Πολιτική

Μοράλες: Οι προοδευτικές κυβερνήσεις να βγουν μπροστά για την ανακούφιση της κοινωνίας


Τη μεγάλη ικανοποίησή του για τις «εποικοδομητικές συνομιλίες για τις διμερείς, αλλά και τις διεθνείς σχέσεις», που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε κατά τη σημερινή συνάντησή τους ο πρόεδρος της Πολυεθνικής Δημοκρατίας της Βολιβίας Έβο Μοράλες, δηλώνοντας συνάμα «ευχάριστα έκπληκτος από την πρωινή επίσκεψή του στην Ακρόπολη».

Ο Βολιβιανός πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον «αδελφό», όπως απεκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, για τη μακρά συζήτηση μέσα από την οποία «έκαναν μία επισκόπηση των γεγονότων της καθημερινής ζωής στις δύο χώρες, αλλά και διεθνή θέματα και επιβεβαίωσαν μία ταύτιση στις απόψεις τους για την δουλειά που πρέπει να γίνει στις δύο χώρες. Ο κ. Μοράλες δήλωσε γνώστης -μέσα από τις δημοσιεύσεις των μέσων ενημέρωσης- των προβλημάτων που είχε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε πολιτικό και, κυρίως, σε οικονομικό επίπεδο, κι εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Αλέξη Τσίπρα για την επιτυχημένη διακυβέρνησή του που έδωσε λύσεις στα προβλήματα της χώρας.

Ο Βολιβιανός ηγέτης τόνισε πως με τον Έλληνα πρωθυπουργό «μοιράζονται την άποψη πως έχουν ευθύνη ως προοδευτικές κυβερνήσεις να φέρουν στους λαούς του κόσμου πρωτοβουλίες για την μέριμνα προς τους εγκαταλειμμένους εκείνους τομείς της κοινωνίας, για όσους έχουν ανάγκη, καθώς ο μόνος τρόπος που μία κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί τη δημοκρατία και την ευημερία είναι να μέσα από την κοινωνική δικαιοσύνη και την καταπολέμηση των αδικιών.

Τονίζοντας τις διαφορές που υπάρχουν στις διάφορες κυβερνήσεις και χώρες στον κόσμο, ο κ. Μοράλες υπογράμμισε πως, ως προεδρεύων της Ένωσης Εμπορικής Συνεργασίας των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), θα εργασθεί ώστε τα κράτη αυτά να ξεπεράσουν τις διαφορές τους στο εμπόριο και την ανταγωνιστικότητα, με γνώμονα πως να συνδεθεί η ανταγωνιστικότητα τούτη με την κοινωνική μέριμνα κι αλληλεγγύη.

Στη συνέχεια ο Έβο Μοράλες αναφέρθηκε στην έκπληξη και το θαυμασμό που του προκάλεσε η επίσκεψη στην Ακρόπολη, και το πώς η Ελλάδα κατόρθωσε τόσους αιώνες προ Χριστού να γεννήσει την ιδέα της δημοκρατίας και να δώσει τόσα πολλά στον παγκόσμιο πολιτισμό. Ο ίδιος εκδήλωσε τη μεγάλη εκτίμησή του για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό εν γένει, που δίνει τόσο πολλή σημασία στην πολυπολιτισμικότητα και υπογράμμισε πόσο είναι σημαντικό κάθε χώρα να φέρει τη δική της συμβολή στην προάσπιση της οικουμενικής διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ακανθώδες ζήτημα της λατινοαμερικανικής ηπείρου, επισημαίνοντας το πόσο αναποτελεσματικές υπήρξαν οι στρατιωτικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες, όπως η Λιβύη, ή το Ιράκ, που μόνο προβλήματα συσσώρευσαν αντί να επιλύσουν το πρόβλημα. Κατά τον Βολιβιανό πρόεδρο η μόνη λύση είναι ο διάλογος, και μόνη μέριμνα και καθήκον είναι να προωθηθεί ο διάλογος και όχι να επιλεγεί η οδός της στρατιωτικής επέμβασης, ή των επώδυνων για τον λαό οικονομικών κυρώσεων. Εμφατικά ο κ. Μοράλες τόνισε πως όλοι είμαστε παιδιά της Γης και καθήκον μας σε τούτη τη Γη είναι να βοηθούμε τους λιγότερο ευνοημένους τομείς της κοινωνίας, τους εγκαταλειμμένους από την πολιτική και την οικονομία. Μόνη οδός, πρόσθεσε, είναι η κοινωνική ειρήνη και η αναδιανομή του εθνικού πλούτου σε όλους τους κατοίκους.

Ο Μοράλες εξέφρασε επίσης την ευχή η πρώτη του τούτη επίσκεψη στην Ελλάδα να επαναληφθεί, καθώς, όπως τόνισε, επετεύχθη μεγάλη πρόοδος, όχι μόνο σχετικά με τις εμπειρίες που μοιράσθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά κυρίως σχετικά με τις πρωτοβουλίες συνεργασίας που συμφωνήθηκαν, ιδίως στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού (στο πλαίσιο του φόρουμ για τους Αρχαίους Πολιτισμούς) και στη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα για την αγροτική ανάπτυξη, όπως και στην εκπαίδευση στελεχών του εμπορικού ναυτικού της Βολιβίας στην Ελλάδα ενόψει της κατασκευής του σιδηρόδρομου μεταφοράς προϊόντων και ενέργειας από τον λιμένα Ίλο του Περού.

Ο ίδιος επανέλαβε το πόσο θετικό αντίκτυπο είχε στη χώρα του η εθνικοποίηση κρίσιμων τομέων της παραγωγής και των υπηρεσιών και υπογράμμισε το πόσο καλύτερη είναι η κατάσταση στη χώρα από ό,τι προηγουμένως, όταν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της βρίσκονταν στα χέρια των ξένων.

