TECHin.gr

Η Google χρηματοδοτεί δύο ελληνικά projects ψηφιακής ενημέρωσης

Δημοσιεύθηκε: 09 Ιουλίου 2017, 15:40 , Τελευταία Ενημέρωση: 09/07/2017, 15:53

Η Google χρηματοδοτεί δύο ελληνικά projects ψηφιακής ενημέρωσης
Σχετικά tags

Μετά από αξιολόγηση 988 αιτήσεων από 27 ευρωπαϊκές χώρες, η Google επέλεξε να εντάξει δύο ελληνικά projects στο  πρόγραμμα της Digital News Initiative (DNI), που αφορά την υποστήριξη της υψηλής ποιότητας δημοσιογραφίας μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Τα projects έχουν εκπονηθεί από το Τμήμα Δημοσιογραφίας-ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το Εθνικό Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος». Για την υλοποίηση τους οι δύο φορείς θα λάβουν χρηματοδοτική ενίσχυση από το Ταμείο Καινοτομίας (Digital News Initiative Fund), το οποίο αποτελεί μια συνεργασία της Google με έντεκα ευρωπαϊκούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Η Google θα διαθέσει 150 εκατ. ευρώ για  να χρηματοδοτήσει καινοτομικά σχέδια και εφαρμογές στον τομέα ιντερνετικής ενημέρωσης.

Ηδη "τρέχει" ο τρίτος γύρος του προγράμματος. Σ' αυτή τη φάση υποβλήθηκαν 988 αιτήσεις και έχουν επιλεγεί 107 σχέδια, που χρηματοδοτούνται ήδη. Τα 49 είναι πρωτότυπα -δηλαδή έργα που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και απαιτούν χρηματοδότηση έως 50.000 ευρώ- τα 31 μεσαίας κλίμακας, τα οποία απαιτούν χρηματοδότηση έως και 300.000 ευρώ και τα 27 είναι μεγάλα έργα, που απαιτούν έως και 1 εκατομμύριο ευρώ χρηματοδότηση.

Τα δύο ελληνικά projects  ανήκουν στην πρώτη κατηγορία και θα χρηματοδοτηθούν με 98.000 ευρώ.

Το σχέδιο του ΑΠΘ αφορά τις αναμενόμενες αλλαγές στο «οικοσύστημα» ειδήσεων και στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Διερευνά τις χρήσεις που κάνει το κοινό, τις δημιουργούμενες ανάγκες και σε ποιες κινήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτό το εξελισσόμενο τοπίο.

Το  Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος» και το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ανέπτυξαν την εφαρμογή OpJ (Open Journalism), η οποία δημιουργεί ιστορίες που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία και πραγματικά γεγονότα. Οι αναγνώστες μπορούν να διασταυρώσουν τις πληροφορίες και να εξετάσουν τις αρχικές πηγές.

Το OpJ διασυνδέει οικονομικά δεδομένα από αξιόπιστες πηγές με σκοπό τη σύνθεση ενός ενημερωτικού περιβάλλοντος, στο οποίο τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγούνται θεματικά και να πραγματοποιούν αναζητήσεις για σχετικές πληροφορίες.

Από τον Φεβρουάριο του 2016 που ξεκίνησε το πρόγραμμα DNI, η Google αξιολόγησε περισσότερες από 3.000 αιτήσεις, διεξήγαγε 748 συνεντεύξεις με τους επικεφαλής των έργων και προσέφερε συνολικά 73 εκατ. ευρώ σε 359 αποδέκτες σε 29 χώρες.

H Google δημοσίευσε την πρώτη ετήσια έκθεση, που περιγράφει συνοπτικά τον αντίκτυπο των χρηματοδοτηθέντων έργων.

Από startups μέχρι μεγάλοι δημοσιογραφικοί όμιλοι σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Καινοτομίας DNI, εφάρμοσαν τις δυνατότητες που τους προσφέρουν τα μεγάλα δεδομένα (big data), η τεχνολογία blockchain και η μηχανική μάθηση, εξελίσσοντας και δημιουργώντας εφαρμογές.

Οι εφαρμογές καλύπτουν ευρύτατη γκάμα - από τη διαχείριση συνδρομών και τη διασταύρωση πληροφοριών, έως την παραγωγή βίντεο και την μέτρηση της εμπιστοσύνης και της "αφοσίωσης" των αναγνωστών. 

Ο τέταρτος γύρος αιτήσεων για το Ταμείο Καινοτομίας «Digital News Initiative» ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοιχτός για 30 ημέρες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια που διατυπώθηκαν από συμμετέχοντες στον τρίτο γύρο, Google θα εφαρμόσει κάποιες αλλαγές στη διαδικασία αιτήσεων. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα digitalnewsinitiative.com τις επόμενες εβδομάδες.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Πάνω από 80.000 επισκέπτες στο eGaming 2017 powered by ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Πάνω από 80.000 επισκέπτες στο eGaming 2017 powered by ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Με περισσότερους από 80.000 επισκέπτες και 2.585 συμμετοχές αθλητών σε 31 τουρνουά ολοκληρώθηκε στην 82η ΔΕΘ το eGaming 2017 powered by ΓΕΡΜΑΝΟΣ,...
Οι 8 startups φιναλίστ sτο διαγωνισμό επιχειρηματικής καινοτομίας της BMW Group

Οι 8 startups φιναλίστ sτο διαγωνισμό επιχειρηματικής καινοτομίας της BMW Group

Oκτώ νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) από την Ολλανδία είναι ανάμεσα στις δέκα φιναλίστ που επελέγησαν από το BMW Group, σε διαγωνισμό καινοτόμων επιχειρηματικών...
Ο Μπιλ Γκέιτς μετανιώνει για το Ctrl+Alt+Delete

Ο Μπιλ Γκέιτς μετανιώνει για το Ctrl+Alt+Delete

 Πρόσφατα ο Μπιλ Γκέιτς  παραδέχτηκε πως αν γυρνούσε πίσω το χρόνο, θα τροποποιούσε την επιλογή the Ctrl+Alt+Delete σε ένα μόνο πλήκτρο. Η δήλωσε...
Facebook: Διαφημίσεις με βάση τη ζωή μας... στον έξω κόσμο

Facebook: Διαφημίσεις με βάση τη ζωή μας... στον έξω κόσμο

 Ακόμα πιο προχωρημένα διαφημιστικά εργαλεία ανακοίνωσε το Facebook, τα οποία, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπουν σε διαφημιστές και διαφημιζόμενους να στοχεύουν χρήστες με...
Βραδιά του Ερευνητή 2017: Μια γιορτή για την επιστήμη

Βραδιά του Ερευνητή 2017: Μια γιορτή για την επιστήμη

H «Βραδιά του Ερευνητή» είναι μια μεγάλη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε...
Διέρρευσαν τα νέα Pixel 2, Pixelbook και Home Mini της Google!

Διέρρευσαν τα νέα Pixel 2, Pixelbook και Home Mini της Google!

Στις 4 Οκτωβρίου, υπάρχει η φήμη, πως η Google θα παρουσιάσει ένα νέο τηλέφωνο ή ακόμα και δύο. Βεβαία το ζήτημα είναι...
Κάτι βασικό που δεν έχουν τα νέα iPhones

Κάτι βασικό που δεν έχουν τα νέα iPhones

Ταχύτητα και διαδίκτυο, κάτι που ξεκίνησε να μας απασχολεί ουσιαστικά από το 2000, όταν μπήκε στις ζωές μας το adsl. Έκτοτε τα...
«Έξυπνο» πόμολο πόρτας με τεχνολογία της Google αναγνωρίζει πρόσωπα!

«Έξυπνο» πόμολο πόρτας με τεχνολογία της Google αναγνωρίζει πρόσωπα!

Μετά τους «έξυπνους» θερμοστάτες, τους «έξυπνους» ανιχνευτές καπνού και τις «έξυπνες» κάμερες, που συνδέονται στο διαδίκτυο, η εταιρεία ηλεκτρονικού οικιακού εξοπλισμού Nest...