Διαβάστε ακόμα
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
08:06 - Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας
Forky.gr: Η πιο νόστιμη startup της πόλης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
08:04 - Forky.gr: Η πιο νόστιμη startup της πόλης
Ο «ιός» των μαζικών δολοφονιών και επιθέσεων σε σχολεία
MEDsin
12:00 - Ο «ιός» των μαζικών δολοφονιών και επιθέσεων σε σχολεία
Κόντρα ΣΔΟΕ-Αλεξιάδη. Τι γίνεται με λίστα Λαγκάρντ και ΕΝΦΙΑ Εξωτερικού
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
17:46 - Κόντρα ΣΔΟΕ-Αλεξιάδη. Τι γίνεται με λίστα Λαγκάρντ και ΕΝΦΙΑ Εξωτερικού
Τα iPhone 6s και iPhone 6s Plus στα καταστήματα COSMOTE
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
17:30 - Τα iPhone 6s και iPhone 6s Plus στα καταστήματα COSMOTE
Πολλοί έλληνες επώνυμοι στη νέα H&M καμπάνια
LIFE
18:20 - Πολλοί έλληνες επώνυμοι στη νέα H&M καμπάνια
H Nissan στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
14:40 - H Nissan στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο
Sofokleousin.gr

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες

Δημοσιεύθηκε: 14 Ιανουαρίου 2014, 13:14 , Τελευταία Ενημέρωση: 14/01/2014, 13:30

Σχετικά tags

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει αναγνωριστεί ως μια σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες εξακολουθούν να καλύπτουν τη μειοψηφία του συνόλου των επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς και διάφορες αναπτυξιακές οργανώσεις αναλαμβάνουν ενεργά την προώθηση των γυναικών επιχειρηματιών μέσω διαφόρων σχεδίων, κινήτρων και μέτρων προώθησης.

Σύμφωνα με τη «Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα: Γυναικεία επιχειρηματικότητα — συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ», οι επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, οι κυβερνήσεις και διάφοροι δημόσιοι, ιδιωτικοί και πανεπιστημιακοί φορείς αναγνωρίζουν τη σημασία της στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας τόσο από πολιτική όσο και από πρακτική άποψη. Τούτο έχει αυξήσει την ευαισθητοποίηση έναντι της συνεισφοράς των επιχειρήσεων αυτών στην οικονομία.

Σύμφωνα με την Icap Group, έρευνες δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας επενδύουν περισσότερο στην εκπαίδευση του προσωπικού τους από ό,τι οι εργοδότες γενικά και ότι περίπου τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων αυτών επιδιώκουν να αυξήσουν την ικανότητα ηγεσίας των διευθυντικών στελεχών τους.
 
Έτσι, σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, οι επενδύσεις που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη είναι πιθανό να αποδώσουν περισσότερο από τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις γενικά.
 
Ως προς τα κίνητρα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, όλες οι έρευνες του Global Entrepreneurship Monitor (GEM) αποκαλύπτουν ότι το κίνητρο της ανάγκης για τις γυναίκες είναι ισχυρότερο του κινήτρου της ευκαιρίας, σε σύγκριση με τους άνδρες.
 
Η «υπεροχή» των γυναικών ως προς το κίνητρο της ανάγκης, παρατηρείται και στις τρεις προαναφερόμενες ομάδες χωρών, αν και οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μικρότερες στις χώρες καινοτομίας. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα, όπου η επιχειρηματικότητα ανάγκης αφορούσε στο 24,7% των ανδρών και το 26,5% των γυναικών που εισήλθαν στον επιχειρηματικό «στίβο» το 2011.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλου, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ICAP, σχολίασε σχετικά: 

«Σε μια χώρα που δοκιμάζεται πολλαπλά και σε μια αγορά που αναζητά εναγωνίως διεξόδους, οι επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν καλύτερα το πολύτιμο κεφάλαιο που λέγεται Γυναίκες. Πρέπει λοιπόν οι Διοικήσεις των εταιριών να εκσυγχρονίσουν την κουλτούρα τους και να θεσπίσουν προγράμματα που θα αναπτύξουν το γυναικείο ταλέντο και θα το εξελίξουν στην κορυφή της ιεραρχίας.

Το ότι μία στις Πέντε εταιρείες διοικείται από Γυναίκα (4670 εταιρείες σε σύνολο 22.500 που δημοσίευσαν ισολογισμό για το 2012, ήτοι 21% που αυξήθηκε από το 19% του 2011) είναι μία ένδειξη ότι οι Γυναίκες σιγά-σιγά καθιερώνονται στις επιχειρήσεις.

Το γεγονός όμως ότι οι εταιρείες που διοικούνται από Γυναίκες είναι κυρίως μικρομεσαίες (π.χ. 30% στις ΕΠΕ), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις μεγάλες εταιρείες (πάνω από 50 εκατ. τζίρο και 250 εργαζομένους) είναι μόλις 9% και ότι το 81% των γυναικών που διοικούν εταιρείες έχουν κάποια μετοχική σχέση, που σημαίνει ότι οι γυναίκες-στελέχη CEOs είναι αισθητά λιγότερες, είναι στοιχεία που δείχνουν πόση ακόμα δουλειά χρειάζεται να γίνει απ’ όλους μας.

Είναι εντυπωσιακά επίσης τα ευρήματά μας, ότι οι εταιρείες με Γυναίκες επικεφαλής έχουν καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας αφού στο σύνολο των 22.500 εταιρειών οι Γυναίκες πέτυχαν περιθώριο EBITDA 10.6% έναντι 6.5% του συνόλου και ότι από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες, το 11% διοικούνται από Γυναίκες, που πέτυχαν περιθώριο EBITDA 18.8% έναντι 10.5% του συνόλου. Ακόμα είναι αξιοπρόσεκτο ότι από τις Γυναίκες CEOs του Δείγματος, το 40% είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού, 53% εργάζονται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα και περισσότερες από 87% τοποθετούν την καριέρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους. 

Τα πιο πάνω ευρήματα είναι μια ισχυρή ένδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων που έχουν οι γυναίκες στελέχη. Παρά τα πλεονεκτήματα όμως αυτά των Γυναικών, παρατηρούνται σημαντικές δυσκολίες στην ανέλιξή τους, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από την επιφυλακτική στάση και την προκατάληψη πολλών εταιρειών.

Η πραγματικότητα αυτή αν και βελτιώνεται, πρέπει να ανατραπεί με πιο ίσως ρηξικέλευθα μέτρα. Αρκετές πρωτοπόρες πολυεθνικές εταιρείες υλοποιούν προγράμματα προώθησης των γυναικών στις υψηλές θέσεις ιεραρχίας τους. Το παράδειγμα δε αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν όλες οι μεγάλου και μεσαίου μεγέθους ελληνικές εταιρείες, μέσα από θεσμοποιημένες και συνεπείς δράσεις οι οποίες θα έχουν τις ευλογίες και τη δέσμευση του CEO. Ήλθε λοιπόν η ώρα να σπάσουμε την «Γυάλινη Οροφή» που εμποδίζει τις Γυναίκες να φθάσουν στην κορυφή των Επιχειρήσεων !»

 

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Διεθνής διάκριση για τον CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Διεθνής διάκριση για τον CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

 Με το βραβείο του «Airport Chief Executive of the Year 2015», την κορυφαία διεθνή διάκριση, τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση στο Ελσίνκι, ο...
Ο Προβόπουλος στη Eurobank, τι ακολουθεί;

Ο Προβόπουλος στη Eurobank, τι ακολουθεί;

Ενώ οι ελληνικές τράπεζες οδηγούνται σε συγχώνευση των θυγατρικών τους στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο των capital action plans...
Γιατί δεν μπορούν να πουλήσουν NPL's οι τράπεζες

Γιατί δεν μπορούν να πουλήσουν NPL's οι τράπεζες

Στο ζήτημα της λειτουργίας, της οργάνωσης, της εποπτείας της αγοράς κόκκινων δανείων (NPL market) μετατοπίζεται πλέον το ενδιαφέρον καθώς η διαδικασία της...
Έντονη κριτική στον επικεφαλής της θυγατρικής της Volkswagen στις ΗΠΑ

Έντονη κριτική στον επικεφαλής της θυγατρικής της Volkswagen στις ΗΠΑ

Στους μηχανικούς λογισμικού της εταιρείας συνεχίζει να επιρρίπτει ο επικεφαλής της αμερικανικής θυγατρικής της Volkswagen, Μάικλ Χόρν, την ευθύνη για την τοποθέτηση...
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Δωρεάν είσοδος στις δράσεις του

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Δωρεάν είσοδος στις δράσεις του

 Το νέο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με πλούσιες δράσεις για οικογένειες και σχολικές ομάδες μέχρι και το Μάιο του 2016, παρουσίασε το Μουσείο...
Μίχαλος: Κοστολογημένη πρόταση για την ανάκαμψη της οικονομίας

Μίχαλος: Κοστολογημένη πρόταση για την ανάκαμψη της οικονομίας

  Τις προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της, Κώστας Μίχαλος,...
Στις εγκαταστάσεις της Intracom ο Αμερικανός πρέσβης

Στις εγκαταστάσεις της Intracom ο Αμερικανός πρέσβης

 Στις εγκαταστάσεις της Intracom βρέθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, David Pearce. Στην ανακοίνωση της Intracom, ο Αμερικανός πρέσβης είχε μια εποικοδομητική...
Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στον ΟΑΚ, χρωστά 3.5 εκατ. ευρώ

Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στον ΟΑΚ, χρωστά 3.5 εκατ. ευρώ

 Χωρίς ρεύμα δύο ημέρες τα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) στα Χανιά, καθώς η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ...
Βίος και πολιτεία των ιδιωτικών... στρατών
ΔΙΕΘΝΗ
Βίος και πολιτεία των ιδιωτικών... στρατών