Sofokleousin.gr

Νέες λίστες με μαύρο χρήμα

Βραδυφλεγής βόμβα για το πολιτικό σκηνικό η «λίστα Λιχτενστάιν»

Δημοσιεύθηκε: 05 Ιανουαρίου 2013, 14:50 , Τελευταία Ενημέρωση: 06/01/2013, 17:30

Ενώ το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει με τη διερεύνηση ευθυνών για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ και ο βασικός "ύποπτος"  πρώην ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι γνωρίζει τον "ενοχο", νέες φωτιές θ'ανάψουν τις επόμενες μέρες με τη δημπσιοποίηση στοιχείων από άλλες 4 λίστες καταθετών εξωτερικού. Πολιτικές περιπλοκές αναμένεται ότι θα δημιουργήσει η γνωστή από το 2007 "λίστα Λιχτενστάιν", για την οποία η τότε κυβέρνηση Καραμανλή είχε επιμελώς φροντίσει να μη φτάσει ποτέ στα χέρια των ελληνικών αρχών.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η "λίστα Λουξεμβούργου", με ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιών και τραπεζικών στελεχών που έχουν διοχετεύσει πολύ χρήμα σε τράπεζες και εταιρίες χαρτοφυλακίου του Μεγάλου Δουκάτου.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς και ο ΣΔΟΕ θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να "ξεσκονίσουν" τα στοιχεία των βρετανικών αρχών για Ελληνες κεφαλαιούχους που έχουν μεγάλες καταθέσεις σε αγγλικές τράπεζες ή αγόρασαν τα τελευταία χρόνια ακίνηστα μεγάλης αξίας σε ακριβές συνοικίες του Λονδίνου - ακόμα και πύργους αριστοκρατών στο Γιορκσάιρ.

Μια άλλη κατηγοορία υπόπτων φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου χρήματος, είναι εκείνοι που περιλαμβάνονται στη λίστα των ολλανδικών αρχών με τους Ελληνες που έχουν διαθέτουν πανάκριβα σκάφη αναψυχής ελλιμενισμένα σε ολλανδικές μαρίνες, ή εγγεγραμμένα στο νηολόγιο της χώρας.

 

Την... έθαψαν και την ξέχασαν

Από πολιτική άποψη, "βραδυφλεγής βόμβα" μπορεί να αποδειχθεί  η ξεχασμένη και επί χρόνια αποσιωπηθείσα "λιστα Λιχτενστάιν".  Περιλαμβάνει ονόματα μεγαλοκαταθετών διαφόρων εθνικοτήτων σε τράπεζες του Λιχτενστάιν. Εχει περιέλθει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πλήρωσε(!) μάλιστα 105 εκ. ευρώ σε πρώην τραπεζικό υπάλληλο για να την υποκλέψει.

Οι γερμανικές αρχές την αξιοποίησαν για τον εντοπισμό Γερμανών φοροφυγάδων, οι οποίοι αναγκάστηκαν τελικά να πληρώσουν πρόστιμα και φόρους 1,3 δισ. ευρώ. Την παραχώρησαν μάλιστα σε κυβερνήσεις άλλων χωρών, προκειμένου να προχωρήσουν  κι εκείνες   στο κυνήγι των δικών τους φοροφυγάδων.

Μπορούσε να τη ζητήσει και να την παραλάβει και η Ελλάδα. Ομως, ενώ έγινε γνωστό ότι στη λίστα υπάρχουν πολλά πολλά ονόματα Ελλήνων - συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών,  η τότε κυβέρνηση Καραμανλή δεν έκανε καμία ενέργεια  για να δοθεί από τις γερμανικές στις ελληνικές φορολογικές και διωκτικές αρχές.

Μετά την ανακίνηση του θέματος στη Βουλή το 2008, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας, υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για την αποστολή των ονομάτων των Ελλήνων καταθετών.
Τα επόμενα δύο χρόνια το θέμα "ξεχάστηκε",  ώσπου το 2010 έγινε γνωστό ότι είχε περιέλθει σε ελληνικά χέρια.

Θρυαλίδα

Στις 4 νέες λίστες που θα αποτελέσουν τις επόμενες εβδομάδες αντικείμενο σκανδαλολογίας, αποκαλύψεων και πολιτικών διαξιφισμών, περιλαμβάνονται συνολικά 5.200 ονόματα Ελλήνων, για τους οποίους υπάρχουν πλέον αποχρώσες ενδείξεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής, απόκρυψης εισοδημάτων και διακίνησης μαύρου χρήματος.

