Sofokleousin.gr
Νώντας Χαλδούπης
Νώντας Χαλδούπης
Email me

Ζήτηση - έκπληξη για ομόλογα!

Απρόσμενα μεγάλο το ενδιαφέρον για την έκδοση των 5ετών τίτλων. Σενάρια για διάθεση και νέου ομολόγου τριετούς διάρκειας. «Μαγνήτης» το υψηλό επιτόκιο.

Δημοσιεύθηκε: 14 Ιουλίου 2017, 13:00

Ζήτηση - έκπληξη για ομόλογα!

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί για τα αρμόδια κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη της κυβέρνησης το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την έκδοση 5ετών ομολόγων, που εκτός σοβαρού απροόπτου θα «τρέξει» την επόμενη εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα έκδοση τριετών ομολόγων, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τηλέφωνα «έχουν ανάψει» στη γραμμή Αθήνας – Λονδίνου, καθώς η εντολή που έχει δοθεί από το Μαξίμου είναι να προχωρήσει άμεσα η έκδοση ομολόγων, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, που θα συμπιεσθεί κοντά αλλά όχι κάτω  από το 4%, αποτελεί «μαγνήτη» για τους ξένους επενδυτές, καθώς είναι «αστρονομικό» για τα δεδομένα των χωρών της ευρωζώνης –ακόμη και τα πορτογαλικά 5ετή ομόλογα έχουν απόδοση αυτή την περίοδο 1,3%!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση των 5ετών είναι ήδη καλυμμένη για ποσό της τάξεως των 2 δισ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες, ξένους επενδυτές και το κοινό κεφάλαιο των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, που είναι κάτοχοι της «παλαιάς» έκδοσης πενταετών τίτλων (του 2014) και θα τους ανταλλάξουν με τίτλους της νέας έκδοσης.

Από αυτό το σημείο και πάνω, όμως, εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές με «φρέσκο» χρήμα. Η ζήτηση από αυτούς εξακολουθεί να καταγράφεται και εκφράζονται εκτιμήσεις ότι μπορεί να συγκεντρωθούν άλλα 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

Μέρος αυτών των κεφαλαίων προέρχονται από επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί στην έκδοση 3ετών ομολόγων του 2014, τα οποία μόλις έληξαν και πληρώθηκαν μέσω του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το σενάριο που εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να ανοίξει άλλη μια έκδοση, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, για να δοθεί η δυνατότητα σε επενδυτές να αγοράσουν και τριετή ομόλογα, με ένα κουπόνι που εκτιμάται ότι μπορεί να πέσει στο 3%.

Με τον τρόπο αυτό, θα καλυφθεί και το κενό που έχει δημιουργηθεί στην καμπύλη των μεσοπρόθεσμων επιτοκίων δανεισμού, μετά τη λήξη και εξόφληση των τριετών ομολόγων.

Πάντως, οι τραπεζίτες δεν ομονοούν σχετικά με το χρόνο έκδοσης των νέων ομολόγων. Στον Γιάννη Στουρνάρα, που δήλωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε και να γίνου πρώτα 2-3 εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις, ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης «απάντησε» χθες, λέγοντας: «Η έξοδος της χώρας στις αγορές χρειάζεται να γίνει με τρόπο και συνθήκες που να υποθάλπουν μια διατηρησιμότητα. Το κλίμα τώρα είναι καλό, φαντάζομαι ότι έχουν μετρηθεί όλοι οι παράγοντες, προκειμένου αν γίνει το βήμα, να στεφθεί με επιτυχία».

Η κυβέρνηση βιάζεται να αποκαταστήσει τη σχέση με τον ομολόγων, καθώς δίνει τη δική της μάχη με το χρόνο, προκειμένου να αποφύγει, το 2018, μια έξοδο από το μνημόνιο με «αυστηρή» πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η οποία θα συνοδεύεται και από νέο μνημόνιο, διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών.

Αν εφαρμοσθεί χωρίς παρεκκλίσεις το πρόγραμμα και η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει ως το επόμενο καλοκαίρι ικανοποιητική πρόσβαση στην αγορά, θα μπορέσει να βγει από το μνημόνιο με τη «χαλαρή» πιστωτική γραμμή του ESM, που δεν περιλαμβάνει πρόσθετους όρους για την επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΓΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΓΟΡΕΣ
Nέα ρεκόρ στη Wall με το βλέμμα σε αποτελέσματα και Fed

Nέα ρεκόρ στη Wall με το βλέμμα σε αποτελέσματα και Fed

 Σε επίπεδα ρεκόρ έστειλε τον S&P 500 μία σειρά από ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, την ώρα που το δολάριο παρέμενε σε χαμηλά από...
Σε υψηλά διετίας ο χαλκός

Σε υψηλά διετίας ο χαλκός

 Σε υψηλά διετίας ανήλθε η τιμή του χαλκού, με ώθηση από τα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη της Κίνας, που αύξησαν τη...
Ώθηση 3,3% στο αργό από Σαουδική Αραβία και Νιγηρία

Ώθηση 3,3% στο αργό από Σαουδική Αραβία και Νιγηρία

Ισχυρή ώθηση έδωσαν στις τιμές του αργού η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα μειώσει τις εξαγωγές της, μετά τη δέσμευση και...
Μικρές απώλειες για τον χρυσό εν αναμονή Fed

Μικρές απώλειες για τον χρυσό εν αναμονή Fed

Πτωτικά για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση έκλεισε το πιο ενεργό προθεσμιακό συμβόλαιο του χρυσού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (NYMEX), εν αναμονή...
Στα 4,6 τρισ. τα παγκόσμια ασφάλιστρα, 6,3% στο ΑΕΠ

Στα 4,6 τρισ. τα παγκόσμια ασφάλιστρα, 6,3% στο ΑΕΠ

Στα 4,6 τρισεκ. διαμορφώθηκαν τα παγκόσμια ασφάλιστρα το 2016, συμμετέχοντας 6,3% στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Κατά μέσο όρο, το 2016, κάθε ιδιώτης στο...
Ανοδικά η Wall με φόντο τα εταιρικά κέρδη

Ανοδικά η Wall με φόντο τα εταιρικά κέρδη

Ήπια ανοδική με κέρδη κυρίως για Dow Jones και S&P500 είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Wall Street. Το βλέμμα των επενδυτών...
Πετυχημένη έξοδος στις αγορές: Στο 4,375% το κουπόνι της έκδοσης

Πετυχημένη έξοδος στις αγορές: Στο 4,375% το κουπόνι της έκδοσης

Ικανοποίηση προκαλεί το αποτέλεσμα της πρώτης εξόδου της χώρας στις αγορές, μετά από τρία χρόνια, καθώς τόσο το κουπόνι έκδοσης όσο και...
Τσακαλώτος για αγορές: Ήταν κάτι καλύτερο από ότι περιμέναμε

Τσακαλώτος για αγορές: Ήταν κάτι καλύτερο από ότι περιμέναμε

 Τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ξεπέρασε το αποτέλεσμα της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι "με...