Sofokleousin.gr
Νώντας Χαλδούπης
Νώντας Χαλδούπης
Email me

Ζήτηση - έκπληξη για ομόλογα!

Απρόσμενα μεγάλο το ενδιαφέρον για την έκδοση των 5ετών τίτλων. Σενάρια για διάθεση και νέου ομολόγου τριετούς διάρκειας. «Μαγνήτης» το υψηλό επιτόκιο.

Δημοσιεύθηκε: 14 Ιουλίου 2017, 13:00

Ζήτηση - έκπληξη για ομόλογα!

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί για τα αρμόδια κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη της κυβέρνησης το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την έκδοση 5ετών ομολόγων, που εκτός σοβαρού απροόπτου θα «τρέξει» την επόμενη εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα έκδοση τριετών ομολόγων, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τηλέφωνα «έχουν ανάψει» στη γραμμή Αθήνας – Λονδίνου, καθώς η εντολή που έχει δοθεί από το Μαξίμου είναι να προχωρήσει άμεσα η έκδοση ομολόγων, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, που θα συμπιεσθεί κοντά αλλά όχι κάτω  από το 4%, αποτελεί «μαγνήτη» για τους ξένους επενδυτές, καθώς είναι «αστρονομικό» για τα δεδομένα των χωρών της ευρωζώνης –ακόμη και τα πορτογαλικά 5ετή ομόλογα έχουν απόδοση αυτή την περίοδο 1,3%!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση των 5ετών είναι ήδη καλυμμένη για ποσό της τάξεως των 2 δισ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες, ξένους επενδυτές και το κοινό κεφάλαιο των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, που είναι κάτοχοι της «παλαιάς» έκδοσης πενταετών τίτλων (του 2014) και θα τους ανταλλάξουν με τίτλους της νέας έκδοσης.

Από αυτό το σημείο και πάνω, όμως, εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές με «φρέσκο» χρήμα. Η ζήτηση από αυτούς εξακολουθεί να καταγράφεται και εκφράζονται εκτιμήσεις ότι μπορεί να συγκεντρωθούν άλλα 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

Μέρος αυτών των κεφαλαίων προέρχονται από επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί στην έκδοση 3ετών ομολόγων του 2014, τα οποία μόλις έληξαν και πληρώθηκαν μέσω του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το σενάριο που εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να ανοίξει άλλη μια έκδοση, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, για να δοθεί η δυνατότητα σε επενδυτές να αγοράσουν και τριετή ομόλογα, με ένα κουπόνι που εκτιμάται ότι μπορεί να πέσει στο 3%.

Με τον τρόπο αυτό, θα καλυφθεί και το κενό που έχει δημιουργηθεί στην καμπύλη των μεσοπρόθεσμων επιτοκίων δανεισμού, μετά τη λήξη και εξόφληση των τριετών ομολόγων.

Πάντως, οι τραπεζίτες δεν ομονοούν σχετικά με το χρόνο έκδοσης των νέων ομολόγων. Στον Γιάννη Στουρνάρα, που δήλωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε και να γίνου πρώτα 2-3 εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις, ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης «απάντησε» χθες, λέγοντας: «Η έξοδος της χώρας στις αγορές χρειάζεται να γίνει με τρόπο και συνθήκες που να υποθάλπουν μια διατηρησιμότητα. Το κλίμα τώρα είναι καλό, φαντάζομαι ότι έχουν μετρηθεί όλοι οι παράγοντες, προκειμένου αν γίνει το βήμα, να στεφθεί με επιτυχία».

Η κυβέρνηση βιάζεται να αποκαταστήσει τη σχέση με τον ομολόγων, καθώς δίνει τη δική της μάχη με το χρόνο, προκειμένου να αποφύγει, το 2018, μια έξοδο από το μνημόνιο με «αυστηρή» πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η οποία θα συνοδεύεται και από νέο μνημόνιο, διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών.

Αν εφαρμοσθεί χωρίς παρεκκλίσεις το πρόγραμμα και η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει ως το επόμενο καλοκαίρι ικανοποιητική πρόσβαση στην αγορά, θα μπορέσει να βγει από το μνημόνιο με τη «χαλαρή» πιστωτική γραμμή του ESM, που δεν περιλαμβάνει πρόσθετους όρους για την επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Το ύποπτο παιχνίδι με την Πειραιώς!

Το ύποπτο παιχνίδι με την Πειραιώς!

Αίσθηση προκαλεί στους χρηματιστηριακούς κύκλους το παιχνίδι αχαλίνωτης κερδοσκοπίας, που έχει «βουλιάξει» τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατά 27% σε τρεις συνεδριάσεις...
Ανοδικό άνοιγμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικό άνοιγμα στις ευρωπαϊκές αγορές

 Σε ρυθμούς Fed και των χθεσινών ανακοινώσεών της κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, που καταγράφουν κέρδη κατά το άνοιγμα των συνεδριάσεων. Ειδικότερα ο πανευρωπαϊκός...
Wall Street: Νεα κέρδη για Dow Jones και S&P

Wall Street: Νεα κέρδη για Dow Jones και S&P

Με κέρδη έκλεισαν οι Dow Jones και S&P αποτιμώντας θετικά την απόφαση της Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1% με...
Κέρδη για το πετρέλαιο - Ξεπέρασε τα 50 δολ. το βαρέλι

Κέρδη για το πετρέλαιο - Ξεπέρασε τα 50 δολ. το βαρέλι

Με κέρδη έκλεισε σήμερα το πετρέλαιο, σπάζοντας το φράγμα των 50 δολ. ανά βαρέλι, ενώ έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν των τελευταίων...
Ενισχυμένος στο κλείσιμο ο χρυσός, απώλειες στις e-συναλλαγές

Ενισχυμένος στο κλείσιμο ο χρυσός, απώλειες στις e-συναλλαγές

Ενισχυμένος έκλεισε σήμερα ο χρυσός, ανακάμπτοντας μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες απωλειών. Η τιμή του χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισε με κέρδη 0,4%...
Μικτή εικόνα στην Ασία

Μικτή εικόνα στην Ασία

 Στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed, που ξεκίνησε να συρρικνώνει τον ισολογισμό της κατά 10 δισεκατομμύρια, κινούνται οι ασιατικές αγορές που καταγράφουν...
Διάσωση στο ΧΑ, με βοήθεια από Λονδίνο και εργαλείο την Εθνική

Διάσωση στο ΧΑ, με βοήθεια από Λονδίνο και εργαλείο την Εθνική

 Τα «δυνατά χέρια» της αγοράς παρενέβησαν σήμερα για να αποτρέψουν μία ακόμη διαγραφόμενη δραματική καταβύθιση του ΧΑ: Χρησιμοποιώντας ως εργαλείο» τη μετοχή...
Fed: Συρρίκνωση ισολογισμού από Οκτώβριο με αμετάβλητα τα επιτόκια

Fed: Συρρίκνωση ισολογισμού από Οκτώβριο με αμετάβλητα τα επιτόκια

Για πρώτη φορά σε διάστημα εννέα ετών η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη συρρίκνωση του ισολογισμού τον Οκτώβριο,...