Sofokleousin.gr

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες

Δημοσιεύθηκε: 14 Ιανουαρίου 2014, 13:14 , Τελευταία Ενημέρωση: 14/01/2014, 13:30

Σχετικά tags

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει αναγνωριστεί ως μια σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες εξακολουθούν να καλύπτουν τη μειοψηφία του συνόλου των επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς και διάφορες αναπτυξιακές οργανώσεις αναλαμβάνουν ενεργά την προώθηση των γυναικών επιχειρηματιών μέσω διαφόρων σχεδίων, κινήτρων και μέτρων προώθησης.

Σύμφωνα με τη «Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα: Γυναικεία επιχειρηματικότητα — συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ», οι επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, οι κυβερνήσεις και διάφοροι δημόσιοι, ιδιωτικοί και πανεπιστημιακοί φορείς αναγνωρίζουν τη σημασία της στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας τόσο από πολιτική όσο και από πρακτική άποψη. Τούτο έχει αυξήσει την ευαισθητοποίηση έναντι της συνεισφοράς των επιχειρήσεων αυτών στην οικονομία.

Σύμφωνα με την Icap Group, έρευνες δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας επενδύουν περισσότερο στην εκπαίδευση του προσωπικού τους από ό,τι οι εργοδότες γενικά και ότι περίπου τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων αυτών επιδιώκουν να αυξήσουν την ικανότητα ηγεσίας των διευθυντικών στελεχών τους.
 
Έτσι, σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, οι επενδύσεις που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη είναι πιθανό να αποδώσουν περισσότερο από τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις γενικά.
 
Ως προς τα κίνητρα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, όλες οι έρευνες του Global Entrepreneurship Monitor (GEM) αποκαλύπτουν ότι το κίνητρο της ανάγκης για τις γυναίκες είναι ισχυρότερο του κινήτρου της ευκαιρίας, σε σύγκριση με τους άνδρες.
 
Η «υπεροχή» των γυναικών ως προς το κίνητρο της ανάγκης, παρατηρείται και στις τρεις προαναφερόμενες ομάδες χωρών, αν και οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μικρότερες στις χώρες καινοτομίας. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα, όπου η επιχειρηματικότητα ανάγκης αφορούσε στο 24,7% των ανδρών και το 26,5% των γυναικών που εισήλθαν στον επιχειρηματικό «στίβο» το 2011.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλου, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ICAP, σχολίασε σχετικά: 

«Σε μια χώρα που δοκιμάζεται πολλαπλά και σε μια αγορά που αναζητά εναγωνίως διεξόδους, οι επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν καλύτερα το πολύτιμο κεφάλαιο που λέγεται Γυναίκες. Πρέπει λοιπόν οι Διοικήσεις των εταιριών να εκσυγχρονίσουν την κουλτούρα τους και να θεσπίσουν προγράμματα που θα αναπτύξουν το γυναικείο ταλέντο και θα το εξελίξουν στην κορυφή της ιεραρχίας.

Το ότι μία στις Πέντε εταιρείες διοικείται από Γυναίκα (4670 εταιρείες σε σύνολο 22.500 που δημοσίευσαν ισολογισμό για το 2012, ήτοι 21% που αυξήθηκε από το 19% του 2011) είναι μία ένδειξη ότι οι Γυναίκες σιγά-σιγά καθιερώνονται στις επιχειρήσεις.

Το γεγονός όμως ότι οι εταιρείες που διοικούνται από Γυναίκες είναι κυρίως μικρομεσαίες (π.χ. 30% στις ΕΠΕ), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις μεγάλες εταιρείες (πάνω από 50 εκατ. τζίρο και 250 εργαζομένους) είναι μόλις 9% και ότι το 81% των γυναικών που διοικούν εταιρείες έχουν κάποια μετοχική σχέση, που σημαίνει ότι οι γυναίκες-στελέχη CEOs είναι αισθητά λιγότερες, είναι στοιχεία που δείχνουν πόση ακόμα δουλειά χρειάζεται να γίνει απ’ όλους μας.

Είναι εντυπωσιακά επίσης τα ευρήματά μας, ότι οι εταιρείες με Γυναίκες επικεφαλής έχουν καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας αφού στο σύνολο των 22.500 εταιρειών οι Γυναίκες πέτυχαν περιθώριο EBITDA 10.6% έναντι 6.5% του συνόλου και ότι από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες, το 11% διοικούνται από Γυναίκες, που πέτυχαν περιθώριο EBITDA 18.8% έναντι 10.5% του συνόλου. Ακόμα είναι αξιοπρόσεκτο ότι από τις Γυναίκες CEOs του Δείγματος, το 40% είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού, 53% εργάζονται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα και περισσότερες από 87% τοποθετούν την καριέρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους. 

Τα πιο πάνω ευρήματα είναι μια ισχυρή ένδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων που έχουν οι γυναίκες στελέχη. Παρά τα πλεονεκτήματα όμως αυτά των Γυναικών, παρατηρούνται σημαντικές δυσκολίες στην ανέλιξή τους, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από την επιφυλακτική στάση και την προκατάληψη πολλών εταιρειών.

Η πραγματικότητα αυτή αν και βελτιώνεται, πρέπει να ανατραπεί με πιο ίσως ρηξικέλευθα μέτρα. Αρκετές πρωτοπόρες πολυεθνικές εταιρείες υλοποιούν προγράμματα προώθησης των γυναικών στις υψηλές θέσεις ιεραρχίας τους. Το παράδειγμα δε αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν όλες οι μεγάλου και μεσαίου μεγέθους ελληνικές εταιρείες, μέσα από θεσμοποιημένες και συνεπείς δράσεις οι οποίες θα έχουν τις ευλογίες και τη δέσμευση του CEO. Ήλθε λοιπόν η ώρα να σπάσουμε την «Γυάλινη Οροφή» που εμποδίζει τις Γυναίκες να φθάσουν στην κορυφή των Επιχειρήσεων !»

 

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Συμπύρηνα ροδάκινα: Παράνομη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων

Συμπύρηνα ροδάκινα: Παράνομη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων

 Λιγότερα σε ποσοστό 40% αναμένονται φέτος τα συμπύρηνα ροδάκινα στη Βόρεια Ελλάδα, έναντι της περσινής δύσκολης χρονιάς. Το δε γεγονός ότι τα...
Munich Re: Οι απώλειες του Brexit μετρούν υπέρ της Βρετανίας

Munich Re: Οι απώλειες του Brexit μετρούν υπέρ της Βρετανίας

Επιζήμια για την οικονομία της Βρετανίας είναι απόφαση της να εξέλθει της ΕΕ σύμφωνα με την Munich Re. την μεγαλύτερη αντασφαλιστική στο...
ΗΠΑ: Δεν επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις για το TTIP το Brexit

ΗΠΑ: Δεν επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις για το TTIP το Brexit

Ισχυροί παραμένουν οι οικονομικοί και στρατηγικοί λόγοι της ύπαρξης μιας συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), όπως σημειώνουν οι ΗΠΑ, παρά τις...
Έπεσε το γνωστό site Asos για να γλιτώσει τις ζημιές;

Έπεσε το γνωστό site Asos για να γλιτώσει τις ζημιές;

Το κορυφαίο βρετανικό site online πωλήσεων "έπεσε" στον απόηχο της είδησης ότι η Μεγάλη Βρετανία οδηγείται προς την έξοδο από την Ε.Ε....
Συνάντηση Βίτσα με τον CEO του ομίλου εταιριών ΗΡΑΚΛΗΣ

Συνάντηση Βίτσα με τον CEO του ομίλου εταιριών ΗΡΑΚΛΗΣ

Συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα είχε συνάντηση σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουνίου, στο γραφείο του στο ΥΠΕΘΑ, με τον...
Ντεμπούτο για τα νέα κεντρικά γραφεία της Siemens στο Μόναχο

Ντεμπούτο για τα νέα κεντρικά γραφεία της Siemens στο Μόναχο

Με μια λαμπρή τελετή εγκαινίων οι εργαζόμενοι, το διοικητικό και εποπτικό συμβούλιο της Siemens AG γιόρτασαν το άνοιγμα των νέων κεντρικών γραφείων...
Microsoft: Νέος Γενικός Διευθυντής Δημοσίου Τομέα Κεντρικής - Ανατολικής Ευρώπης ο Κώστας Λουκάς

Microsoft: Νέος Γενικός Διευθυντής Δημοσίου Τομέα Κεντρικής - Ανατολικής Ευρώπης ο Κώστας Λουκάς

Η Mıcrosoft ανακοινώνει πως από την 1η Ιουλίου, ο Κώστας Λουκάς, αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Δημόσιου Τομέα για την Κεντρική και Ανατολική...
Σκάλωσε η διαδικασία με τ’  ανασφάλιστα οχήματα

Σκάλωσε η διαδικασία με τ’ ανασφάλιστα οχήματα

Δεν πείθει το «εργαλείο» εκφοβισμού για τα ανασφάλιστα. Οι ανασφάλιστοι οδηγοί πλέον δεν προσέρχονται στα ασφαλιστικά γραφεία να αγοράσουν καλύψεις για τα...
Σχετικά άρθρα...
Atradius: Αμελητέο το Brexit για τα κράτη – μέλη της ΕΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Atradius: Αμελητέο το Brexit για τα κράτη – μέλη της ΕΕ