Οικονομία

Παππάς: Η οικονομία χρειάζεται άμεση ενίσχυση και "σχέδιο Ηρακλής" για τις επιχειρήσεις


«Η κυβέρνηση έχει κλείσει εμφατικά τις κάνουλες βοήθειας προς τις επιχειρήσεις, δίνοντάς τους ως μόνη διέξοδο τη μείωση του εργασιακού κόστους, είτε μέσω μείωσης μισθών είτε μέσω απολύσεων», ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μιλώντας Στο Κόκκινο.

Όπως εξήγησε, η επιστρεπτέα προκαταβολή ξεκίνησε με στόχο την παροχή ενός δισ. ευρώ συνολικά και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα δεν έχει δώσει πάνω από 230 εκατ. ευρώ ως σήμερα, ενώ και από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ αποκλείεται η πλειονότητα των επιχειρήσεων, λόγω του υψηλού πήχη των τραπεζικών κριτηρίων.

Κατά τον ίδιο, αυτό που χρειάζεται για την ανόρθωση της οικονομίας είναι «η παροχή μιας μη επιστρεπτέας άμεσης ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις με όρο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των αμοιβών. Στόχος πρέπει να είναι να  μην αφήσουμε να “κοκκινίσουν” άλλες επιχειρήσεις στο διάστημα που ακολουθεί, να μην αφήσουμε την εσωτερική ζήτηση να μειωθεί». Συμπλήρωσε ότι «εξίσου αναγκαίο είναι ένα “σχέδιο Ηρακλής” για τις επιχειρήσεις, ένα μεγάλο εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Πολιτείας για δανειοδότηση, έξω από τα τυπικά τραπεζικά κριτήρια». Κατά τον Νίκο Παππά, «όση ρευστότητα και να διαφημίζει η κυβέρνηση, αν η απόφαση για στήριξη εναπόκειται στις τράπεζες, οι επιχειρήσεις θα μένουν εκτός. Αυτή τη στιγμή ο φορολογούμενος επιδοτεί τη δανειοδότηση επιχειρήσεων που δεν έχουν ανάγκη στήριξης αντί για εκείνες που βρίσκονται σε αδυναμία».

Αναφέρθηκε ακόμα σε επιμέρους κυβερνητικές παρεμβάσεις, λέγοντας πως «η μείωση του ΦΠΑ δεν έχει νόημα όταν ο κύκλος εργασιών είναι μηδενικός», ενώ κοροϊδία χαρακτήρισε και τη μείωση της προκαταβολής φόρου, την οποία θα μάθουμε εκ των υστέρων, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει μειώσεις στο 80% για τα νομικά και στο 50% για τα φυσικά πρόσωπα». Σε σχέση με τον τουρισμό, σημείωσε πως δεν γίνεται να εξαγγέλλεται μια δήθεν στήριξη με την αύξηση του κονδυλίου του εσωτερικού τουρισμού από τα 10 εκατ. στα 30 εκατ. ευρώ, όταν η αγορά κρίνει αναγκαίο ένα πρόγραμμα που θα προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Τέλος, χαρακτήρισε αρνητική τη συγκυρία κατά την οποία η ελληνική οικονομία «συνάντησε» τον κορωνοϊό, καθώς ως την έναρξη της πανδημίας, «είχαμε μείωση της απασχόλησης για τρεις συνεχόμενους μήνες, επιβράδυνση της οικονομίας, μείωση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Όλοι οι δείκτες έδειχναν ότι πάμε προς επιδείνωση, κάτι για το οποίο ευθύνονταν οι ακολουθούμενες πολιτικές Μητσοτάκη».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις