Sofokleousin.gr
Νώντας Χαλδούπης
Νώντας Χαλδούπης
Email me

Το άγνωστο ρεκόρ απασχόλησης!

Οι «καθαρές» προσλήψεις σημείωσαν την καλύτερη επίδοση από το 2001, αλλά μένει ανοικτή η «πληγή» της ελαστικής εργασία, σύμφωνα το Ινστιτούτο ΕΝΑ.

Δημοσιεύθηκε: 01 Ιουλίου 2017, 13:52 , Τελευταία Ενημέρωση: 02/07/2017, 11:01

Το άγνωστο ρεκόρ απασχόλησης!

Ένα… αφανές ρεκόρ στην ταλαιπωρημένη αγορά εργασίας επισημαίνει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ: στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2017 σημειώθηκε η καλύτερη επίδοση από το 2001 στο ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων/απολύσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, οι αναγγελίες προσλήψεων, όπως σημειώνει στο πρώτο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες το αριστερό think tank, ανήλθαν στις 924.321 θέσεις εργασίας, ενώ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 709.017, εκ των οποίων οι 353.927 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου  ή λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 355.090 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Κατά συνέπεια, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου πενταμήνου του 2017 διαμορφώθηκε στις 215.304 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση α΄ πενταμήνου από το 2001, αναφέρει το ΕΝΑ.

Πίσω από αυτή τη βελτιωμένη εικόνα της αγοράς εργασίας, όμως, βρίσκονται σοβαρές αδυναμίες, που αφορούν την ποιότητα των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται αυτή την περίοδο.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία στοιχείων του συστήματος «Εργάνη», από τις 924.321 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μάιου, μόνο οι 459.888 (ποσοστό 49,75%) έγιναν με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ενώ λίγο περισσότερες (464.433) ήταν οι προσλήψεις που έγιναν με καθεστώς μερικής απασχόλησης (341.104) ή εκ περιτροπής εργασίας (123.329).

Η αύξηση της απασχόλησης δεν συνεπάγεται από μόνη της βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, σημειώνει το ΕΝΑ. Μια οικονομία για να είναι οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη θα πρέπει να δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας. Σε ένα πρώτο επίπεδο αυτό σημαίνει θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης για όσους επιθυμούν πλήρη απασχόληση.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι σχεδόν επτά στους δέκα εργαζόμενους με μερική απασχόληση (ποσοστό 68,7%) επιθυμούσαν να εργαστούν με πλήρη απασχόληση αλλά δεν μπορούσαν να βρουν την αντίστοιχη θέση εργασίας.

Πάντως, το ποσοστό αυτό δείχνει τάσεις σταθεροποίησης το 2015 και 2016. Κατά το α’ πεντάμηνο του 2017, οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση αυξήθηκαν κατά 128,3%, με μερική απασχόληση κατά 99 % και με εκ περιτροπής απασχόληση κατά 73%.

Ουραγοί της Ευρώπης

Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη της ΕΕ, «Ευρώπη 2020», ο στόχος για την απασχόληση προβλέπει αύξηση του ποσοστού απασχόλησης για τον ηλικιακό πληθυσμό 20-64 στο 75,0% για την ΕΕ-28 και στο 70,0% για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα κατά την περίοδο 2008-2013 κατέγραψε έντονα αρνητική πορεία, ενώ από 2014 και μετά ο δείκτης απασχόλησης σταδιακά ανακάμπτει. Ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται μακράν του εθνικού στόχου με το ποσοστό απασχόλησης να διαμορφώνεται το 2016 στο 56,2%.

Δεν αποτελεί έκπληξη, επισημαίνει το ΕΝΑ, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση με βάση το δείκτη απασχόλησης, με αμέσως επόμενες την Ιταλία (61,6%), την Ισπανία (63,9%) και το Βέλγιο (67,7%).

Οριακή αύξηση μισθών

Σχετικά ενθαρρυντική εξέλιξη αποτελεί, εξάλλου, η σταθεροποίηση με τάσεις οριακής αύξησης των μισθών, ύστερα από μια μακρά περίοδο πτώσης.


Ο Δείκτης Μισθών που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ για το δ΄ 2 τρίμηνο του 2016, με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δ΄ τριμήνου 2015, παρουσιάζει αύξηση κατά 0,2%, σημειώνει το ΕΝΑ.

Ο Δείκτης κατέγραφε πτωτική τάση μέχρι και το 2013 αλλά έκτοτε έχει σταθεροποιηθεί διαμορφώνοντας μια οριακά θετική τάση κατά το 2016. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και επανέρχεται σταδιακά σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα, από 877 ευρώ (σε 12μηνη βάση) που ανερχόταν πριν από την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου (2012) μειώθηκε στα 684 ευρώ και έχει παραμείνει σταθερός μέχρι σήμερα. Η χώρα μας είναι η μοναδική που κατέγραψε μείωση (-22,0%) στον κατώτατο μισθό σε σχέση με τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, ακόμα και μεταξύ των χωρών που μπήκαν σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.  Στον αντίποδα βρίσκονται τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία σε διάστημα πέντε ετών σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις.

Διαβάστε εδώ το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του ΕΝΑ: http://www.enainstitute.org/wp-content/uploads/2017/06/%CE%A3%CF%87%CE%B5%CC%81%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CC%81%CE%BF%CF%85-21.6.2017_UPDATED.pdf

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Συναλλαγή» Αθήνας–Βερολίνου αποκαλύπτει το Spiegel

«Συναλλαγή» Αθήνας–Βερολίνου αποκαλύπτει το Spiegel

Για «ασυνήθιστη» όπως τη χαρακτηρίζει, συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας σε σχέση με την μετεγκατάσταση ευρωπαϊκών υπηρεσιών λόγω του Brexit, κάνει λόγο...
Ifo/Γερμανία: Αυξάνει τις προβλέψεις για ανάπτυξη 2,3% το 2017

Ifo/Γερμανία: Αυξάνει τις προβλέψεις για ανάπτυξη 2,3% το 2017

Αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις για την γερμανική οικονομία το γερμανικό ινστιτούτο Ifo κάνοντας λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% έναντι 1,9% προηγουμένως. Πρόκειται...
Γκέτεμποργκ: Πρόταση Τσίπρα για πολιτιστική Ολυμπιάδα

Γκέτεμποργκ: Πρόταση Τσίπρα για πολιτιστική Ολυμπιάδα

 Τη σημασία που έχει το γεγονός ότι η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης ξεκίνησε με τα ζητήματα της εκπαίδευσης και του...
Διευκόλυνση πολιτών σχετικά με φορολογικές υποχρεώσεις σε πληγείσες περιοχές

Διευκόλυνση πολιτών σχετικά με φορολογικές υποχρεώσεις σε πληγείσες περιοχές

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υπέγραψε σήμερα τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες παρέχονται διευκολύνσεις στους πολίτες σχετικά με τις φορολογικές τους...
Πυρά Σουλτς: Παγκόσμια πρωταθλήτρια της σκηνοθεσίας...η Μέρκελ

Πυρά Σουλτς: Παγκόσμια πρωταθλήτρια της σκηνοθεσίας...η Μέρκελ

Είχε δηλώσει άμεσα μετά από τα αποτελέσματα πως δεν θα συμμετέχει στις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο λόγος για τον Μάρτιν...
ΑΑΔΕ:Τα εισοδήματα που δεν προκαλούν προσαύξηση περιουσίας

ΑΑΔΕ:Τα εισοδήματα που δεν προκαλούν προσαύξηση περιουσίας

Δεν αποτελούν εισόδημα και ούτε «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας», τα κεφάλαια που προέρχονται από την πώληση ακινήτων, μετοχών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, διευκρινίζει...
Στήριξη Μανιάτη σε Ανδρουλάκη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Στήριξη Μανιάτη σε Ανδρουλάκη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Στήριξη στο Νίκο Ανδρουλάκη προσέφερε, εμμέσως πλην σαφώς, την Παρασκευή ο Γιάννης Μανιάτης για την ηγεσία του νέου ενιαίου Κεντροαριστερού φορέα δύο...
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέταξε ΕΔΕ για την εισβολή του Ρουβίκωνα

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέταξε ΕΔΕ για την εισβολή του Ρουβίκωνα

Με ανακοίνωση του το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζει ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για την εισβολή του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αναλυτικά...