Sofokleousin.gr

Στασινός/ΤΕΕ: Η πλειοψηφία των μηχανικών εκτός επαγγέλματος λόγω οφειλών

Δημοσιεύθηκε: 17 Ιουλίου 2017, 16:26 , Τελευταία Ενημέρωση: 17/07/2017, 16:38

Στασινός/ΤΕΕ: Η πλειοψηφία των μηχανικών εκτός επαγγέλματος λόγω οφειλών
Σχετικά tags

 Μόνο το 17, 5 % των διπλωματούχων μηχανικών που δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών για συνολικό ποσό 88 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αδυνατεί να πληρώσει. 

 Ειδικότερα, αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, θέτοντας επιπροσθέτως επιτακτικά, το ζήτημα της γραφειοκρατικής λειτουργίας και της αδυναμίας ενοποίησης των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΕΦΚΑ, ως πρόσθετο εμπόδιο, ακόμη και για αυτούς που μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε δέσμη αναπτυξιακών προτάσεων που αναλαμβάνει να υλοποιήσει το Επιμελητήριο, με ορίζοντα έως το 2020, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα, τα αναγκαία βήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο ίδιος μίλησε για τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στον τομέα του επιστημονικού έργου που παράγει το ΤΕΕ σε κρίσιμους αναπτυξιακούς τομείς, όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, τα ακίνητα, η χρηματοδότηση των έργων, ενώ έκανε λόγο για συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΤΕΕ προς τα μέλη του.

Ειδικότερα, για το ασφαλιστικό πρόβλημα, ο κ. Στασινός έκανε γνωστό, ότι από το σύνολο των περίπου 70.000 μηχανικών που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, οι 68.183 έχουν οφειλές, συνολικού ύψους 885 εκατ. ευρώ, τις οποίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, αδυνατούν να πληρώσουν.

Μόνο οι 12.738 από αυτούς έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών για συνολικό ποσό 88 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, «οι μηχανικοί έχουν στον ΕΦΚΑ αρρύθμιστες οφειλές της τάξης των 885 εκατ. ευρώ και οι ρυθμισμένοι αντιστοιχούν σε ποσοστό μόλις 18,5%, δηλαδή, το 81,5% είναι εκτός επαγγέλματος, αφού οι υπόλοιποι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ασφαλιστική ενημερότητα, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά».

Παράλληλα, ανέδειξε το ζήτημα της γραφειοκρατικής λειτουργίας, καθώς όπως τόνισε, «λόγων αδυναμίας των υπηρεσιών και των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΕΦΚΑ, οι μηχανικοί υφίστανται μεγάλη και χρονοβόρα ταλαιπωρία καθημερινά, για να εκδίδουν κάθε μήνα βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας».

Όσον αφορά τη δέσμη αναπτυξιακών προτάσεων που παρουσίασε, τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία δημιουργίας ενός ψηφιακού χάρτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις θεσμικές γραμμές (ιδιοκτησιακά, καθεστώς προστασίας, αρχαιολογικά, δασικά, όροι δόμησης κα).

«Ένα έργο υποδομής με κατεξοχήν αναπτυξιακή διάσταση», όπως είπε, «το οποίο απαιτεί δύο χρόνια συστηματικής δουλειάς για να γίνει πραγματικότητα, λόγω του ότι πολλά επί μέρους δεδομένα παραμένουν διάσπαρτα». Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, το ΤΕΕ έχει την υποδομή να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο, με πολύ χαμηλό κόστος. Η πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και αναγνωρίζεται ότι θα εξασφαλίσει ασφάλεια δικαίου, ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στις επενδυτικές συναλλαγές και τις αδειοδοτήσεις.

Επίσης, ο κ. Στασινός συμπεριέλαβε στις αναπτυξιακές του προτάσεις τη δημιουργία Ινστιτούτου μελετών και δεικτών του τεχνικού κόσμου, στην οποία θα προχωρήσει το ΤΕΕ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία παρατηρητηρίου για την εκτίμηση των αξιών των ακινήτων και την καταγραφή της αύξησής τους, μετά από παρεμβάσεις ενεργειακών αναβαθμίσεων στα κτίρια.

Στις νέες πρωτοβουλίες του ΤΕΕ συμπεριλαμβάνεται επίσης η δημιουργία κέντρου διαμεσολάβησης και διαιτησίας, το οποίο όπως είπε, καθίσταται ιδιαίτερα αναγκαίο λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης που παρατηρείται στη χώρα.

Επιπλέον, στις άμεσες προτεραιότητες του Επιμελητηρίου, είναι η δράση «prototype be TEE», που αφορά την ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και η πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων, η δημιουργία νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας ενημέρωσης για τεχνικά, θεσμικά, τεχνολογικά, επιστημονικά θέματα κα.

Ερωτηθείς για το νέο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, που αναμένεται το προσεχές διάστημα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, αφού επεσήμανε ότι η ηλεκτρονική βάση του Επιμελητηρίου είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων του νέου νόμου, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί και το σύστημα του υφιστάμενου νόμου 4178 για τις παλιές δηλώσεις, τόνισε την ανάγκη να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις για τη θεσμοθέτησή του.

Όσον αφορά το περιεχόμενο του νέου νόμου, ο κ. Στασινός χαρακτήρισε ως προβληματική τη ρύθμιση που προβλέπει να εκδίδεται η άδεια με αποκλειστική ευθύνη του μηχανικού, για κατασκευές μέχρι 2.000 τμ κατοικίας και έως 1.000 τμ για ειδικά κτίρια.

«Συμφωνώ με τη φιλοσοφία της ρύθμισης, όμως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της» είπε και εξήγησε, ότι «χωρίς να υπάρχει προηγουμένως ένας ψηφιακός χάρτης με όλα τα δεδομένα για κάθε ακίνητο και κάθε περιοχή, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στην πράξη να γίνουν αστοχίες και αυθαιρεσίες από τις οποίες θα επωφεληθούν επιτήδειοι της αγοράς, και να δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος αυθαιρέτων κατασκευών».

Όσον αφορά τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τα παρατηρητήρια δόμησης που θα λειτουργούν σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων, σημείωσε ότι «ενώ είναι προβλέψεις προς τη σωστή κατεύθυνση, στην πράξη θα μείνουν ανενεργές, διότι δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν και έτσι θα εξακολουθήσει να λειτουργεί το σημερινό σύστημα».

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ επεσήμανε την αναγκαιότητα για ηλεκτρονική έκδοση των αδειών, που επίσης το ΤΕΕ είναι έτοιμο να εφαρμόσει, τονίζοντας ότι «πρόκειται για πολύ σημαντικό έργο, που θα χτίσει παράλληλα τον θεσμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου, με όλες τις αναγκαίες καταγραφές».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου ενεργοποίησης εκ νέου της μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Σημείωσε ότι «δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε η πρόταση που εγκαίρως και τεκμηριωμένα κατέθεσα ο ίδιος προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία προέβλεπε λειτουργία τράπεζας γης με ηλεκτρονικό μοντέλο, η οποία θα εξασφάλιζε διαφάνεια, αλλά και δυναμική ανάπτυξη του θεσμού στην αγορά για της κατασκευές».

Αντιθέτως, τόνισε, «παραμένουμε στις γραφειοκρατικές λειτουργίες του παρελθόντος, οι οποίες δοκιμάστηκαν από αναποτελεσματικότητα και παθογένειες».

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βούτσης: Η Ελλάδα έχει συμφέρον να επιλυθεί το ζήτημα με την ΠΓΔΜ

Βούτσης: Η Ελλάδα έχει συμφέρον να επιλυθεί το ζήτημα με την ΠΓΔΜ

Για την ανάγκη επίλυσης σε διεθνές και διακρατικό επίπεδο του ζητήματος που αφορά την ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης στο...
Εντός 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Εντός 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Μέχρι το τέλος του 2018 θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις, έτσι...
Σταθάκης: Πετύχαμε μια στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία με τον ΔΕΣΦΑ

Σταθάκης: Πετύχαμε μια στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία με τον ΔΕΣΦΑ

"Επιτύχαμε μια στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία, που εντάσσει τον ΔΕΣΦΑ στην ομάδα των ισχυρών της Ευρώπης, προασπίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα και ενισχύοντας τα...
Τζακ Λιου: Σε καλό δρόμο η υπόθεση του ελληνικού χρέους

Τζακ Λιου: Σε καλό δρόμο η υπόθεση του ελληνικού χρέους

Η υπόθεση του ελληνικού χρέους «είναι σε καλό δρόμο» εκτίμησε ο τέως υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζακ Λιου μιλώντας σε...
Άνοιξε η εφαρμογή στο TAXIS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Άνοιξε η εφαρμογή στο TAXIS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

 Άνοιξε η ηλετρονική εφαρμογή στο ΤΑΧΙS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φορολογούμενων με τα εισοδήματα του 2017. Όπως είναι γνωστό...
Παππάς: Τη ρύθμιση χρέους την θέλει απολύτως η κυβέρνηση

Παππάς: Τη ρύθμιση χρέους την θέλει απολύτως η κυβέρνηση

«Θέλουμε μία απόφαση η οποία δεν θα ανακόπτει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας» σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος...
Συνάντηση Π. Σκουρλέτη με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ

Συνάντηση Π. Σκουρλέτη με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ

 Με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτο Παραδιά, συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος ΣκουρλέτηςΑπό την πλευρά της ΠΟΜΙΔΑ...
Επαφές Τσακαλώτου-Χουλιαράκη αύριο στην Ουάσιγκτον

Επαφές Τσακαλώτου-Χουλιαράκη αύριο στην Ουάσιγκτον

 Πλήθος επαφών με τους εμπλεκόμενους στο «ελληνικό ζήτημα» θα έχουν αύριο και μεθαύριο στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ...