Sofokleousin.gr

Ρήγας: Στόχος της κυβέρνησης η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας

Δημοσιεύθηκε: 16 Ιουλίου 2017, 16:05 , Τελευταία Ενημέρωση: 16/07/2017, 16:12

Ρήγας: Στόχος της κυβέρνησης η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας
Σχετικά tags

«Η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας πρέπει να είναι ο στόχος και η αναγκαία προτεραιότητα της κυβέρνησης» τονίζει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» .

Η συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγα, στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» και τον Φοίβο Κλαυδιανό

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα αλλά και ο Έλληνας πολίτης αναφορικά με τα οικονομικά ζητήματα και τα ακανθώδη θέματα της καθημερινότητας; Υπάρχει περιθώριο για την κυβέρνηση να ασκήσει κάποιου είδους φιλολαϊκή πολιτική και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα πολίτη ή είναι μάταιο;

Στα δυόμιση χρόνια που ο ελληνικός λαός μάς έχει εμπιστευτεί τη διακυβέρνηση της χώρας -και δεδομένων των συνθηκών και των ασύμμετρων πιέσεων που δεχθήκαμε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την καταστροφή που προκλήθηκε την περίοδο 2010-2014 στις δομές του κοινωνικού κράτους, να στηρίξουμε τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, να ενισχύσουμε τις δημοκρατικές ελευθερίες, να χτυπήσουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση διαμόρφωσε μια ισορροπημένη συμφωνία με μέτρα και αντίμετρα, αλλά και σειρά δεσμεύσεων αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η συμφωνία καθιστά εφικτή την πρόσβαση στις αγορές, την ολοκλήρωση του προγράμματος, καθώς και τον τερματισμό του καθεστώτος της επιτροπείας.

Σε μια χώρα που ήταν χρεωκοπημένη από τις πολιτικές διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ανακόψει την κοινωνική καταστροφή και να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Η περαιτέρω στόχευση και μέριμνά μας θα επικεντρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στα μεσαία κοινωνικά στρώματα, στα οποία οφείλουμε μία έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών τους.

Η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας πρέπει να είναι ο στόχος και η αναγκαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, παρεμβάσεις στην υγεία και την παιδεία με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τη βελτίωση των υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη. Δεν έχουμε πλέον καμιά δικαιολογία για τις όποιες καθυστερήσεις άσκησης εφαρμοσμένης πολιτικής που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.

Η ΝΔ κλιμακώνει την αντιπαράθεση της προς την κυβέρνηση. Τα δημοσκοπικά ποσοστά δεν είναι θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πως το αντιμετωπίζετε;

Η ΝΔ με το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει απολέσει πλήρως τα όποια ψήγματα ψυχραιμίας της είχαν απομείνει. Ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβανόμενος ότι η καταστροφολογία για την οικονομία έπεσε στο κενό, με εμφανή την παντελή απουσία προτάσεων και πολιτικών παραμένει πιστός στις νεοφιλελεύθερες καταστροφικές πολιτικές για την κοινωνία, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσει μετεμφυλιακή ρητορεία που αγγίζει τα όρια της παραχάραξης της ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζεται λυσσαλέα τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τη διαπλοκή.

Οι δημοσκοπήσεις διαψεύδονται. Το έχει δείξει ευτυχώς ή δυστυχώς η πραγματικότητα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ποια πρέπει να είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη περίοδο;

Στόχος μας είναι η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο και η εφαρμογή ενός νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου, βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου.

Η διαχείριση του ΕΣΠΑ και των κοινοτικών πόρων, καθώς και ο προσανατολισμός του αναπτυξιακού νόμου, δείχνουν ότι έχουμε επιλέξει την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μορφών της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Το νέο μοντέλο άσκησης εξουσίας που θα αμφισβητεί τους παραδοσιακούς μηχανισμούς πολιτικής διαμεσολάβησης, η εμβάθυνση της δημοκρατίας, ο κοινωνικός έλεγχος και η λογοδοσία όλων των θεσμών της ελληνικής πολιτείας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την κοινωνική ανασυγκρότηση.

Οι εκλογές του 2019 θα καθοριστούν από τις δυνάμεις που σε προγραμματικό επίπεδο θα έχουν την αξιοπιστία να υλοποιήσουν ένα σχέδιο για τη μετά την κρίση εποχή και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σ΄ αυτή την υπόθεση. Το σχέδιο αυτό βρίσκεται στον αντίποδα του καταστροφικού, αντικοινωνικού και αντιπαραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης που υπερασπίζεται η ΝΔ, ως γνήσιος εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού και της συνέχισης της διαπλοκής.

Ποια είναι η γνώμη σας για την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη;

Δεν υπάρχει καμιά αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη. Σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν το δημόσιο συμφέρον προφανώς και είναι αντικείμενο σχολιασμού. Επικίνδυνη για τη δημοκρατία δεν ήταν ποτέ η κριτική, επικίνδυνη είναι η αντίληψη ότι κάποιοι εμφανίζονται να πιστεύουν ότι βρίσκονται δικαιωματικά υπεράνω της κριτικής.

Ως εκπαιδευτικός ποια είναι η γνώμη σας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα.

Η χώρα μας, παρά το μικρό της μέγεθος, διαθέτει πληθώρα υψηλά εξειδικευμένων νέων επιστημόνων, για την κατάρτιση των οποίων επενδύονται σε βάθος χρόνου σημαντικοί πόροι, τόσο από τον κρατικό όσο και από τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Δεκάδες χιλιάδες νέων ανθρώπων από το 2010 έως το 2015 έχασαν ή δεν κατάφεραν να βρουν αξιοπρεπή εργασία εξαιτίας της κρίσης και αναζήτησαν στο εξωτερικό ένα καλύτερο αύριο.

Η φυγή των νέων ανθρώπων εκτός συνόρων αποτελεί τη μεγαλύτερη λεηλασία του εθνικού πλούτου της Ελλάδας στα μνημονιακά χρόνια και η αντιστροφή του brain drain συνιστά εθνικό στοίχημα. Τα μισθολογικά κίνητρα σε κατηγορίες εργαζομένων, η αύξηση του ποσοστού του προϋπολογισμού για την έρευνα και την καινοτομία, οι αλλαγές στο χώρο της παιδείας είναι στην κατεύθυνση της αναστροφής του φαινομένου αυτού. Οφείλουμε όμως να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Εργαλεία όπως η κοινωνική οικονομία και η στήριξη των μικρομεσαίων start-up επιχειρήσεων νέων επιστημόνων θα πρέπει να αποτελέσουν το συντομότερο στρατηγικά όπλα στη φαρέτρα μας.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από το υπουργείο Παιδείας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι όμως απαραίτητο να προχωρήσει μια μεγάλη, ενιαία μεταρρύθμιση στο χώρο της Παιδείας, από το νηπιαγωγείο μέχρι και το πανεπιστήμιο. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν αποσπασματικές παρεμβάσεις, τις οποίες ονόμαζαν μεταρρύθμιση, με στόχο την υποβάθμιση και εντέλει την ιδεολογική χειραγώγηση της Παιδείας στις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις.

Είναι αναγκαίο και ώριμο πλέον να προχωρήσουμε στην κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων. Με την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων το λύκειο επανακτά τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα, απελευθερώνονται οικονομικοί πόροι που όδευαν στην παραπαιδεία, εκσυγχρονίζεται το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και εξορθολογίζεται ο επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων ανθρώπων, στοιχεία που μέχρι χθες συνιστούσαν το πιο σύντομο ανέκδοτο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρουφάκης σε Τσίπρα: Ζητήστε συγγνώμη από Σαμαρά και Στουρνάρα

Βαρουφάκης σε Τσίπρα: Ζητήστε συγγνώμη από Σαμαρά και Στουρνάρα

 O Γιάνης Βαρουφάκης συνεχίζει την πολεμική ρητορική κατά των πρώην «συντρόφων του» και της κυβέρνησης, με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας στις...
Μοσκοβισί: Εκπληκτική η βελτίωση της Ελλάδας

Μοσκοβισί: Εκπληκτική η βελτίωση της Ελλάδας

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, τονίζοντας...
Διεθνή ΜΜΕ: «Πρωτοσέλιδη» η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Διεθνή ΜΜΕ: «Πρωτοσέλιδη» η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

 Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα κορυφαίων διεθνών ΜΜΕ, που καλύπτουν με εκτενή ρεπορτάζ και αναλύσεις, την προσπάθεια της...
Ημέρα κρίσης για το 5ετές ομόλογο

Ημέρα κρίσης για το 5ετές ομόλογο

 Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται η προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές, με «όχημα» την έκδοση του πενταετούς ομολόγου. «Βαρόμετρο» θα αποτελέσουν...
Συναντήσεις Μοσκοβισί με Παυλόπουλο, Τσίπρα και Μητσοτάκη

Συναντήσεις Μοσκοβισί με Παυλόπουλο, Τσίπρα και Μητσοτάκη

 Σε μια χρονική περίοδο όπου η Ελλάδα «αποτολμά» την επάνοδό της στις αγοράς, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, που τηρεί σταθερά ευνοϊκή...
Λαγκάρντ: Ίσως η έδρα του ΔΝΤ...να πάει στο Πεκίνο!

Λαγκάρντ: Ίσως η έδρα του ΔΝΤ...να πάει στο Πεκίνο!

Την μεγάλη επιρροή των αναδυόμενων αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο, επεσήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως η έδρα...
Το μήνυμα του ΠτΔ για την διάκριση των εξουσιών και την Δικαιοσύνη

Το μήνυμα του ΠτΔ για την διάκριση των εξουσιών και την Δικαιοσύνη

Η διάκριση της Δικαστικής Εξουσίας από τη Νομοθετική και την Εκτελεστική δεν αποτελεί προνόμιο των δικαστών αλλά θεσμική εγγύηση για να ασκούν...
Με επιστολή στον Guardian επανέρχεται ο Βαρουφάκης

Με επιστολή στον Guardian επανέρχεται ο Βαρουφάκης

Δεν άφησε αναπάντητα τα όσα ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξη του στον Guardian, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης...