Sofokleousin.gr
Μπάμπης Νιάκας
Μπάμπης Νιάκας
Email me

Media: «Νέα εποχή» Μαρινάκη- Σαββίδη με σφαγή εργαζομένων

Εφαρμόζεται ο νόμος Δένδια υπέρ των τραπεζών, καταστρατηγούνται το ευρωπαϊκό δίκαιο και η νομολογία του Ευρωδικαστηρίου

Δημοσιεύθηκε: 10 Αυγούστου 2017, 16:10 , Τελευταία Ενημέρωση: 10/08/2017, 18:10

Media: «Νέα εποχή» Μαρινάκη- Σαββίδη με σφαγή εργαζομένων

 Οι τράπεζες πλήρωσαν ήδη βαρύ τίμημα για τα θαλασσοδάνεια στους βαρόνους των media, αναγκαζόμενες να διαγράψουν απαιτήσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ από ΔΟΛ και «Πήγασο». Σύντομα θα υποχρεωθούν να κάνουν το ίδιο με το Mega Channel. Πληρώνουν το κόστος των επιλογών και της διαπλοκής τους. Ο άλλος μεγάλος χαμένος σ’ αυτή την ιστορία είναι οι εργαζόμενοι των συγκροτημάτων που χρεοκόπησαν. Η «νέα εποχή» που επαγγέλλονται οι καινούργιοι ιδιοκτήτες, ξεκινά με «αίμα» εργαζομένων: Απώλεια δεδουλευμένων, απολύσεις χωρίς αποζημίωση, αβέβαιο εργασιακό μέλλον.

Οι (πρώην) εργαζόμενοι του ΔΟΛ («Βήμα»- «Νέα» που διακόπτουν προσωρινά την έκδοση τους, άλλα έντυπα και ιστοσελίδες) παρέλαβαν σήμερα τις απολύσεις τους, χωρίς να πάρουν αποζημίωση – ούτε καν τα δεδουλευμένα 8 μηνών. Δεν δικαιούνται αποζημίωση, ενώ για τα δεδουλευμένα θα πάρουν μελλοντικά κάτι «έναντι» - ανάλογα με το ποσόν που θα προκύψει από την εκκαθάριση.

Οσον αφορά το εργασιακό τους μέλλον- αν θα επαναπροσληφθούν ή όχι και με ποιες αποδοχές – όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις του Β. Μαρινάκη  και των στενών συνεργατών του. Πολλοί θα μείνουν εκτός, οι μισθοί είναι βέβαιο ότι θα ψαλιδιστούν με τις νέες συμβάσεις. Ο νέος ιδιοκτήτης έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση.

Το ίδιο θα γίνει με τους εργαζόμενους των εφημερίδων συγκροτήματος Μπόμπολα («Εθνος», «Ημερησία»), που περιήλθαν στον Ιβάν Σαββίδη.

Η κατανομή του τιμήματος

Σύμφωνα με τις διατάξεις του «νόμου Δένδια» με τον οποίο έγινε η εκκαθάριση (πώληση τίτλων) του ΔΟΛ και του «Πήγασου»,  οι νέοι ιδιοκτήτες τους Μαρινάκης και Σαββίδης δεν οφείλουν τίποτε σε κανέναν απολυόμενο εργαζόμενο – ούτε αποζημίωση, ούτε δεδουλευμένα, ούτε είναι υποχρεωμένοι να τον επαναπροσλάβουν στις εφημερίδες τους.

Κατέβαλαν μόνον το τίμημα εξαγοράς των τίτλων, από το οποίο βάσει του νόμου το 65% θα πάει στις τράπεζες, το 25% θα  μοιρασθεί  σε Δημόσιο- ασφαλιστικά Ταμεία- εργαζόμενους  κατ’ αναλογία των απαιτήσεων των τριών μερών και το υπόλοιπο 10% θα δοθεί σε προμηθευτές.

Διαβάστε σχετικά: ΔΟΛ: Οι τράπεζες χάνουν €150 εκ., απλήρωτοι και απολυμένοι οι εργαζόμενοι

Όμως υπάρχει ήδη δεδικασμένο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κόντρα στις διατάξεις του νόμου Δένδια, που απαλλάσσουν τους νέους ιδιοκτήτες από οποιαδήποτε υποχρέωση προς τους (πρώην) εργαζόμενους.

Ο «διάδοχος εργοδότης» και οι υποχρεώσεις του

Το Ευρωδικαστήριο έχει αποφανθεί ότι όποιος απέκτησε (εξαγόρασε) και συνεχίζει μια επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα  απ’ τον τρόπο με την οποία την απέκτησε, είναι «διάδοχος εργοδότης».

Εχει λοιπόν προς το προσωπικό τις υποχρεώσεις που είχε ο προηγούμενος εργοδότης – υποχρεούται τουλάχιστον να καταβάλει τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις απόλυσης.

Ανάλογη απόφαση εκδόθηκε και από ελληνικό δικαστήριο, όπου προσέφυγαν πρώην εργαζόμενοι της εκδοτικής εταιρείας «Λυμπέρη».

Με την υπ’ αριθμ. 1235/2016 από­φαση του Μονο­με­λούς Πρωτοδικείου Αθη­νών, ανα­γνω­ρί­στηκε ότι η εται­ρεία «Alpha Editions» (των Δ.  Κοντο­μηνά και Θεο­χάρη Φιλιππόπουλου) που απέκτησε τίτλους περιοδικών των «Εκδόσεων Λυμπέρη» («Τηλεκοντρόλ», «7 Μέρες TV», «Εγώ» και «Hello») είναι «διάδοχος εργοδότης» και υπο­χρε­ού­ται να προσλάβει (απα­σχο­λεί) το προ­σω­πικό τους με τους όρους εργασίας που ίσχυαν στη μετα­βι­βά­σα­σα εται­ρεία.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι τίτλοι των περιοδικών περιήλθαν στην εταιρεία των Κοντομηνά-Φιλιππόπουλου με περίπλοκο τρόπο, προς καταστρατήγηση του νόμου: Οι «Εκδόσεις Λυμπέρη»... παραιτήθηκαν από τους τίτλους, τους οποίους εν συνεχεία κατοχύρωσε κυπριακή εταιρεία και τους παραχώρησε προς χρήση στην «Alpha Editions».

Η στάση των εργαζομένων

Είναι βέβαια θέμα νομικής ερμηνείας αν εν προκειμένω (στην περίπτωση ΔΟΛ και «Πήγασου») υπερισχύουν η απόφαση και το δεδικασμένο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ή έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του «νόμου Δένδια».

Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ που δεν… φημίζονται για μαχητική στάση και συγκρούσεις με την εργοδοσία,  θα περιμένουν μάλλον τις αποφάσεις Μαρινάκη, ελπίζοντας ότι θα τους επαναπροσλάβει – οπότε θα χάσουν μόνον τα δεδουλευμένα.

Οποιοι δεν προσληφθούν, ενδέχεται να κινηθούν δικαστικά, με όπλο τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ανάλογες προσφυγές αναμένονται και από πρώην εργαζόμενους των εφημερίδων του «Πήγασου»/Μπόμπολα

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ο Μαρινάκης έδιωξε τον Λάμψια από τα «Νέα»

Ο Μαρινάκης έδιωξε τον Λάμψια από τα «Νέα»

Ηταν ο εκλεκτός του Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος του παρέδωσε το τιμόνι των «Νέων» στη φάση εκκαθάρισης του ΔΟΛ και πώλησης των...
Ν. Χατζηνικολάου: Με ληξιπρόθεσμα 9,5 εκ. ανοίγει νέο ραδιοσταθμό

Ν. Χατζηνικολάου: Με ληξιπρόθεσμα 9,5 εκ. ανοίγει νέο ραδιοσταθμό

Τα μεγάλα χρέη, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία –ασφαλιστικά Ταμεία και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την επέκταση του...
Πρόστιμα €133 εκατ. σε Mercedes Benz και BMW στην Ελλάδα για φόρο-τρικ

Πρόστιμα €133 εκατ. σε Mercedes Benz και BMW στην Ελλάδα για φόρο-τρικ

Σε τιμολογιακά τεχνάσματα κατέφευγαν επί πολλά χρόνια  οι δύο γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Mercedes Benz και BMW, προκειμένου οι θυγατρικές τους στην Ελλάδα να...
Ασημένια Διάκριση για το Myshoe.gr στα e-volution Awards 2018!

Ασημένια Διάκριση για το Myshoe.gr στα e-volution Awards 2018!

 Το Myshoe.gr, το μεγαλύτερο Ελληνικό e-Shop υποδημάτων, ξεχώρισε και φέτος στα e-volution Awards 2018, που σκοπό έχουν να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν...
Ψεύτικος διαγωνισμός για δήθεν «δωρεάν εισιτήρια της Aegean»

Ψεύτικος διαγωνισμός για δήθεν «δωρεάν εισιτήρια της Aegean»

Ένας ψεύτικος διαγωνισμός από το «Aegean-y.club» κυκλοφορεί ευρέως τις τελευταίες μέρες στο facebook, δήθεν προσφέροντας δύο δωρεάν εισιτήρια της Aegean αν ο...
Οι προκλήσεις των τραπεζών για το 2018

Οι προκλήσεις των τραπεζών για το 2018

Την αισιοδοξία τους ότι το 2018 θα αποτελέσει έτος που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος με δυναμικούς ρυθμούς στις...
Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα

Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα

Ανοικτά θα είναι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου, από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 6 το...
Λίβανος, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Κουβέϊτ: Τί ψάχνουν στην Ελλάδα;

Λίβανος, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Κουβέϊτ: Τί ψάχνουν στην Ελλάδα;

Λίβανος, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέϊτ και Ινδία, είναι πέντε αγορές στόχοι για τον ελληνικό τουρισμό που το Greek Tourism Workshop...