Sofokleousin.gr

Ποιες είναι οι χώρες που καθορίζουν τα άρθρα της Wikipedia;

Δημοσιεύθηκε: 21 Σεπτεμβρίου 2015, 06:05

Ποιες είναι οι χώρες που καθορίζουν τα άρθρα της Wikipedia;

Η Wikipedia είναι ένα παγκόσμιο και πολύγλωσσο εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Διαδίκτυο με σκοπό να πληροφορήσει τον κόσμο επί παντός θέματος. Έχετε όμως αναρωτηθεί  ποτέ ποιοι κρύβονται πίσω από τα άρθρα της δημοφιλούς διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia; 

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης έκθεσης, σχεδόν το 50% των άρθρων που φιλοξενούνται στη Wikipedia είναι αποτέλεσμα της δουλειάς ανθρώπων που ζουν σε μόλις πέντε χώρες. 

Όπως αναφέρεται στην μελέτη του Ινστιτούτου  του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης οι βασικοί συντάκτες της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειες βρίσκονται στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι υπάρχουν περισσότεροι συντάκτες στην Ολλανδία -η οποία δεν είναι καν στην πρώτη δεκάδα των χωρών με βάση τον αριθμό των άρθρων της- από ό, τι σε ολόκληρη την Αφρική.

Οι ερευνητές, θέλοντας να αποφύγουν διαφορές όσον αφορά τις γνώσεις, επικεντρώθηκαν στα άρθρα από συγκεκριμένες τοποθεσίες, με γεωγραφικό μήκος και πλάτος που συνδέονται με τη σελίδα.

Για παράδειγμα ένα άρθρο σχετικά με τη μαρμελάδα θα μπορούσε να γραφτεί από οπουδήποτε όπως είπαν, ένα άρθρο όμως σχετικά με το χωριό Pisac στο Περού πρέπει αναμφίβολα να γραφτεί και να επεξεργαστεί από τους ντόπιους. 

Επιπλέον, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της έρευνας έδειξε ότι οι χώρες υψηλού εισοδήματος είχαν δυσανάλογα «δυνατή φωνή» όταν επρόκειτο για την συγγραφή και επιμέλεια άρθρων της Wikipedia σχετικά με συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Εξετάζοντας τα δεδομένα από 708.000 άρθρα σε 44 γλώσσες μέσα σε 12 χρόνια από τη δημιουργία της Wikipedia το 2001 έως τον Φεβρουάριο του 2013, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι χώρες υψηλού εισοδήματος «έπνιξαν τις άλλες φωνές». Η Βόρεια Αμερική, για παράδειγμα, είχε 100 φορές περισσότερη ισχύ στην επεξεργασία κειμένων από το σύνολο της Αφρικής.

Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι ορισμένες χώρες έχουν πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο από ό, τι άλλες.

Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική αιτία. Οι έρευνες έδειξαν ότι τα πιο γνωστά και «φωτεινά» ιστορικά σημεία στα άρθρα, προσελκύουν περισσότερους συντάκτες να τα επεξεργαστούν, συγκριτικά με τα λιγότερο γνωστά.

Οι συντάκτες που προέρχονται από χώρες με χαμηλά εισοδήματα ήταν πιο πιθανό να γράψουν ή να επεξεργαστούν άρθρα για τις χώρες με υψηλότερο εισόδημα από τη δική τους. Αντί να επιμεληθεί ένα άρθρο για μια τοπική πόλη ή ένα χωριό, κάποιος από μια χώρα με χαμηλό εισόδημα είναι πιο πιθανό να επεξεργαστεί ένα άρθρο για τη Νέα Υόρκη ή το Παρίσι, εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

 «Στην πράξη, βλέπουμε πώς οι υπάρχουσες ανισότητες και ανισορροπίες όχι μόνο κάνουν τα μέρη αόρατα, αλλά και φιμώνουν ορισμένες φωνές και προοπτικές», εξήγησε ο δρ Mark Graham, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης. «Ακόμα και όσοι βρίσκονται σε λιγότερο ευνοημένα οικονομικά μέρη προτιμούν να επεξεργάζονται άρθρα που είναι πολύ δημοφιλή και έχουν ήδη όλες τις πληροφορίες».

