TECHin.gr

Η Google χρηματοδοτεί δύο ελληνικά projects ψηφιακής ενημέρωσης

Δημοσιεύθηκε: 09 Ιουλίου 2017, 15:40 , Τελευταία Ενημέρωση: 09/07/2017, 15:53

Η Google χρηματοδοτεί δύο ελληνικά projects ψηφιακής ενημέρωσης
Σχετικά tags

Μετά από αξιολόγηση 988 αιτήσεων από 27 ευρωπαϊκές χώρες, η Google επέλεξε να εντάξει δύο ελληνικά projects στο  πρόγραμμα της Digital News Initiative (DNI), που αφορά την υποστήριξη της υψηλής ποιότητας δημοσιογραφίας μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Τα projects έχουν εκπονηθεί από το Τμήμα Δημοσιογραφίας-ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το Εθνικό Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος». Για την υλοποίηση τους οι δύο φορείς θα λάβουν χρηματοδοτική ενίσχυση από το Ταμείο Καινοτομίας (Digital News Initiative Fund), το οποίο αποτελεί μια συνεργασία της Google με έντεκα ευρωπαϊκούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Η Google θα διαθέσει 150 εκατ. ευρώ για  να χρηματοδοτήσει καινοτομικά σχέδια και εφαρμογές στον τομέα ιντερνετικής ενημέρωσης.

Ηδη "τρέχει" ο τρίτος γύρος του προγράμματος. Σ' αυτή τη φάση υποβλήθηκαν 988 αιτήσεις και έχουν επιλεγεί 107 σχέδια, που χρηματοδοτούνται ήδη. Τα 49 είναι πρωτότυπα -δηλαδή έργα που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και απαιτούν χρηματοδότηση έως 50.000 ευρώ- τα 31 μεσαίας κλίμακας, τα οποία απαιτούν χρηματοδότηση έως και 300.000 ευρώ και τα 27 είναι μεγάλα έργα, που απαιτούν έως και 1 εκατομμύριο ευρώ χρηματοδότηση.

Τα δύο ελληνικά projects  ανήκουν στην πρώτη κατηγορία και θα χρηματοδοτηθούν με 98.000 ευρώ.

Το σχέδιο του ΑΠΘ αφορά τις αναμενόμενες αλλαγές στο «οικοσύστημα» ειδήσεων και στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Διερευνά τις χρήσεις που κάνει το κοινό, τις δημιουργούμενες ανάγκες και σε ποιες κινήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτό το εξελισσόμενο τοπίο.

Το  Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος» και το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ανέπτυξαν την εφαρμογή OpJ (Open Journalism), η οποία δημιουργεί ιστορίες που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία και πραγματικά γεγονότα. Οι αναγνώστες μπορούν να διασταυρώσουν τις πληροφορίες και να εξετάσουν τις αρχικές πηγές.

Το OpJ διασυνδέει οικονομικά δεδομένα από αξιόπιστες πηγές με σκοπό τη σύνθεση ενός ενημερωτικού περιβάλλοντος, στο οποίο τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγούνται θεματικά και να πραγματοποιούν αναζητήσεις για σχετικές πληροφορίες.

Από τον Φεβρουάριο του 2016 που ξεκίνησε το πρόγραμμα DNI, η Google αξιολόγησε περισσότερες από 3.000 αιτήσεις, διεξήγαγε 748 συνεντεύξεις με τους επικεφαλής των έργων και προσέφερε συνολικά 73 εκατ. ευρώ σε 359 αποδέκτες σε 29 χώρες.

H Google δημοσίευσε την πρώτη ετήσια έκθεση, που περιγράφει συνοπτικά τον αντίκτυπο των χρηματοδοτηθέντων έργων.

Από startups μέχρι μεγάλοι δημοσιογραφικοί όμιλοι σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Καινοτομίας DNI, εφάρμοσαν τις δυνατότητες που τους προσφέρουν τα μεγάλα δεδομένα (big data), η τεχνολογία blockchain και η μηχανική μάθηση, εξελίσσοντας και δημιουργώντας εφαρμογές.

Οι εφαρμογές καλύπτουν ευρύτατη γκάμα - από τη διαχείριση συνδρομών και τη διασταύρωση πληροφοριών, έως την παραγωγή βίντεο και την μέτρηση της εμπιστοσύνης και της "αφοσίωσης" των αναγνωστών. 

Ο τέταρτος γύρος αιτήσεων για το Ταμείο Καινοτομίας «Digital News Initiative» ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοιχτός για 30 ημέρες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια που διατυπώθηκαν από συμμετέχοντες στον τρίτο γύρο, Google θα εφαρμόσει κάποιες αλλαγές στη διαδικασία αιτήσεων. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα digitalnewsinitiative.com τις επόμενες εβδομάδες.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
iPad Pro: Έρχεται για να αντικαταστήσει τον Η/Υ! (vid)

iPad Pro: Έρχεται για να αντικαταστήσει τον Η/Υ! (vid)

Η Apple θεωρεί πως  το iPad Pro έχει την δυνατότητα να αντικαταστήσει πλήρως τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τοποθετώντας τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο...
Η γη φρέναρε και απειλεί με μεγάλους σεισμούς!

Η γη φρέναρε και απειλεί με μεγάλους σεισμούς!

Αμερικανοί γεωεπιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό ότι το 2018, αλλά ίσως και τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των...
«Βιοχάκερς» άρχισαν να τροποποιούν το DNA τους...

«Βιοχάκερς» άρχισαν να τροποποιούν το DNA τους...

Να «χακάρουν» μόνοι τους το δικό τους DNA, δηλαδή να τροποποιούν το γενετικό τους υλικό κατά βούληση και χωρίς επιστημονική επίβλεψη στο...
Επιστήμονες δημιούργησαν σκαθάρι με... τρίτο μάτι

Επιστήμονες δημιούργησαν σκαθάρι με... τρίτο μάτι

Μπορεί στο Game of Thrones ένα κοράκι με τρία μάτια να κατέχει τα μυστικά του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, αλλά...
Κορυφώνεται απόψε η «βροχή» των διαττόντων Λεοντιδών

Κορυφώνεται απόψε η «βροχή» των διαττόντων Λεοντιδών

Κορυφώνεται απόψε η φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών στο βόρειο ημισφαίριο, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός,...
Στα προϊστορικά χρόνια οι ρίζες της ανισότητας

Στα προϊστορικά χρόνια οι ρίζες της ανισότητας

Στην εποχή μας το 2% των κατοίκων της Γης κατέχουν πάνω από το 50% του πλούτου της. Αν φθάσαμε σήμερα σε αυτό...
Διεθνές βραβείο σε νέο Έλληνα ερευνητή

Διεθνές βραβείο σε νέο Έλληνα ερευνητή

Ένας νέος Έλληνας ερευνητής, ο δρ Σπύρος Καρακίτσιος, βραβεύθηκε με το φετινό βραβείο «Long-range Research Initiative Award (LRI) του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής...
Flix it στη Στέγη: Βόλτα στον κόσμο του VR

Flix it στη Στέγη: Βόλτα στον κόσμο του VR

Το «Flix it στη Στέγη» διοργανώνει ένα Σαββατοκύριακο εικονικής πραγματικότητας, για μεγάλους και μικρούς, με ό,τι πιο νέο κι ό,τι πιο όμορφο...