Sofokleousin.gr

Να πώς θα μειώσετε δραστικά τον ΕΝΦΙΑ – 2 λύσεις και 1 λάθος που κοστίζει πολλά!

Δημοσιεύθηκε: 04 Νοεμβρίου 2015, 12:55 , Τελευταία Ενημέρωση: 04/11/2015, 13:00

Ο ΕΝΦΙΑ ήταν ένας από τους φόρους που χτύπησαν αλύπητα τόσο τους απλούς ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και τους ανθρώπους που επένδυσαν στα ακίνητα για να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Αν και στις αρχές του χρόνου θεωρήθηκε σχεδόν βέβαιο ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί από την τότε νέα Κυβέρνηση, εντούτοις παρέμεινε και σε αρκετές περιπτώσεις έγινε ακόμη πιο σκληρός, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έρθουν αντιμέτωποι με δυσβάσταχτα οφειλόμενα ποσά.

Όμως ο πανικός δεν είναι ποτέ ο καλύτερος σύμβουλος. Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να εξορθολογικεύσουν την κατάσταση. Η λύση του «πουλάω όσο-όσο» είναι η έσχατη και δεν θα συμπεριληφθεί στο παρόν άρθρο καθώς στερείται απαίτησης στρατηγικής αντιμετώπισης κρίσεων.

 Tου Ελευθέριου Παπαναούμ  

1.    ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΧΩΡΩΝ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΕΣ
Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που κατέχουν ακίνητα με χρήση «κατάστημα» στο ισόγειο ή και υπόγειο πολυκατοικιών. Όμως, πολλά από αυτά ήδη έχουν αρκετά χρόνια να ενοικιαστούν ή ακόμη περισσότερο να πωληθούν. Αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και της παλαιότητας και της θέσης τους (ημιυπόγεια, είσοδοι σε μικρούς δρόμους και πλαϊνές πρασιές κ.ο.κ.).

Ο φόρος όμως για τα ακίνητα αυτά είναι αμείλικτος, με την αντικειμενική αξία τους να υπολογίζεται κατά πολύ υψηλότερα από την πραγματική εμπορική τους αξία, εκτοξεύοντας αντίστοιχα τον φόρο δυσανάλογα με την αξιποιησιμότητά τους.

Η λύση:

Με επίσημη πολεοδομική πράξη μπορούν τα καταστήματα να μετατραπούν σε βοηθητικούς χώρους – αποθήκες μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο έως και 90%!
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να ενοικιαστεί ή να πωληθεί ως κατάστημα, αλλά αυτό λύνεται καθώς με την αντίστροφη διαδικασία, μπορεί και πάλι να μετατραπεί σε κατάστημα εάν βρεθεί ενδιαφερόμενος.

2.    ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΧΩΡΩΝ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Στις πόλεις ακόμη και σήμερα τα αυτοκίνητα είναι περισσότερα από τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης σε πολλές περιοχές. Επίσης, είναι γνωστό ότι σε αυτές τις περιοχές σε πάρα πολλούς δευτερεύοντες δρόμους και στενά υπάρχουν χιλιάδες ανοίκιαστα ακίνητα χαρακτηρισμένα ως «καταστήματα» μεγέθους από 50 έως και 200 τ.μ. που μένουν άδεια με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να πληρώνουν από εκατοντάδες έως και αρκετές χιλιάδες ευρώ τον χρόνο για τον ΕΝΦΙΑ!

Η λύση:

Όσοι θέλουν αυτά τα άδεια και αναξιοποίητα ισόγεια καταστήματα να τα αξιοποιήσουν και αντί να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ, να τον αποσβέσουν και να φέρουν ένα επιπλέον εισόδημα, μπορούν και πάλι με μια πολεοδομική πράξη να μετατρέψουν το κατάστημα σε χώρο θέσεων στάθμευσης. Είναι πολύ πιθανό τα έσοδα που θα «αφήνει» το parking να είναι περισσότερα ακόμη και από αυτά που «αφήνει» ένας ενοικιαστής καταστήματος.
Αυτό απαιτεί φυσικά και άδεια από τον εκάστοτε Δήμο, όσον αφορά την είσοδο και έξοδο των οχημάτων πάνω από δημόσιο κοινόχρηστο χώρο (πεζοδρόμιο) καθώς και την υποβάθμιση του κρασπέδου εφόσον απαιτείται.

Και για τις δυο περιπτώσεις μεταβολής χρήσης, σύμφωνα με την νέα νομοθεσία, οι αλλαγές στα ακίνητα δηλώνονται ανά μήνα και όχι ανά έτος. Επομένως οι μεν ιδιοκτήτες δεν περιμένουν μήνες για να δηλώσουν την αλλαγή χρήσης αλλά και οι τυχόν ενοικιαστές ή αγοραστές δεν θα πρέπει να περιμένουν επίσης μήνες για να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους.

Η αλλαγή χρήσης ακινήτων ως διαδικασία δεν μπορεί να γίνει από τον ιδιοκτήτη του καθώς απαιτείται ειδική γνώση πολεοδομικών και όχι μόνο θεμάτων, έλεγχο νομιμότητας χώρων, συγγραφή τεχνικών εκθέσεων και νέα σχέδια σφραγισμένα από Μηχανικό. Απαιτείται λοιπόν Ανάθεση του έργου σε Μηχανικούς που αναλαμβάνουν υπεύθυνα την αλλαγή χρήσης των ακινήτων.

3.    ΤΟ ΛΑΘΟΣ

Κάτι που πρέπει να προσέξουν πολύ οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην δήλωση Ε9, είναι η δηλούμενη χρήση για το κάθε ακίνητο.

Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις που ενώ το ακίνητων είναι χώρος χρήσης κατοικίας ή βοηθητικής χρήσης, στο Ε9 ήταν από χρόνια δηλωμένο με ειδική χρήση και συνήθως κατάστημα, είτε συνειδητά για διάφορους λόγους είτε από λάθος.

Ο επίσημος χαρακτηρισμός ενός ακινήτου γίνεται στην οικοδομική άδεια και μόνο και οποιαδήποτε άλλη μετέπειτα ενημέρωση του πολεοδομικού φακέλου του κτίσματος.

Αυτό το λάθος μπορεί να στοιχίσει σε έναν ιδιοκτήτη ακόμη και κάποιες χιλιάδες ευρώ.

* Ο Ελευθέριος Παπαναούμ είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός M.Sc. και στέλεχος του τεχνικού γραφείου ERGON Σύμβουλοι Μηχανικοί ®  (ergon-consultants.gr) στην Θεσσαλονίκη

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Σαφάρι για τέλη κυκλοφορίας από το 1997 εξαπολύουν οι ΔΟΥ της χώρας

Σαφάρι για τέλη κυκλοφορίας από το 1997 εξαπολύουν οι ΔΟΥ της χώρας

Τέλη κυκλοφορίας από το 1997 και εντεύθεν, τα οποία δεν έχουν καταβληθεί και δεν έχουν παραγραφεί αναζητούν οι ΔΟΥ όλης της χώρας,...
«Ψήνεται» παράταση για τα αδήλωτα εισοδήματα λόγω αθρόας προσέλευσης

«Ψήνεται» παράταση για τα αδήλωτα εισοδήματα λόγω αθρόας προσέλευσης

Την παράταση της προθεσμίας για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων εισηγούνται στον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, στελέχη της υπηρεσίας, λόγω της αυξημένης...
Πάνε πίσω οι αυξήσεις φόρου σε ακίνητα και ΦΠΑ στα νησιά

Πάνε πίσω οι αυξήσεις φόρου σε ακίνητα και ΦΠΑ στα νησιά

 Πακέτο φορολογικών παρεμβάσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση, με στόχο να ανακόψει «τσουνάμι» της υπερφορολόγησης, που έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Οι...
Στο στόχαστρο της εφορίας τα ενοικιαστήρια από Airbnb

Στο στόχαστρο της εφορίας τα ενοικιαστήρια από Airbnb

 Στο στόχαστρο της εφορίας θα μπουν για τα καλά από το 2018 τα ενοικιαστήρια από την διάσημη πλατφόρμα  Airbnb, καθώς  πλέον έχει...
Από τους φορολογικούς παραδείσους στην κόλαση της εφορίας

Από τους φορολογικούς παραδείσους στην κόλαση της εφορίας

Σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός, γύρω από τους καταθέτες εξωτερικού, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημέρωσε τις υπηρεσίες της, για την...
Αρχές Οκτωβρίου η λοταρία, σκέψεις για «τζακ ποτ» τον Δεκέμβριο

Αρχές Οκτωβρίου η λοταρία, σκέψεις για «τζακ ποτ» τον Δεκέμβριο

 Αρχές Οκτωβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα της κλήρωσης των αποδείξεων, που έχει ως «θεμέλιο» λίθο» την επιβράβευση των πληρωμών με...
Μείωση των τελών κυκλοφορίας οχημάτων μεγάλου κυβισμού και ηλικίας

Μείωση των τελών κυκλοφορίας οχημάτων μεγάλου κυβισμού και ηλικίας

Μειωμένα θα είναι τελικά τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018, των ΙΧ αυτοκινήτων με κινητήρες μεγάλου κυβισμού και με παλαιότητα άνω των...
Φορολογικό θαύμα! Φανερώθηκαν 5 δισ.

Φορολογικό θαύμα! Φανερώθηκαν 5 δισ.

Λίγες μέρες προθεσμία έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό - είτε βρίσκονται στις περιβόητες «λίστες» είτε όχι -...