Sofokleousin.gr

Πως θα ενταχθούν Logistics & εφοδιαστική αλυσίδα στο ναυτιλιακό cluster

Δημοσιεύθηκε: 01 Αυγούστου 2017, 15:45 , Τελευταία Ενημέρωση: 01/08/2017, 15:51

Πως θα ενταχθούν Logistics & εφοδιαστική αλυσίδα στο ναυτιλιακό cluster

Την ενίσχυση του ελληνικού ναυτιλιακού cluster με την προσχώρηση σε αυτό του κλάδου supply chain and logistics προχωρούν οι επιχειρηματικοί φορείς του Πειραιά. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) και της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (ΕΕL), που θα λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του Maritime Hellas. Της πρώτης δηλαδή συστάδας επιχειρήσεων του ευρύτερου κλάδου της ναυτιλίας που ήδη λειτουργεί στον Πειραιά με την υποστήριξη και συμμετοχή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του ΕΒΕΠ.

Η απόφαση για την ένταξη του supply chain and logistics στο ναυτιλιακό cluster ελήφθη κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο ΕΒΕΠ επιχειρηματικοί και θεσμικοί φορείς του Πειραιά, της ναυτιλίας και του τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπου και πραγματοποιήθηκε μια πρώτη ανταλλαγή ιδεών για τον τρόπο λειτουργίας του cluster, αλλά και τους σκοπούς του, όπως αναφέρει στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο προέδρος του επιμελητηρίου Βασίλης Κορκίδης.

Οι στόχοι του supply chain and logistics cluster επικεντρώνονται στην ενίσχυση των maritime logistics, στην υποστήριξη επιχειρήσεων και φορέων για την παραγωγή έρευνας και καινοτομίας και κυρίως στην προώθηση και ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας του Πειραιά μέσω ενός νέου μοντέλου συνεργασίας, του clustering.

Στο πλαίσιο αυτό, το supply chain and logistics cluster θα είναι ανοιχτό σε όλες τις επιχειρήσεις του ευρύτερου τομέα της εφοδιαστικής, με απώτερο στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Η επιλογή δε του Πειραιά συγκεντρώνει τρεις πυλώνες εθνικής εξωστρέφειας: τη ναυτιλία, το εξαγωγικό εμπόριο και την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί την κυριότερη περιφερειακή πύλη της ΝΑ Ευρώπης, εισόδου και εξόδου των εμπορευματικών ροών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τονίστηκε επίσης ότι η ένταξη του κλάδου των logistics στο maritime cluster θα ενοποιήσει τις δυνάμεις τομέων και κλάδων οι οποίοι μέχρι σήμερα ασυντόνιστα βρίσκονται συνήθως παρατηρητές των εξελίξεων.

Η σωστή, τεκμηριωμένη και ευρεία επικοινωνία της πρωτοβουλίας σε όλο τον ναυτιλιακό κόσμο είναι το κλειδί της επιτυχίας και ο μόνος τρόπος για να επιταχυνθεί η επίτευξη του στόχου ανάπτυξης του πρώτου ναυτιλιακού cluster, όπως σημειώθηκε. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η αρχική πλατφόρμα εγγραφής που δημιουργήθηκε και διαχειρίζεται το ΝΕΕ χρήζει κάποιας αναβάθμισης και αναμένεται, οι βελτιώσεις που έχουν ήδη επισημανθεί να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι άμεσες πρωτοβουλίες για την προώθηση του ελληνικού ναυτιλιακού cluster είναι:

1. Συμμετοχή στην 82η ΔΕΘ, με παρουσίαση του ναυτιλιακού cluster από το ΝΕΕ, σε περίπτερο 75 τ.μ. και δυναμική παρουσία επιχειρήσεων του ΕΒΕΠ.

2. Ενημέρωση για εγγραφή επιχειρήσεων-μελών ΕΒΕΠ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με κίνητρο τη δωρεάν συνδρομή για τον πρώτο χρόνο.

3. Παρουσίαση από το ΝΕΕ της δομής και λειτουργίας του «Maritime Hellas», τον Σεπτέμβριο, σε σχετική εκδήλωση που θα διοργανώσει το ΕΒΕΠ.

Από τα βασικά θέματα που διατυπώθηκαν από τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση που είχαν στο ΕΒΕΠ επιχειρηματικοί και θεσμικοί φορείς του Πειραιά ήταν να μην επιτρέψουν κανένα κενό επιχειρηματικής δραστηριότητας που ήδη υπάρχει και έχει αναπτυχθεί δυναμικά στον ελληνικό ναυτιλιακό χώρο.

Από τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη επισημάνθηκε: «πρέπει να εκμεταλλευτούμε την παγκόσμια δύναμη των Ελλήνων εφοπλιστών και την εξωστρέφεια της ελληνικής ναυτιλίας. Με συνέργεια και συνεργασία ο Πειραιάς μπορεί να καταστεί ένα δυνατό hub παγκοσμίως και οφείλουμε να μην μείνουμε στο σήμερα, αλλά να προβλέψουμε αυτό που θα δημιουργηθεί στο μέλλον. Έχοντας στην κορυφή της πυραμίδας τους εφοπλιστές, με 4.500 ελληνόκτητα πλοία, πρέπει να δημιουργήσουμε το εθνικό μας "maritime branding" για τα "παραναυτιλιακά" επαγγέλματα. Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί από ένα cluster σε κάθε ελληνικό λιμάνι, αλλά η ενίσχυση ενός ισχυρού πανελλαδικού cluster, που να συσπειρώνει την επιχειρηματικότητα σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας».

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Εγκρίθηκε η εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ

Εγκρίθηκε η εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ

Εγκρίθηκε η εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την επιβολή ωστόσο όρων και προϋποθέσεων για την διατήρηση...
Εκλέχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΒΖ

Εκλέχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΒΖ

Την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου αποφάσισε σήμερα ομόφωνα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Το νέο ΔΣ απαρτίζεται...
Πτώση κερδών για την General Electric

Πτώση κερδών για την General Electric

Πτώση κερδών ανακοίνωσε η General Electric Co. (GE) για το γ΄ τρίμηνο του έτους, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street...
TÜV HELLAS (TÜV NORD) και GLOBALG.A.P. διοργανώνουν το Food Safety Forum στην Αθήνα

TÜV HELLAS (TÜV NORD) και GLOBALG.A.P. διοργανώνουν το Food Safety Forum στην Αθήνα

 Ο Φορέας Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης TÜV HELLAS (TÜV NORD) διοργανώνει με τον διεθνή Οργανισμό GLOBALG.A.P., στις 31 Οκτωβρίου στην Αθήνα, το...
Volvo: Ενισχυμένα τα κέρδη γ' τριμήνου

Volvo: Ενισχυμένα τα κέρδη γ' τριμήνου

 Ο σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo ανακοίνωσε την Παρασκευή κέρδη τρίτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προβλέψεις, ενισχυμένα από τις αυξημένες παραγγελίες φορτηγών και τη...
Νηρέας - Σελόντα: Τον Δεκέμβριο η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών

Νηρέας - Σελόντα: Τον Δεκέμβριο η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών

 Κατά δύο εβδομάδες αναμένεται να μετακυληθεί η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 74,8% της Νηρεύς και του 82,6% του...
Cenergy/ΕΛ.ΚΑ:  Συμβόλαιο €70 εκ. για καλώδια στο Βέλγιο

Cenergy/ΕΛ.ΚΑ: Συμβόλαιο €70 εκ. για καλώδια στο Βέλγιο

 Μεγάλη παραγγελία για υποβρύχια καλώδια εξασφάλισε η "Cablel Ελληνικά Καλώδια", θυγατρική της εισηγμενης Cenergy του ομίλου Βιοχάλκο. Η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση 70 εκατ....
Daimler: Υποχώρηση των κερδών στο γ' τρίμηνο

Daimler: Υποχώρηση των κερδών στο γ' τρίμηνο

 Πτώση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler, κατά το γ΄ τρίμηνο, καθώς το κόστος αναδιάρθρωσης και οι ανακλήσεις  αντιστάθμισαν την...