Διαβάστε ακόμα
Τραυματίες στην Κνωσό από χτύπημα κεραυνού
ΕΛΛΑΔΑ
10:45 - Τραυματίες στην Κνωσό από χτύπημα κεραυνού
Δημήτρης Πετρόπουλος: Ο τζίρος του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα ξεπεράσει εκείνον του συμβατικού
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
11:27 - Δημήτρης Πετρόπουλος: Ο τζίρος του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα ξεπεράσει εκείνον του συμβατικού
Επίτιμος Διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. ο καθηγητής του Columbia Mark Mazower
MEDsin
10:45 - Επίτιμος Διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. ο καθηγητής του Columbia Mark Mazower
Χάος και αλαλούμ από τις φορολογικές δηλώσεις
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
09:32 - Χάος και αλαλούμ από τις φορολογικές δηλώσεις
H Swatch λανσάρει το δικό της smartwatch
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
06:50 - H Swatch λανσάρει το δικό της smartwatch
Επικοινωνία: «Κέρδισε» στα πρώτα 30''
LIFE
07:00 - Επικοινωνία: «Κέρδισε» στα πρώτα 30''
Νέο Nissan PULSAR: Ανεβάζει την αδρεναλίνη με την έκδοση DiG-T των 190 ίππων
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
09:58 - Νέο Nissan PULSAR: Ανεβάζει την αδρεναλίνη με την έκδοση DiG-T των 190 ίππων
Sofokleousin.gr
Ο Καιρός σήμερα!

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες

Δημοσιεύθηκε: 14 Ιανουαρίου 2014, 13:14 , Τελευταία Ενημέρωση: 14/01/2014, 13:30

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες
Σχετικά tags

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει αναγνωριστεί ως μια σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες εξακολουθούν να καλύπτουν τη μειοψηφία του συνόλου των επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς και διάφορες αναπτυξιακές οργανώσεις αναλαμβάνουν ενεργά την προώθηση των γυναικών επιχειρηματιών μέσω διαφόρων σχεδίων, κινήτρων και μέτρων προώθησης.

Σύμφωνα με τη «Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα: Γυναικεία επιχειρηματικότητα — συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ», οι επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, οι κυβερνήσεις και διάφοροι δημόσιοι, ιδιωτικοί και πανεπιστημιακοί φορείς αναγνωρίζουν τη σημασία της στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας τόσο από πολιτική όσο και από πρακτική άποψη. Τούτο έχει αυξήσει την ευαισθητοποίηση έναντι της συνεισφοράς των επιχειρήσεων αυτών στην οικονομία.

Σύμφωνα με την Icap Group, έρευνες δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας επενδύουν περισσότερο στην εκπαίδευση του προσωπικού τους από ό,τι οι εργοδότες γενικά και ότι περίπου τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων αυτών επιδιώκουν να αυξήσουν την ικανότητα ηγεσίας των διευθυντικών στελεχών τους.
 
Έτσι, σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, οι επενδύσεις που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη είναι πιθανό να αποδώσουν περισσότερο από τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις γενικά.
 
Ως προς τα κίνητρα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, όλες οι έρευνες του Global Entrepreneurship Monitor (GEM) αποκαλύπτουν ότι το κίνητρο της ανάγκης για τις γυναίκες είναι ισχυρότερο του κινήτρου της ευκαιρίας, σε σύγκριση με τους άνδρες.
 
Η «υπεροχή» των γυναικών ως προς το κίνητρο της ανάγκης, παρατηρείται και στις τρεις προαναφερόμενες ομάδες χωρών, αν και οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μικρότερες στις χώρες καινοτομίας. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα, όπου η επιχειρηματικότητα ανάγκης αφορούσε στο 24,7% των ανδρών και το 26,5% των γυναικών που εισήλθαν στον επιχειρηματικό «στίβο» το 2011.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλου, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ICAP, σχολίασε σχετικά: 

«Σε μια χώρα που δοκιμάζεται πολλαπλά και σε μια αγορά που αναζητά εναγωνίως διεξόδους, οι επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν καλύτερα το πολύτιμο κεφάλαιο που λέγεται Γυναίκες. Πρέπει λοιπόν οι Διοικήσεις των εταιριών να εκσυγχρονίσουν την κουλτούρα τους και να θεσπίσουν προγράμματα που θα αναπτύξουν το γυναικείο ταλέντο και θα το εξελίξουν στην κορυφή της ιεραρχίας.

Το ότι μία στις Πέντε εταιρείες διοικείται από Γυναίκα (4670 εταιρείες σε σύνολο 22.500 που δημοσίευσαν ισολογισμό για το 2012, ήτοι 21% που αυξήθηκε από το 19% του 2011) είναι μία ένδειξη ότι οι Γυναίκες σιγά-σιγά καθιερώνονται στις επιχειρήσεις.

Το γεγονός όμως ότι οι εταιρείες που διοικούνται από Γυναίκες είναι κυρίως μικρομεσαίες (π.χ. 30% στις ΕΠΕ), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις μεγάλες εταιρείες (πάνω από 50 εκατ. τζίρο και 250 εργαζομένους) είναι μόλις 9% και ότι το 81% των γυναικών που διοικούν εταιρείες έχουν κάποια μετοχική σχέση, που σημαίνει ότι οι γυναίκες-στελέχη CEOs είναι αισθητά λιγότερες, είναι στοιχεία που δείχνουν πόση ακόμα δουλειά χρειάζεται να γίνει απ’ όλους μας.

Είναι εντυπωσιακά επίσης τα ευρήματά μας, ότι οι εταιρείες με Γυναίκες επικεφαλής έχουν καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας αφού στο σύνολο των 22.500 εταιρειών οι Γυναίκες πέτυχαν περιθώριο EBITDA 10.6% έναντι 6.5% του συνόλου και ότι από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες, το 11% διοικούνται από Γυναίκες, που πέτυχαν περιθώριο EBITDA 18.8% έναντι 10.5% του συνόλου. Ακόμα είναι αξιοπρόσεκτο ότι από τις Γυναίκες CEOs του Δείγματος, το 40% είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού, 53% εργάζονται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα και περισσότερες από 87% τοποθετούν την καριέρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους. 

Τα πιο πάνω ευρήματα είναι μια ισχυρή ένδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων που έχουν οι γυναίκες στελέχη. Παρά τα πλεονεκτήματα όμως αυτά των Γυναικών, παρατηρούνται σημαντικές δυσκολίες στην ανέλιξή τους, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από την επιφυλακτική στάση και την προκατάληψη πολλών εταιρειών.

Η πραγματικότητα αυτή αν και βελτιώνεται, πρέπει να ανατραπεί με πιο ίσως ρηξικέλευθα μέτρα. Αρκετές πρωτοπόρες πολυεθνικές εταιρείες υλοποιούν προγράμματα προώθησης των γυναικών στις υψηλές θέσεις ιεραρχίας τους. Το παράδειγμα δε αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν όλες οι μεγάλου και μεσαίου μεγέθους ελληνικές εταιρείες, μέσα από θεσμοποιημένες και συνεπείς δράσεις οι οποίες θα έχουν τις ευλογίες και τη δέσμευση του CEO. Ήλθε λοιπόν η ώρα να σπάσουμε την «Γυάλινη Οροφή» που εμποδίζει τις Γυναίκες να φθάσουν στην κορυφή των Επιχειρήσεων !»

 

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Κέρδη 694 χιλ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο για την Trastor

Κέρδη 694 χιλ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο για την Trastor

Βελτίωση οικονομικών μεγεθών παρουσίασε στο α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ο όμιλος της Trastor ΑΕΕΑΠ . Ειδικότερα, τα έσοδα του ομίλου από...
Ενισχύει το μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα ο όμιλος Barilla

Ενισχύει το μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα ο όμιλος Barilla

Ο όμιλος Barilla κατάφερε να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς στην ελληνική αγορά από το 27% που ήταν στην αρχή της κρίσης στο...
Ζημίες 14,2 εκατ. για το Νηρέα στο α' τρίμηνο

Ζημίες 14,2 εκατ. για το Νηρέα στο α' τρίμηνο

Πωλήσεις από συνεχιζόμενες δραστηριότητες βελτιωμένες κατά 2,3% στα 40,5 εκατ., ενισχυμένες από τις ανοδικές πωλήσεις ψαριών (αύξηση 5,3%) που αντιστοιχούν στο 90%...
Έλτον: Αύξηση κερδών το πρώτο τρίμηνο

Έλτον: Αύξηση κερδών το πρώτο τρίμηνο

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου Ελτον κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ανήλθαν σε 1,02 εκατ. ευρώ (4,28%), από 941 χιλ. ευρώ...
Alpha Bank: Ξεκινά η τέταρτη περίοδος άσκησης των Warrants

Alpha Bank: Ξεκινά η τέταρτη περίοδος άσκησης των Warrants

H Alpha Bank αναφορικά με τους τελικούς όρους εισαγωγής και τα χαρακτηριστικά των Παραστατικών Τίτλων Δικαιωμάτων Κτήσεως Μετοχών (Warrants), ανακοινώνει ότι η...
Ζημιές για την Pasal στο τρίμηνο

Ζημιές για την Pasal στο τρίμηνο

Η PASAL Development Α.Ε. ανακοινώνει ότι τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2015 ανήλθαν σε κέρδη 445 χιλ. ευρώ έναντι κερδών...
Folli :Διψήφιο ρυθμό αύξησης πωλήσεων και EBITDA για το 2015

Folli :Διψήφιο ρυθμό αύξησης πωλήσεων και EBITDA για το 2015

Διψήφιο ρυθμό αύξησης πωλήσεων και EBITDA για το σύνολο του 2015 προβλέπει η διοίκηση του ομίλου Folli Follie, με δηλώσεις στο πλαίσιο...
Μείωση ζημιών για την Βιοκαρπέτ

Μείωση ζημιών για την Βιοκαρπέτ

 Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 7,60%, θετικό EBITDA και περιορισμό ζημιών παρουσίασε ο όμιλος της Βιοκαρπέτ ΒΙΟΚΑ 0,00% στο α΄ τρίμηνο του 2015....
ΔΙΑΒΑΣΤΕ...
Προς ματαίωση η 48ωρη απεργία της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
ΕΛΛΑΔΑ
Προς ματαίωση η 48ωρη απεργία της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας