Πολιτική

Κρέτσος: Η θέση της Αντιπολίτευσης για την ΕΡΤ αναφέρεται μόνο σε ιστοσελίδες του Μαρινάκη


Στην προαναγγελία νέων καναλιών της ΕΡΤ, προέβη ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολίτικης, Λευτέρης Κρέτσος, εν μέσω βολών κατά του Κινήματος Αλλαγής και της Αντιπολίτευσης γενικότερα..

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, σήμερα στη Βουλή, σχετικά με την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, ο κ. Κρέτσος τόνισε ότι η ΕΡΤ έχει στοχοποιηθεί και πάλι, σημειώνοντας: «Δεν είναι κάτι καινούργιο, δεν νομίζω ότι εκπλήσσει κανέναν και νομίζω ότι αυτό το κακοστημένο, χιλιοπαιγμένο σενάριο έχει ξεφτίσει. Από τότε που η τότε που η ΕΡΤ άνοιξε, από τότε που στάθηκε και πάλι στα πόδια της, κέρδισε μάχες και βρέθηκε πρωτοπόρα στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία και στον πολιτισμό.». «Είναι σίγουρο ότι η ΕΡΤ ανοιχτή ενοχλεί κάποιους».

Εν συνεχεία, ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ ανακοίνωσε ότι προγραμματίζονται:

  • Η δημιουργία αθλητικού καναλιού ERT Sports 
  • Η ίδρυση δύο θυγατρικών, την ERT R&D, που θα αναλάβει την προώθηση νέων τεχνολογιών και έρευνας και την ERT Productions και Studio που θα παράγει πρωτότυπο οπτικοακουστικού περιεχομένου. 
  • H υιοθέτηση του προτύπου HbbTV 2.0 στην Υβριδική Πλατφόρμα της ΕΡΤ, για την ανάπτυξη διαδραστικών εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. 

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η ΕΡΤ:

  • έχει εξαιρετική ποικιλία περιεχομένου. Παρά το γεγονός ότι το ανταποδοτικό τέλος στην Ελλάδα είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός εργαζομένων της είναι μειωμένος και σε σχέση με το παρελθόν και σε σχέση με άλλους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς στην Ευρώπη. 
  • είναι παντού και πρώτη σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, στην Ελλάδα και τον κόσμο. 
  • έχει το πιο πλούσιο πρόγραμμα μυθοπλασίας, με βραβευμένες ξένες σειρές σε πρώτη μετάδοση.
  • έχει το πιο πλούσιο αθλητικό πρόγραμμα και το διαθέτει ελεύθερα σε όλους τους πολίτες.
  • στηρίζει τις τέχνες και τον πολιτισμό με τα μουσικά της σύνολα και τα χορηγικά προγράμματα σε εκατοντάδες πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς.  
  • στηρίζει έμπρακτα τον ελληνικό κινηματογράφο και την ελληνική  οπτικοακουστική δημιουργία. 
  • αναδεικνύει την τοπικότητα, την πολιτισμική  πολυμορφία.
  • εκπέμπει σε όλες τις πλατφόρμες και όλα τα δίκτυα και έχει να επιδείξει τεχνολογικές καινοτομίες.

Ο Λ. Κρέτσος σημείωσε ότι έχει ζητήσει σε συνέντευξή του να μην μείνει καμία οσμή σκανδάλου για την ΕΡΤ, επισημαίνοντας πως «ο Εισαγγελέας ας έρθει και στην ΕΡΤ. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, απλώς αναρωτιέμαι γιατί ξαφνικά υπάρχει ένας τέτοιος μεγάλος θόρυβος και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Ένα κλίμα που δημιουργείται ώστε να το εκμεταλλευτούν κάποιοι για  να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα και να ικανοποιήσουν το διακαή τους πόθο τους, για μια ΕΡΤ κλειστή ή μια ΕΡΤ συρρικνωμένη, ένα απλό φτηνό παρακολούθημα των ιδιωτικών καναλιών. Σας το λέω με αυτοπεποίθηση ότι αυτό δεν θα τους περάσει. Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά και με όραμα και με ειλικρίνεια, με ξεκάθαρους στόχους ανάπτυξης», ενώ συμπλήρωσε πως η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση: 

  • μετά την επαναλειτουργία της, αναθέτει εξωτερικές παραγωγές με μεσοσταθμικό ανά λεπτό κόστος κατά 42% μικρότερο από αυτό της ΝΕΡΙΤ. 
  • Το προσωπικό της λειτουργεί 5 κανάλια και 27 ραδιοφωνικούς σταθμούς παρότι είναι κατά 50% μειωμένο σε σχέση με το 2008. 
  • παραμένει κερδοφόρα και εύρωστη οικονομικά, παρότι το ανταποδοτικό τέλος που εισπράττει είναι μειωμένο κατά 30% σε σχέση με την προ του μαύρου εποχή. 
  • Το πρόγραμμα της είναι πλήρες και ολοκληρωμένο, αφιερώνει 34% για την ενημέρωση (13% σε δελτία ειδήσεων και 21% σε ενημερωτικές εκπομπές και έκτακτη επικαιρότητα), 56% σε ψυχαγωγικό πρόγραμμα προσφέροντας 5000 ώρες το χρόνο σε εκπομπές λόγου και πολιτισμού. Τα αντίστοιχα νούμερα για την ΝΕΡΙΤ ήταν 59,3% για την ενημέρωση συνολικά και 16,3% σε ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

Από το 2015 ως σήμερα, όπως ανέφερε ο υπουργός, μεταδόθηκαν εντελώς δωρεάν περισσότερα από 15.000 και 20.000 ραδιοφωνικά μηνύματα, ως χορηγίες επικοινωνίας σε καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις. Το κόστος κάποιων εκπομπών είναι μειωμένο 20-40% από την εποχή της ΝΕΡΙΤ.

Σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο κ. Κρέτσος τόνισε πως οι ΠΑΕ της Super League εκτιμάται ότι προσφέρουν, άμεσα ή έμμεσα, 2,3 δις ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, και 550 εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, δημιουργώντας πάνω από 40.000 θέσεις εργασίας. Οι μεταδόσεις της Σούπερ Λιγκ φέρνουν σημαντική αύξηση στην τηλεθέαση της ΕΡΤ, κυρίως στο νεανικό και ανδρικό κοινό το οποίο της έλλειπε, όπου σε κάποιες μεταδόσεις το τηλεμερίδιο φτάνει ή και ξεπερνά το 30%. Ένα κοινό που έλειπε ως τώρα από την ΕΡΤ. 

Κλείνοντας, υπογράμμισε πώς εάν κάποιο από τα κόμματα θεωρεί ότι κακώς η ΕΡΤ παίρνει τα δικαιώματα επτά ΠΑΕ της Super League και επενδύει στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα «να πάρετε μια ξεκάθαρη απόφαση ως κόμμα και ελάτε να το συζητήσουμε εδώ, ανοιχτά και καθαρά. Να το πείτε εσείς ευθέως και όχι μέσω των εντύπων και των ιστοσελίδων του κ. Μαρινάκη».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις