Διαβάστε ακόμα
O καιρός της Κυριακής: Πού θα βρέξει
ΕΛΛΑΔΑ
10:10 - O καιρός της Κυριακής: Πού θα βρέξει
To si–Cluster χορηγός της European Space Expo
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
17:40 - To si–Cluster χορηγός της European Space Expo
Τατουάζ στα δόντια: Μόδα είναι, θα περάσει;
MEDsin
08:49 - Τατουάζ στα δόντια: Μόδα είναι, θα περάσει;
Πώς θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από ενοίκια
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
21:50 - Πώς θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από ενοίκια
Η Ευρωπαϊκή 'Εκθεση Διαστήματος, στην πλατεία Συντάγματος
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
15:44 - Η Ευρωπαϊκή 'Εκθεση Διαστήματος, στην πλατεία Συντάγματος
Κάθε συναυλία έχει το κοινό της…
LIFE
11:53 - Κάθε συναυλία έχει το κοινό της…
Ποια είναι τα πιο δυνατά και ασφαλή αυτοκίνητα
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
14:25 - Ποια είναι τα πιο δυνατά και ασφαλή αυτοκίνητα
Sofokleousin.gr
Ο Καιρός σήμερα!

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες

Δημοσιεύθηκε: 14 Ιανουαρίου 2014, 13:14 , Τελευταία Ενημέρωση: 14/01/2014, 13:30

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες
Σχετικά tags

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει αναγνωριστεί ως μια σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες εξακολουθούν να καλύπτουν τη μειοψηφία του συνόλου των επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς και διάφορες αναπτυξιακές οργανώσεις αναλαμβάνουν ενεργά την προώθηση των γυναικών επιχειρηματιών μέσω διαφόρων σχεδίων, κινήτρων και μέτρων προώθησης.

Σύμφωνα με τη «Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα: Γυναικεία επιχειρηματικότητα — συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ», οι επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, οι κυβερνήσεις και διάφοροι δημόσιοι, ιδιωτικοί και πανεπιστημιακοί φορείς αναγνωρίζουν τη σημασία της στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας τόσο από πολιτική όσο και από πρακτική άποψη. Τούτο έχει αυξήσει την ευαισθητοποίηση έναντι της συνεισφοράς των επιχειρήσεων αυτών στην οικονομία.

Σύμφωνα με την Icap Group, έρευνες δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας επενδύουν περισσότερο στην εκπαίδευση του προσωπικού τους από ό,τι οι εργοδότες γενικά και ότι περίπου τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων αυτών επιδιώκουν να αυξήσουν την ικανότητα ηγεσίας των διευθυντικών στελεχών τους.
 
Έτσι, σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, οι επενδύσεις που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη είναι πιθανό να αποδώσουν περισσότερο από τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις γενικά.
 
Ως προς τα κίνητρα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, όλες οι έρευνες του Global Entrepreneurship Monitor (GEM) αποκαλύπτουν ότι το κίνητρο της ανάγκης για τις γυναίκες είναι ισχυρότερο του κινήτρου της ευκαιρίας, σε σύγκριση με τους άνδρες.
 
Η «υπεροχή» των γυναικών ως προς το κίνητρο της ανάγκης, παρατηρείται και στις τρεις προαναφερόμενες ομάδες χωρών, αν και οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μικρότερες στις χώρες καινοτομίας. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα, όπου η επιχειρηματικότητα ανάγκης αφορούσε στο 24,7% των ανδρών και το 26,5% των γυναικών που εισήλθαν στον επιχειρηματικό «στίβο» το 2011.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλου, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ICAP, σχολίασε σχετικά: 

«Σε μια χώρα που δοκιμάζεται πολλαπλά και σε μια αγορά που αναζητά εναγωνίως διεξόδους, οι επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν καλύτερα το πολύτιμο κεφάλαιο που λέγεται Γυναίκες. Πρέπει λοιπόν οι Διοικήσεις των εταιριών να εκσυγχρονίσουν την κουλτούρα τους και να θεσπίσουν προγράμματα που θα αναπτύξουν το γυναικείο ταλέντο και θα το εξελίξουν στην κορυφή της ιεραρχίας.

Το ότι μία στις Πέντε εταιρείες διοικείται από Γυναίκα (4670 εταιρείες σε σύνολο 22.500 που δημοσίευσαν ισολογισμό για το 2012, ήτοι 21% που αυξήθηκε από το 19% του 2011) είναι μία ένδειξη ότι οι Γυναίκες σιγά-σιγά καθιερώνονται στις επιχειρήσεις.

Το γεγονός όμως ότι οι εταιρείες που διοικούνται από Γυναίκες είναι κυρίως μικρομεσαίες (π.χ. 30% στις ΕΠΕ), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις μεγάλες εταιρείες (πάνω από 50 εκατ. τζίρο και 250 εργαζομένους) είναι μόλις 9% και ότι το 81% των γυναικών που διοικούν εταιρείες έχουν κάποια μετοχική σχέση, που σημαίνει ότι οι γυναίκες-στελέχη CEOs είναι αισθητά λιγότερες, είναι στοιχεία που δείχνουν πόση ακόμα δουλειά χρειάζεται να γίνει απ’ όλους μας.

Είναι εντυπωσιακά επίσης τα ευρήματά μας, ότι οι εταιρείες με Γυναίκες επικεφαλής έχουν καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας αφού στο σύνολο των 22.500 εταιρειών οι Γυναίκες πέτυχαν περιθώριο EBITDA 10.6% έναντι 6.5% του συνόλου και ότι από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες, το 11% διοικούνται από Γυναίκες, που πέτυχαν περιθώριο EBITDA 18.8% έναντι 10.5% του συνόλου. Ακόμα είναι αξιοπρόσεκτο ότι από τις Γυναίκες CEOs του Δείγματος, το 40% είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού, 53% εργάζονται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα και περισσότερες από 87% τοποθετούν την καριέρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους. 

Τα πιο πάνω ευρήματα είναι μια ισχυρή ένδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων που έχουν οι γυναίκες στελέχη. Παρά τα πλεονεκτήματα όμως αυτά των Γυναικών, παρατηρούνται σημαντικές δυσκολίες στην ανέλιξή τους, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από την επιφυλακτική στάση και την προκατάληψη πολλών εταιρειών.

Η πραγματικότητα αυτή αν και βελτιώνεται, πρέπει να ανατραπεί με πιο ίσως ρηξικέλευθα μέτρα. Αρκετές πρωτοπόρες πολυεθνικές εταιρείες υλοποιούν προγράμματα προώθησης των γυναικών στις υψηλές θέσεις ιεραρχίας τους. Το παράδειγμα δε αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν όλες οι μεγάλου και μεσαίου μεγέθους ελληνικές εταιρείες, μέσα από θεσμοποιημένες και συνεπείς δράσεις οι οποίες θα έχουν τις ευλογίες και τη δέσμευση του CEO. Ήλθε λοιπόν η ώρα να σπάσουμε την «Γυάλινη Οροφή» που εμποδίζει τις Γυναίκες να φθάσουν στην κορυφή των Επιχειρήσεων !»

 

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Συνεργασία Endeavor Greece και Celestyal Cruises

Συνεργασία Endeavor Greece και Celestyal Cruises

H Endeavor Greece, διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας και η Celestyal Cruises, η μοναδική ελληνική εταιρεία κρουαζιέρας που επιλέγει ως...
ΔΑΙΟΣ Πλαστικά: Eπιστροφή στα κέρδη, αύξηση 21,3% στα ebitda

ΔΑΙΟΣ Πλαστικά: Eπιστροφή στα κέρδη, αύξηση 21,3% στα ebitda

Με καθαρά κέρδη 105.804 ευρώ (από ζημιές 3,6 εκατ. ευρώ το 2013) έκλεισε η χρήση 2014 για τον όμιλο Δάϊος Πλαστικά που...
Αστήρ Παλάς  Βελτίωση αποτελεσμάτων - Προειδοποίηση για τη ματαίωση της πώλησης

Αστήρ Παλάς Βελτίωση αποτελεσμάτων - Προειδοποίηση για τη ματαίωση της πώλησης

Στα 30,9 εκατ. ευρώ ανήλθε το 2014 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης με αύξηση περίπου 14% συγκριτικά με την...
Σπίρτζης: Να αναθεωρηθούν οι συμβάσεις για οδικούς άξονες, διόδια

Σπίρτζης: Να αναθεωρηθούν οι συμβάσεις για οδικούς άξονες, διόδια

Οι κυρωθείσες από τη Βουλή συμβάσεις κατασκευής των πέντε μεγάλων οδικών αξόνων (Ιονίας Οδού, Ολυμπίας Οδού, Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου, Μορέας, Ε-65) θα τηρηθούν,...
Στο «CFO Summit 2015» στο Λονδίνο ο CFO του Ομίλου ΟΤΕ

Στο «CFO Summit 2015» στο Λονδίνο ο CFO του Ομίλου ΟΤΕ

 Τις επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς και τη στρατηγική του ομίλου ΟΤΕ παρουσίασε ο Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μπάμπης...
Τι αλλάζει στα επιτόκια της η Eurobank

Τι αλλάζει στα επιτόκια της η Eurobank

Αλλαγές στα επιτόκια, που θα ισχύουν από 4 Μαΐου 2015, ανακοίνωσε η Eurobank. Σύμφωαν με την τράπεζα τι θα ισχύσει, αναλυτικά:  Επιτόκια καταθέσεων Τα επιτόκια...
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

 Το Υπουργικό Συμβούλιο υπέγραψε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, καθώς έπρεπε να προστατευθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι και καλλιεργητές στα...
Ντ. Νουί: Οι ελληνικές τράπεζες είναι αξιόπιστες

Ντ. Νουί: Οι ελληνικές τράπεζες είναι αξιόπιστες

Θετικά είναι τα σχόλια για τις ελληνικές τράπεζες από την επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποτείας (SSM), Ντανιέλ Νουί καθώς όπως σημειώνει χαρακτηριστικά:...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ...
Διαβάστε τον κυριακάτικο Τύπο
ΕΛΛΑΔΑ
Διαβάστε τον κυριακάτικο Τύπο