Sofokleousin.gr

Κίνδυνος ντόμινο σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα. Συγκρούσεις στους G-20. Κίνδυνο πτώσης της κυβέρνησης βλέπει η Deutsche Bank

Δημοσιεύθηκε: 22 Απριλίου 2013, 13:02 , Τελευταία Ενημέρωση: 22/04/2013, 13:27

 Σκηνικό υπόκωφων εκρήξεων και παρασκηνιακών συγκρούσεων διαμορφώνεται μετά την αμφιλεγόμενη διάσωση της Κύπρου. Εντάσεις και αντιπαραθέσεις που είχαν διαφανεί τόσο στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο όσο και στις σχέσεις ΔΝΤ-ΕΚΤ και Βρυξελλών, βρήκαν διέξοδο στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G-20 στην Ουάσινγκτον. Παράλληλα, στην Ελλάδα η κυβέρνηση φαίνεται ότι οδηγείται σε σύγκρουση με κορυφαία επιχειρηματικά συμφέροντα επί των αποκρατικοποιήσεων, ενώ οι εξελίξεις στο εσωτερικό δείχνουν ότι το «καζάνι» της συγκυβέρνησης βράζει… Η σύνθεση των γεγονότων αποκαλύπτει μια βραδυφλεγή πολιτική βόμβα που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε για διασώσεις τραπεζών στην Ευρωζώνη στα πρότυπα της Κύπρου, η δυσφορία της Ουάσινγκτον και του ΔΝΤ για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης από τη Γερμανία σκιαγραφούν μια συγκρουσιακή εικόνα. Παράλληλα αν συνυπολογιστούν οι παραινέσεις Σόιμπλε σε Ντράγκι για νομισματικό περιορισμό και η αποκαθήλωση του δόγματος των θεωρητικών της λιτότητας, συνθέτουν ένα ευμετάβλητο σκηνικό.

Στην Ελλάδα η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιδείξει πολιτική βούληση στις αποκρατικοποιήσεις, με στόχο να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια φαίνεται ότι προσκρούει σε μεγάλα επιχειρηματικά και θεσμικά εμπόδια.  Εντάσεις υποβόσκουν και στο θέμα των απολύσεων ΔΥ καθώς και στη διαχείριση του κρατικού μηχανισμού, σημείο που προσκρούουν και οι προσπάθειες για αναδιάρθρωση του Δημοσίου.

Παράλληλα το σκληρό πόκερ για την πολιτική κυριαρχία που παίζεται τόσο μεταξύ της τριμερούς κυβέρνησης, όσο και στην αντιπολίτευση δημιουργεί αίσθηση αναβρασμού στο πολιτικό σκηνικό. Κάτω από αυτό το πρίσμα αρκετοί πολιτικοί αναλυτές φοβούνται ότι ο αντίκτυπος που θα έχουν μικρές και περιφερειακές εκρήξεις μπορεί να πολλαπλασιαστεί οδηγώντας σε αποσταθεροποίηση.

Ιδιαίτερο ρόλο στις εξελίξεις διαδραματίζει και η Ιταλία, όπου η επανεκλογή Ναπολιτάνο "αγόρασε" πολιτικό χρόνο για τη χώρα αλλά οι αντιξοότητες και τα εμπόδια φαίνονται ανυπέρβλητα ανεξαρτήτως της κυβέρνησης που θα προκύψει.

Deutsche Bank και Μπαρόζο

Δεν είναι λίγοι αυτοί που νιώθουν την ένταση στην ατμόσφαιρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, διακρίνοντας κίνδυνο αλυσιδωτών εκρήξεων στην Ευρωζώνη, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποτροπή της κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και έκθεση της Deutsche Bank η οποία αναδεικνύει ως κορυφαίο πρόβλημα την ανεργία, αιτία η οποία έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τις κυβερνήσεις που αποτυγχάνουν να την αντιμετωπίσουν.

«Αυτό που ξεκίνησε ως τυπική κυκλική ψήφος απόρριψης των κυβερνήσεων σε περίοδο ύφεσης φαίνεται πως κινδυνεύει να γίνει κάτι πολύ μεγαλύτερο, εάν η αιτία της κρίσης -που είναι κυρίως η ανεργία- διατηρηθεί. Και, βεβαίως, οι οιωνοί αναφορικά με την ανεργία δεν είναι καλοί», αναφέρει η Deutsche Bank. Στην έκθεση τα ποσοστά της ανεργίας νέων στην περιφέρεια χαρακτηρίζονται μη αποδεκτά. 

«Ο χρόνος μετράει αντίστροφα στην Ευρώπη. Τέσσερα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η κρίση, η ανεργία ακόμη δεν έχει κορυφωθεί», αναφέρει η Deutsche Bank. Οι αναλυτές της επισημαίνουν ότι από το 2008, έχουν αλλάξει όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, εκτός από τρεις: της Γερμανίας, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου. «Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη» επισημαίνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank. 

Από την πλευρά ο πρόεδρος της Κομισιόν, επιχειρώντας να ανασκευάσει το ρημαγμένο γόητρο του κράτους των Βρυξελλών αποδίδει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τη διαρκή λήψη πρόσθετων μέτρων τα οποία οδήγησαν σε μεγαλύτερη ύφεση.

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να εξηγήσουν στον λαό γιατί δεν σεβάστηκαν τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα την άνοδο της ανεργίας στην Ελλάδα, διαμήνυσε από το βήμα εκδήλωσης think tank στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Η ανεργία στην Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρχές της χώρας δεν σεβάστηκαν τις Συνθήκες. Να το εξηγήσουν αυτό στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πραγματικός κίνδυνος του κατακερματισμού της ευρωζώνης προέρχεται από το να αγνοούμε τις ανησυχίες των πολιτών, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, από το βήμα του συνεδρίου. 

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε το γεγονός ότι η απειλή της πόλωσης αποτελεί αληθινή δοκιμασία για την ευρωζώνη. 

«Η οικονομική κρίση έχει τονίσει τις αδυναμίες και αντιφάσεις στον θεσμικό σχεδιασμό μας και από τότε, βήμα προς βήμα, έχουμε διανύσει πολύ δρόμο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων», τόνισε ο Μπαρόσο. 

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παυλόπουλος: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες

Παυλόπουλος: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες

 «Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ την ύπαρξή τους» διεμήνυσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη δήλωσή του...
Θάνου: Μεγάλα συμφέροντα πίσω απ΄ αυτούς που με πολεμούν

Θάνου: Μεγάλα συμφέροντα πίσω απ΄ αυτούς που με πολεμούν

«Οι εναντίον μου βολές προέρχονται πάντοτε από τα ίδια, ελάχιστα πρόσωπα, εξαιτίας της σταθερής θέσης μου κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς....
Βίτσας: Δεν πρέπει να συνηθίσουμε να χάνονται άνθρωποι και παιδιά στο Αιγαίο

Βίτσας: Δεν πρέπει να συνηθίσουμε να χάνονται άνθρωποι και παιδιά στο Αιγαίο

 «Η νέα τραγωδία στο Αγαθονήσι υπογραμμίζει με τον χειρότερο και πιο θλιβερό τρόπο πως η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να συναρτάται ούτε...
Η Novartis αποκαλύπτεται: «Ποιοι πολιτικοί είναι φίλοι μας»

Η Novartis αποκαλύπτεται: «Ποιοι πολιτικοί είναι φίλοι μας»

Ενώ δημοσίως η Novartis τηρεί «αιδήμονα σιωπή», συμπλέοντας  με την αντιπολίτευση και τα media που προσπαθούν να παρουσιάσουν την υπόθεση ως «πολιτική...
Υπ. Δικαιοσύνης: «Παραπληροφόρηση» από ΝΔ και ΜΜΕ για Κορυδαλλό

Υπ. Δικαιοσύνης: «Παραπληροφόρηση» από ΝΔ και ΜΜΕ για Κορυδαλλό

Για «παραπληροφόρηση που επιχειρούν Νέα Δημοκρατία και κατευθυνόμενα ΜΜΕ» κάνει λόγο το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σημερινή ανακοίνωσή του, στην οποία απαντά σε...
Μαξίμου: Ή αποπέμπετε τον Γεωργιάδη ή είστε βέβαιοι σύμμαχοι της Novartis

Μαξίμου: Ή αποπέμπετε τον Γεωργιάδη ή είστε βέβαιοι σύμμαχοι της Novartis

Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να δώσει καθαρές απαντήσεις και εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν αποπέμψει σήμερα κιόλας τον Αδωνι Γεωργιάδη, αποδεικνύεται ότι...
Σολτς: Η συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις φέρνει ελάφρυνση του χρέους

Σολτς: Η συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις φέρνει ελάφρυνση του χρέους

Η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες ακολουθούν το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και η εξέλιξη αυτή δίνει αφορμή για αισιοδοξία, τόνισε ο νέος...
Πρόεδρος ΣΦΕΕ: Να ελεγχθεί η υπερκατανάλωση και η συνταγογράφηση φαρμάκων

Πρόεδρος ΣΦΕΕ: Να ελεγχθεί η υπερκατανάλωση και η συνταγογράφηση φαρμάκων

«Επικίνδυνες και μακριά από την πραγματικότητα» χαρακτηρίζει ο Πασχάλης Αποστολίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), τις τοποθετήσεις ότι μεγάλη μερίδα...