Sofokleousin.gr

Η Σουηδία μπορεί να επιλύσει την κρίση ΗΠΑ - Β. Κορέας;

Δημοσιεύθηκε: 12 Αυγούστου 2017, 08:19 , Τελευταία Ενημέρωση: 12/08/2017, 08:26

Η Σουηδία μπορεί να επιλύσει την κρίση ΗΠΑ - Β. Κορέας;

Καθοριστικό ρόλο στην πυρηνική κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας ενδέχεται να παίξει η Σουηδία, η οποία έχει μακρόχρονες σχέσεις με την κομμουνιστική χώρα. Το σκανδιναβικό κράτος είναι το μοναδικό της Δύσης που έχει επαφές την τελευταία 50ετία με το καθεστώς της Β. Κορέας και μάλιστα έχει παρέμβει αρκετές φορές για την επίλυση διάφορων θεμάτων.

Ο Ουλβ Χάνσεν, βοηθός έρευνας και συνεργάτης του σουηδικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων δήλωσε ότι δεν είναι απίθανο η χώρα να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ στην παρούσα κρίση.

"Η Σουηδία το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, ειδικά σε σχέση με φυλακισμένους Αμερικανούς. Το να δρας ως μεσολαβητής μεταξύ δύο κρατών που βρίσκονται στο χείλος του πολέμου, είναι πολύ απαιτητικό καθήκον, αλλά η Σουηδία έχει το πλεονέκτημα να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη όχι μόνο της Ουάσινγκτον αλλά της Πιονγιάνγκ", επεσήμανε.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τη Β. Κορέα, με επακόλουθο οι επιλογές για τις δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους για το πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα, να είναι περιορισμένες.

Ιστορικές σχέσεις

Ο ρόλος της Σουηδίας στην απελευθέρωση ενός Καναδού ιερέα τον τρέχοντα μήνα και ενός Αμερικανού φοιτητή πριν μήνες, αντικατοπτρίζει τις ιστορικές σχέσεις που έχουν οι δύο χώρες και οι οποίες χρονολογούνται περίπου μισό αιώνα πίσω, στο τέλος του κορεατικού πολέμου.

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα εξακολουθούν τεχνικά να είναι σε πόλεμο και η Σουηδία είναι μέλος της Επιτροπής Εποπτείας των Ουδέτερων Κρατών, η οποία ιδρύθηκε για την επιβλέπει την ανακωχή, να διενεργεί επιθεωρήσεις, να παρακολουθεί στρατιωτικές ασκήσεις και να προωθεί την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ενώ η Πιονγιάνγκ παραμένει δύσπιστη προς τη Δύση, η ουδέτερη στάση της Σουηδίας την έχει βοηθήσει να διαδραματίσει ρόλο ως "έντιμος μεσίτης" με την Νότια Κορέα.

Η Σουηδία ήταν το πρώτο δυτικό ευρωπαϊκό κράτος που απέκτησε διπλωματικές σχέσεις με την Βόρεια Κορέα το 1973 και το πρώτο που ίδρυσε πρεσβεία στην Πιονγιάνγκ το 1975.

Στο πέρασμα του χρόνου, η Σουηδία εμφανίστηκε επικριτική για τον πόλεμο στο Βιετνάμ και αποτέλεσε σημαντικό "παίκτη" στο μη εναρμονισμένο κίνημα, κερδίζοντας αξιοπιστία ως ανεξάρτητη παρουσία στη διεθνή σκηνή.

Όλα αυτά πάντως, ενώ ακόμα δεν έχουν πληρωθεί από την Β. Κορέα τα εκατοντάδες αυτοκίνητα Volvo, που εξήγαγε στην ασιατική χώρα τη δεκαετία του '70 και τα οποία συνεχίζουν να κυκλοφορούν στους δρόμους της.

Διάλογος και αλληλεπιδράσεις

Η Σουηδία δίνει μεγάλα ποσά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Β. Κορέα, διοχετεύοντας τα χρήματα μέσω των Ηνωμένων Εθνών, του Ερυθρού Σταυρού και άλλων οργανισμών.

Η Στοκχόλμη έχει, επίσης, φιλοξενήσει και υποστηρίξει συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων ΗΠΑ και Β. Κορέας. Σε αυτές δεν έχουν συμμετάσχει στελέχη των κυβερνήσεων των δύο χωρών αλά ακαδημαϊκοί, υφιστάμενοι και πρώην αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μετά την προ ημερών απελευθέρωση του Καναδού ιερέα, η Σουηδέζα υπουργός Εξωτερικών, Μάργκοτ Γουόλστρομ δήλωσε: "Η παρουσία μας στη Β. Κορέα μας δίνει τη δυνατότητα να διεξάγουμε διάλογο και να έχουμε αλληλεπίδραση. Αντιμετωπίζουμε τον ρόλο αυτό πολύ σοβαρά".

Διπλωμάτης ανέφερε ότι η σχέση Σουηδίας-Β. Κορέας ήταν ως επί το πλείστον προξενική, χωρίς να στοχεύει σε τρόπους επίλυσης της πυρηνικής κρίσης. Μια πηγή, ωστόσο, με γνώση του θέματος, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται κάποιον που μπορεί να ασχοληθεί με προξενικά θέματα και η Σουηδία είναι σε θέση να το κάνει αυτό με τη συναίνεση της Β. Κορέας.

"Γενικά οι Βορειοκορεάτες είναι πολύ αυστηροί. Δεν μπορείς να πηγαίνεις και να παίρνεις ό,τι θέλεις. Δεν μπορείς να απαιτείς", ανέφερε η πηγή και πρόσθεσε: "Η Σουηδία μπόρεσε να μοιραστεί πληροφορίες με τους κυριότερους παράγοντες στην περιοχή και το κάνει ακόμα. Έχουμε ενεργήσει κυρίως ως πηγή πληροφοριών και διασφαλίζουμε ότι οι πληροφορίες αυτές φτάνουν στους σημαντικότερους παράγοντες", μεταδίδει το news247.

Προ το παρόν, η Ουάσινγκτον και η Πιονγιάνγκ διατηρούν επαφές μέσω των αποστολών τους στα Ηνωμένα Έθνη, των πρεσβειών τους στο Πεκίνο και των συναντήσεων αξιωματικών του στρατού στο Panmunjom, όπου υπεγράφη η εκεχειρία του κορεατικού πολέμου.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τζανακόπουλος: Το σκάνδαλο Novartis είναι κατεξοχήν πολιτικό

Τζανακόπουλος: Το σκάνδαλο Novartis είναι κατεξοχήν πολιτικό

«Το σκάνδαλο Novartis είναι ένα κατεξοχήν πολιτικό σκάνδαλο» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προσθέτοντας, σε ότι αφορά στην πιθανή ποινική εμπλοκή...
Παυλόπουλος: Conditio sine qua non η αρμονική συνύπαρξη Πολιτείας - Εκκλησίας

Παυλόπουλος: Conditio sine qua non η αρμονική συνύπαρξη Πολιτείας - Εκκλησίας

Το έργο της Εκκλησίας διαχρονικώς, αλλά και ειδικότερα τον «εμβληματικό κοινωνικό ρόλο» της κατά την περίοδο της κρίσης που περνά χώρα, επισήμανε...
Απειλούν οι Τουρκοκύπριοι: Συνδιαχείριση ή πάγωμα γεωτρήσεων

Απειλούν οι Τουρκοκύπριοι: Συνδιαχείριση ή πάγωμα γεωτρήσεων

 «Η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ» υπογραμίζει ο...
Παπαδημούλης: Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά την ενίσχυση της νομικής προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

Παπαδημούλης: Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά την ενίσχυση της νομικής προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

To Ευρωκοινοβούλιο ζητά την ενίσχυση της νομικής προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης.Σε ανάρτησή του στο...
Χαρίτσης: Η Ελλάδα μπαίνει πλέον δυναμικά στο ραντάρ των ξένων επενδυτών

Χαρίτσης: Η Ελλάδα μπαίνει πλέον δυναμικά στο ραντάρ των ξένων επενδυτών

Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας καθώς, πέραν του ΕΤΕΑΝ και των λοιπών ταμείων που θα ενταχθούν στον νέο φορέα, στα...
Κουτσούμπας: Συλλαλητήρια-προσκλητήρια του ΚΚΕ ενάντια στον εφησυχασμό

Κουτσούμπας: Συλλαλητήρια-προσκλητήρια του ΚΚΕ ενάντια στον εφησυχασμό

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε άρθρο του στην εφ. Real News, τονίζει πως οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά...
Παππάς: Κυριαρχία της «ακραίας ομάδας Σαμαρά» επί της ΝΔ

Παππάς: Κυριαρχία της «ακραίας ομάδας Σαμαρά» επί της ΝΔ

Για κυριαρχία της «ακραίας ομάδας Σαμαρά» επί της ΝΔ, «τη θεαματική "καλωτούμπα"» του Κ. Μητσοτάκη στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και...
«Καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια προεξοφλούν οι  οίκοι αξιολόγησης

«Καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια προεξοφλούν οι οίκοι αξιολόγησης

Το τέλος της εποχής των μνημονίων  και την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στην «κανονικότητα», με δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές, προδιαγράφουν οι...