Sofokleousin.gr

Τιτάν: Κέρδη 127 εκατ. ευρώ το 2016

Δημοσιεύθηκε: 23 Μαρτίου 2017, 10:37 , Τελευταία Ενημέρωση: 23/03/2017, 10:45

Τιτάν: Κέρδη 127 εκατ. ευρώ το 2016
Σχετικά tags

 Αύξηση του τζίρου κατά 8% και καθαρά κέρδη της τάξης των 127,4 εκατομμυρίων ευρώ, κατέγραψε ο όμιλος ΤΙΤΑΝ το 2016.

Ειδικότερα ο  ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε €1.509 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 8% σε σύγκριση με το 2015. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 28,7% και ανήλθαν σε €278,6 εκατ. ευρώ Τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους ανήλθαν σε €127,4 εκ., σε σύγκριση με κέρδη €33,8 εκ. το 2015.

Στα αποτελέσματα του 2016 περιλαμβάνεται η αναγνώριση πρόσθετων φορολογικών απαιτήσεων από ζημίες παρελθουσών χρήσεων στις ΗΠΑ, γεγονός που αύξησε τα κέρδη κατά €89,6 εκ.

Το 4ο τρίμηνο του 2016 διατηρήθηκε η δυναμική που παρουσίασε ο Όμιλος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η οποία προήλθε κυρίως από τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ και τα βελτιωμένα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων στην Αίγυπτο. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 4,5% και ανήλθε σε €384,9 εκ., τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 43,6% φθάνοντας τα €73,6 εκ. Τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους ανήλθαν σε €5,5 εκ., έναντι ζημιών €2,4 εκ. το 4ο τρίμηνο του 2015.

Τα αποτελέσματα του Ομίλου για το 2016, τα οποία ενσωματώνουν τα έκτακτα φορολογικά αποτελέσματα από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές για το 2017, επιτρέπουν στο Διοικητικό Συμβούλιο να προτείνει στην τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, που έχει προγραμματιστεί για την 12.5.2017, τη διανομή μερίσματος €0,10 ανά μετοχή καθώς και την επιστροφή κεφαλαίου €1,00 ανά μετοχή.

Σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 8 του νόμου 2190/1920, τα τελικά ποσά που θα διανεμηθούν ανά μετοχή θα προσαυξηθούν κατά το ποσό που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρία.

Προοπτικές για το 2017

Οι προοπτικές του Ομίλου για το 2017 διαγράφονται θετικές, παρά τις σημαντικές αβεβαιότητες και προκλήσεις που διαγράφονται διεθνώς. Στην παρούσα συγκυρία, η αγορά των ΗΠΑ παραμένει η ισχυρότερη πηγή ανάπτυξης και κερδοφορίας του Τιτάν ΤΙΤΚ 0,00%α.

Η ανάκαμψη του κλάδου κατασκευών στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, καθώς οι μεσοπρόθεσμες τάσεις εμφανίζονται θετικές. Η Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών (PCA) των ΗΠΑ εκτιμά ότι η ζήτηση τσιμέντου θα αυξηθεί κατά 3,6% κατά μέσο όρο το 2017 και υψηλότερα στις ανατολικές πολιτείες όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος, αναμένοντας αύξηση και από τις τρεις κύριες πηγές ζήτησης, οικιστικά ακίνητα, ακίνητα εμπορικού χαρακτήρα και δημόσια έργα. Η άνοδος της ζήτησης σε συνδυασμό με τα οφέλη από το πρόγραμμα επενδύσεων που έχει πρόσφατα υλοποιήσει ο Όμιλος, ισχυροποιούν τη θέση του Τιτάν ΤΙΤΚ 0,00%α στην αγορά και επιτρέπουν αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των δραστηριοτήτων.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η ζήτηση θα κυμανθεί σε επίπεδα αντίστοιχα ή κάπως χαμηλότερα του 2016. Τα σχεδιαζόμενα έργα υποδομών δε φαίνονται ικανά να αναπληρώσουν μέσα στο 2017 το κενό που αφήνει η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων. Όσον αφορά στην ιδιωτική οικοδομή, η οποία παραδοσιακά αποτελούσε την κύρια πηγή ζήτησης, οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές. Κατά συνέπεια, η παραγωγή τσιμέντου στην Ελλάδα και το 2017 αναμένεται να συνεχιστεί να διοχετεύεται κατά το μεγαλύτερο μέρος σε εξαγωγικούς προορισμούς, παρά την εντεινόμενη ανισορροπία προσφοράς/ζήτησης.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου έχει παρουσία ο Όμιλος εκτιμάται ότι γενικά θα κινηθεί σε επίπεδα ανάλογα του 2016. Η ευρύτερη περιοχή εξακολουθεί να επηρεάζεται από πολιτική αστάθεια και οικονομική δυσπραγία. Αν και η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει σημειώσει άνοδο σε ορισμένες χώρες της περιοχής, γενικότερα στερείται δυναμικής.

Η υιοθέτηση από την Αίγυπτο ενός εκτενούς προγράμματος εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με την υποτίμηση του νομίσματος κατά πάνω από 50%, δημιουργεί βραχυχρόνια ανισορροπίες και δυσκολίες.

Ωστόσο, θέτει τις βάσεις για διατηρήσιμη μακροχρόνια ανάπτυξη. Παρά τις αβεβαιότητες και τις άμεσες προκλήσεις, η ζήτηση δομικών υλικών το πιθανότερο είναι να επιδείξει ανθεκτικότητα , λόγω των αναγκών του συνεχούς αυξανόμενου πληθυσμού, τις τάσεις αστικοποίησης, καθώς και την πραγματοποίηση μεγαλόπνοων δημόσιων έργων.

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχοντας ολοκληρώσει τα έργα για τη λειτουργία των γραμμών παραγωγής με στερεά καύσιμα εξασφάλισε ενεργειακή επάρκεια, βελτιώνοντας τα κοστολόγια παραγωγής και τις επιδόσεις των εργοστασίων του. Με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό του κόστους και τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, προχωρά σε επενδύσεις και για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην Τουρκία, έπειτα από χρόνια συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης και παράλληλης ανόδου του κλάδου κατασκευών, εκτιμάται ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σε συνδυασμό με το υφιστάμενο υπερβάλλον παραγωγικό δυναμικό, θα επηρεάσουν αρνητικά τον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας.

Στη Βραζιλία, η πολιτική και οικονομική κρίση είναι ακόμη αισθητή. Μετά από μείωση πάνω από 10% το 2016, εκτιμάται ότι η ζήτηση τσιμέντου θα αρχίσει να σταθεροποιείται εντός του 2017.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΕΛΒΕ: Συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο

ΕΛΒΕ: Συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο

Με απόφαση του Δ.Σ της ΕΛΒΕ ΕΛΒΕ 0,00% έγινε επανασυγκρότηση του ΔΣ της εταιρείας σε σώμα ως εξής: 1.Tηλέμαχος Κιτσικόπουλος του Πασχάλη (Πρόεδρος...
Στις 15 Ιουνίου η Γ.Σ. της Minerva

Στις 15 Ιουνίου η Γ.Σ. της Minerva

 Για την Πέμπτη, 15 Ιουνίου, μετατέθηκε η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Αφοί Ι&Β Λαδένης Α.Ε. «Minerva», όπως ανακοίνωσε το διοικητικό...
Λεβεντέρης: Στις 16 Ιουνίου η Ετήσια Γενική Συνέλευση

Λεβεντέρης: Στις 16 Ιουνίου η Ετήσια Γενική Συνέλευση

Στις 16 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ν. ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ Α.Ε. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο...
Alpha Bank: Στις 31 Μαΐου τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου

Alpha Bank: Στις 31 Μαΐου τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου

H Alpha Bank θα ανακοινώσει στις 31 Μαΐου, τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2017. Ειδικότερα, η τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του...
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στις 30 Μαΐου η Ετήσια Γενική Συνέλευση

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στις 30 Μαΐου η Ετήσια Γενική Συνέλευση

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ ανακοίνωσε, ότι η ημερομηνία της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, μετατίθεται για την Τρίτη 30 Μαΐου 2017....
Βιοκαρπέτ: Συρρίκνωση των ζημιών το 2016

Βιοκαρπέτ: Συρρίκνωση των ζημιών το 2016

 Ο όμιλος Βιοκαρπέτ ανακοίνωσε ότι οι καθαρές πωλήσεις κατά τη χρήση του 2016, ανήλθαν σε 85,57 εκατ.€ έναντι 81,41 εκατ. € την...
ΔΕΗ: Γενική Συνέλευση για την πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ

ΔΕΗ: Γενική Συνέλευση για την πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι στις 23 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που θα εγκρίνει την πώληση...
Αυξημένες κατά 6% οι πωλήσεις των H&M

Αυξημένες κατά 6% οι πωλήσεις των H&M

 Η Hennes & Mauritz AB (H&Μ) ανακοίνωσαν ότι οι πωλήσεις της παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 6% τον Μάρτιο, έναντι πτώσης 1%...