Sofokleousin.gr

Νέες λίστες με μαύρο χρήμα

Βραδυφλεγής βόμβα για το πολιτικό σκηνικό η «λίστα Λιχτενστάιν»

Δημοσιεύθηκε: 05 Ιανουαρίου 2013, 14:50 , Τελευταία Ενημέρωση: 06/01/2013, 17:30

Ενώ το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει με τη διερεύνηση ευθυνών για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ και ο βασικός "ύποπτος"  πρώην ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι γνωρίζει τον "ενοχο", νέες φωτιές θ'ανάψουν τις επόμενες μέρες με τη δημπσιοποίηση στοιχείων από άλλες 4 λίστες καταθετών εξωτερικού. Πολιτικές περιπλοκές αναμένεται ότι θα δημιουργήσει η γνωστή από το 2007 "λίστα Λιχτενστάιν", για την οποία η τότε κυβέρνηση Καραμανλή είχε επιμελώς φροντίσει να μη φτάσει ποτέ στα χέρια των ελληνικών αρχών.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η "λίστα Λουξεμβούργου", με ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιών και τραπεζικών στελεχών που έχουν διοχετεύσει πολύ χρήμα σε τράπεζες και εταιρίες χαρτοφυλακίου του Μεγάλου Δουκάτου.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς και ο ΣΔΟΕ θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να "ξεσκονίσουν" τα στοιχεία των βρετανικών αρχών για Ελληνες κεφαλαιούχους που έχουν μεγάλες καταθέσεις σε αγγλικές τράπεζες ή αγόρασαν τα τελευταία χρόνια ακίνηστα μεγάλης αξίας σε ακριβές συνοικίες του Λονδίνου - ακόμα και πύργους αριστοκρατών στο Γιορκσάιρ.

Μια άλλη κατηγοορία υπόπτων φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου χρήματος, είναι εκείνοι που περιλαμβάνονται στη λίστα των ολλανδικών αρχών με τους Ελληνες που έχουν διαθέτουν πανάκριβα σκάφη αναψυχής ελλιμενισμένα σε ολλανδικές μαρίνες, ή εγγεγραμμένα στο νηολόγιο της χώρας.

 

Την... έθαψαν και την ξέχασαν

Από πολιτική άποψη, "βραδυφλεγής βόμβα" μπορεί να αποδειχθεί  η ξεχασμένη και επί χρόνια αποσιωπηθείσα "λιστα Λιχτενστάιν".  Περιλαμβάνει ονόματα μεγαλοκαταθετών διαφόρων εθνικοτήτων σε τράπεζες του Λιχτενστάιν. Εχει περιέλθει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πλήρωσε(!) μάλιστα 105 εκ. ευρώ σε πρώην τραπεζικό υπάλληλο για να την υποκλέψει.

Οι γερμανικές αρχές την αξιοποίησαν για τον εντοπισμό Γερμανών φοροφυγάδων, οι οποίοι αναγκάστηκαν τελικά να πληρώσουν πρόστιμα και φόρους 1,3 δισ. ευρώ. Την παραχώρησαν μάλιστα σε κυβερνήσεις άλλων χωρών, προκειμένου να προχωρήσουν  κι εκείνες   στο κυνήγι των δικών τους φοροφυγάδων.

Μπορούσε να τη ζητήσει και να την παραλάβει και η Ελλάδα. Ομως, ενώ έγινε γνωστό ότι στη λίστα υπάρχουν πολλά πολλά ονόματα Ελλήνων - συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών,  η τότε κυβέρνηση Καραμανλή δεν έκανε καμία ενέργεια  για να δοθεί από τις γερμανικές στις ελληνικές φορολογικές και διωκτικές αρχές.

Μετά την ανακίνηση του θέματος στη Βουλή το 2008, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας, υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για την αποστολή των ονομάτων των Ελλήνων καταθετών.
Τα επόμενα δύο χρόνια το θέμα "ξεχάστηκε",  ώσπου το 2010 έγινε γνωστό ότι είχε περιέλθει σε ελληνικά χέρια.

Θρυαλίδα

Στις 4 νέες λίστες που θα αποτελέσουν τις επόμενες εβδομάδες αντικείμενο σκανδαλολογίας, αποκαλύψεων και πολιτικών διαξιφισμών, περιλαμβάνονται συνολικά 5.200 ονόματα Ελλήνων, για τους οποίους υπάρχουν πλέον αποχρώσες ενδείξεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής, απόκρυψης εισοδημάτων και διακίνησης μαύρου χρήματος.

Σ' αυτούς θα επικεντρωθούν σε πρώτη φάση η εισαγγελική έρευνα και οι διασταυρώσεις στοιχείων που διενεργεί το ΣΔΟΕ.  Η πολιτική αντιπαράθεση θα "ανάψει", αν κατά τη διάκεια των ελέγχων διαρρεύσουν πληροφορίες για ανόματα πολιτικών που περιλαμβάνονται στις λίστες.

 

 Εκρυψαν 15 δισ. ευρώ

Οι έρευνες θα επεκταθούν πάντως πέρα από τον κύκλο αυτών των 5.200 "υπόπτων". Ο ΣΔΟΕ και οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ συνεχίζουν το "ξεσκόνισμα" των στοιχείων για τις περιουσίες και τα εισοδήματα 54.000 Ελλήνων, που έβγαλαν σημαντικά χρηματικά ποσά στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011.

Περίπου για τους μισούς από αυτούς (για 25.400 άτομα) έχει διαπιστωθεί ότι τα ποσά που έστειλαν έξω δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Αλλοι 6.300 έβγαλαν νόμιμα χρήματα. δεν μπορούν όμως να δικαιολογήσουν άλλα περιουσιακά τους στοιχεία που εντοπίστηκαν στις έρευνες.

Υπολογίζεται ότι τα συνολικά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί είναι 15 δισ. ευρώ. Με τη νόμιμιμη φορολόγηση τους και τα πρόστιμα, το Δημόσιο εκτιμάται ότι μπορεί να εισπράξει περί τα 7 δισ. ευρώ.

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παπαδημούλης: Το ομόφωνο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ισχυρό όπλο

Παπαδημούλης: Το ομόφωνο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ισχυρό όπλο

 Το ομόφωνο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς σχολιάζει μέσω twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας...
Σκουρλέτης: «Καλοδεχούμενη μια νέα πρόταση για απλή αναλογική αν κάποιοι το ξανασκεφτούν»

Σκουρλέτης: «Καλοδεχούμενη μια νέα πρόταση για απλή αναλογική αν κάποιοι το ξανασκεφτούν»

 «Το σίγουρο είναι πως το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο και μετά θα έχουμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας Δεν υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης, τα πράγματα...
Ραγδαίες εξελίξεις: Ένα βήμα πριν τη συμφωνία για το χρέος

Ραγδαίες εξελίξεις: Ένα βήμα πριν τη συμφωνία για το χρέος

H Ελλάδα και οι πιστωτές της χώρας μοιάζουν να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του...
Όλαφ Σολτς: Έτοιμοι να λάβουμε μέτρα για το τέλος του ελληνικού προγράμματος

Όλαφ Σολτς: Έτοιμοι να λάβουμε μέτρα για το τέλος του ελληνικού προγράμματος

Τόσο η Γερμανία όσο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι απόλυτα έτοιμες να προχωρήσουν στις απαραίτητες κινήσεις ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το...
Διέψευσε ο Μοσκοβισί τα περί παράτασης του μνημονιακού προγράμματος

Διέψευσε ο Μοσκοβισί τα περί παράτασης του μνημονιακού προγράμματος

 O Πιέρ Μοσκοβισί διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια που διακινήθηκαν από γερμανικά ΜΜΕ και ανέφεραν ότι οι δανειστές σχεδίαζαν την παράταση...
Βούτσης: Η Ελλάδα έχει συμφέρον να επιλυθεί το ζήτημα με την ΠΓΔΜ

Βούτσης: Η Ελλάδα έχει συμφέρον να επιλυθεί το ζήτημα με την ΠΓΔΜ

Για την ανάγκη επίλυσης σε διεθνές και διακρατικό επίπεδο του ζητήματος που αφορά την ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης στο...
Εντός 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Εντός 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Μέχρι το τέλος του 2018 θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις, έτσι...
Σταθάκης: Πετύχαμε μια στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία με τον ΔΕΣΦΑ

Σταθάκης: Πετύχαμε μια στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία με τον ΔΕΣΦΑ

"Επιτύχαμε μια στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία, που εντάσσει τον ΔΕΣΦΑ στην ομάδα των ισχυρών της Ευρώπης, προασπίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα και ενισχύοντας τα...