Διαβάστε ακόμα
Η στιγμή της πτωσης του αεροπλάνου του Χάρισον Φορντ
ΔΙΕΘΝΗ
13:54 - Η στιγμή της πτωσης του αεροπλάνου του Χάρισον Φορντ
Σεμινάριο Marketing για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και start-ups στην Θεσσαλονίκη
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
11:44 - Σεμινάριο Marketing για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και start-ups στην Θεσσαλονίκη
Τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια μπορούν να αποφευχθούν
MEDsin
11:44 - Τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια μπορούν να αποφευχθούν
Έκπτωση 10% στο φόρο εισοδήματος: Ποιους αφορά
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
08:07 - Έκπτωση 10% στο φόρο εισοδήματος: Ποιους αφορά
Τα πάνω-κάτω στα Likes. Τι αλλάζει στο Facebook την επόμενη εβδομάδα
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
14:10 - Τα πάνω-κάτω στα Likes. Τι αλλάζει στο Facebook την επόμενη εβδομάδα
Διαφωνία;Έτσι θα πετύχεις και με τον πιο «δύσκολο» άνθρωπο
LIFE
07:02 - Διαφωνία;Έτσι θα πετύχεις και με τον πιο «δύσκολο» άνθρωπο
Ψήφος εμπιστοσύνης για το νέο Nissan PULSAR Taxi
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
10:17 - Ψήφος εμπιστοσύνης για το νέο Nissan PULSAR Taxi
Sofokleousin.gr
Ο Καιρός σήμερα!

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες

Δημοσιεύθηκε: 14 Ιανουαρίου 2014, 13:14 , Τελευταία Ενημέρωση: 14/01/2014, 13:30

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες
Σχετικά tags

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει αναγνωριστεί ως μια σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες εξακολουθούν να καλύπτουν τη μειοψηφία του συνόλου των επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς και διάφορες αναπτυξιακές οργανώσεις αναλαμβάνουν ενεργά την προώθηση των γυναικών επιχειρηματιών μέσω διαφόρων σχεδίων, κινήτρων και μέτρων προώθησης.

Σύμφωνα με τη «Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα: Γυναικεία επιχειρηματικότητα — συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ», οι επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, οι κυβερνήσεις και διάφοροι δημόσιοι, ιδιωτικοί και πανεπιστημιακοί φορείς αναγνωρίζουν τη σημασία της στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας τόσο από πολιτική όσο και από πρακτική άποψη. Τούτο έχει αυξήσει την ευαισθητοποίηση έναντι της συνεισφοράς των επιχειρήσεων αυτών στην οικονομία.

Σύμφωνα με την Icap Group, έρευνες δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας επενδύουν περισσότερο στην εκπαίδευση του προσωπικού τους από ό,τι οι εργοδότες γενικά και ότι περίπου τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων αυτών επιδιώκουν να αυξήσουν την ικανότητα ηγεσίας των διευθυντικών στελεχών τους.
 
Έτσι, σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, οι επενδύσεις που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη είναι πιθανό να αποδώσουν περισσότερο από τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις γενικά.
 
Ως προς τα κίνητρα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, όλες οι έρευνες του Global Entrepreneurship Monitor (GEM) αποκαλύπτουν ότι το κίνητρο της ανάγκης για τις γυναίκες είναι ισχυρότερο του κινήτρου της ευκαιρίας, σε σύγκριση με τους άνδρες.
 
Η «υπεροχή» των γυναικών ως προς το κίνητρο της ανάγκης, παρατηρείται και στις τρεις προαναφερόμενες ομάδες χωρών, αν και οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μικρότερες στις χώρες καινοτομίας. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα, όπου η επιχειρηματικότητα ανάγκης αφορούσε στο 24,7% των ανδρών και το 26,5% των γυναικών που εισήλθαν στον επιχειρηματικό «στίβο» το 2011.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλου, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ICAP, σχολίασε σχετικά: 

«Σε μια χώρα που δοκιμάζεται πολλαπλά και σε μια αγορά που αναζητά εναγωνίως διεξόδους, οι επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν καλύτερα το πολύτιμο κεφάλαιο που λέγεται Γυναίκες. Πρέπει λοιπόν οι Διοικήσεις των εταιριών να εκσυγχρονίσουν την κουλτούρα τους και να θεσπίσουν προγράμματα που θα αναπτύξουν το γυναικείο ταλέντο και θα το εξελίξουν στην κορυφή της ιεραρχίας.

Το ότι μία στις Πέντε εταιρείες διοικείται από Γυναίκα (4670 εταιρείες σε σύνολο 22.500 που δημοσίευσαν ισολογισμό για το 2012, ήτοι 21% που αυξήθηκε από το 19% του 2011) είναι μία ένδειξη ότι οι Γυναίκες σιγά-σιγά καθιερώνονται στις επιχειρήσεις.

Το γεγονός όμως ότι οι εταιρείες που διοικούνται από Γυναίκες είναι κυρίως μικρομεσαίες (π.χ. 30% στις ΕΠΕ), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις μεγάλες εταιρείες (πάνω από 50 εκατ. τζίρο και 250 εργαζομένους) είναι μόλις 9% και ότι το 81% των γυναικών που διοικούν εταιρείες έχουν κάποια μετοχική σχέση, που σημαίνει ότι οι γυναίκες-στελέχη CEOs είναι αισθητά λιγότερες, είναι στοιχεία που δείχνουν πόση ακόμα δουλειά χρειάζεται να γίνει απ’ όλους μας.

Είναι εντυπωσιακά επίσης τα ευρήματά μας, ότι οι εταιρείες με Γυναίκες επικεφαλής έχουν καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας αφού στο σύνολο των 22.500 εταιρειών οι Γυναίκες πέτυχαν περιθώριο EBITDA 10.6% έναντι 6.5% του συνόλου και ότι από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες, το 11% διοικούνται από Γυναίκες, που πέτυχαν περιθώριο EBITDA 18.8% έναντι 10.5% του συνόλου. Ακόμα είναι αξιοπρόσεκτο ότι από τις Γυναίκες CEOs του Δείγματος, το 40% είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού, 53% εργάζονται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα και περισσότερες από 87% τοποθετούν την καριέρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους. 

Τα πιο πάνω ευρήματα είναι μια ισχυρή ένδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων που έχουν οι γυναίκες στελέχη. Παρά τα πλεονεκτήματα όμως αυτά των Γυναικών, παρατηρούνται σημαντικές δυσκολίες στην ανέλιξή τους, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από την επιφυλακτική στάση και την προκατάληψη πολλών εταιρειών.

Η πραγματικότητα αυτή αν και βελτιώνεται, πρέπει να ανατραπεί με πιο ίσως ρηξικέλευθα μέτρα. Αρκετές πρωτοπόρες πολυεθνικές εταιρείες υλοποιούν προγράμματα προώθησης των γυναικών στις υψηλές θέσεις ιεραρχίας τους. Το παράδειγμα δε αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν όλες οι μεγάλου και μεσαίου μεγέθους ελληνικές εταιρείες, μέσα από θεσμοποιημένες και συνεπείς δράσεις οι οποίες θα έχουν τις ευλογίες και τη δέσμευση του CEO. Ήλθε λοιπόν η ώρα να σπάσουμε την «Γυάλινη Οροφή» που εμποδίζει τις Γυναίκες να φθάσουν στην κορυφή των Επιχειρήσεων !»

 

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Στην Sompo το 15% της Γαλλικής Scor SE

Στην Sompo το 15% της Γαλλικής Scor SE

Το 15% της Γαλλικής αντασφαλιστικής θα εξαγοράσει η η Sompo Japan Nipponkoa Holdings Inc. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επένδυση που πραγματοποιεί η...
«Πηγαδάκια» ΕΠΥ σε βάρος ασφαλιστικών ;

«Πηγαδάκια» ΕΠΥ σε βάρος ασφαλιστικών ;

Σε βάρος των εγχωρίων ασφαλιστικών που συνεργάζονται φημολογείται ότι λειτουργούν ορισμένοι μεσίτες ασφαλίσεων. Ανοιξαν, ψιθυρίζεται στους κύκλους των ασφαλιστών την συνεργασία της...
ΕΒΖ: Δανειακή αναδιάρθρωση για άρση επιτήρησης

ΕΒΖ: Δανειακή αναδιάρθρωση για άρση επιτήρησης

Σε συνέχεια της από 05.03.2015 απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών, σύμφωνα με την οποία η μετοχή της εταιρίας «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης...
«Τσεκούρι» σε 2 χιλ. θέσεις εργασίας βάζει η SAP

«Τσεκούρι» σε 2 χιλ. θέσεις εργασίας βάζει η SAP

Περικοπές 2 χιλ. θέσεων εργασίας σχεδιάζει η γερμανική SAΡ. Η εταιρία στοχεύει να επικεντρωθεί στην διαδικτυακή προώθηση των προϊόντων και εφαρμογών της προκειμένου...
Moody's: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποφύγει τα χειρότερα

Moody's: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποφύγει τα χειρότερα

Οι ελληνικές τράπεζες παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να δανείζονται φθηνά μέσω των βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και...
Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης είναι ο νέος CEO της Εθνικής Τράπεζας

Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης είναι ο νέος CEO της Εθνικής Τράπεζας

Την πρόταση της κυβέρνησης για την τοποθέτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη στη θέση του CEO της Εθνικής Τράπεζας ενέκρινε η αρχή επoπτείας τραπεζών...
Το ΣτΕ βάζει τέλος στην επένδυση στην Αστέρα, σταματά η ΑΜΚ

Το ΣτΕ βάζει τέλος στην επένδυση στην Αστέρα, σταματά η ΑΜΚ

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης και της χερσονήσου του Μικρού Καβουριού, κρίθηκε ως μη νόμιμο με γνωμοδότηση...
Ματαιώνεται η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης σε Αραβες

Ματαιώνεται η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης σε Αραβες

Μετά την απόρριψη από το ΣτΕ του σχεδίου ανάπλασης-αξιοποίησης της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης, ακυρώνεται η υπογεγραμμένη συμφωνία για την πώληση της...