Διαβάστε ακόμα
Πιο διαλλακτικός ο Κοντονής για να μην υπάρξει ποδοσφαιρικό Grexit
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
17:34 - Πιο διαλλακτικός ο Κοντονής για να μην υπάρξει ποδοσφαιρικό Grexit
Η ERGO προσφέρει 25.000 ευρώ σε  start-ups
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
12:18 - Η ERGO προσφέρει 25.000 ευρώ σε start-ups
Υπάρχει πραγματικά ο εθισμός στη σοκολάτα;
MEDsin
14:28 - Υπάρχει πραγματικά ο εθισμός στη σοκολάτα;
Φόρος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία αντί αύξησης ΦΠΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
10:28 - Φόρος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία αντί αύξησης ΦΠΑ
H Real Consulting ενισχύει τη συνεργασία της με τη SAP
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
13:04 - H Real Consulting ενισχύει τη συνεργασία της με τη SAP
Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα 27 Απριλίου
LIFE
07:10 - Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα 27 Απριλίου
Νέα επώνυμα κράνη με την εγγύηση του ομίλου Piaggio
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
15:27 - Νέα επώνυμα κράνη με την εγγύηση του ομίλου Piaggio
Sofokleousin.gr
Ο Καιρός σήμερα!

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες

Δημοσιεύθηκε: 14 Ιανουαρίου 2014, 13:14 , Τελευταία Ενημέρωση: 14/01/2014, 13:30

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες
Σχετικά tags

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει αναγνωριστεί ως μια σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες εξακολουθούν να καλύπτουν τη μειοψηφία του συνόλου των επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς και διάφορες αναπτυξιακές οργανώσεις αναλαμβάνουν ενεργά την προώθηση των γυναικών επιχειρηματιών μέσω διαφόρων σχεδίων, κινήτρων και μέτρων προώθησης.

Σύμφωνα με τη «Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα: Γυναικεία επιχειρηματικότητα — συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ», οι επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, οι κυβερνήσεις και διάφοροι δημόσιοι, ιδιωτικοί και πανεπιστημιακοί φορείς αναγνωρίζουν τη σημασία της στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας τόσο από πολιτική όσο και από πρακτική άποψη. Τούτο έχει αυξήσει την ευαισθητοποίηση έναντι της συνεισφοράς των επιχειρήσεων αυτών στην οικονομία.

Σύμφωνα με την Icap Group, έρευνες δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας επενδύουν περισσότερο στην εκπαίδευση του προσωπικού τους από ό,τι οι εργοδότες γενικά και ότι περίπου τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων αυτών επιδιώκουν να αυξήσουν την ικανότητα ηγεσίας των διευθυντικών στελεχών τους.
 
Έτσι, σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, οι επενδύσεις που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη είναι πιθανό να αποδώσουν περισσότερο από τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις γενικά.
 
Ως προς τα κίνητρα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, όλες οι έρευνες του Global Entrepreneurship Monitor (GEM) αποκαλύπτουν ότι το κίνητρο της ανάγκης για τις γυναίκες είναι ισχυρότερο του κινήτρου της ευκαιρίας, σε σύγκριση με τους άνδρες.
 
Η «υπεροχή» των γυναικών ως προς το κίνητρο της ανάγκης, παρατηρείται και στις τρεις προαναφερόμενες ομάδες χωρών, αν και οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μικρότερες στις χώρες καινοτομίας. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα, όπου η επιχειρηματικότητα ανάγκης αφορούσε στο 24,7% των ανδρών και το 26,5% των γυναικών που εισήλθαν στον επιχειρηματικό «στίβο» το 2011.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλου, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ICAP, σχολίασε σχετικά: 

«Σε μια χώρα που δοκιμάζεται πολλαπλά και σε μια αγορά που αναζητά εναγωνίως διεξόδους, οι επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν καλύτερα το πολύτιμο κεφάλαιο που λέγεται Γυναίκες. Πρέπει λοιπόν οι Διοικήσεις των εταιριών να εκσυγχρονίσουν την κουλτούρα τους και να θεσπίσουν προγράμματα που θα αναπτύξουν το γυναικείο ταλέντο και θα το εξελίξουν στην κορυφή της ιεραρχίας.

Το ότι μία στις Πέντε εταιρείες διοικείται από Γυναίκα (4670 εταιρείες σε σύνολο 22.500 που δημοσίευσαν ισολογισμό για το 2012, ήτοι 21% που αυξήθηκε από το 19% του 2011) είναι μία ένδειξη ότι οι Γυναίκες σιγά-σιγά καθιερώνονται στις επιχειρήσεις.

Το γεγονός όμως ότι οι εταιρείες που διοικούνται από Γυναίκες είναι κυρίως μικρομεσαίες (π.χ. 30% στις ΕΠΕ), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις μεγάλες εταιρείες (πάνω από 50 εκατ. τζίρο και 250 εργαζομένους) είναι μόλις 9% και ότι το 81% των γυναικών που διοικούν εταιρείες έχουν κάποια μετοχική σχέση, που σημαίνει ότι οι γυναίκες-στελέχη CEOs είναι αισθητά λιγότερες, είναι στοιχεία που δείχνουν πόση ακόμα δουλειά χρειάζεται να γίνει απ’ όλους μας.

Είναι εντυπωσιακά επίσης τα ευρήματά μας, ότι οι εταιρείες με Γυναίκες επικεφαλής έχουν καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας αφού στο σύνολο των 22.500 εταιρειών οι Γυναίκες πέτυχαν περιθώριο EBITDA 10.6% έναντι 6.5% του συνόλου και ότι από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες, το 11% διοικούνται από Γυναίκες, που πέτυχαν περιθώριο EBITDA 18.8% έναντι 10.5% του συνόλου. Ακόμα είναι αξιοπρόσεκτο ότι από τις Γυναίκες CEOs του Δείγματος, το 40% είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού, 53% εργάζονται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα και περισσότερες από 87% τοποθετούν την καριέρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους. 

Τα πιο πάνω ευρήματα είναι μια ισχυρή ένδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων που έχουν οι γυναίκες στελέχη. Παρά τα πλεονεκτήματα όμως αυτά των Γυναικών, παρατηρούνται σημαντικές δυσκολίες στην ανέλιξή τους, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από την επιφυλακτική στάση και την προκατάληψη πολλών εταιρειών.

Η πραγματικότητα αυτή αν και βελτιώνεται, πρέπει να ανατραπεί με πιο ίσως ρηξικέλευθα μέτρα. Αρκετές πρωτοπόρες πολυεθνικές εταιρείες υλοποιούν προγράμματα προώθησης των γυναικών στις υψηλές θέσεις ιεραρχίας τους. Το παράδειγμα δε αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν όλες οι μεγάλου και μεσαίου μεγέθους ελληνικές εταιρείες, μέσα από θεσμοποιημένες και συνεπείς δράσεις οι οποίες θα έχουν τις ευλογίες και τη δέσμευση του CEO. Ήλθε λοιπόν η ώρα να σπάσουμε την «Γυάλινη Οροφή» που εμποδίζει τις Γυναίκες να φθάσουν στην κορυφή των Επιχειρήσεων !»

 

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Άρωμα Ελλάδας και δυνατά blockbusters το Μάιο στα Νovacinema

Άρωμα Ελλάδας και δυνατά blockbusters το Μάιο στα Νovacinema

Ο Μάιος καταφθάνει στα κινηματογραφικά κανάλια της Nova με δυνατές ταινίες που σημείωσαν τεράστια εισπρακτική επιτυχία, αλλά και «Τα δύο πρόσωπα του...
ΟΤΕ και COSMOTE δίπλα σε περισσότερα από 150.000 παιδιά που έχουν ανάγκη

ΟΤΕ και COSMOTE δίπλα σε περισσότερα από 150.000 παιδιά που έχουν ανάγκη

Με το μήνυμα «Όσα και αν προσφέρουμε στα παιδιά, πάντα θα μας προσφέρουν περισσότερα», ο ΟΤΕ και η COSMOTE γιόρτασαν φέτος την...
FIX Hellas: Στον αέρα η νέα τηλεοπτική καμπάνια

FIX Hellas: Στον αέρα η νέα τηλεοπτική καμπάνια

Στον αέρα βρίσκεται η νέα τηλεοπτική καμπάνια της FIX Hellas, εμπνευσμένη από την αυθεντικότητα, τις διαχρονικές αξίες και τις μοναδικές στιγμές, με...
Τα κανάλια της Nova τώρα και στην Ikos Resorts

Τα κανάλια της Nova τώρα και στην Ikos Resorts

Η Forthnet ανακοινώνει τη συνεργασία της με την Ikos Resorts, το νέο πολυβραβευμένο brand πολυτελών ξενοδοχείων, που ξεκινά την παρουσία του στην...
Αλλαγή ηγεσίας στην Allianz Ελλάδος

Αλλαγή ηγεσίας στην Allianz Ελλάδος

Η κ. Φιλίππα Μιχάλη διαδέχεται τον κ. Πέτρο Παπανικολάου, ως Γενική Διευθύντρια της Allianz Ελλάδος, με άμεση ισχύ. Ο μέχρι σήμερα Διευθύνων...
Νέο δ.σ με πρόεδρο τον Π. Μυλωνά στον Αστέρα Βουλιαγμένης

Νέο δ.σ με πρόεδρο τον Π. Μυλωνά στον Αστέρα Βουλιαγμένης

 Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αστήρ Παλάς ΑΣΤΗΡ Βουλιαγμένης, Πέτρος Χριστοδούλου. Κατόπιν αυτού, το δ.σ. ανασυγκροτήθηκε σε...
O ΟΤΕ στηρίζει έμπρακτα 16 ΜΚΟ για παιδιά

O ΟΤΕ στηρίζει έμπρακτα 16 ΜΚΟ για παιδιά

O ΟΤΕ  και η COSMOTE, τίμησαν και φέτος σε ειδική εκδήλωση δεκαέξι κοινωφελείς οργανισμούς για παιδιά, προσφέροντας το συνολικό ποσό ύψους 550.000...
Άμεση συμφωνία με τους δανειστές ζητά ο ΣΕΒ

Άμεση συμφωνία με τους δανειστές ζητά ο ΣΕΒ

 Κάλεσμα προς τους συμμετέχοντες στο Eurogroup να προχωρήσουν άμεσα σε συμφωνία με την Ελλάδα, στηρίζοντας τις ανάγκες ρευστότητας και χρηματοδότησης της χώρας...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ...
Διευκρινίσεις υπουργείου για το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
ΕΛΛΑΔΑ
Διευκρινίσεις υπουργείου για το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο