Διαβάστε ακόμα
Εκτός κινδύνου ο μετανάστης στην Ειδομένη
ΕΛΛΑΔΑ
12:21 - Εκτός κινδύνου ο μετανάστης στην Ειδομένη
To παρθένο ελαιόλαδο E-LA-WON στην Κωνσταντινούπολη
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
10:07 - To παρθένο ελαιόλαδο E-LA-WON στην Κωνσταντινούπολη
Εκδηλώσεις για το AIDS στη Θεσσαλονίκη
MEDsin
08:55 - Εκδηλώσεις για το AIDS στη Θεσσαλονίκη
Ο Τρ. Αλεξιάδης σχετικά με τη λίστα από τη Ρηνανία Βεστφαλία
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
15:16 - Ο Τρ. Αλεξιάδης σχετικά με τη λίστα από τη Ρηνανία Βεστφαλία
Ο πιο γήινος εξωπλανήτης είναι... αφιλόξενος
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
11:25 - Ο πιο γήινος εξωπλανήτης είναι... αφιλόξενος
Πώς επηρεάζει η ομορφιά μιας γυναίκας τους άντρες
LIFE
08:10 - Πώς επηρεάζει η ομορφιά μιας γυναίκας τους άντρες
Ο Ρόσμπεργκ στην πολ ποζίσιον του Άμπου Ντάμπι
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
16:35 - Ο Ρόσμπεργκ στην πολ ποζίσιον του Άμπου Ντάμπι
Sofokleousin.gr

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες

Δημοσιεύθηκε: 14 Ιανουαρίου 2014, 13:14 , Τελευταία Ενημέρωση: 14/01/2014, 13:30

Σχετικά tags

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει αναγνωριστεί ως μια σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες εξακολουθούν να καλύπτουν τη μειοψηφία του συνόλου των επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς και διάφορες αναπτυξιακές οργανώσεις αναλαμβάνουν ενεργά την προώθηση των γυναικών επιχειρηματιών μέσω διαφόρων σχεδίων, κινήτρων και μέτρων προώθησης.

Σύμφωνα με τη «Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα: Γυναικεία επιχειρηματικότητα — συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ», οι επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, οι κυβερνήσεις και διάφοροι δημόσιοι, ιδιωτικοί και πανεπιστημιακοί φορείς αναγνωρίζουν τη σημασία της στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας τόσο από πολιτική όσο και από πρακτική άποψη. Τούτο έχει αυξήσει την ευαισθητοποίηση έναντι της συνεισφοράς των επιχειρήσεων αυτών στην οικονομία.

Σύμφωνα με την Icap Group, έρευνες δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας επενδύουν περισσότερο στην εκπαίδευση του προσωπικού τους από ό,τι οι εργοδότες γενικά και ότι περίπου τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων αυτών επιδιώκουν να αυξήσουν την ικανότητα ηγεσίας των διευθυντικών στελεχών τους.
 
Έτσι, σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, οι επενδύσεις που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη είναι πιθανό να αποδώσουν περισσότερο από τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις γενικά.
 
Ως προς τα κίνητρα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, όλες οι έρευνες του Global Entrepreneurship Monitor (GEM) αποκαλύπτουν ότι το κίνητρο της ανάγκης για τις γυναίκες είναι ισχυρότερο του κινήτρου της ευκαιρίας, σε σύγκριση με τους άνδρες.
 
Η «υπεροχή» των γυναικών ως προς το κίνητρο της ανάγκης, παρατηρείται και στις τρεις προαναφερόμενες ομάδες χωρών, αν και οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μικρότερες στις χώρες καινοτομίας. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα, όπου η επιχειρηματικότητα ανάγκης αφορούσε στο 24,7% των ανδρών και το 26,5% των γυναικών που εισήλθαν στον επιχειρηματικό «στίβο» το 2011.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλου, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ICAP, σχολίασε σχετικά: 

«Σε μια χώρα που δοκιμάζεται πολλαπλά και σε μια αγορά που αναζητά εναγωνίως διεξόδους, οι επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν καλύτερα το πολύτιμο κεφάλαιο που λέγεται Γυναίκες. Πρέπει λοιπόν οι Διοικήσεις των εταιριών να εκσυγχρονίσουν την κουλτούρα τους και να θεσπίσουν προγράμματα που θα αναπτύξουν το γυναικείο ταλέντο και θα το εξελίξουν στην κορυφή της ιεραρχίας.

Το ότι μία στις Πέντε εταιρείες διοικείται από Γυναίκα (4670 εταιρείες σε σύνολο 22.500 που δημοσίευσαν ισολογισμό για το 2012, ήτοι 21% που αυξήθηκε από το 19% του 2011) είναι μία ένδειξη ότι οι Γυναίκες σιγά-σιγά καθιερώνονται στις επιχειρήσεις.

Το γεγονός όμως ότι οι εταιρείες που διοικούνται από Γυναίκες είναι κυρίως μικρομεσαίες (π.χ. 30% στις ΕΠΕ), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις μεγάλες εταιρείες (πάνω από 50 εκατ. τζίρο και 250 εργαζομένους) είναι μόλις 9% και ότι το 81% των γυναικών που διοικούν εταιρείες έχουν κάποια μετοχική σχέση, που σημαίνει ότι οι γυναίκες-στελέχη CEOs είναι αισθητά λιγότερες, είναι στοιχεία που δείχνουν πόση ακόμα δουλειά χρειάζεται να γίνει απ’ όλους μας.

Είναι εντυπωσιακά επίσης τα ευρήματά μας, ότι οι εταιρείες με Γυναίκες επικεφαλής έχουν καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας αφού στο σύνολο των 22.500 εταιρειών οι Γυναίκες πέτυχαν περιθώριο EBITDA 10.6% έναντι 6.5% του συνόλου και ότι από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες, το 11% διοικούνται από Γυναίκες, που πέτυχαν περιθώριο EBITDA 18.8% έναντι 10.5% του συνόλου. Ακόμα είναι αξιοπρόσεκτο ότι από τις Γυναίκες CEOs του Δείγματος, το 40% είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού, 53% εργάζονται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα και περισσότερες από 87% τοποθετούν την καριέρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους. 

Τα πιο πάνω ευρήματα είναι μια ισχυρή ένδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων που έχουν οι γυναίκες στελέχη. Παρά τα πλεονεκτήματα όμως αυτά των Γυναικών, παρατηρούνται σημαντικές δυσκολίες στην ανέλιξή τους, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από την επιφυλακτική στάση και την προκατάληψη πολλών εταιρειών.

Η πραγματικότητα αυτή αν και βελτιώνεται, πρέπει να ανατραπεί με πιο ίσως ρηξικέλευθα μέτρα. Αρκετές πρωτοπόρες πολυεθνικές εταιρείες υλοποιούν προγράμματα προώθησης των γυναικών στις υψηλές θέσεις ιεραρχίας τους. Το παράδειγμα δε αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν όλες οι μεγάλου και μεσαίου μεγέθους ελληνικές εταιρείες, μέσα από θεσμοποιημένες και συνεπείς δράσεις οι οποίες θα έχουν τις ευλογίες και τη δέσμευση του CEO. Ήλθε λοιπόν η ώρα να σπάσουμε την «Γυάλινη Οροφή» που εμποδίζει τις Γυναίκες να φθάσουν στην κορυφή των Επιχειρήσεων !»

 

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Υφεση και το 2016: Τι επιφυλάσσει για ασφαλιστικές - ασφαλισμένους

Υφεση και το 2016: Τι επιφυλάσσει για ασφαλιστικές - ασφαλισμένους

Οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι τα κυριότερα σημεία που σημάδεψαν την ασφαλιστική αγορά το 2015, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα...
Mίχαλος: Aνταγωνιστική αγορά ενέργειας με φθηνότερα τιμολόγια

Mίχαλος: Aνταγωνιστική αγορά ενέργειας με φθηνότερα τιμολόγια

 "Πρέπει να βαδίσουμε, την πορεία που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με υπευθυνότητα, με ρεαλισμό και ομοψυχία. Μακριά από ιδεολογικές...
Δεύτερος ανεξάρτητος αποτιμητής για τον ΟΛΠ η American Appraisal Hellas

Δεύτερος ανεξάρτητος αποτιμητής για τον ΟΛΠ η American Appraisal Hellas

Δεύτερος ανεξάρτητος αποτιμητής από κοινού με την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος επελέγη η American Appraisal Hellas. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ στο...
Οι τράπεζες, η ανακεφαλαιοποίηση και η αναγέννηση

Οι τράπεζες, η ανακεφαλαιοποίηση και η αναγέννηση

 Τέλος καλό, όλα καλά για τις τέσσερεις ελληνικές τράπεζες, που μπορεί να κινήθηκαν εκ του ασφαλούς κατά τη διαδικασία των ανακεφαλαιοποιήσεων, υπό...
Επενδυτικά εργαλεία για έξτρα εισόδημα με φορολογικές απαλλαγές

Επενδυτικά εργαλεία για έξτρα εισόδημα με φορολογικές απαλλαγές

Μέσο αποταμίευσης και συνταξιοδότησης αποτελούν τα επενδυτικά προγράμματα Unit Linked σήμερα, όπου οι συντάξεις περικόπτονται εξαιτίας  των υψηλών ποσοστών αναπλήρωσης, των μέχρι...
Η Επ. Κεφαλαιαγοράς εγκρίνει το ενημερωτικό της Attica Bank

Η Επ. Κεφαλαιαγοράς εγκρίνει το ενημερωτικό της Attica Bank

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο της Attica Bank για τη δημόσια προσφορά 2.495.784.996 νέων, κοινών, μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30...
Πωλητήριο σε Βρετανικές επιχειρήσεις της ΑΧΑ

Πωλητήριο σε Βρετανικές επιχειρήσεις της ΑΧΑ

Συμβούλους προσέλαβε η Γαλλική ΑΧΑ προκειμένου να πωλήσει μέρος των επιχειρήσεων της στην Βρετανία συμπεριλαμβανομένου και των δραστηριοτήτων της στο κομμάτι της...
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Διευρύνθηκαν οι ζημιές, αυξήθηκε ο τζίρος

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Διευρύνθηκαν οι ζημιές, αυξήθηκε ο τζίρος

Διευρύνθηκαν οι ζημιές στο 9μηνο για τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν οι μετά από φόρους και δικαιώματα...
Σχετικά άρθρα...
Fitch:Αυξάνονται οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών με έκθεση στο Ιταλικό χρέος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Fitch:Αυξάνονται οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών με έκθεση στο Ιταλικό χρέος