TECHin.gr

Η Google χρηματοδοτεί δύο ελληνικά projects ψηφιακής ενημέρωσης

Δημοσιεύθηκε: 09 Ιουλίου 2017, 15:40 , Τελευταία Ενημέρωση: 09/07/2017, 15:53

Η Google χρηματοδοτεί δύο ελληνικά projects ψηφιακής ενημέρωσης
Σχετικά tags

Μετά από αξιολόγηση 988 αιτήσεων από 27 ευρωπαϊκές χώρες, η Google επέλεξε να εντάξει δύο ελληνικά projects στο  πρόγραμμα της Digital News Initiative (DNI), που αφορά την υποστήριξη της υψηλής ποιότητας δημοσιογραφίας μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Τα projects έχουν εκπονηθεί από το Τμήμα Δημοσιογραφίας-ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το Εθνικό Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος». Για την υλοποίηση τους οι δύο φορείς θα λάβουν χρηματοδοτική ενίσχυση από το Ταμείο Καινοτομίας (Digital News Initiative Fund), το οποίο αποτελεί μια συνεργασία της Google με έντεκα ευρωπαϊκούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Η Google θα διαθέσει 150 εκατ. ευρώ για  να χρηματοδοτήσει καινοτομικά σχέδια και εφαρμογές στον τομέα ιντερνετικής ενημέρωσης.

Ηδη "τρέχει" ο τρίτος γύρος του προγράμματος. Σ' αυτή τη φάση υποβλήθηκαν 988 αιτήσεις και έχουν επιλεγεί 107 σχέδια, που χρηματοδοτούνται ήδη. Τα 49 είναι πρωτότυπα -δηλαδή έργα που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και απαιτούν χρηματοδότηση έως 50.000 ευρώ- τα 31 μεσαίας κλίμακας, τα οποία απαιτούν χρηματοδότηση έως και 300.000 ευρώ και τα 27 είναι μεγάλα έργα, που απαιτούν έως και 1 εκατομμύριο ευρώ χρηματοδότηση.

Τα δύο ελληνικά projects  ανήκουν στην πρώτη κατηγορία και θα χρηματοδοτηθούν με 98.000 ευρώ.

Το σχέδιο του ΑΠΘ αφορά τις αναμενόμενες αλλαγές στο «οικοσύστημα» ειδήσεων και στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Διερευνά τις χρήσεις που κάνει το κοινό, τις δημιουργούμενες ανάγκες και σε ποιες κινήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτό το εξελισσόμενο τοπίο.

Το  Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος» και το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ανέπτυξαν την εφαρμογή OpJ (Open Journalism), η οποία δημιουργεί ιστορίες που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία και πραγματικά γεγονότα. Οι αναγνώστες μπορούν να διασταυρώσουν τις πληροφορίες και να εξετάσουν τις αρχικές πηγές.

Το OpJ διασυνδέει οικονομικά δεδομένα από αξιόπιστες πηγές με σκοπό τη σύνθεση ενός ενημερωτικού περιβάλλοντος, στο οποίο τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγούνται θεματικά και να πραγματοποιούν αναζητήσεις για σχετικές πληροφορίες.

Από τον Φεβρουάριο του 2016 που ξεκίνησε το πρόγραμμα DNI, η Google αξιολόγησε περισσότερες από 3.000 αιτήσεις, διεξήγαγε 748 συνεντεύξεις με τους επικεφαλής των έργων και προσέφερε συνολικά 73 εκατ. ευρώ σε 359 αποδέκτες σε 29 χώρες.

H Google δημοσίευσε την πρώτη ετήσια έκθεση, που περιγράφει συνοπτικά τον αντίκτυπο των χρηματοδοτηθέντων έργων.

Από startups μέχρι μεγάλοι δημοσιογραφικοί όμιλοι σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Καινοτομίας DNI, εφάρμοσαν τις δυνατότητες που τους προσφέρουν τα μεγάλα δεδομένα (big data), η τεχνολογία blockchain και η μηχανική μάθηση, εξελίσσοντας και δημιουργώντας εφαρμογές.

Οι εφαρμογές καλύπτουν ευρύτατη γκάμα - από τη διαχείριση συνδρομών και τη διασταύρωση πληροφοριών, έως την παραγωγή βίντεο και την μέτρηση της εμπιστοσύνης και της "αφοσίωσης" των αναγνωστών. 

Ο τέταρτος γύρος αιτήσεων για το Ταμείο Καινοτομίας «Digital News Initiative» ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοιχτός για 30 ημέρες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια που διατυπώθηκαν από συμμετέχοντες στον τρίτο γύρο, Google θα εφαρμόσει κάποιες αλλαγές στη διαδικασία αιτήσεων. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα digitalnewsinitiative.com τις επόμενες εβδομάδες.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΨΗΠΤΕ: Δωρεάν WiFi σε φοιτητές!

ΨΗΠΤΕ: Δωρεάν WiFi σε φοιτητές!

Στην άμεση εγκατάσταση δικτύου ασύρματης πρόσβασης (WiFi) σε όλες τις φοιτητικές εστίες, μέσω της Πράξης ΗΦΑΙΣΤΟΣ, προχωρούν τα Υπουργεία Παιδείας, Έρευνας και...
Η NASA δημιούργησε πυρηνικό αντιδραστήρα «τσέπης»

Η NASA δημιούργησε πυρηνικό αντιδραστήρα «τσέπης»

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι πρώτες δοκιμές του «μίνι» πυρηνικού αντιδραστήρα, που δοκίμασε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) στη Νεβάδα. Ο αντιδραστήρας...
Πιο δύσκολα θα βγαίνουν πλέον χρήματα από το YouTube

Πιο δύσκολα θα βγαίνουν πλέον χρήματα από το YouTube

Πιο δύσκολα θα μπορεί να βγάζει χρήματα κανείς από τα βίντεο του YouTube καθώς η εταιρεία θέτει πλέον πιο αυστηρούς κανόνες και...
Τα πρώτα υδρογονοκίνητα ποδήλατα άρχισε να παράγει γαλλική εταιρεία

Τα πρώτα υδρογονοκίνητα ποδήλατα άρχισε να παράγει γαλλική εταιρεία

 Η γαλλική εταιρεία Pragma Industries είναι η πρώτη στον κόσμο που άρχισε την εργοστασιακή παραγωγή ποδηλάτων, τα οποία κινούνται με υδρογόνο. Προς το...
NASA: Υπολείμματα λάβας στο φεγγάρι!

NASA: Υπολείμματα λάβας στο φεγγάρι!

 Σε μία πολύ σημαντική ανακοίνωση προέβη η NASA. Όπως γνωστοποίησε, εντοπίστηκαν υπολείμματα λάβας σε τρύπες που βρέθηκαν κοντά στο Βόρειο Πόλο της...

Hyster-Yale Group: Εξέχων προμηθευτής του 2016 η Sunlight

Ως εξέχων προμηθευτής για το 2016, έχοντας διακριθεί για την ποιότητα και τους χρόνους παράδοσης των προϊόντων της, επιτυγχάνοντας 100% και στις...
Μobile εφαρμογές και τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν την καθημερινότητα μας

Μobile εφαρμογές και τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν την καθημερινότητα μας

 Καταιγιστικές αλλαγές, πολλές από τις οποίες είναι ήδη ορατές στην καθημερινότητα μας επιφέρει η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence ή εν...
Εκτοξεύθηκε γαλλικός νανοδορυφόρος με μίνι - τηλεσκόπιο

Εκτοξεύθηκε γαλλικός νανοδορυφόρος με μίνι - τηλεσκόπιο

 Ενας γαλλικός νανοδορυφόρος με ένα μικροσκοπικό τηλεσκόπιο εκτοξεύθηκε την Παρασκευή, από ινδικό πύραυλο, με αποκλειστικό στόχο να μελετήσει το άστρο Βήτα Οκρίβαντος...