαρίου οι προσφορές για τη Μαρίνα Χίου

Παράταση δίνεται στην προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Μαρίνα Χίου και συγκεκριμένα ως τις 2 Φεβρουαρίου 2018. Ο διαγωνισμός αφορά την μακροχρόνια...
«Ψαλιδίζει» θέσεις ανωτάτων στελεχών στην επενδυτική τραπεζική η Barclays

«Ψαλιδίζει» θέσεις ανωτάτων στελεχών στην επενδυτική τραπεζική η Barclays

  «Ψαλιδίζει»  100 θέσεις ανωτάτων στελεχών στην επενδυτική τραπεζική το επόμενο διάστημα η Barclays, καθώς ο υπεύθυνος της μονάδας Tim Throsby προσπαθεί...