Σ' αυτούς θα επικεντρωθούν σε πρώτη φάση η εισαγγελική έρευνα και οι διασταυρώσεις στοιχείων που διενεργεί το ΣΔΟΕ.  Η πολιτική αντιπαράθεση θα "ανάψει", αν κατά τη διάκεια των ελέγχων διαρρεύσουν πληροφορίες για ανόματα πολιτικών που περιλαμβάνονται στις λίστες.

 

 Εκρυψαν 15 δισ. ευρώ

Οι έρευνες θα επεκταθούν πάντως πέρα από τον κύκλο αυτών των 5.200 "υπόπτων". Ο ΣΔΟΕ και οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ συνεχίζουν το "ξεσκόνισμα" των στοιχείων για τις περιουσίες και τα εισοδήματα 54.000 Ελλήνων, που έβγαλαν σημαντικά χρηματικά ποσά στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011.

Περίπου για τους μισούς από αυτούς (για 25.400 άτομα) έχει διαπιστωθεί ότι τα ποσά που έστειλαν έξω δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Αλλοι 6.300 έβγαλαν νόμιμα χρήματα. δεν μπορούν όμως να δικαιολογήσουν άλλα περιουσιακά τους στοιχεία που εντοπίστηκαν στις έρευνες.

Υπολογίζεται ότι τα συνολικά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί είναι 15 δισ. ευρώ. Με τη νόμιμιμη φορολόγηση τους και τα πρόστιμα, το Δημόσιο εκτιμάται ότι μπορεί να εισπράξει περί τα 7 δισ. ευρώ.

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γκέτεμποργκ: Πρόταση Τσίπρα για πολιτιστική Ολυμπιάδα

Γκέτεμποργκ: Πρόταση Τσίπρα για πολιτιστική Ολυμπιάδα

 Τη σημασία που έχει το γεγονός ότι η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης ξεκίνησε με τα ζητήματα της εκπαίδευσης και του...
Διευκόλυνση πολιτών σχετικά με φορολογικές υποχρεώσεις σε πληγείσες περιοχές

Διευκόλυνση πολιτών σχετικά με φορολογικές υποχρεώσεις σε πληγείσες περιοχές

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υπέγραψε σήμερα τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες παρέχονται διευκολύνσεις στους πολίτες σχετικά με τις φορολογικές τους...
Πυρά Σουλτς: Παγκόσμια πρωταθλήτρια της σκηνοθεσίας...η Μέρκελ

Πυρά Σουλτς: Παγκόσμια πρωταθλήτρια της σκηνοθεσίας...η Μέρκελ

Είχε δηλώσει άμεσα μετά από τα αποτελέσματα πως δεν θα συμμετέχει στις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο λόγος για τον Μάρτιν...
ΑΑΔΕ:Τα εισοδήματα που δεν προκαλούν προσαύξηση περιουσίας

ΑΑΔΕ:Τα εισοδήματα που δεν προκαλούν προσαύξηση περιουσίας

Δεν αποτελούν εισόδημα και ούτε «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας», τα κεφάλαια που προέρχονται από την πώληση ακινήτων, μετοχών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, διευκρινίζει...
Στήριξη Μανιάτη σε Ανδρουλάκη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Στήριξη Μανιάτη σε Ανδρουλάκη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Στήριξη στο Νίκο Ανδρουλάκη προσέφερε, εμμέσως πλην σαφώς, την Παρασκευή ο Γιάννης Μανιάτης για την ηγεσία του νέου ενιαίου Κεντροαριστερού φορέα δύο...
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέταξε ΕΔΕ για την εισβολή του Ρουβίκωνα

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέταξε ΕΔΕ για την εισβολή του Ρουβίκωνα

Με ανακοίνωση του το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζει ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για την εισβολή του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αναλυτικά...
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2018

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2018

 Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2018. Το 2017 ο προϋπολογισμός προέβλεπε δαπάνες συνολικής αξίας 132.985.000...
ΥΠΟΙΚ: Φορολογική διευκόλυνση πολιτών στις πληγείσες περιοχές

ΥΠΟΙΚ: Φορολογική διευκόλυνση πολιτών στις πληγείσες περιοχές

 Σε διευκολύνσεις στους πολίτες σχετικά με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στις πληγείσες περιοχές της ΠΕ Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και του...