Απαντώντας στην ερώτηση για το εάν το πρώτιστο μέτρο που έλαβε ως κυβερνήτης της χώρας του, δηλ. η αύξηση του κατώτατου μισθού, είχε αρνητικά αποτελέσματα –όπως ορισμένοι επικριτές της ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζουν για το αντίστοιχο μέτρο στην Ελλάδα– ο κ. Μοράλες επεσήμανε πως πριν από «την κοινωνική επανάσταση» που τον έφερε στην εξουσία ο μέσος μισθός ήταν 70 δολάρια και με την αύξησή του στα 300 δολάρια, όπως και με την παράλληλη αναδιανομή του πλούτου τονώθηκε αμέσως η εσωτερική αγορά και η οικονομική ανάπτυξη, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό ισοζύγιο, μιας και τα δύο είναι αλληλένδετα.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βολιβίας στα μικροπρογράμματα στήριξης των οικογενειών και των μικρών κοινοτήτων, με την κρατική επιδότηση κατά 80% των οικιακών και κοινοτικών επιχειρήσεων, όπως και την παροχή στέγης μέσω κρατικών προγραμμάτων κι επιδομάτων σε φτωχές οικογένειες και ακτήμονες.

Όπως τόνισε εμφατικά ο κ. Μοράλες, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι η καλύτερη επένδυση και η Βολιβία έχει εκπλήξει τη διεθνή κοινότητα με την ανάπτυξη που έχει σημειώσει η οικονομία της χάρις σε αυτό το μέτρο. Επεσήμανε δε πως η Βολιβία προηγουμένως ήταν η τελευταία σε ανάπτυξη και προτελευταία σε κοινωνικές παροχές στη Λατινική Αμερική και σήμερα, χάρη στις κρατικές επενδύσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την εθνικοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, έχει καταστεί μία πλήρως ελεύθερη χώρα, που αποφασίζει μόνη της την οικονομική και κοινωνική πολιτική της.

Όπως προσέθεσε, η Βολιβία διατηρεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα και την Ευρώπη, ιδίως με την Ισπανία και τη Γερμανία για τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη ιδίως στον τομέα της παραγωγής ενέργειας, και μάλιστα ενέργειας φιλικής στο περιβάλλον, όπως ηλιακή και αιολική ενέργεια, με στόχο να γίνει η χώρα το ενεργειακό κέντρο της Λατινικής Αμερικής, χωρίς ωστόσο να ρυπαίνει τη μητέρα γη –καθώς άλλες χώρες δεν έχουν καταφέρει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και για τα κοινωνικά δικαιώματα.

Όσον αφορά την ερώτηση για τις συμφωνίες για μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα, αλλά και για την συζήτηση που είχε με Βολιβιανούς πολίτες που ζουν στην Ελλάδα και εξέφρασαν την ανάγκη να υπάρξει διπλωματική εκπροσώπησή τους μέσω μίας πρεσβείας στην Αθήνα, ο κ. Μοράλες τόνισε πως οι συνομιλίες ήσαν πολύ εποικοδομητικές και κατέληξαν στη συμφωνία να υπάρξει συνεργασία στην εκπαίδευση Βολιβιανών στην εμπορική ναυτιλία ώστε να συμβάλλουν στο μεγάλο σχέδιο για τη διά θαλάσσης μεταφορά προϊόντων και την προώθησή του στη χώρα μέσω της κατασκευής του σιδηροδρόμου, για την κατασκευή του οποίου προθυμοποιήθηκαν και Αυστριακοί επενδυτές.

Αναφορικά με την διπλωματική εκπροσώπηση των Βολιβιανών στην Ελλάδα ο Έ. Μοράλες τόνισε πως οι απόδημοι συμπατριώτες του που ζουν εδώ, είναι θύματα των διώξεων των παρελθόντων στρατιωτικών καθεστώτων και ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη φιλοξενία και τις ευκαιρίες για εργασία που τους παρέχει η χώρα μας.

Τόνισε πως αναμένει τον Έλληνα πρωθυπουργό να του ανταποδώσει την επίσκεψη, καθώς οι δύο χώρες –όπως και άλλες δύο λατινοαμερικανικές χώρες, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη—θα έχουν γενικές εκλογές τον επόμενο Οκτώβριο, εκφράζοντας την ταύτιση απόψεων σε πολλούς τομείς. Ιδίως στάθηκε στην κοινή πεποίθηση ότι θα πρέπει να προασπίσουν τους πληττόμενους τομείς της κοινωνίας, τις περιθωριοποιημένες ομάδες της. «Από μικροί ακούμε στη Βολιβία, ας σωθεί ο κάθε φτωχός όπως μπορεί», όμως εμείς καταφέραμε να κινητοποιήσουμε το λαό για να δώσουμε λύσεις στην κοινωνία, στη διαφορετική πολιτισμική βάση των λαών της Βολιβίας, στην υπεράσπιση της γλωσσικής διαφορετικότητας των ιθαγενών λαών. Καταλήγοντας ο κ. Μοράλες εξέφρασε την ευχή, οι διμερείς σχέσεις να συσφιχθούν ακόμη περισσότερο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα: Ο Έβο Μοράλες δώρισε στον Αλέξη Τσίπρα μία αυτοβιογραφία του κι ένα βιβλίο με τα επιτεύγματα της χώρας του τα τελευταία 13 χρόνια της διακυβέρνησής του και μία προτομή του απελευθερωτή της χώρας Σιμόν Μπολίβαρ, ενώ θα αναχωρήσει για τη χώρα του με μία ελιά που του δώρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις