Sofokleousin.gr

Η 2η απονομή των διεθνούς φήμης φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien

Δημοσιεύθηκε: 09 Μαρτίου 2015, 11:20 , Τελευταία Ενημέρωση: 09/03/2015, 13:20

Η 2η απονομή των διεθνούς φήμης φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien
Σχετικά tags

Εντυπωσιακή ήταν και η φετινή 2η βραδιά απονομής των διεθνούς φήμης φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 7 Μαρτίου. Τα ελληνικά βραβεία Prix Galien τίμησαν και αναγνώρισαν την φαρμακευτική έρευνα και καινοτομία, καταδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το σπουδαίο τους ρόλο. 

Η απονομή των φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien Greece τελέστηκε υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Οι χαιρετισμοί

Η βραδιά ξεκίνησε με την ομιλία της προέδρου των Prix Galien Greece, κας Τζένης Περγιαλιώτου, η οποία αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του θεσμού στη χώρα μας και ανακοίνωσε ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία του παγκόσμιου θεσμού, τα Prix Galien Greece δημιούργησαν δύο νέα σπουδαία βραβεία, το Galien Scientific Research Award και το Patient Initiative Award.

Στο χαιρετισμό του, η Α.Ε. Πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, κ. Jean Loup Kuhn-Delforge, εξήρε τον θεσμό των Prix Galien και τόνισε τη σημασία της καινοτομίας στις ιατρικές πρακτικές, καθώς οι βιοτεχνολογίες, οι νανοτεχνολογίες, η εξατομικευμένη και προγνωστική ιατρική, η γονιδιακή θεραπεία και η τηλεϊατρική αποτέλεσαν καθοριστικές προόδους για τη δημόσια υγεία. 

Με την πολιτική του παρέμβαση, ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «Χωρίς καθυστέρηση, είναι ανάγκη η ανάπτυξη του τομέα της έρευνας στη χώρα μας, ο οποίος βρίσκεται σε «χαμηλή πτήση». Προανήγγειλε μάλιστα ένα σύγχρονο λειτουργικό και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση τέτοιων προσπαθειών, ενώ υποσχέθηκε την έναρξη διαλόγου ώστε να διεκδικήσει η χώρα μας κάθε τι που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη, την προστιθέμενη αξία, την παραγωγή ή συμπαραγωγή.  

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Prix Galien Greece, καθηγητής κ. Αριστείδης Πατρινός, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι τομείς της γονιδιωματικής και της συνθετικής βιολογίας έχουν συμβάλει στην καταπολέμηση της αρρώστειας ή την επιβράδυνση του θανάτου, ενώ έδωσε και μια άλλη διάσταση ιατρικής που χρειάζεται προσοχή όπως είναι η ανισότητα στην ποιότητα ιατρικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο.»

Ο κύκλος των χαιρετισμών ολοκληρώθηκε με τους: κα Βασίλεια Παπαγιαννοπούλου Value Access & Policy Senior Manager της Amgen Hellas, που αναφέρθηκε στην οικοδόμηση πλαισίου σταθερότητας και αξιοπιστίας με την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών και προσέλκυση επενδύσεων δεν μπορεί παρά να αποτελεί προτεραιότητα στην υγεία, και τον κ. Κωνσταντίνο Ευρυπίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Genesis Pharma, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η καινοτομία είναι μια αναπτυξιακή διάσταση που δεν έχουμε αξιοποιήσει, ενώ πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα μπορεί τα επόμενα 4-5 χρόνια να εισρεύσουν πάνω από 250 εκ. ευρώ κάθε χρόνο μέσω κλινικών μελετών, με αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για επενδύσεις. Καταλήγοντας ζήτησε ευκολότερες διαδικασίες αδειοδοτήσεων, λειτουργκή διασύνδεση με τα πανεπιστήμια ακόμα και στην έρευνα νέων καινοτόμων φαρμάκων».

Galien Think Tank Greece - Οι τρεις πυλώνες 

Η βραδιά προχώρησε με την παρουσίαση των θέσεων του πρώτου Galien Think Tank Greece, που λειτούργησε συμβουλευτικά ως κέντρο διαμόρφωσης θέσεων στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα. Τις τελικές θέσεις των τριών πυλώνων σχετικά με: α) τον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας, β) την χρηματοδότηση της καινοτομίας και γ) την ενίσχυση της κλινικής έρευνας, παρουσίασαν αναλυτικά οι συντονιστές κ.κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής ασφαλιστικής επιστήμης του πανεπιστημίου Πειραιά, Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής πολιτικής υγείας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής φαρμακολογίας και κλινικής φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι για πρώτη φορά στα βραβεία Prix Galien υπήρχε χορηγός κλινικής έρευνας, το Ινστιτούτο Κλινικών Μελετών (I.C.I), το οποίο ενεργώντας ως οργανισμός έρευνας κατά ανάθεση (CRO), παρέχει ένα ολοκληρωμένο ευρύ φάσμα υπηρεσιών στον τομέα των Επιστημών Υγείας και της Κλινικής Έρευνας. Συγκεκριμένα, αναλαμβάνει την οργάνωση και εκτέλεση Μελετών Βιοϊσοδυναμίας, Κλινικών Μελετών (φάσης ΙΙ – ΙΙI) καθώς και υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως συγγραφή Biowaiver reports, monitoring μελετών και την διαδικασία κατάθεσης φακέλου στις αρμόδιες αρχές. 

Patient Initiative Award 

Σημαντική στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή του βραβείου Patient Initiative Award. Το βραβείο αυτό ως στόχο του έχει να ενδυναμώσει την αναγνωρισιμότητα των συλλόγων ασθενών, αλλά και να τους παρακινήσει ώστε να αυξήσουν τις δραστηριότητες τους, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των ασθενών τόσο στην ενημέρωση όσο και στις παροχές υγείας. Στη διαδικασία αξιολόγησης για το βραβείο αυτό συμμετείχαν σαράντα ένας (41) σύλλογοι ασθενών απ’ όλη την Ελλάδα. Νικητές του βραβείου Patient Initiative Award, οι οποίοι θα μοιραστούν και το ποσό των 10.000 € ως δωρεά από τη διοργάνωση των βραβείων υπέρ της λειτουργίας του συλλόγου τους, είναι οι εξής:

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών

Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ»

Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ»

Galien Patients’ Academy 

Η τελετή βράβευσης των Prix Galien Greece 2015 συνεχίστηκε με την παρουσίαση του ρόλου και της δομής της Ακαδημίας Συλλόγων Ασθενών «Galien Patients’ Academy» από τον πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Κωνσταντίνο Συρίγο, καθηγητή παθολογίας & ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Κωνσταντίνος Συρίγος στην ομιλία του έκανε λόγο για το σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι σύλλογοι ασθενών σε μια χειμαζόμενη κοινωνία με αυξημένες ανάγκες και περιορισμένους πόρους. Σεβόμενα την ανιδιοτελή προσφορά των μελών τους, αλλά ταυτόχρονα συνειδητοποιώντας την έλλειψη εμπειρίας και κατάρτισής τους, τα Prix Galien Greece αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα «σχολείο» εκπαίδευσης για τα στελέχη και μέλη των συλλόγων αυτών. Όπως σημείωσε «φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα στελεχών, εθελοντών μεν, αλλά όχι ερασιτεχνών. Θα πρόκειται για εθελοντές με κατάρτιση και γνώσεις, ικανούς να αξιοποιήσουν τον ενθουσιασμό, να αναδείξουν τις δράσεις και να υπηρετήσουν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τους σκοπούς των συλλόγων ασθενών της πατρίδας μας». Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων αρχίζει την άνοιξη του 2015.

Ανθρωπιστικό Βραβείο «Pro Bono Humanum»

Συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή του Ανθρωπιστικού Βραβείου «Pro Bono Humanum», το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει μια σπουδαία προσωπικότητα που έχει συνεισφέρει σημαντικά στο χώρο της υγείας στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο βραβείο απονεμήθηκε φέτος στον Δρ. Αυξέντιο Καλαγκό, διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, για το σπουδαίο ανθρωπιστικό του έργο. Ο κορυφαίος Έλληνας καρδιοχειρουργός, είναι ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Καρδιές για όλους» (Coeurs pour tous) και έχει χειρουργήσει δωρεάν 13.000 άπορα παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Ο Δρ. Αυξέντιος Καλαγκός, στον ευχαριστήριο χαιρετισμό του για το βραβείου που του απονεμήθηκε, αναφέρθηκε στο ηθικό και επαγγελματικό καθήκον των ιατρών να κινητοποιηθούν προς τόπους που είναι όντως απαραίτητοι ώστε η δέσμευσή τους στον «Όρκο του Ιπποκράτη» να μπορέσει να βρει ένα αληθές νόημα, τόσο για τη ζωή των αναξιοπαθούντων, όσο και για τη δική τους τη ζωή.  

Galien Scientific Research Award

Η τελετή συνεχίστηκε με το βραβείο Galien Scientific Research Award, το οποίο επιβραβεύει έναν Έλληνα ερευνητή ή μια ερευνητική ομάδα για το σπουδαίο ερευνητικό τους έργο, που οδήγησε σε σημαντικά οφέλη για τους συνανθρώπους μας. Το βραβείο απονεμήθηκε στον Ακαδημαϊκό Δρ. Γεώργιο Κόλλια, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνητή βιολόγο του Ερευνητικού Κέντρου «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», για την αποφασιστική σε διεθνές επίπεδο συμβολή του στη σύλληψη και προώθηση της εφαρμογής βιολογικών αντι-TNF θεραπειών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και για σειρά μελετών που ανέδειξαν μοριακούς και κυτταρικούς μηχανισμούς παθογένειας και νέους θεραπευτικούς στόχους σε διαγονιδιακά πρότυπα χρόνιων φλεγμονωδών και αυτοάνοσων νόσων όπως οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η απονομή των φαρμακευτικών βραβείων 

Η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή των φαρμακευτικών βραβείων, νικητές των οποίων είναι ανά κατηγορία οι εξής:

Καλύτερο Φαρμακευτικό Προϊόν

- Sofosbuvir, της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead

- Vismodegib, της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas

Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν

- Denosumab, της φαρμακευτικής εταιρείας Amgen Hellas

Καλύτερο Ορφανό Φάρμακο για σπάνια πάθηση

- Macitentan, της φαρμακευτικής εταιρείας Actelion Pharmaceuticals Hellas

Καλύτερη Ιατρική Συσκευή ή Διαγνωστικό Εργαλείο ή Μηχάνημα ή Βιοδείκτης ή Ιατροτεχνολογικό Προϊόν

- MIYABI – Combined Suite for Angio-CT or Angio-MR Integrate Diagnostic Imaging

της φαρμακευτικής εταιρείας Siemens

 

Ρούλα Σκουρογιάννη

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε μονοψήφιο η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, χάνει το ΠΑΣΟΚ, ενισχύεται η Χ.Α.

Σε μονοψήφιο η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, χάνει το ΠΑΣΟΚ, ενισχύεται η Χ.Α.

Νέα μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Αnalysis, με τις επιρροές στο εκλογικό σώμα από τη Novartis...
Υπόθεση Novartis: Νέα στοιχεία - φωτιά από έγγραφο του FBI

Υπόθεση Novartis: Νέα στοιχεία - φωτιά από έγγραφο του FBI

Η «αποκάλυψη των δύο πραγματικών λόγων για τους οποίους η Novartis δωροδοκούσε τα πολιτικά πρόσωπα» καθώς και ονόματα προσώπων και εταιρειών μέσων...
Μειώθηκε πράγματι η φαρμακευτική δαπάνη επί Γεωργιάδη- Σαλμά;

Μειώθηκε πράγματι η φαρμακευτική δαπάνη επί Γεωργιάδη- Σαλμά;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφ. Συν η µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης, την οποία επικαλούνται δηµοσίως ο πρώην υπουργός Υγείας, νυν αντιπρόεδρος της...
Ρήγας: Διεθνές το σκάνδαλο Novartis- Πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη

Ρήγας: Διεθνές το σκάνδαλο Novartis- Πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη

Να πέσουν οι τόνοι αναφορικά με τα σκάνδαλο Novartis ζήτησε μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90.1» ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, απορρίπτοντας τις...
ΣΥΡΙΖΑ: Στημένη η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μάνδρα

ΣΥΡΙΖΑ: Στημένη η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μάνδρα

Σε μια στημένη επίσκεψη με μοναδική στόχευση την επικοινωνιακή του προβολή, ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τη Μάνδρα και τους κατοίκους της πληγείσας...
Στο νοσοκομείο με υπερκόπωση ο Μουζάλας

Στο νοσοκομείο με υπερκόπωση ο Μουζάλας

 Με υπερκόπωση νοσηλεύεται από την προηγούμενη Τετάρτη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Τη Δευτέρα αναμένεται να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου...
Διπλό μήνυμα Παυλόπουλου προς Τουρκία και ΠΓΔΜ

Διπλό μήνυμα Παυλόπουλου προς Τουρκία και ΠΓΔΜ

Διπλό μήνυμα, προς την ΠΓΔΜ ότι η προϋπόθεση για την όποια συμφωνία για την ονομασία και τις εγγυήσεις αλυτρωτισμού είναι η προηγούμενη...
Στην Τρίπολη επεκτείνεται το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων

Στην Τρίπολη επεκτείνεται το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης ανακοίνωσαντην υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο...