Sofokleousin.gr
Μπάμπης Νιάκας
Μπάμπης Νιάκας
Email me

Media: «Νέα εποχή» Μαρινάκη- Σαββίδη με σφαγή εργαζομένων

Εφαρμόζεται ο νόμος Δένδια υπέρ των τραπεζών, καταστρατηγούνται το ευρωπαϊκό δίκαιο και η νομολογία του Ευρωδικαστηρίου

Δημοσιεύθηκε: 10 Αυγούστου 2017, 16:10 , Τελευταία Ενημέρωση: 10/08/2017, 18:10

Media: «Νέα εποχή» Μαρινάκη- Σαββίδη με σφαγή εργαζομένων

 Οι τράπεζες πλήρωσαν ήδη βαρύ τίμημα για τα θαλασσοδάνεια στους βαρόνους των media, αναγκαζόμενες να διαγράψουν απαιτήσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ από ΔΟΛ και «Πήγασο». Σύντομα θα υποχρεωθούν να κάνουν το ίδιο με το Mega Channel. Πληρώνουν το κόστος των επιλογών και της διαπλοκής τους. Ο άλλος μεγάλος χαμένος σ’ αυτή την ιστορία είναι οι εργαζόμενοι των συγκροτημάτων που χρεοκόπησαν. Η «νέα εποχή» που επαγγέλλονται οι καινούργιοι ιδιοκτήτες, ξεκινά με «αίμα» εργαζομένων: Απώλεια δεδουλευμένων, απολύσεις χωρίς αποζημίωση, αβέβαιο εργασιακό μέλλον.

Οι (πρώην) εργαζόμενοι του ΔΟΛ («Βήμα»- «Νέα» που διακόπτουν προσωρινά την έκδοση τους, άλλα έντυπα και ιστοσελίδες) παρέλαβαν σήμερα τις απολύσεις τους, χωρίς να πάρουν αποζημίωση – ούτε καν τα δεδουλευμένα 8 μηνών. Δεν δικαιούνται αποζημίωση, ενώ για τα δεδουλευμένα θα πάρουν μελλοντικά κάτι «έναντι» - ανάλογα με το ποσόν που θα προκύψει από την εκκαθάριση.

Οσον αφορά το εργασιακό τους μέλλον- αν θα επαναπροσληφθούν ή όχι και με ποιες αποδοχές – όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις του Β. Μαρινάκη  και των στενών συνεργατών του. Πολλοί θα μείνουν εκτός, οι μισθοί είναι βέβαιο ότι θα ψαλιδιστούν με τις νέες συμβάσεις. Ο νέος ιδιοκτήτης έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση.

Το ίδιο θα γίνει με τους εργαζόμενους των εφημερίδων συγκροτήματος Μπόμπολα («Εθνος», «Ημερησία»), που περιήλθαν στον Ιβάν Σαββίδη.

Η κατανομή του τιμήματος

Σύμφωνα με τις διατάξεις του «νόμου Δένδια» με τον οποίο έγινε η εκκαθάριση (πώληση τίτλων) του ΔΟΛ και του «Πήγασου»,  οι νέοι ιδιοκτήτες τους Μαρινάκης και Σαββίδης δεν οφείλουν τίποτε σε κανέναν απολυόμενο εργαζόμενο – ούτε αποζημίωση, ούτε δεδουλευμένα, ούτε είναι υποχρεωμένοι να τον επαναπροσλάβουν στις εφημερίδες τους.

Κατέβαλαν μόνον το τίμημα εξαγοράς των τίτλων, από το οποίο βάσει του νόμου το 65% θα πάει στις τράπεζες, το 25% θα  μοιρασθεί  σε Δημόσιο- ασφαλιστικά Ταμεία- εργαζόμενους  κατ’ αναλογία των απαιτήσεων των τριών μερών και το υπόλοιπο 10% θα δοθεί σε προμηθευτές.

Διαβάστε σχετικά: ΔΟΛ: Οι τράπεζες χάνουν €150 εκ., απλήρωτοι και απολυμένοι οι εργαζόμενοι

Όμως υπάρχει ήδη δεδικασμένο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κόντρα στις διατάξεις του νόμου Δένδια, που απαλλάσσουν τους νέους ιδιοκτήτες από οποιαδήποτε υποχρέωση προς τους (πρώην) εργαζόμενους.

Ο «διάδοχος εργοδότης» και οι υποχρεώσεις του

Το Ευρωδικαστήριο έχει αποφανθεί ότι όποιος απέκτησε (εξαγόρασε) και συνεχίζει μια επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα  απ’ τον τρόπο με την οποία την απέκτησε, είναι «διάδοχος εργοδότης».

Εχει λοιπόν προς το προσωπικό τις υποχρεώσεις που είχε ο προηγούμενος εργοδότης – υποχρεούται τουλάχιστον να καταβάλει τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις απόλυσης.

Ανάλογη απόφαση εκδόθηκε και από ελληνικό δικαστήριο, όπου προσέφυγαν πρώην εργαζόμενοι της εκδοτικής εταιρείας «Λυμπέρη».

Με την υπ’ αριθμ. 1235/2016 από­φαση του Μονο­με­λούς Πρωτοδικείου Αθη­νών, ανα­γνω­ρί­στηκε ότι η εται­ρεία «Alpha Editions» (των Δ.  Κοντο­μηνά και Θεο­χάρη Φιλιππόπουλου) που απέκτησε τίτλους περιοδικών των «Εκδόσεων Λυμπέρη» («Τηλεκοντρόλ», «7 Μέρες TV», «Εγώ» και «Hello») είναι «διάδοχος εργοδότης» και υπο­χρε­ού­ται να προσλάβει (απα­σχο­λεί) το προ­σω­πικό τους με τους όρους εργασίας που ίσχυαν στη μετα­βι­βά­σα­σα εται­ρεία.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι τίτλοι των περιοδικών περιήλθαν στην εταιρεία των Κοντομηνά-Φιλιππόπουλου με περίπλοκο τρόπο, προς καταστρατήγηση του νόμου: Οι «Εκδόσεις Λυμπέρη»... παραιτήθηκαν από τους τίτλους, τους οποίους εν συνεχεία κατοχύρωσε κυπριακή εταιρεία και τους παραχώρησε προς χρήση στην «Alpha Editions».

Η στάση των εργαζομένων

Είναι βέβαια θέμα νομικής ερμηνείας αν εν προκειμένω (στην περίπτωση ΔΟΛ και «Πήγασου») υπερισχύουν η απόφαση και το δεδικασμένο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ή έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του «νόμου Δένδια».

Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ που δεν… φημίζονται για μαχητική στάση και συγκρούσεις με την εργοδοσία,  θα περιμένουν μάλλον τις αποφάσεις Μαρινάκη, ελπίζοντας ότι θα τους επαναπροσλάβει – οπότε θα χάσουν μόνον τα δεδουλευμένα.

Οποιοι δεν προσληφθούν, ενδέχεται να κινηθούν δικαστικά, με όπλο τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ανάλογες προσφυγές αναμένονται και από πρώην εργαζόμενους των εφημερίδων του «Πήγασου»/Μπόμπολα

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Οίκοι μόδας: Stop στις γούνες

Οίκοι μόδας: Stop στις γούνες

Ενώ η χρήση της γούνας στη μόδα αποτελεί θέμα συνεχών συζητήσεων επί χρόνια, φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα η αντιπαράθεση εντείνεται. Κατά τη διάρκεια...
Η Truck & Cargo Insurance ... τρέχει

Η Truck & Cargo Insurance ... τρέχει

Στον 7ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας συμμετέχει η Truck & Cargo Insurance, έχοντας σαν στόχο να συμβάλλει στο φιλανθρωπικό έργο της διοργάνωσης αλλά...
Στα 34 εκ. οι επενδύσεις του VentureFriends στο οικοσύστημα

Στα 34 εκ. οι επενδύσεις του VentureFriends στο οικοσύστημα

Στα 34 εκ. ευρώ ανέρχονται πλέον οι συνολικές επενδύσεις της VentureFriends, μαζί με την υποστήριξη και των υπολοίπων επενδυτών, σε αρκετά projects...

ΕΚΤ: Τα ελλ. ομόλογα αύξησαν τις αξίες των χρεωστικων τίτλων των ασφαλιστικών

Η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αυξήθηκε σε 16.893 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2017, έναντι 16.445...
EXIN: Ψάχνει να κλείσει το deal με την Εθνική ή να απεμπλακεί;

EXIN: Ψάχνει να κλείσει το deal με την Εθνική ή να απεμπλακεί;

Καρπούς ακόμα δεν έχει αποδώσει το σχέδιο του Matt Fairfield, του ιδρυτή και  επικεφαλής της EXIN για να σώσει την συμφωνία που...
Δέλτα Τεχνική: Προχωρά η κατασκευή του αιολικού πάρκου στη Μεσσηνία

Δέλτα Τεχνική: Προχωρά η κατασκευή του αιολικού πάρκου στη Μεσσηνία

Στο 96,1% ανέρχεται πλέον το ποσοστό της Δέλτα Τέχνικης στην θυγατρική της, «Δέλτα Αιολικά Πάρκα Δυτικής Πελοποννήσου ΑΕ» σε συνέχεια της αύξηση...
Minoan Lines: Οριακά κέρδη το 2017, στα 80 εκ. ο τζίρος

Minoan Lines: Οριακά κέρδη το 2017, στα 80 εκ. ο τζίρος

Εν μέσω έντονων προκλήσεων και ανακατατάξεων στον κλάδο οι Μινωϊκές Γραμμές εμφάνισαν κερδοφορία για το σύνολο του 2017 με τον τζίρο να...
Ο Ιβάν πούλησε (και) την ΣΕΚΑΠ στην Japan Tobacco- Με $1,6 δισ. στην τσέπη αλλάζει πλάνα

Ο Ιβάν πούλησε (και) την ΣΕΚΑΠ στην Japan Tobacco- Με $1,6 δισ. στην τσέπη αλλάζει πλάνα

 Άλλο ποδόσφαιρο και άλλο πραγματικές μπίζνες: Την ώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας και έχει προβλήματα με τον ΠΑΟΚ και την...