Sofokleousin.gr
Νώντας Χαλδούπης
Νώντας Χαλδούπης
Email me

Ζήτηση - έκπληξη για ομόλογα!

Απρόσμενα μεγάλο το ενδιαφέρον για την έκδοση των 5ετών τίτλων. Σενάρια για διάθεση και νέου ομολόγου τριετούς διάρκειας. «Μαγνήτης» το υψηλό επιτόκιο.

Δημοσιεύθηκε: 14 Ιουλίου 2017, 13:00

Ζήτηση - έκπληξη για ομόλογα!

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί για τα αρμόδια κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη της κυβέρνησης το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την έκδοση 5ετών ομολόγων, που εκτός σοβαρού απροόπτου θα «τρέξει» την επόμενη εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα έκδοση τριετών ομολόγων, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τηλέφωνα «έχουν ανάψει» στη γραμμή Αθήνας – Λονδίνου, καθώς η εντολή που έχει δοθεί από το Μαξίμου είναι να προχωρήσει άμεσα η έκδοση ομολόγων, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, που θα συμπιεσθεί κοντά αλλά όχι κάτω  από το 4%, αποτελεί «μαγνήτη» για τους ξένους επενδυτές, καθώς είναι «αστρονομικό» για τα δεδομένα των χωρών της ευρωζώνης –ακόμη και τα πορτογαλικά 5ετή ομόλογα έχουν απόδοση αυτή την περίοδο 1,3%!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση των 5ετών είναι ήδη καλυμμένη για ποσό της τάξεως των 2 δισ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες, ξένους επενδυτές και το κοινό κεφάλαιο των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, που είναι κάτοχοι της «παλαιάς» έκδοσης πενταετών τίτλων (του 2014) και θα τους ανταλλάξουν με τίτλους της νέας έκδοσης.

Από αυτό το σημείο και πάνω, όμως, εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές με «φρέσκο» χρήμα. Η ζήτηση από αυτούς εξακολουθεί να καταγράφεται και εκφράζονται εκτιμήσεις ότι μπορεί να συγκεντρωθούν άλλα 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

Μέρος αυτών των κεφαλαίων προέρχονται από επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί στην έκδοση 3ετών ομολόγων του 2014, τα οποία μόλις έληξαν και πληρώθηκαν μέσω του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το σενάριο που εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να ανοίξει άλλη μια έκδοση, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, για να δοθεί η δυνατότητα σε επενδυτές να αγοράσουν και τριετή ομόλογα, με ένα κουπόνι που εκτιμάται ότι μπορεί να πέσει στο 3%.

Με τον τρόπο αυτό, θα καλυφθεί και το κενό που έχει δημιουργηθεί στην καμπύλη των μεσοπρόθεσμων επιτοκίων δανεισμού, μετά τη λήξη και εξόφληση των τριετών ομολόγων.

Πάντως, οι τραπεζίτες δεν ομονοούν σχετικά με το χρόνο έκδοσης των νέων ομολόγων. Στον Γιάννη Στουρνάρα, που δήλωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε και να γίνου πρώτα 2-3 εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις, ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης «απάντησε» χθες, λέγοντας: «Η έξοδος της χώρας στις αγορές χρειάζεται να γίνει με τρόπο και συνθήκες που να υποθάλπουν μια διατηρησιμότητα. Το κλίμα τώρα είναι καλό, φαντάζομαι ότι έχουν μετρηθεί όλοι οι παράγοντες, προκειμένου αν γίνει το βήμα, να στεφθεί με επιτυχία».

Η κυβέρνηση βιάζεται να αποκαταστήσει τη σχέση με τον ομολόγων, καθώς δίνει τη δική της μάχη με το χρόνο, προκειμένου να αποφύγει, το 2018, μια έξοδο από το μνημόνιο με «αυστηρή» πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η οποία θα συνοδεύεται και από νέο μνημόνιο, διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών.

Αν εφαρμοσθεί χωρίς παρεκκλίσεις το πρόγραμμα και η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει ως το επόμενο καλοκαίρι ικανοποιητική πρόσβαση στην αγορά, θα μπορέσει να βγει από το μνημόνιο με τη «χαλαρή» πιστωτική γραμμή του ESM, που δεν περιλαμβάνει πρόσθετους όρους για την επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία Ουάσινγκτον - Άγκυρας κατά της τρομοκρατίας

Συμφωνία Ουάσινγκτον - Άγκυρας κατά της τρομοκρατίας

 Η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν να πολεμήσουν μαζί όλες «τις τρομοκρατικές οργανώσεις», περιλαμβανομένων του Ισλαμικού Κράτους, του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK)...
Θεσσαλονίκη: Ενοποιείται το θαλάσσιο μέτωπο, στηρίζει η ΕΤΕπ

Θεσσαλονίκη: Ενοποιείται το θαλάσσιο μέτωπο, στηρίζει η ΕΤΕπ

Το "πράσινο φως" απο πλευράς κεντρικής ηγεσίας ανάβει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος για την ενιαία αντιμετώπιση του θαλασσίου μετώπου της...
Πυρά Καμμένου σε Μητσοτάκη...μετά το βίντεο

Πυρά Καμμένου σε Μητσοτάκη...μετά το βίντεο

Με αφορμή το βίντεο δημοσιοποίησε η Νέα Δημοκρατία κατά το οποίο αποτυπώνεται βήμα προς βήμα το χρονικό του μείζονος ζητήματος πώλησης οπλικού...
Προς εκλογές οδεύει η Ιρλανδία

Προς εκλογές οδεύει η Ιρλανδία

 Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ ανακοίνωσε απόψε ότι δεν θα ζητήσει την παραίτηση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Φράνσις Φιτζέραλντ, όπως απαιτούσε...
Fast Track διαδικασίες για τα αντιπλημμυρικά ζητά η Ρ. Δούρου

Fast Track διαδικασίες για τα αντιπλημμυρικά ζητά η Ρ. Δούρου

 Την άμεση νομοθετική ρύθμιση για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων, δημοπρατήσεων και απαλλοτριώσεων, που απαιτούν τα κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα, ζητά η...
Ανοίγει διάλογος στην Ευρώπη για τις ασφάλειες και συντάξεις

Ανοίγει διάλογος στην Ευρώπη για τις ασφάλειες και συντάξεις

Μεταβάλλεται άρδην το σκηνικό ασφάλισης και συνταξιοδότησης στην Ευρώπη. Ενώ, σχεδιάζεται το νέο συνταξιοδοτικό προϊόν  -η Πανευρωπαϊκή Σύνταξη, η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή...
Ντεμπούτο για τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων 2017

Ντεμπούτο για τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων 2017

 Από τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου ξεκινά η εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων 2017 (Κ.Εν.Α.Κ.), καθώς και του αντίστοιχου λογισμικού που υποστηρίζει...
Η απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα - Οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις

Η απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα - Οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις

Εκδόθηκε πριν από λίγο η κοινή υπουργική απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα. Το- κείμενο της απόφασης αποσαφηνίζει τους δικαιούχους, αλλά και τη...