Πολιτική

Εκτός «γραμμής» για πΓΔΜ και ΗΠΑ ο Π. Καμμένος


Εκπληξη και αμηχανία προκάλεσαν στην κυβέρνηση η δήλωση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου ότι έχει έτοιμο «εναλλακτικό σχέδιο» για τη συμφωνία των Πρεσπών, και η πρόσκληση που απηύθυνε προς τις ΗΠΑ για επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας τους στην Ελλάδα, με δημιουργάι νέας βάσης στην Κάρπαθο.

Κυβερνητικοί παράγοντες έσπευσαν σήμερα να καταστήσουν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν επικροτεί αυτές τις πρωτοβουλίες, για τις οποίες μάλιστα δεν είχε προγενέστερη ενημέρωση.

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές \ από το Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίοι υπογράμμιζαν ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών, «σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Σε δήλωση με ξεκάθαρο μήνυμα προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας προέβη ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο ραδιόφωνο του News 24/7 δήλωσε ότι «οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάνος Καμμένος, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουες Μίτσελ, δήλωσε ότι έχει καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο για επίλυση του Μακεδονικού. Αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα επικυρωθεί στη γειτονική χώρα, ο Πάνος Καμμένος εξήγησε πως το σχέδιό του θα εξυπηρετεί τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν θα αγγίζει το ονοματολογικό.

Το σχέδιο-πρόταση του ΥΠΕΘΑ προβλέπει υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστήριξε ο κ. Καμμένος, θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην πΓΔΜ. Η επίλυση του ονοματολογικού παραπέμπεται στο μέλλον.

Ο πρόεδρος των ΑΝ. ΕΛΛ. δεν διευκρίνισε τι ακριβώς εμπίπτει εντός της «ομπρέλας» των γεωπολιτικών στόχων ούτε διευκρίνισε τι θα γίνει με την ένταξη της γειτονικής χώρας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ - η οποία προφανώς παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Οσον αφορά την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, ο  ΥΠΕΘΑ απηύθυνε πρόσκληση στον Αμερικανό ομόλογό του, στρατηγό Τζέιμς Μάτις, τονίζοντας ότι μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής.

«Εχουμε νέα είδη απειλών», είπε ο κ. Καμμένος. «Υπάρχουν ο κυβερνοπόλεμος, οι δορυφορικές πληροφορίες, πάρα πολλά νέα μέσα τα οποία οι ΗΠΑ τα έχουν αναπτύξει και η παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική».

Από την πλευρά του, ο Τζέιμς Μάτις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ κρατούν ανοιχτό το ζήτημα της ενισχυμένης στρατιωτικής παρουσίας. «Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί για να συνεργαστούμε στενά με τη σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδα για το πώς τοποθετούμε τις δυνάμεις μας στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Και θα το επεξεργαστούμε όπως πάντα μαζί», είπε ο Αμερικανός υπουργός.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα