Sofokleousin.gr
Νώντας Χαλδούπης
Νώντας Χαλδούπης
Email me

Ζήτηση - έκπληξη για ομόλογα!

Απρόσμενα μεγάλο το ενδιαφέρον για την έκδοση των 5ετών τίτλων. Σενάρια για διάθεση και νέου ομολόγου τριετούς διάρκειας. «Μαγνήτης» το υψηλό επιτόκιο.

Δημοσιεύθηκε: 14 Ιουλίου 2017, 13:00

Ζήτηση - έκπληξη για ομόλογα!

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί για τα αρμόδια κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη της κυβέρνησης το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την έκδοση 5ετών ομολόγων, που εκτός σοβαρού απροόπτου θα «τρέξει» την επόμενη εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα έκδοση τριετών ομολόγων, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τηλέφωνα «έχουν ανάψει» στη γραμμή Αθήνας – Λονδίνου, καθώς η εντολή που έχει δοθεί από το Μαξίμου είναι να προχωρήσει άμεσα η έκδοση ομολόγων, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, που θα συμπιεσθεί κοντά αλλά όχι κάτω  από το 4%, αποτελεί «μαγνήτη» για τους ξένους επενδυτές, καθώς είναι «αστρονομικό» για τα δεδομένα των χωρών της ευρωζώνης –ακόμη και τα πορτογαλικά 5ετή ομόλογα έχουν απόδοση αυτή την περίοδο 1,3%!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση των 5ετών είναι ήδη καλυμμένη για ποσό της τάξεως των 2 δισ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες, ξένους επενδυτές και το κοινό κεφάλαιο των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, που είναι κάτοχοι της «παλαιάς» έκδοσης πενταετών τίτλων (του 2014) και θα τους ανταλλάξουν με τίτλους της νέας έκδοσης.

Από αυτό το σημείο και πάνω, όμως, εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές με «φρέσκο» χρήμα. Η ζήτηση από αυτούς εξακολουθεί να καταγράφεται και εκφράζονται εκτιμήσεις ότι μπορεί να συγκεντρωθούν άλλα 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

Μέρος αυτών των κεφαλαίων προέρχονται από επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί στην έκδοση 3ετών ομολόγων του 2014, τα οποία μόλις έληξαν και πληρώθηκαν μέσω του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το σενάριο που εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να ανοίξει άλλη μια έκδοση, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, για να δοθεί η δυνατότητα σε επενδυτές να αγοράσουν και τριετή ομόλογα, με ένα κουπόνι που εκτιμάται ότι μπορεί να πέσει στο 3%.

Με τον τρόπο αυτό, θα καλυφθεί και το κενό που έχει δημιουργηθεί στην καμπύλη των μεσοπρόθεσμων επιτοκίων δανεισμού, μετά τη λήξη και εξόφληση των τριετών ομολόγων.

Πάντως, οι τραπεζίτες δεν ομονοούν σχετικά με το χρόνο έκδοσης των νέων ομολόγων. Στον Γιάννη Στουρνάρα, που δήλωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε και να γίνου πρώτα 2-3 εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις, ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης «απάντησε» χθες, λέγοντας: «Η έξοδος της χώρας στις αγορές χρειάζεται να γίνει με τρόπο και συνθήκες που να υποθάλπουν μια διατηρησιμότητα. Το κλίμα τώρα είναι καλό, φαντάζομαι ότι έχουν μετρηθεί όλοι οι παράγοντες, προκειμένου αν γίνει το βήμα, να στεφθεί με επιτυχία».

Η κυβέρνηση βιάζεται να αποκαταστήσει τη σχέση με τον ομολόγων, καθώς δίνει τη δική της μάχη με το χρόνο, προκειμένου να αποφύγει, το 2018, μια έξοδο από το μνημόνιο με «αυστηρή» πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η οποία θα συνοδεύεται και από νέο μνημόνιο, διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών.

Αν εφαρμοσθεί χωρίς παρεκκλίσεις το πρόγραμμα και η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει ως το επόμενο καλοκαίρι ικανοποιητική πρόσβαση στην αγορά, θα μπορέσει να βγει από το μνημόνιο με τη «χαλαρή» πιστωτική γραμμή του ESM, που δεν περιλαμβάνει πρόσθετους όρους για την επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γεωργιάδης: Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο

Να σταματήσουν οι αναφορές περί θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, καθώς όπως τόνισε, με αυτή την παραφιλολογία,...
Τόμσεν: Δύο όροι για καθαρή έξοδο!

Τόμσεν: Δύο όροι για καθαρή έξοδο!

Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα υπό όρους, η μείωση του αφορολόγητου ορίου πρέπει να εφαρμοσθεί ακόμη...
Καμμένος: «Δικαίωμα του πολίτη η νόμιμη αυτοάμυνα»

Καμμένος: «Δικαίωμα του πολίτη η νόμιμη αυτοάμυνα»

Την ανάγκη να παρθούν νέα μετρά κατά της εγκληματικότητας, η οποία τον τελευταίο καιρό δείχνει να αυξάνεται ανεξέλεγκτα τόνισε ο Αντιπρόεδρος της...
Συνάντηση Καμμένου - Παππά για το ελληνικό διαστημικό πρόγραμμα

Συνάντηση Καμμένου - Παππά για το ελληνικό διαστημικό πρόγραμμα

 Τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος.  Οι δύο υπουργοί,...
Γεννηματά: Ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών

Γεννηματά: Ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών

Τη βαθιά θλίψη της για το θάνατο του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, που δολοφονήθηκε μέσα στο ίδιο του το σπίτι, εξέφρασε η Φώφη...
Συναντήσεις Καμμένου με Κρανιδιώτη και Παπακώστα

Συναντήσεις Καμμένου με Κρανιδιώτη και Παπακώστα

 Με τον πρόεδρο της Νέας Δεξιάς, Φαήλο Κρανιδώτη και την ανεξάρτητη βουλευτή της Β' Αθηνών, επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής, Κατερίνα Παπακώστα,...
Κόλλιας/ΟΕΕ: Αναγκαία η εφαρμογή 3 παρεμβάσεων για το φορολογικό πιστοποιητικό

Κόλλιας/ΟΕΕ: Αναγκαία η εφαρμογή 3 παρεμβάσεων για το φορολογικό πιστοποιητικό

 Την ανάγκη εφαρμογής τριών άμεσων παρεμβάσεων για το θεσμό του φορολογικού πιστοποιητικού επισημαίνει ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, με...
Έρχονται αλλαγές στις χρεώσεις για τις κάρτες

Έρχονται αλλαγές στις χρεώσεις για τις κάρτες

 Την διαδικασία διάκρισης των τραπεζικών χρεώσεων ανάμεσα στις χρεωστικές και τις πιστωτικές κάρτες, προανήγγειλε  ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, απαντώντας νωρίτερα σήμερα...