Sofokleousin.gr

Γιατί πρέπει να βγούμε… χθες στην αγορά ομολόγων

Το κλίμα στις αγορές είναι ιδανικό για τίτλους υψηλής απόδοσης (και κινδύνου…) αλλά το «παράθυρο ευκαιρίας» μπορεί να κλείσει πολύ γρήγορα

Δημοσιεύθηκε: 20 Ιουλίου 2017, 14:34 , Τελευταία Ενημέρωση: 20/07/2017, 14:39

Γιατί πρέπει να βγούμε… χθες στην αγορά ομολόγων

Λένε ότι το καλύτερο είναι εχθρός του καλού και αυτό το αξίωμα ίσως βρίσκει την καλύτερη εφαρμογή του στην προσπάθεια της Ελλάδας να βρει το μονοπάτι επιστροφής στην αγορά ομολόγων: η κυβέρνηση θα μπορούσε, πράγματι, να περιμένει μερικούς μήνες για την πρώτη έκδοση ομολόγων από το 2014, προσβλέποντας σε χαμηλό επιτόκιο δανεισμού. Αλλά αυτή η αναμονή θα μπορούσε και να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη και, τελικά, επιζήμια για τη χώρα.

Του Γρηγόρη Σαμπάνη

Η κατάσταση στις αγορές σήμερα ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να διαθέσει ομόλογα η Ελλάδα στους ιδιώτες επενδυτές, παρότι, ακόμη και μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup, το πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του χρέους δεν έχει τυπικά λυθεί, ούτε ξαφνικά η Ελλάδα έγινε αξιόπιστος εκδότης χρέους, παρότι μόλις πριν από λίγα χρόνια πρωταγωνίστησε στη μεγαλύτερη χρεοκοπία των τελευταίων δεκαετιών και επέβαλε «κούρεμα» 53% στους κατόχους ομολόγων με το PSI.

Η αγορά ομολόγων, όπως και κάθε άλλη αγορά, ενσωματώνει στην αποτίμηση τίτλων όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες και τις προσδοκίες των συντελεστών της. Η Ελλάδα, μετά τον πλήρη συμβιβασμό της κυβέρνησης Τσίπρα με τους επίσημους πιστωτές και την έκδοση μιας απόφασης του Eurogroup που δείχνει το δρόμο για τη διευθέτηση του χρέους με σοβαρά μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, δεν είναι πια ένας ακραία επικίνδυνος εκδότης ομολόγων.

Το ρίσκο χώρας (“country risk”) έχει μειωθεί σημαντικά και, όταν λάβει κανείς υπόψη ότι η χώρα θα προσφέρει στους ιδιώτες δανειστές ένα κουπόνι της τάξεως του 4,5% για πενταετείς τίτλους, όταν οι χώρες της ευρωζώνης δανείζονται, κατά μέσο όρο, με επιτόκιο κάτω από 0,5%, εξηγείται εύκολα γιατί οι επενδυτές έχουν τόση όρεξη να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.

Όμως, στον κόσμο των αγορών, όλες αυτές οι αντιλήψεις για τον κίνδυνο και την προσδοκώμενη απόδοση μπορεί να αλλάζουν πολύ γρήγορα. Τα «παράθυρα ευκαιρίας» για τους εκδότες ομολόγων ή μετοχών μπορεί να είναι ορθάνοικτα για μικρές ή μεγαλύτερες περιόδους, αλλά μέσα σε λίγες ημέρες να κλείνουν, για λόγους που μπορεί να μην έχουν την παραμικρή σχέση με τον εκδότη των τίτλων.

Αυτό που έχει ανοίξει την όρεξη των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων για κάθε λογής τοποθετήσεις υψηλού κινδύνου είναι  η πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, πρωτίστως δηλαδή της αμερικανικής Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που εφαρμόσθηκε με συνέπεια τα τελευταία χρόνια για να ξεπερασθούν οι συνέπειες της κρίσης του 2008.

Μηδενικά επιτόκια και τεράστια προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, που αύξησαν κατά πολλά τρισεκατομμύρια ευρώ τη ρευστότητα των αγορών, υποχρεώνουν τους επενδυτές να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν, για να ξεφύγουν από το φάσμα των μηδενικών αποδόσεων και αυτό έχει ανεβάσει στα ύψη τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων.

Οι κεντρικές τράπεζες "σφίγγουν τα λουριά"

Πόσο μπορεί να κρατήσει αυτό; Όποιος πει ότι γνωρίζει θα είναι αφελής ή αγύρτης. Σίγουρο είναι, όμως, ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες, έστω και με πολύ προσεκτικούς χειρισμούς, αρχίζουν να αναζητούν την έξοδο από την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική και αυτό θα αρχίσει να επηρεάζει τη συμπεριφορά των επενδυτών και τη διάθεσή τους να αναλάβουν κινδύνους.

Η Fed, που έχει πάντα τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των παγκόσμιων νομισματικών ισορροπιών, έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκιά της, ενώ έχει τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Κορυφαίοι αξιωματούχοι της τράπεζας, μάλιστα, άφησαν να εννοηθεί το τελευταίο διάστημα ότι δεν θα διστάσουν να «σφίξουν τα λουριά» της νομισματικής πολιτικής, ακόμη και αν αυτό επηρεάσει αρνητικά την Wall Street.

Ο δείκτης VIX, που οι χρηματιστές συνηθίζουν να τον αποκαλούν «δείκτη φόβου» ίσως προσφέρεται για ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την κατεύθυνση της Wall Street και, ευρύτερα των διεθνών αγορών. Πρόκειται για το δείκτη που αποτυπώνει τη μεταβλητότητα ενός χρηματιστηριακού δείκτη (εν προκειμένω του δείκτη S&P-500): όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του, τόσο πιο σταθερή θεωρείται μια αγορά, καθώς οι επενδυτές αισθάνονται μικρότερη αβεβαιότητα για την πορεία των τιμών.

Ο δείκτης VIX, λοιπόν, έχει υποχωρήσει κάτω από το 10, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Την τελευταία φορά που είχε υποχωρήσει τόσο χαμηλά, η Wall Street διένυε περίοδο ευφορίας, η οποία τελείωσε βίαια, με την κρίση που άρχισε το 2007 και κορυφώθηκε το 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Στην Ευρώπη, όλες οι τελευταίες δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι και των άλλων κορυφαίων στελεχών της κεντρικής τράπεζας προετοιμάζουν τους επενδυτές για το σταδιακό τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που ήδη ανεβάζει σημαντικά τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης. Υπό τη συνεχή πίεση της Γερμανίας, εξάλλου, η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων αργά ή γρήγορα θα τερματισθεί.

Βρισκόμαστε, άραγε, μπροστά σε μια αναστροφή τάσης στις αγορές, που θα φέρει νέους κλυδωνισμούς στις τιμές ομολόγων και μετοχών; Θα πετύχουν οι κεντρικοί τραπεζίτες την «ομαλή προσγείωση» από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική, σε μια «κανονικότητα» υψηλότερων επιτοκίων και πιο περιορισμένων διαθέσεων ανάληψης κινδύνου από τους επενδυτές.

Ασφαλείς απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα είναι δύσκολο να δοθούν. Βέβαιο, είναι, όμως, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες αλλαγές στη διεθνώς ακολουθούμενη νομισματική πολιτική και είναι λάθος να πιστέψει κανείς ότι υπάρχουν εγγυήσεις πως θα διατηρηθεί για πολύ το ευνοϊκό διεθνές κλίμα για να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων ένας «προβληματικός» εκδότης, όπως η Ελλάδα.

Κατ’ αυτή την έννοια, οφείλουμε… χθες να προχωρήσουμε στην πρώτη έκδοση ομολόγων από το 2014. Αν περιμένουμε μερικούς μήνες, για να αποσπάσουμε ένα καλύτερο επιτόκιο δανεισμού, δεν θα πρέπει να αποκλείουμε το ενδεχόμενο να βρούμε κλειστές πόρτες, ακόμη και αν έχουμε ακολουθήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια το συμφωνημένο με τους δανειστές πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Στον κόσμο των αγορών, συχνά η γραμμή που χωρίζει το θρίαμβο από την καταστροφή είναι πολύ λεπτή και δεν υπάρχει λόγος να θέτουμε σε κίνδυνο το καλό που έχουμε μπροστά μας, για το αβέβαιο καλύτερο του μέλλοντος.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
«Το κέρδος των λίγων, το όφελος των πολλών και οι… συγκοινωνίες»

«Το κέρδος των λίγων, το όφελος των πολλών και οι… συγκοινωνίες»

Όσοι δεν αντελήφθησαν το βαθύτατα πολιτικό μήνυμα της κρατικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, σίγουρα κατάλαβαν πολύ περισσότερα από την πρώτη και...
Οικονομία-αγορές: Η συνταγή των τριών λέξεων για να αποφύγουμε νέα μεγάλη κρίση

Οικονομία-αγορές: Η συνταγή των τριών λέξεων για να αποφύγουμε νέα μεγάλη κρίση

Η συνεχιζόμενη άνοδος του Dow Jones που καταρρίπτει διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ, επιτείνει τον προβληματισμό για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και για...
Φωτιές: Ποιοί ωφελούνται, ποιοί έχουν ευθύνες

Φωτιές: Ποιοί ωφελούνται, ποιοί έχουν ευθύνες

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι ωφελούνται από τις πυρκαγιές.   Κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία. Πέρυσι κάηκαν η Θάσος, η Εύβοια, η Χίος. Φέτος...
Τα σκυλιά των αφεντικών

Τα σκυλιά των αφεντικών

Ακόμα μία φορά οι νεοναζί καταθέτουν διαπιστευτήρια ως πιστοί υπηρέτες της οικονομικής ελίτΗ τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, με την οποία αναγνωρίζεται...
Κερδισμένη από το... πρόστιμο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Κερδισμένη από το... πρόστιμο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Λογιστικά... κερδισμένη βγαίνει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ του ομίλου Μπόμπολα από το πρόστιμο που της επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για (πρωταγωνιστική) συμμετοχή σε καρτέλ...
Οι πραγματικοί απατεώνες και... ο Γεωργίου

Οι πραγματικοί απατεώνες και... ο Γεωργίου

Για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν είχε συγκαλέσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για να πάρει την άποψή του για τα στατιστικά στοιχεία,...
Κομματική επέλαση στη δημόσια υγεία!

Κομματική επέλαση στη δημόσια υγεία!

Η δημόσια υγεία είναι εθνική υπόθεση. Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ιδρύθηκε το 2011, εν μέσω βαθύτατης οικονομικής κρίσης, για να...
Πανηγυρισμοί και πραγματικότητα για την επιστροφή στην αγορά

Πανηγυρισμοί και πραγματικότητα για την επιστροφή στην αγορά

Στη σύγχρονη, παγκοσμιοποιημένη οικονομία, ο δρόμος για την κατάκτηση της ευημερίας περνά μέσα από τη διεθνή αγορά κεφαλαίων. Όσο κι αν ψάξει...