Sofokleousin.gr

Νέες λίστες με μαύρο χρήμα

Βραδυφλεγής βόμβα για το πολιτικό σκηνικό η «λίστα Λιχτενστάιν»

Δημοσιεύθηκε: 05 Ιανουαρίου 2013, 14:50 , Τελευταία Ενημέρωση: 06/01/2013, 17:30

Ενώ το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει με τη διερεύνηση ευθυνών για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ και ο βασικός "ύποπτος"  πρώην ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι γνωρίζει τον "ενοχο", νέες φωτιές θ'ανάψουν τις επόμενες μέρες με τη δημπσιοποίηση στοιχείων από άλλες 4 λίστες καταθετών εξωτερικού. Πολιτικές περιπλοκές αναμένεται ότι θα δημιουργήσει η γνωστή από το 2007 "λίστα Λιχτενστάιν", για την οποία η τότε κυβέρνηση Καραμανλή είχε επιμελώς φροντίσει να μη φτάσει ποτέ στα χέρια των ελληνικών αρχών.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η "λίστα Λουξεμβούργου", με ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιών και τραπεζικών στελεχών που έχουν διοχετεύσει πολύ χρήμα σε τράπεζες και εταιρίες χαρτοφυλακίου του Μεγάλου Δουκάτου.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς και ο ΣΔΟΕ θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να "ξεσκονίσουν" τα στοιχεία των βρετανικών αρχών για Ελληνες κεφαλαιούχους που έχουν μεγάλες καταθέσεις σε αγγλικές τράπεζες ή αγόρασαν τα τελευταία χρόνια ακίνηστα μεγάλης αξίας σε ακριβές συνοικίες του Λονδίνου - ακόμα και πύργους αριστοκρατών στο Γιορκσάιρ.

Μια άλλη κατηγοορία υπόπτων φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου χρήματος, είναι εκείνοι που περιλαμβάνονται στη λίστα των ολλανδικών αρχών με τους Ελληνες που έχουν διαθέτουν πανάκριβα σκάφη αναψυχής ελλιμενισμένα σε ολλανδικές μαρίνες, ή εγγεγραμμένα στο νηολόγιο της χώρας.

 

Την... έθαψαν και την ξέχασαν

Από πολιτική άποψη, "βραδυφλεγής βόμβα" μπορεί να αποδειχθεί  η ξεχασμένη και επί χρόνια αποσιωπηθείσα "λιστα Λιχτενστάιν".  Περιλαμβάνει ονόματα μεγαλοκαταθετών διαφόρων εθνικοτήτων σε τράπεζες του Λιχτενστάιν. Εχει περιέλθει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πλήρωσε(!) μάλιστα 105 εκ. ευρώ σε πρώην τραπεζικό υπάλληλο για να την υποκλέψει.

Οι γερμανικές αρχές την αξιοποίησαν για τον εντοπισμό Γερμανών φοροφυγάδων, οι οποίοι αναγκάστηκαν τελικά να πληρώσουν πρόστιμα και φόρους 1,3 δισ. ευρώ. Την παραχώρησαν μάλιστα σε κυβερνήσεις άλλων χωρών, προκειμένου να προχωρήσουν  κι εκείνες   στο κυνήγι των δικών τους φοροφυγάδων.

Μπορούσε να τη ζητήσει και να την παραλάβει και η Ελλάδα. Ομως, ενώ έγινε γνωστό ότι στη λίστα υπάρχουν πολλά πολλά ονόματα Ελλήνων - συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών,  η τότε κυβέρνηση Καραμανλή δεν έκανε καμία ενέργεια  για να δοθεί από τις γερμανικές στις ελληνικές φορολογικές και διωκτικές αρχές.

Μετά την ανακίνηση του θέματος στη Βουλή το 2008, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας, υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για την αποστολή των ονομάτων των Ελλήνων καταθετών.
Τα επόμενα δύο χρόνια το θέμα "ξεχάστηκε",  ώσπου το 2010 έγινε γνωστό ότι είχε περιέλθει σε ελληνικά χέρια.

Θρυαλίδα

Στις 4 νέες λίστες που θα αποτελέσουν τις επόμενες εβδομάδες αντικείμενο σκανδαλολογίας, αποκαλύψεων και πολιτικών διαξιφισμών, περιλαμβάνονται συνολικά 5.200 ονόματα Ελλήνων, για τους οποίους υπάρχουν πλέον αποχρώσες ενδείξεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής, απόκρυψης εισοδημάτων και διακίνησης μαύρου χρήματος.

Σ' αυτούς θα επικεντρωθούν σε πρώτη φάση η εισαγγελική έρευνα και οι διασταυρώσεις στοιχείων που διενεργεί το ΣΔΟΕ.  Η πολιτική αντιπαράθεση θα "ανάψει", αν κατά τη διάκεια των ελέγχων διαρρεύσουν πληροφορίες για ανόματα πολιτικών που περιλαμβάνονται στις λίστες.

 

 Εκρυψαν 15 δισ. ευρώ

Οι έρευνες θα επεκταθούν πάντως πέρα από τον κύκλο αυτών των 5.200 "υπόπτων". Ο ΣΔΟΕ και οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ συνεχίζουν το "ξεσκόνισμα" των στοιχείων για τις περιουσίες και τα εισοδήματα 54.000 Ελλήνων, που έβγαλαν σημαντικά χρηματικά ποσά στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011.

Περίπου για τους μισούς από αυτούς (για 25.400 άτομα) έχει διαπιστωθεί ότι τα ποσά που έστειλαν έξω δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Αλλοι 6.300 έβγαλαν νόμιμα χρήματα. δεν μπορούν όμως να δικαιολογήσουν άλλα περιουσιακά τους στοιχεία που εντοπίστηκαν στις έρευνες.

Υπολογίζεται ότι τα συνολικά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί είναι 15 δισ. ευρώ. Με τη νόμιμιμη φορολόγηση τους και τα πρόστιμα, το Δημόσιο εκτιμάται ότι μπορεί να εισπράξει περί τα 7 δισ. ευρώ.

 

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr :
NEWSLETTER Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου
Περισσότερες ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ αξιωματικών

Νέο αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ αξιωματικών

Νέο επίσημο αίτημα έκδοσης των τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης στη χώρα μας υπέβαλε η Τουρκία.Η θέση της ελληνική...
Παππάς: Για πρώτη φορά ολοκληρώνεται πρόγραμμα χωρίς νέα μέτρα

Παππάς: Για πρώτη φορά ολοκληρώνεται πρόγραμμα χωρίς νέα μέτρα

«Σαν σήμερα πριν από 3 χρόνια δόθηκε ένας αγώνας. Υπήρξε μια ιστορική τομή στα πολιτικά πράγματα. Κάτι που αρνούνται να δουν οι...
Ντε Γκίντος: Έχει ξεκινήσει η ανάλυση για μείωση του ελληνικού χρέους

Ντε Γκίντος: Έχει ξεκινήσει η ανάλυση για μείωση του ελληνικού χρέους

«Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο από καμία άποψη» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος  σε συνέντευξη τύπου στις...
Νταβός: Αναγκαστική πεζοπορία Τσίπρα στα χιόνια

Νταβός: Αναγκαστική πεζοπορία Τσίπρα στα χιόνια

 «Θύμα» του μποτιλιαρίσματος που δημιουργήθηκε στο Νταβός λόγω της έντονης χιονόπτωσης και του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έπεσε ο...
Ξυδάκης: Θα έπρεπε να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για την ΠΓΔΜ

Ξυδάκης: Θα έπρεπε να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για την ΠΓΔΜ

Την εκτίμηση ότι θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας  της ΠΓΔΜ, αν κάτι...
Γερμανία: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα

Γερμανία: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης μετά τη λήξη του τρέχοντος, τρίτου, προγράμματος, εκτιμά ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας...
ΑΝΕΛ: Ο όρος «Μακεδονία» είναι ελληνικός σε όποια γλώσσα και αν τον πει κανείς

ΑΝΕΛ: Ο όρος «Μακεδονία» είναι ελληνικός σε όποια γλώσσα και αν τον πει κανείς

Την θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι δεν δέχονται τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του για το όνομα των Σκοπίων επανέλαβε η εκπρόσωπος...
Νταβός: Συναντήσεις Τσίπρα με επενδυτές

Νταβός: Συναντήσεις Τσίπρα με επενδυτές

Στο Νταβός βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το πρόγραμμμα της τριήμερης επίσκεψης του κ. Τσίπρα ξεκίνησε με δύο διαδοχικές συναντήσεις με επενδυτές,...