Η έλλειψη της πολυμορφίας της Wikipedia δεν είναι κάτι νέο, ούτε περιορίζεται στον πλούτο. Μια έρευνα του 2011 που διεξήχθη από το Ίδρυμα Wikimedia, το μη κερδοσκοπικό οργανισμό που τρέχει τη Wikipedia, διαπίστωσε ότι το 90% των συντακτών της ιστοσελίδας ήταν άνδρες, με μόλις 9% γυναίκες και 1% τρανσέξουαλ ή διεμφυλικά άτομα.

Η νέα αυτή μελέτη σκοπό έχει να καταδείξει την προκατάληψη που υπάρχει σε μία από τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες του κόσμου. Η έκθεση επικρίνει το σύστημα στο οποίο οι κυρίαρχες φωνές «πνίγουν» τα λιγότερο γνωστά μέρη του κόσμου.

 «Ακόμη και στην Wikipedia, που είναι μία από τις πιο ανοιχτές και περιεκτικές πλατφόρμες στο ίντερνετ, βλέπουμε ότι οι χώρες χαμηλού εισοδήματος εκπροσωπούνται πολύ λιγότερο από τις οικονομικά προνομιούχες» δήλωσε ο Graham.

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ αξιωματικών

Νέο αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ αξιωματικών

Νέο επίσημο αίτημα έκδοσης των τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης στη χώρα μας υπέβαλε η Τουρκία.Η θέση της ελληνική...
Παππάς: Για πρώτη φορά ολοκληρώνεται πρόγραμμα χωρίς νέα μέτρα

Παππάς: Για πρώτη φορά ολοκληρώνεται πρόγραμμα χωρίς νέα μέτρα

«Σαν σήμερα πριν από 3 χρόνια δόθηκε ένας αγώνας. Υπήρξε μια ιστορική τομή στα πολιτικά πράγματα. Κάτι που αρνούνται να δουν οι...
Ντε Γκίντος: Έχει ξεκινήσει η ανάλυση για μείωση του ελληνικού χρέους

Ντε Γκίντος: Έχει ξεκινήσει η ανάλυση για μείωση του ελληνικού χρέους

«Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο από καμία άποψη» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος  σε συνέντευξη τύπου στις...
Νταβός: Αναγκαστική πεζοπορία Τσίπρα στα χιόνια

Νταβός: Αναγκαστική πεζοπορία Τσίπρα στα χιόνια

 «Θύμα» του μποτιλιαρίσματος που δημιουργήθηκε στο Νταβός λόγω της έντονης χιονόπτωσης και του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έπεσε ο...
Ξυδάκης: Θα έπρεπε να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για την ΠΓΔΜ

Ξυδάκης: Θα έπρεπε να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για την ΠΓΔΜ

Την εκτίμηση ότι θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας  της ΠΓΔΜ, αν κάτι...
Γερμανία: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα

Γερμανία: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης μετά τη λήξη του τρέχοντος, τρίτου, προγράμματος, εκτιμά ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας...
ΑΝΕΛ: Ο όρος «Μακεδονία» είναι ελληνικός σε όποια γλώσσα και αν τον πει κανείς

ΑΝΕΛ: Ο όρος «Μακεδονία» είναι ελληνικός σε όποια γλώσσα και αν τον πει κανείς

Την θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι δεν δέχονται τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του για το όνομα των Σκοπίων επανέλαβε η εκπρόσωπος...
Νταβός: Συναντήσεις Τσίπρα με επενδυτές

Νταβός: Συναντήσεις Τσίπρα με επενδυτές

Στο Νταβός βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το πρόγραμμμα της τριήμερης επίσκεψης του κ. Τσίπρα ξεκίνησε με δύο διαδοχικές συναντήσεις με επενδυτές,...