Sofokleousin.gr
Νώντας Χαλδούπης
Νώντας Χαλδούπης
Email me

Το άγνωστο ρεκόρ απασχόλησης!

Οι «καθαρές» προσλήψεις σημείωσαν την καλύτερη επίδοση από το 2001, αλλά μένει ανοικτή η «πληγή» της ελαστικής εργασία, σύμφωνα το Ινστιτούτο ΕΝΑ.

Δημοσιεύθηκε: 01 Ιουλίου 2017, 13:52 , Τελευταία Ενημέρωση: 02/07/2017, 11:01

Το άγνωστο ρεκόρ απασχόλησης!

Ένα… αφανές ρεκόρ στην ταλαιπωρημένη αγορά εργασίας επισημαίνει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ: στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2017 σημειώθηκε η καλύτερη επίδοση από το 2001 στο ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων/απολύσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, οι αναγγελίες προσλήψεων, όπως σημειώνει στο πρώτο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες το αριστερό think tank, ανήλθαν στις 924.321 θέσεις εργασίας, ενώ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 709.017, εκ των οποίων οι 353.927 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου  ή λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 355.090 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Κατά συνέπεια, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου πενταμήνου του 2017 διαμορφώθηκε στις 215.304 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση α΄ πενταμήνου από το 2001, αναφέρει το ΕΝΑ.

Πίσω από αυτή τη βελτιωμένη εικόνα της αγοράς εργασίας, όμως, βρίσκονται σοβαρές αδυναμίες, που αφορούν την ποιότητα των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται αυτή την περίοδο.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία στοιχείων του συστήματος «Εργάνη», από τις 924.321 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μάιου, μόνο οι 459.888 (ποσοστό 49,75%) έγιναν με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ενώ λίγο περισσότερες (464.433) ήταν οι προσλήψεις που έγιναν με καθεστώς μερικής απασχόλησης (341.104) ή εκ περιτροπής εργασίας (123.329).

Η αύξηση της απασχόλησης δεν συνεπάγεται από μόνη της βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, σημειώνει το ΕΝΑ. Μια οικονομία για να είναι οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη θα πρέπει να δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας. Σε ένα πρώτο επίπεδο αυτό σημαίνει θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης για όσους επιθυμούν πλήρη απασχόληση.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι σχεδόν επτά στους δέκα εργαζόμενους με μερική απασχόληση (ποσοστό 68,7%) επιθυμούσαν να εργαστούν με πλήρη απασχόληση αλλά δεν μπορούσαν να βρουν την αντίστοιχη θέση εργασίας.

Πάντως, το ποσοστό αυτό δείχνει τάσεις σταθεροποίησης το 2015 και 2016. Κατά το α’ πεντάμηνο του 2017, οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση αυξήθηκαν κατά 128,3%, με μερική απασχόληση κατά 99 % και με εκ περιτροπής απασχόληση κατά 73%.

Ουραγοί της Ευρώπης

Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη της ΕΕ, «Ευρώπη 2020», ο στόχος για την απασχόληση προβλέπει αύξηση του ποσοστού απασχόλησης για τον ηλικιακό πληθυσμό 20-64 στο 75,0% για την ΕΕ-28 και στο 70,0% για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα κατά την περίοδο 2008-2013 κατέγραψε έντονα αρνητική πορεία, ενώ από 2014 και μετά ο δείκτης απασχόλησης σταδιακά ανακάμπτει. Ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται μακράν του εθνικού στόχου με το ποσοστό απασχόλησης να διαμορφώνεται το 2016 στο 56,2%.

Δεν αποτελεί έκπληξη, επισημαίνει το ΕΝΑ, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση με βάση το δείκτη απασχόλησης, με αμέσως επόμενες την Ιταλία (61,6%), την Ισπανία (63,9%) και το Βέλγιο (67,7%).

Οριακή αύξηση μισθών

Σχετικά ενθαρρυντική εξέλιξη αποτελεί, εξάλλου, η σταθεροποίηση με τάσεις οριακής αύξησης των μισθών, ύστερα από μια μακρά περίοδο πτώσης.


Ο Δείκτης Μισθών που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ για το δ΄ 2 τρίμηνο του 2016, με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δ΄ τριμήνου 2015, παρουσιάζει αύξηση κατά 0,2%, σημειώνει το ΕΝΑ.

Ο Δείκτης κατέγραφε πτωτική τάση μέχρι και το 2013 αλλά έκτοτε έχει σταθεροποιηθεί διαμορφώνοντας μια οριακά θετική τάση κατά το 2016. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και επανέρχεται σταδιακά σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα, από 877 ευρώ (σε 12μηνη βάση) που ανερχόταν πριν από την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου (2012) μειώθηκε στα 684 ευρώ και έχει παραμείνει σταθερός μέχρι σήμερα. Η χώρα μας είναι η μοναδική που κατέγραψε μείωση (-22,0%) στον κατώτατο μισθό σε σχέση με τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, ακόμα και μεταξύ των χωρών που μπήκαν σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.  Στον αντίποδα βρίσκονται τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία σε διάστημα πέντε ετών σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις.

Διαβάστε εδώ το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του ΕΝΑ: http://www.enainstitute.org/wp-content/uploads/2017/06/%CE%A3%CF%87%CE%B5%CC%81%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CC%81%CE%BF%CF%85-21.6.2017_UPDATED.pdf

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H S&P δίνει το «έναυσμα» για νέα έξοδο στις αγορές

H S&P δίνει το «έναυσμα» για νέα έξοδο στις αγορές

 Η Standard and Poor’s αναμένεται σήμερα, βάσει όλων των πληροφορίων αλλά και των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί, να επικαιροποιήσει το αξιόχρεο της...
Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: «Μενού» με αξιολόγηση, Σκόπια, πλειστηριασμούς

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: «Μενού» με αξιολόγηση, Σκόπια, πλειστηριασμούς

 Η τρίτη αξιολόγηση, το Σκοπιανό και οι πλειστηριασμοί θα βρεθούν στο επίκεντρο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο....
Γαλάζια πυρά στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς στο θέμα της ΠΓΔΜ

Γαλάζια πυρά στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς στο θέμα της ΠΓΔΜ

Για πρωτοφανή ανευθυνότητα κατηγορεί τον πρωθυπουργό η ΝΔ για τους χειρισμούς του στο θέμα της ΠΓΔΜ. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου...
Πιλοτικό πρόγραμμα προνοιακών παροχών σε χρήμα σε ΑμΕΑ

Πιλοτικό πρόγραμμα προνοιακών παροχών σε χρήμα σε ΑμΕΑ

 Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, του υφυπουργού...
Αιτήσεις 10 εκ. ευρώ για τη δράση «Επιχειρούμε Έξω»

Αιτήσεις 10 εκ. ευρώ για τη δράση «Επιχειρούμε Έξω»

Πέραν κάθε προσδοκίας φαίνεται ότι διαμορφώνεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Επιχειρούμε Έξω» καθώς, σήμερα, μόλις στις πρώτες 4 ώρες από...
Παππάς για ονοματολογικό: Ψυχραιμία χωρίς πολιτική υστεροβουλία

Παππάς για ονοματολογικό: Ψυχραιμία χωρίς πολιτική υστεροβουλία

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία το ονοματολογικό της πΓΔΜ, χωρίς πολιτική υστεροβουλία και κομματικές σκοπιμότητες, επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος...
Κοτζιάς: Η διασπορά πυρηνικών όπλων αποτελεί διαρκή απειλή

Κοτζιάς: Η διασπορά πυρηνικών όπλων αποτελεί διαρκή απειλή

Τη σημασία της διπλωματίας, ως του μοναδικού εργαλείου το οποίο μπορεί να επιφέρει μία εποικοδομητική και διαρκή λύση χωρίς να διαταράξει τις...
Κυβέρνηση: Συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός εφόσον σημειωθεί πρόοδος

Κυβέρνηση: Συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός εφόσον σημειωθεί πρόοδος

Συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ θα έχει στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εφόσον υπάρξει...